A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket
Ezt a tavaszi kincset nemcsak az ínyencek, hanem a medvék is előszeretettel fogyasztják. A hosszú tél után ez a növény segít nekik feltöltődni és új erőre kapni. És mi mindent kezdhetünk vele? Ez a vitaminokban gazdag friss fűszernövény új ízeket és illatokat, igazi tavaszi felfrissülést hoz a konyhába. Fedezd fel a medvehagyma sokoldalúságát receptjeink segítségével, és készíts belőle krémlevest, pestót és más finomságokat!


Medvehagyma: receptek
Hogyan kell elkészíteni a medvehagymát? Százféleképpen használhatod a konyhában! Finom fokhagymás íze kiemelkedik pestóban, töltelékekben, levesekben, spenóthoz vagy salátákban. Fűszervajba, krémekbe és vajas kenyérre is kiváló. Akár kedvenc ételeid ízesítésére használod, akár csak omlettbe szórod, a szervezeted biztosan meghálálja ezt a vitaminbombát.

Medvehagyma pesto
A medvehagymás pesto egy kis kulináris csoda – gyors, egyszerű, illatos, és olyan finom, hogy mindenre szívesen kenjük. Esküszünk, hogy sok „Mit főzz ma?” válságtól megkímél majd!
Recept
Hozzávalók
- 2 marék friss medvehagyma levél (kb. 120 g)
- 50 g parmezán (vagy pecorino vagy más ízlés szerinti kemény sajt)
- 50 g dió (fenyőmag, kesudió vagy mandula)
- 100 ml olívaolaj (plusz egy kis extra a rácsepegtetéshez)
- fél citrom leve
- csipet só és bors
Elkészítés
- Először öblítsük le a medvehagyma leveleit, és hagyjuk lecsepegni.
- Tegyük turmixgépbe (vagy mozsárba) a medvehagymát, a reszelt sajtot, a diót, a citromlevet, és turmixoljuk össze mindet.
- Lassan adjuk hozzá az olívaolajat, és folytassuk a keverést. A pesto állaga ideális esetben sima, de ha jobban szereted a rusztikusabb változatot, akkor se fogd vissza magad!
- Adjunk hozzá egy csipet sót és borsot az ízek kihangsúlyozása érdekében.
- Öntsük át a kész pestót egy tiszta üvegbe, és fedjük le egy vékony réteg olívaolajjal – ez a varázslat, amitől hosszabb ideig eláll. Hűtőszekrényben tárolandó.

Felhasználás
A medvehagymás pesto tökéletesen kiemeli a halak ízét, pácként pedig a lédús marha steak vagy más húsok ízét. Egy közönséges rizottót vagy levest is ínyenc élménnyé varázsol. És a legjobb, ha friss kenyérre kenjük!
Tipp: Keverjük össze a pestót meleg tésztával vagy gnocchival, szórjuk meg parmezánnal, és kész is! Máris van egy isteni ízekkel teli tányérod, amibe első harapásra beleszeretsz.
Eltarthatóság
1. Pesto lezárt üvegben:
- Ha a pestóra olívaolajat öntünk és az üveget szorosan lezárjuk, a hűtőben akár 2-3 hétig is eláll.
- Minden használat után vékonyan öntsük le a pesto felületét olívaolajjal. Ez védőrétegként működik, amely megakadályozza az oxidációt és a mikroorganizmusok elszaporodását.
2. Pesto nyitott üvegben:
- Felbontás után az eltarthatósági idő lerövidül. Használd fel a pestót 5-7 napon belül.
- Fontos elkerülni a szennyeződést – mindig tiszta kanalat vagy villát használj, nehogy baktériumok kerüljenek az üvegbe.
Ha tudod, hogy nem használod fel az összes pestót, fagyaszd le kisebb adagokban (pl. szilikon jégkocka tálcákban). A fagyasztóban akár 3 hónapig is eláll. Ha pedig nem vagy biztos abban, hogy a pesto még mindig jó-e, figyelj az ízére, illatára és színére. Bármilyen észrevehető változás (pl. savanyú szag vagy szürkés árnyalat) azt jelenti, hogy a legjobb, ha megszabadulsz tőle.

Medvehagyma krémleves
Ez a finomság nemcsak felmelegít, de az egészségednek is jót tesz – tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és a medvehagyma természetes erejével, amelyet évszázadok óta a tavasz méregtelenítő kincseként tartanak számon. Ráadásul pillanatok alatt elkészíthető!
Recept
Hozzávalók
- 3 marék friss medvehagyma (kb. 180 g)
- 1 nagy hagyma (apróra vágva)
- 1 burgonya (hámozva és felkockázva)
- 1 evőkanál vaj (vagy olívaolaj)
- 700 ml zöldségalaplé (vagy víz)
- 100 ml tejszín
- só és bors ízlés szerint
- néhány csepp citromlé
Elkészítés
- 3 marék friss medvehagyma (kb. 180 g)
- 1 nagy hagyma (apróra vágva)
- 1 burgonya (hámozva és felkockázva)
- 1 evőkanál vaj (vagy olívaolaj)
- 700 ml zöldségalaplé (vagy víz)
- 100 ml tejszín
- só és bors ízlés szerint
- néhány csepp citromlé
A továbbfejlesztett változathoz adj hozzá egy kis pirított szalonnát, krutont vagy ropogós magvakat a díszítéshez. Akár egy kanál medvehagymás pestót is keverhetsz közvetlenül a levesbe. Igazi varázslat a tányéron!

Medvehagymás krém
Kend kenyérre a tavaszt! Ez a krém illatos, és olyan könnyen elkészíthető, hogy pillanatok alatt megleszel vele. Friss péktermékekhez, pirítóshoz vagy zöldséghez is kiváló mártogatósnak.
Recept
Hozzávalók
- 2 marék friss medvehagyma
- 250 g lágy krémsajt (túró, mascarpone vagy ricotta)
- 100 g tejföl
- 50 g vaj (puhított)
- 1/4 citrom leve
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- kevés olívaolaj
Elkészítés
- A medvehagyma leveleit alaposan megmossuk folyó víz alatt, és megszárítjuk (lehetőleg tiszta törülközőben vagy salátacentrifugában). Ezután durvára vágjuk.
- A krémsajtot, a tejfölt és a lágy vajat egy tálba tesszük. Mindent alaposan összekeverünk, hogy sima keveréket kapjunk.
- Az apróra vágott medvehagymát a sajtos keverékbe szórjuk.
- Hozzáadjuk a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges, egy csepp olívaolajat is adjunk hozzá a simább állag érdekében.
- Ha azt szeretnéd, hogy a kenő teljesen sima legyen, botmixerrel leturmixolhatod. Ellenkező esetben nyugodtan hagyd rusztikusabbra medvehagyma darabokkal.
- Legalább 30 percre tegyük hűtőbe, hogy az ízek szépen összeérjenek.
- Kenjük friss kenyérre, bagettre vagy pirítósra. Zöldségrudakhoz vagy chipsekhez mártogatósnak is kiváló.
Az extra sajtos ízért szórjunk rá egy marék reszelt parmezán sajtot. Ha fűszerezni szeretnéd a krémet, keverj hozzá apróra vágott metélőhagymát vagy néhány csepp Tabasco szószt az enyhe csípős íz érdekében.



Saláta medvehagymával és retekkel
Próbálj ki egy salátát a tavasz esszenciájával – friss, ropogós és pazar színeivel a napsütéses napok hangulatát idézi. A retek feldobja a salátát, de ha igazán laktató fogást szeretnél, adj hozzá szaftos csirkét vagy tofut!
Recept
Hozzávalók
A salátához:
- 2 marék friss medvehagyma
- 1 csokor retek (vékonyra szeletelve)
- 1 uborka (félkarikákra vágva)
- 1 kis fej római saláta vagy vegyes leveles saláta
- 1 újhagyma (apróra vágva)
- 150 g grillezett csirke (vagy vegetáriánus változathoz tofu)
Az öntethez:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 teáskanál méz vagy agave szirup
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Díszítéshez (opcionális):
- egy marék pirított napraforgó- vagy tökmag
- reszelt parmezán vagy vegán sajt

Elkészítés
- A retket, az uborkát, az újhagymát, a római saláta leveleit és a medvehagymát megmossuk, megszárítjuk, és tetszés szerint szeletekre, félkarikára vagy nagyobb darabokra vágjuk.
- Ha szeretnénk bele csirkehúst, serpenyőben egy csepp olívaolajon, csipet sóval és borssal enyhén megsütjük. Ha a vegetáriánus változatot készítünk, kockázzuk fel a tofut, és süssük aranybarnára. Egy kis extra ízért előtte fokhagymás szójaszószban bepácolhatjuk.
- Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat, a citromlevet, a dijoni mustárt, a mézet, a sót és a borsot. Az egészet villával vagy habverővel alaposan összekeverjük, hogy sima öntetet kapjunk.
- Végül egy nagy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, és leöntjük az elkészített öntettel.
- A salátát megszórjuk pirított magvakkal, és ízlés szerint kevés reszelt sajttal. Azonnal tálaljuk egy darab teljes kiőrlésű kenyérrel, vagy csak könnyű tavaszi finomságként magában.
Tipp: Az édes-savanyú íz érdekében adj hozzá néhány csepp balzsamecetet. Ha szereted a gyümölcsöt a salátában, tehetsz bele néhány szelet körtét vagy almát. Egy extra adag fehérjéért keverj bele egy apróra vágott főtt tojást vagy egy marék csicseriborsót.
Hogyan tárold a zöldségeket és gyümölcsöket a hűtőszekrényben?

Olasz kenyérrakottas (strata) medvehagymával
A medvehagymától a kenyérrakottas üdítő tavaszi ízt kap, a fűszernövények illatos keveréke pedig kényezteti az ízlelőbimbókat és gyönyörködteti a szemet. Tökéletes köret húsokhoz, piknikre vagy könnyű ebédnek.
Recept
Hozzávalók
- 200 g kenyér (zsemle, zsemle vagy bagett)
- 3 tojás
- 300 ml tej
- 1 evőkanál vaj
- 2 marék friss medvehagyma
- 100 g füstölt hús vagy sonka
- marék friss petrezselyem
- csipet szerecsendió
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- kevés zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
Elkészítés
- A kenyeret vágjuk apró kockákra, és tegyük egy nagy tálba.
- Egy kis tálkában verjük fel a tojásokat a tejjel, ízesítsük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. Öntsük a keveréket a felszeletelt kenyérre, és hagyjuk 10 percig ázni.
- Aprítsuk fel a friss medvehagymát és a petrezselymet. A füstölt húst apró kockákra vágjuk, és mindent összekeverünk a beáztatott kenyérrel.
- Egy tepsit (pl. jénai tálat) kenjünk ki vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával. Az elkészített keveréket öntsük a formába, és enyhén simítsuk el.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, amíg a felülete aranybarnává és ropogóssá nem válik.
- Hagyjuk kissé kihűlni, mielőtt kisebb részekre vágjuk.
Szeretnéd, ha a kenyérrakottas még levegősebb lenne? A tojásfehérjét verd fel kemény habbá, és sütés előtt óvatosan forgasd a masszába. Vegetáriánus változathoz hagyd ki a húst, és adj hozzá több fűszernövényt vagy egy marék kockára vágott zöldséget (pl. borsót, sárgarépát).
További inspirációk a számodra

A legszebb ajándékok anyák napjára: mivel lephetnéd meg édesanyádat idén?

Tavaszi kerti munkák

Válassz tökéletesen tavasszal is: A legjobb ajánlatok az Árukeresőn várnak!

Húsvéti hagyományok: Milyen szokások kísérik a húsvétot Magyarországon és szerte a világon?

Húsvéti tojásfestés természetesen - hagymahéjjal, céklával, kávéval

Húsvéti díszek saját kezűleg

A talaj előkészítése tavasszal

Hol terem a medvehagyma, miről ismered fel és hogyan tárold?

Kerékpárra, rollerre és deszkára fel!

Komposztálás a kertben: hogyan készíts komposztot és mit lehet komposztálni?

Tavaszi és őszi méregtelenítés: hogyan, mikor és kinek ajánlott?

Vöröshagyma termesztése magról vagy dughagymából: Mikor és hogyan kell ültetni és betakarítani

A pazar balkonkert titka: balkonvirágok, fűszernövények, gyümölcsök

Hogyan termessz paradicsomot: Vetés, metszés, trágyázás és betakarítás

Szobanövények átültetése: mikor, hogyan és mivel

Gondoskodj a virágaidról, növényeidről!

Gyepápolás

Hogyan kezdj el futni és maradj movitált: tippek kezdőknek és haladóknak

Idén nyáron frissülj fel a saját medencédben!

Klíma, ventilátor vagy párásító: tiszta és friss levegő a városban is

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Töltsd a szabadidőd a kertben!

Tartsd karban a kerékpárod!

Tavaszi nagytakarítás: köszöntsd a tavaszt pókhálók nélkül!

Fokhagyma termesztése a kertben: Tavaszi és őszi ültetés, áztatás, trágyázás, betakarítás és tárolás

Tulipán termesztése a kertben: Hogyan és hova ültessünk hagymás növényeket ősszel és tavasszal?

Apák napja: a legjobb ajándékok és ötletek közös programokhoz

Hogyan gondoskodj az autódról tavasszal?

Nemzetközi nőnap: Honnan ered, és milyen ajándékoknak örül egy nő a legjobban?

Tippek hangulatos nyári piknikekhez

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly
