A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Szagolj bele a fűszernövények birodalmába!
A fűszernövények a világunk egyik építőkövei. Egyszerű ételeket emelhetsz velük a mennyekbe. Leszáríthatod, lefagyaszthatod vagy otthon az ablakpárkányon nevelheted, sőt, még a kozmetikumokba is belekeverheted őket, remek egészségügyi hatásuk van és segítenek a minőségi alvásban is. Ugyanakkor otthon minimális helyet foglalnak el. Elcsábítottak? Akkor te sem nélkülözheted őket az otthonodban!
Tartalomjegyzék
Fűszernövények bárhová nézel
Akár már észrevetted, akár még nem, a fűszernövények a mindennapi életünk részét képezik. Némelyüket gyógynövényeknek is nevezik, és mint ilyenek, a természetes gyógymódok legfontosabb forrásai. Régóta nem igaz, hogy a gyógy- és fűszernövények a javasasszony kunyhójába tartoztak. A tudás és a gyakorlati tapasztalat átkerült a modern orvostudományba, amely nagyon intenzíven dolgozik gyógyhatású növényekkel. Akár balra, akár jobbra nézel, a fűszernövények nélkülözhetetlen segítőtársként lesnek rád mindenhonnan. Hol találkozhatsz velük a leggyakrabban?
- A fűszernövények képezik minden konyha alapját. El tudod képzelni az illatos csirkét, a karácsonyi sütiket vagy a házi zsemlét a fűszernövények varázslata nélkül? Mi sem. Főzni, sütni, kirántani vagy köreteket készíteni egyszerűen nem lehet fűszernövények nélkül.
- A természet ereje, amely soha nem hagy cserben. Főleg, ha a legcsekélyebb apróságra, megfázásra vagy fáradtságra nem akarunk klasszikus gyógyszertári gyógyszerkészítményeket használni. A gyógynövények a leginkább hozzáférhető, legolcsóbb és leghatékonyabb természetes gyógymódok. Igaz, hogy a természetes út néha fárasztó lehet, de a fűszernövények hosszú távú hatásai szó szerint felbecsülhetetlenek. A gyógyhatású növényekből leggyakrabban gyógyító, nyugtató vagy egyéb jótékony hatású teákat, borogatásokat, cseppeket vagy keverékeket készíthetsz.
- A fűszernövények az egészséges életmód szimbólumai? Természetesen. Nagyon elterjedt és népszerű a használatuk fogyáshoz, alakformáláshoz és az egészséges életmód fenntartásához.
Tipp: A fűszernövények világa színes, sokféle illattal, színnel és hatással. Ha a gyógynövények világába a megfelelő ajtón át szeretnél belépni, szerezd meg az alapokat a szakértőktől.
A fűszernövények termesztésére több lehetőséged is van
Képzeld csak el azt a luxust, hogy ebédet főzöl a szeretteidnek, és ahelyett, hogy zacskós fűszernövényeket vásárolnál, használhatsz frisseket, amelyeket otthon termesztettél. A fűszernövények nemcsak a szemet, hanem az elmét és az ízlelőbimbókat is gyönyörködtetik. Az otthon termesztett fűszernövényeknek köszönhetően megnyalod majd mind a tíz ujjad. Ezenkívül számos lehetőség közül választhatsz a termesztésük során is. Nevelheted őket a kertben, az erkélyen vagy akár otthon az ablakon kívül, az ablakpárkányon. Ideális magokkal vagy apró palántákkal kezdeni. Például a szupermarketben vásárolt nagy fűszernövények általában nem bírják tovább egy hónapnál. És ez nagy kár.
A fűszernövényeidnek nincs szükségük túl sok mindenre ahhoz, hogy boldogan nőjenek. Egyetlen mag sem bír ellenállni a meleg napsugarak hívogató érintésének. Ezért, különösen a csírázás során, tedd őket meleg és napos helyre. Az elültetéshez optimális esetben használj az ültetéshez és előneveléshez megfelelő földet, amelyet 4:1 arányban kell homokkal keverni. Ültetéskor tartsd be ezt az egyszerű, de bevált szabályt: a magnak kétszer olyan mélyen kell lennie, mint a mérete. Körülbelül egy hónappal a magok elültetése után célszerű a fiatal palántákat nagyobb csészékbe vagy virágcserépbe ültetni. Ne felejtsd el megfelelően öntözni a magokat és a palántákat!
Tipp: Egy jól megválasztott virágcserép vagy ültetőláda is lehet egy nagyszerű dizájnkiegészítő, ami nem hiányozhat egyetlen otthonból sem.
Virágcserép és ültetőláda minden fűszernövény számára Hogyan válassz ültetőtalajt és műtrágyát?
Oregánó avagy szurokfű
A fűszernövény leírása
Az oregánóra jellemző a kellemesen fűszeres, enyhén kesernyés illat és a majoránnához hasonló megjelenés. A fűszernövényt megbízhatóan felismerheted apró, zöldes, tojás alakú, finom szőrű leveleiről, amelyek 20-90 cm magasra nőnek. Az oregánó használata széles körben elterjedt a depressziós tünetek csökkentésére, mivel nagyon jótékony hatással van az emberi pszichére.
Az oregánó termesztése
Az oregánó ideális ültetési ideje áprilistól júniusig tart, igényli a napos, meleg helyet és a gyakori öntözést. Kertben nagyon jól fejlődik sziklakertekben és olyan helyeken, ahol sok napfény éri. Egy kevésbé igényes fűszernövény.
Az oregánó felhasználása
Az olasz konyha elmaradhatatlan részét képező szárított leveleket fűszerként használják a tenger gyümölcseinek ízesítésére, a borjú- vagy csirke ízének fokozására, valamint a paradicsomszószok aromájának színesítésére.
A zöld gyógyszertárból nem hiányozhat a gyerekek köhögésének vagy gyakori hörghurut kezelésére, étvágytalanságra és az egészséges emésztés általános támogatására, illetve epehólyag- vagy bélproblémák esetén. Az oregánó tea a hasmenés kezelésekor is pozitív hatással bír. Az oregánó vagy az oregánóolaj viszont nem ajánlott terhesség vagy menstruáció idején, mivel fokozza a menstruációs vérzést.
Tipp: A tea elkészítéséhez önts le 2 teáskanál szárított oregánót, és hagyd 5 percig ázni. Ezután szűrd le és mézzel édesítsd.
Borsmenta
A fűszernövény leírása
A menta az egyik leghíresebb gyógynövény, amelynek gazdag gyógyászati múltja van, hatásait elsősorban az érzékiség és a szeretet serkentésére használták. Ez az évelő gyógynövény legfeljebb 70 cm magasra nő. A mentát az egymással szemben elhelyezkedő ovális, fogazott szélű, sima felső felületű, alsó oldalukat finom szőrszálakkal borított levelek jellemzik. A borsmenta legjellemzőbb tulajdonsága azonban az összetéveszthetetlen borsmenta íz és aroma.
A menta termesztése
Nem igényes termesztésű gyógynövényként a menta szereti a félárnyékot és a nedves sarkokat, de a szárazabb, napos helyeken is megél. Az ültetésére az ideális idő a tavasz, így a mentaleveleket egész nyáron lehet gyűjteni. A borsmenta az invazív növények közé sorolható, amely átveszi az irányítást a virágágyásban.
A menta felhasználása
A mentát nemcsak a zöld gyógyászatban, hanem a konyhában is számos felhasználási területe van. A természetgyógyászatban remek segítőtárs a gyomor- vagy bélproblémák kezelésében, görcsoldó, megelőzi a hányást, elősegíti a jobb alvást, stresszoldó és segít megszüntetni a puffadást és az étvágytalanságot. Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatását széles körben alkalmazzák megfázás idején.
A mentát leginkább a nyári koktélok remek ízesítő és vizuálisan harmonizáló elemeként használják, emellett üdítő ízt kölcsönöz. Ki ne ismerné a mojitót? A mentatea is népszerű és bevált örökzöld. Kevesen tudják, hogy jól passzol a bárányhús és a darált hús ízéhez, pácokhoz, joghurtokhoz, ízfokozóként édes ételekbe, salátaöntetekhez is használják.
Tipp házi mojito elkészítésére: Keverj össze egy pohárban fehér rumot, 2 teáskanál nádcukrot, egy lime levét és néhány mentalevelet. Az egészet alaposan, de óvatosan keverd össze, tegyél bele jeget és öntsd fel szénsavas vízzel. A kapott italt friss mentalevelekkel díszítheted.
Bazsalikom
A fűszernövény leírása
A bazsalikom egynyári fűszernövény, amely általában 20-60 cm magasra nő. A levelek jellegzetes zöld-lila színűek. A bazsalikom, amellyel a leggyakrabban az olasz konyhában találkozhatunk, híres szegfűszegszerű aromájáról, amelyet egyesek a borséhoz hasonlítanak. Ennek a fűszernövénynek a melegebb vidékeken egyes fajai azonban enyhén citrusos aromájukról és édesebb ízükről váltak híressé.
A bazsalikom termesztése
A bazsalikom a kicsit több figyelmet igénylő fűszernövények közé tartozik. Ezért a nevelése során kerüld a közvetlen napfényt, még akkor is, ha meleg és szélvédett helyen virágzik. A bazsalikomot ideális esetben önöntöző cserépben vagy ültetőládában kell termeszteni, és alkalmanként trágyázni kell. Sajnos a termesztése során gyakran találkozhatsz sárguló levelekkel, amelyek a bazsalikom esetében legtöbbször tápanyaghiányra utalnak.
A fűszernövény felhasználása
Összetéveszthetetlen ízének köszönhetően a bazsalikom felhasználása az olasz konyha és a dél-franciaországi mediterrán konyha szerves része. A déli országok nem spórolnak a bazsalikommal levesek, saláták vagy a hagyományos pizza ízesítésénél. Jellegzetes ízének köszönhetően a bazsalikom az indonéz, a thai vagy a vietnami konyhában is helyet kapott. Alkalmas csirke és hal ízesítésére vagy fűszervaj készítésére is. Mit szólnál esetleg egy bazsalikomos pesztóhoz?
A bazsalikomot a gyógyászatban is széles körben használják. Pozitív hatása van gyomorgörcsök ellen, étvágyfokozó, puffadás ellen hat, megfázáskor megkönnyíti a köhögés elmulasztását, gyulladáscsökkentő hatású. Idegesség, szorongás, alvászavar, migrén vagy koncentrációs zavar esetén remek segítőtárs. A kismamák körében is keresett, mivel a bazsalikom támogatja a laktációt.
Tipp: Ha az olasz konyha szerelmese vagy, ültess bazsalikomot paradicsommal együtt, és egy helyen megtermelheted az ízletes saláta és pizza „fűszereit”.
Majoránna
A fűszernövény leírása
A majoránna nagyon kedvelt fűszernövény, enyhén fűszeres, édesebb illatú és ízű. Az oregánó rokona. Fajtól függően egynyári vagy évelő. Általában körülbelül 40 cm magasságot ér el, és elágazó száraihoz kis szürkés-zöld, ovális alakú levelek csatlakoznak. Hazája Északkelet-Afrika, ahonnan a nagy tengerentúli felfedezések során fokozatosan eljutott Európába.
A majoránna termesztése
A majoránna megfelelő növekedéséhez meleg, napos helyre van szükség, elegendő öntözéssel és trágyázással. A könnyű és jó vízelvezetésű talajt kedveli, semmiképpen sem az agyagosat. Nem bírja a fagyot. Szezononként akár háromszor is betakarítható levelek és fejletlen virágok formájában.
A majoránna használata
A konyhában a majoránnával leggyakrabban friss vagy szárított formában találkozhatsz levesekben, szószokban, zöldségsalátákban, de a melegkonyhákban is megtalálta a helyét. Nagyon gyakran használják összetevőként mindenféle hús hosszú hőkezelése során. Nehéz elképzelni a tócsnit majoránna nélkül. Annak érdekében, hogy a főzés során ne veszítse el jellegzetes ízét, optimális esetben csak a hőkezelés utolsó harmadában add hozzá az elkészített ételekhez.
A gyógyászatban már az ókori egyiptomiak idejétől használták a megfelelő emésztés elősegítésére, étvágytalanság esetén, valamint ismert a végtagok dagadására gyakorolt jótékony hatásáról is. Érdekes tény, hogy korábban széles körben használták esküvői szertartások és ünnepségek díszítésére. Úgy gondolták, hogy jelenléte tovább erősíti és mélyíti az ifjú házasok szerelmét. A majoránnás fürdő vagy tea is népszerű, mivel megnyugtatja és ellazítja az emberi szervezetet.
Tipp: A majoránna ízének felerősítése és kiemelése érdekében ne félj fokhagymával kombinálni a konyhádban.
Kakukkfű
A fűszernövény leírása
A kakukkfüvet nagyon könnyen és gyorsan felismerheted a szegfűszegre emlékeztető, összetéveszthetetlen erős aromájának köszönhetően, amely erősebb édes ízű. A kakukkfű egy mediterrán fűszer, amely leveleit, vékony szárait és a virágait is használják. Évelő és örökzöld félcserje, legfeljebb 30 cm magas. A virágok leggyakrabban a fehérestől a rózsaszínig terjednek.
A kakukkfű termesztése
Ennek a fűszernövénynek a termesztése nem igényel különleges odafigyelést, ezért nagyon népszerű a kertészek és az otthoni termeszteni kívánók körében. A kakukkfű elviseli a homokos talajt és a napos helyeket. A levelek meglehetősen kisebbek, hosszúkás alakúak. Nagyon szívós fűszernövény, amely a szabadban átvészeli az egész telet. A kakukkfű magvakkal, osztással vagy dugványozással szaporítható. Az aromájának megőrzése érdekében érdemes elkerülni a műtrágyázást és az öntözéssel is kíméletesebben kell bánni.
A kakukkfű felhasználása
Egyetlen igazi kulináris ínyenc sem tud ellenállni egy marék frissen aprított kakukkfűnek, amely minden szószt, öntetet, salátát vagy húsételt is tökéletesen kiegészít. Ez a fűszernövény nagyon jól illik bármilyen hőkezelt halhoz, de íze és jellegzetes aromája még a csirkéhez szánt töltelékben, pástétomokban, sajtokban vagy a fűszervajakban sem fog elveszni. Használhatod ecet vagy olaj ízesítésére is.
A természetgyógyászatban hasmenés, puffadás vagy gyakoribb emésztőrendszeri gyulladások elleni jótékony hatása miatt alkalmazzák. Ezenkívül pozitív hatással van a légzőrendszerre, csillapítja a köhögést és gyulladáscsökkentő hatással van az emberi szervezetre. Leggyakrabban tea formájában fogyasztják, melyhez a leveleit használják. Lehetőség van a kakukkfüvet cseppek formájában vagy inhalálásra is használni. A kakukkfű fertőtlenítő hatását tekintve vezető szerepet tölt be a gyógynövények között. Nagyon hatékonyan és gyorsan fejti ki hatását baktériumok, gombák és paraziták ellen. Gyakran keresik a szexuális vágy serkentőjeként.
Rozmaring
A fűszernövény leírása
A rozmaringot joggal tartják az egyik legnagyszerűbb fűszernövénynek. Ezt frissítő, enyhén gyantás illatának köszönheti. A rozmaring egy viszonylag nagy bokros növény.
A rozmaring termesztése
A rozmaring egy tipikus mediterrán fűszernövény, amelyet télen melegen kell tartani. A könnyebb és homokos talaj a legmegfelelőbb a számára. Akár 2 méter magasra is megnövő örökzöld növény. Virágai leggyakrabban fehérek, levelei keskenyek és sötétebbek, felül fényesek. A rozmaringot rendszeresen nyírni kell, különben gyorsan elfásulhat. Termesztése igénytelennek tekinthető, nem igényel trágyázást. Tudtad, hogy ez a szerelem és a boldog házasság szimbóluma is?
A rozmaring felhasználása
A konyhában tökéletesen kiegészíti a zsíros húsok (birka, bárány, borjú), töltetek, sajtok, kolbászok és tészták ízét. A rozmaring azonban burgonyaételek vagy olasz pizza készítésekor is jól használható. Gyakran találkozhatsz a rozmaringgal az úgynevezett provence-i fűszerkeverék részeként.
A rozmaring az egészségügyben is pótolhatatlan. Antiszeptikus hatásának köszönhetően teák formájában kiválóan alkalmas az emésztőrendszer kezelésére, támogatja a megfelelő emésztést és csökkenti a puffadást. Jótékony hatással van enyhe alvászavarokra, stressz ellen és nyugtatja a megviselt idegeket. Emellett javítja a vérkeringést is, aminek köszönhetően megszűnik a végtagok kellemetlen hidegérzete, és segít a menstruációs ciklus beállításában. A rozmaring fontos szerepet játszik az aromaterápiában, és a kozmetikai iparban is megtalálta a helyét. Itt erős koncentrátum formájában zsíros és problémás bőr mélytisztítására, ekcéma vagy zúzódásos sebek lemosására használják.
Tipp: Használd az illatos rozmaring ágakat tökéletes grilltűként, amelyek nemcsak funkcionálisak, hanem csodálatos illatúak is, ráadásul kiemelik a grillezett húsok és zöldségek ízét.
Citromfű
A fűszernövény leírása
A citromfűnek megvan az a hátránya, hogy sokan első pillantásra összetévesztik a mentával. De amint megérzed a citromfű illatát vagy ízét, azonnal eláraszt citrusos, megrészegítő aromája. 90 cm magasra nő, recés levelei a csalán leveleihez hasonlítanak.
A citromfű termesztése
A citromfű egy könnyen termeszthető fűszernövény, ami szereti a sok helyet, a tápanyagokat és a nedvességet a cserépben. Keress neki megfelelő helyet a napon, de a részleges árnyékot sem veti meg. A kertészeknek azt javasoljuk, hogy a citromfűt már kifejlett növényként neveljék, ahelyett, hogy a magból való csíráztatással kezdenék. A sokéves tapasztalat feltárta, hogy a citromfű nagyon jól nő levendula közelében.
A fűszernövény felhasználása
A citromfű nemcsak gyógyító hatásáról híres, hanem a konyhában elfoglalt pótolhatatlan helyéről is. Leggyakrabban friss citromfű leveleket használnak, amelyeket úgy adnak az ételekhez, mintha csak cseresznyét helyeznének a torta tetejére. Levelei meglehetősen gyakran megtalálhatók salátákban, túrós desszertekben, frissítő italokban, gyógynövénylikőrökben és citromfűteákban, mivel az íze az egyik legnépszerűbb a fűszernövények között. A gasztronómiában azonban jól ismert a citromfű szirup, a citromfű méz, a citromfű lekvár vagy a citromfű turmix is.
A népi gyógyászatban a citromfű keresett kisebb alvászavarok kezelésére, menstruációs fájdalmak, emésztési problémák enyhítésére, stressz- és nyugtalanságoldó, fertőtlenítő hatású, erősíti az idegrendszert, és remek segítőtárs megfázás és influenza esetén is. A kozmetikában is megállja a helyét, például arcmaszkok formájában, ahol nyugtató hatásának köszönhetően jótékony hatással van a bőrre.
Zsálya
A fűszernövény leírása
Ki ne hallotta volna már ennek a növénynek a nevét, de vajon fel tudod-e ismerni ezt a gyógynövényt a saját szemeddel? Sokféle zsálya létezik. Találkozhatunk ehetetlen fajtákkal vagy akár gyönyörűen virágzó fajtával is, amely elsősorban dísznövényként termeszthető. Általánosságban elmondható, hogy évelő fűszernövényről vagy félcserjéről van szó, amely eléri a 60 cm körüli magasságot. A zsálya aromás leveleiről híres, amelyek felületükön szürkések és szőrösek. A zsályára jellemző a gazdag gyökérrendszer és a lila virágok, hosszú, akár 3 cm-es koronával. A zsályát hagyományos, enyhén kesernyés ízéről ismerhetjük fel.
A zsálya termesztése
Ha úgy döntesz, hogy otthon fogsz zsályát termeszteni, számolj a rendszeres nyírás szükségességével, hogy ne fásuljon el. Nagyon jól fog nőni, ha elegendő műtrágyát adsz neki. Nem viseli el a párás környezetet, viszont gond nélkül nő a szárazabb és könnyebb talajban is. Meleg és védett helyen virágzik. A zsálya gond nélkül kibírja a hibernálást, amiben egy kicsit segíteni kell neki. Erős fagyok vagy hosszan tartó száraz időjárás esetén hozd be a kertből, vagy tedd távolabb az ablaktól.
A zsálya és felhasználási módjai
Ne félj valami újat tanulni a konyhában. Nagyon ízletes lekvárokban, fűszervajban, péksüteményekben vagy halak elkészítésekor, ízesítésekor. A legtöbb fűszernövénytől eltérően a zsályából a kevesebb néha több (az enyhén kesernyés íze miatt). Remek fűszer például savanyúságok készítéséhez.
A zsályát gyakran használják bizonyított gyulladáscsökkentő hatása miatt. Hiszen a latin neve (salve) szó szerint azt jelenti, hogy gyógyítani. Ha kellemetlen fogínyvérzéstől, gyakori orrgarat- vagy gégegyulladástól, gyomor- és bélproblémától szenvedsz, elégedett leszel a zsálya gyógyító hatásával. Ennek köszönhetően a zsályát leggyakrabban tea formájában használják, de nem alkalmas hosszútávú használatra. Ennek oka a tujontartalma, amely rendszeres vagy hosszú távú használat esetén méregként hathat az emberi szervezetre.
Tipp: Túlzott izzadástól szenvedsz? Próbálj meg időnként zsályateát fogyasztani.
Metélőhagyma
A fűszernövény leírása
A metélőhagyma vagy snidling a magyar konyhában nagyon jól ismert és széles körben használt fűszernövény. Enyhén fűszeres ízű, szálas növény, amely egyes ínyenceket a hagymára emlékeztet. Ez az évelő fűszernövény 20-50 cm magasra nő, míg a föld alatti része legfeljebb 1 cm átmérőjű kis hagymákból áll. A szára keskeny, hosszú és üreges.
A metélőhagyma termesztése
A metélőhagyma nem igényes fűszernövény, amelyet akár a kertedben, akár az ablakpárkányodon is termeszthetsz egész évben. Nem tűri jól az erős napot, de szereti a sok nedvességet. Nyugodtan öntözheted egy kicsit többet mint a többi fűszernövényt. Ha szabadban termeszted a metélőhagymát, akkor télire szükséges teleltetni. Vágd le a leveleit, és zárd el például egy befőttesüvegben. A megfelelő gondozásnak köszönhetően tavasszal újra virágozni fog és nagyon gyorsan növekszik majd. Ha szükséges, évente többször le kell vágni, hogy ne száradjon ki.
A metélőhagyma és felhasználása
Ki ne szereti a vajjal megkent és metélőhagymával megszórt pirítóst? A metélőhagymát használják azonban levesekhez, szószokhoz, tojásos ételekhez és salátákhoz is. Bár az enyhén csípős ízéről híres, paradox módon például túrókrémek, fűszervaj, friss sajtok, gombás ételek ízesítésére használják, amikhez nemcsak a kitűnő ízt ad, hanem minden ínyenc szemét is megörvendezteti. Minden jó háziasszonynak és szakácsnak tudnia kell, hogy bármilyen hőkezelés hatására a metélőhagyma elveszti jellegzetes aromáját, ezért ideális a főzés vagy sütés vége felé használni. A metélőhagymával a magyar konyha mellett leggyakrabban a cseh, lengyel, német, svéd vagy francia gasztronómiában találkozhatunk.
A metélőhagymát emellett nagyra értékelik és keresik, mint gazdag fehérje-, C- és B2-vitaminforrást, valamint számos egyéb fontos ásványi anyagot, például nátriumot, vasat és kalciumot is tartalmaz. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően serkenti az étvágyat és támogatja a jó emésztést.
Tipp: Ha nem tudod elképzelni a kenyeret és a vajat vagy más ételt a szeretett metélőhagyma nélkül, de zavar a hagyma illata, akkor facsarj néhány csepp citromot a metélőhagymára. Ez egyesek számára tökéletesen semlegesíti a kellemetlen aromát.
Fodros metélőpetrezselyem
A fűszernövény leírása
Ki ne ismerné a petrezselyem csokrokat, amelyek nem hiányozhatnak a klasszikus magyar éttermek egyik fogásának díszeként sem. Létezik azonban sima levelű petrezselyem is, amely rokonához képest sokkal markánsabb ízű. Hazája a mediterrán területeken van, de a vadonban is találkozhatunk vele. A petrezselyem egy kétéves növény, amely tipikus föld feletti levélrozettákat hoz létre. A petrezselyem magvakkal szaporodik.
A petrezselyem és termesztése
A petrezselyem termesztése egyszerű, csak kövess néhány alapvető szabályt. Soha ne tedd ki a petrezselymet közvetlen napfénynek, és adj neki külön virágcserepet, ültetőládát vagy helyet a kertben. Egyszerre többféle petrezselymet termeszthetsz. A petrezselyem áttelelhet kint a kertben vagy az ablakon kívül, de ha beviszed a meleg otthonodba, akkor még boldogabb lesz. A petrezselyem általában 6 hét alatt csírázik ki, és a betakarítás ideális ideje az ősz, mielőtt az első hó leesik. Remekül kijön a retekkel vagy a paradicsommal, a virágágyásban pedig egy keresztesvirágú zöldség sem tekinthető megfelelő szomszédnak.
A petrezselyem felhasználása
A petrezselyem gasztronómiai klasszikus a levesek, saláták, fasírt, gombás szószok, sült húsok ízesítésére, díszítőelemként pedig szendvicsekben vagy igazi házi galuskában is remekül szerepel. A friss petrezselyem gazdag C-vitaminban is, amely azonban elpusztul, ha ezt a növényt lefagyasztják.
A petrezselyem egy szuperélelmiszer, amely a fent említett C-vitaminon kívül A-, B1-, B2-, B3-, B6-vitaminban is gazdag, valamint folsavat, foszfort, káliumot, magnéziumot stb. is tartalmaz. Rendszeres fogyasztása esetén jótékony hatással van a simaizom görcsös összehúzódásainak feloldására, puffadás ellen hat, támogatja a megfelelő emésztést és a szexuális késztetés támogatására is szolgál. Női afrodiziákumnak tartják. A nők a petrezselymet is keresik a menstruációs ciklus beállításával kapcsolatban. A terhes nőknek azonban kerülniük kell ezt a fűszernövényt, mivel a túlzott vagy gyakori petrezselyemevés a méh idő előtti összehúzódását okozhatja. A magas A-vitamin tartalma miatt a petrezselyem megfelelő mennyiségben való fogyasztása javítja a látás minőségét és segít a farkasvakság, a látóideg-gyulladás vagy az általános látásgyengülés kezelésében.
Tipp: Ha a fokhagyma fogyasztása után gyorsan fel kell frissítened a leheletedet vagy semlegesítened kell a kellemetlen szagot, a petrezselyem rágcsálása remek alternatíva.
Koriander
A fűszernövény leírása
A koriander egynyári (néha kétéves) fűszernövény, amely a Földközi-tenger vidékéről és a Közel-Keletről származik, vadon nem fordul elő hazánkban. Az íze összetéveszthetetlen - a magok kellemes és enyhén édes ízűek, az illata pedig a narancshéjra emlékeztet. A koriander általában 1 méter magasságúra nő meg, és érdekessége, hogy kétféle levelet találhatunk a növényen. A gyógynövény alsó részén a levelek leggyakrabban három hegyűek és ovális alakúak, a felső részen több levelet láthatunk, amelyek egyfajta vonalszerű szegmensekre vannak osztva. A koriander virágai fehérek vagy enyhén rózsaszínűek, termése csípős.
A koriander termesztése
Ez az ázsiai fűszernövény nem alkalmas kezdő termesztők számára. Az azonban igaz, hogy a gondoskodást, amit neki nyújtasz, duplán adja vissza. A koriander nem szereti az erős napot, és havonta legalább egyszer meg kell trágyázni. Az önöntöző virágcserépben való termesztése sok munkát és aggodalmat takarít meg. Termesztőként azonban örülni fogsz, hogy nagyon gyorsan csírázik, és néhány hét alatt betakaríthatod az alsó leveleket. Ha úgy döntesz, hogy a koriandert a gyökeréért termeszted, akkor a kertben kell termesztened, mivel a koriander gyökérrendszerének mélyebb talajra van szüksége.
A koriander felhasználása
A koriandert ősidők óta használják ételízesítőként. Még a jól ismert curry vagy a garam masala sem nélkülözheti az őrölt koriandert. Talán ezért is találkozhatunk vele főleg a közel-keleti és indiai konyhában. Ha a pácolás szerelmese vagy, a koriander aranyat ér majd a számodra. Például megadja a szükséges ízt az ecetes gombáknak és zöldségeknek.
A koriandermag nagyon jól működik a puffadás és a hasi fájdalom ellen. Jótékony hatással van a reumás betegségekre, illetve a krónikus nátha kezelésére is. Szükség szerint naponta egyszer-kétszer, körülbelül 7 percig ajánlott a koriandergőzt belélegezni. Tudtad, hogy a koriander az egyetlen, amely képes megszabadítani az emberi testet a nehézfémektől?
És melyik gyógy- és fűszernövényekről felejtkeznek el méltatlanul?
A macskagyökér, az orbáncfű, a zamatos turbolya, az olasz szalmagyopár, a tárkony, a sóska, a mezei kakukkfű, a körömvirág és még egy sor (nem) elfelejtett növény létezik, ami nem hiányozhat egyetlen konyhából vagy otthoni gyógynövényes gyógyszeres szekrényből sem. Ha számodra a nevük túlságosan idegennek tűnik, tudd, hogy a legtöbbet tavasztól őszig egy átlagos természetben tett séta során össze tudod gyűjteni. Egy csésze tea jó hangulatba hoz, segít leküzdeni a felgyülemlett stresszt, ami egyáltalán nem tesz jót az emberi szervezetnek.
Tudtad, hogy a legtöbb gyógynövényből nem csak tea, hanem méz is készíthető? Például a gyógynövényekből származó jó minőségű méz eltávolítja a mérgező anyagokat a szervezetből, kiváló antioxidáns, megelőzi és hatékonyan kezeli a megfázást. Nemcsak remek ízt adnak, de ellátják a szervezetet a nagyon szükséges vitaminokkal és egyéb fontos összetevőkkel, amelyek szintén teljesen természetes és hatékony formában kerülnek be a szervezetbe.
Hogyan készíts saját gyógynövényes mézet?
A minőségi házi gyógynövényes méz elkészítése egyszerű. Használhatsz olyan gyógynövényeket, amelyeket a legjobban szeretsz, vagy amelyek kéznél vannak. A gyógynövények és a méz remek kombináció. Az egyszerű mézből a legegyszerűbb gyógynövényes mézet varázsolni úgy, hogy a gyógynövények leveleit vagy virágait kellő ideig hagyod benne hatni. A gyógynövények a mézben töltött idő alatt nemcsak jellegzetes ízt és illatot kölcsönöznek a méznek, hanem átadják a gyógy-, vitamin- és ásványianyag-tartalmukat is.
Egy másik lehetőség, hogy a mézet felmelegíted, és a választott fűszernövényekre öntöd. Az így kapott keveréket legalább két hétig állni hagyod, és már meg is kóstolhatod, használhatod gyógyításra vagy ízesítésre.