A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly
Próbáld ki a karácsonyi mézeskalács receptjeinket, amelyek felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt örömet okoznak. Tippeket adunk a legjobb tésztákhoz rozslisztből, teljes kiőrlésű tönkölylisztből és az azonnal megpuhuló mézeskalács mellett az egyszerűen és gyorsan elkészíthető hagyományos mézeskalács sütéséhez is. A vegánokról sem feledkeztünk meg: méz, tojás és vaj helyett növényi alapú alternatívákat hoztunk. Készítsd fel az ízlelőbimbóid, és kezdjük!



Egy egyszerű klasszikus mézeskalács recept
Közeleg a karácsony, de mindig sietned kell valahova, és nincs időd semmire? Ilyenkor egyáltalán nem baj, ha van tartalékban egy gyors karácsonyi mézeskalács recepted, amit nem lehet elrontani. Kipróbálod?
Hozzávalók:
- 60 g puha vaj és/vagy margarin
- 90 g porcukor
- 400 g liszt
- 2 tojás
- 3 evőkanál folyékony méz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézeskalács fűszer
- 1 teáskanál kakaó a színezéshez (kihagyható)
Elkészítés:
- A tojásokat habverővel habosra verjük a cukorral.
- A száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, fűszerek és cukor) összekeverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott puha vajat és tésztává gyúrjuk.
- A tésztához hozzáadjuk a mézet és a cukorral felvert tojást.
- A sima és enyhén ragacsos tésztából gombócot készítünk, és legalább egy órát a hűtőben pihentetjük.
- Belisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vastag lappá, és szaggassuk ki belőle a különböző formákat.
- Az elkészült mézeskalács darabokat sütőpapírral bélelt tepsiben 185 °C-on kb. 8 percig sütjük.
Mi kell ahhoz, hogy a mézeskalács puha legyen? Hagyd állni legalább 2 hétig egy visszazárható dobozban. Tehetsz mellé egy almát vagy egy darab kenyeret is. Ügyelj azonban arra, hogy a mézeskalácsok ne penészesedjenek be tőlük.
Hogyan díszítsd a mézeskalácsot? Díszítsd ki őket cukormázzal habzsák vagy speciális sablonok segítségével. A cukormáz porcukorból, citromléből és tojásfehérjéből készül. Valaki vízfürdőben veri fel, mások nélküle. A mézeskalácsokat mindenesetre ne díszítsd azonnal, mivel még kemények és idő kell, amíg megpuhulnak.
Mitől fognak csillogni? Közvetlenül a sütőből való kivétel után vékonyan kend le őket egy kevés vízzel (vagy teljes tejjel) felvert tojássárgájával. Ez rászárad a forró mézeskalácsra, és impregnálja a felületét. A folyékony keverékhez csipetnyi kakaót vagy ételfestéket (barna, piros) adhatunk.
A legjobb házi karácsonyi sütik receptjei Mit szimbolizál az advent?

Sötét mézeskalács rozslisztből (kakaó nélkül)
Ha nem ragaszkodsz a nagymamád hagyományos receptjéhez, próbálj ki valami újat idén. Mit szólnál a rozslisztből készült házi mézeskalácshoz? Ennek köszönhetően kakaó nélkül is sötét lesz a tészta sütés után, így az erre allergiások is bátran megkóstolhatják. Ha olyan édességeket részesítesz előnyben, amelyeknek néhány hétig kell állniuk, hogy megpuhuljanak, ez lesz a megfelelő választás.
Hozzávalók:
- 500 g rozsliszt
- 250 g porcukor
- 3 tojás
- 60 g folyékony méz
- 125 g vaj
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ¼ teáskanál sütőpor
- ½ csomag mézeskalács fűszer (kb. 12 g)
- tojás a lekenéshez (opcionális)

Elkészítés:
- Felolvasztjuk a vajat a mézzel egy serpenyőben, és hagyjuk kihűlni.
- Az összes száraz hozzávalót összekeverjük, és beleütjük a tojásokat és a kihűlt mézes-vajas keveréket.
- A tésztát robotgéppel vagy kézzel összedolgozzuk. A méztartalom miatt enyhén ragacsos állagúnak kell lennie. Ha túl ragacsosnak tűnik, adjunk hozzá még lisztet.
- A tésztát kettéosztjuk, gombócokat formázunk, és fóliába csomagoljuk. Hűtőben pihentetjük egy éjszakán át.
- Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vastag lappá, és szaggassunk ki belőle tetszőleges formákat.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben 165 °C-on sütjük. 10 percig kell sütni, de a sütő típusától függően tovább is tarthat.

Azonnal puha mézeskalács? Garantáltan!
A frissen sült mézeskalácsok csodálatos ízűek és hihetetlenül puhák. De ha nem adsz nekik pár hetet, hogy az ízek összeérjenek és a tészta megpuhuljon, karácsonykor ehetetlenek lesznek (hacsak nem akarod kitörni velük a fogaid). Ha viszont azt szeretnéd, hogy azonnal puhák legyenek, akkor hajrá.
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 140 g porcukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál folyékony méz
- 50 g puha vaj
- 2 tojás
- 1 teáskanál mézeskalács fűszer
- 1 tojássárgája és hideg víz a lekenéshez (opcionális)

Elkészítés:
- A száraz hozzávalókból és a puha vajból tésztát készítünk, amihez hozzáöntjük a tojást és a mézet.
- Dolgozzuk össze puhává és rugalmassá a tésztát, ideális esetben konyhai robotgépben, ami a méztartalma miatt kissé ragadós lehet.
- Válasszuk ketté a tésztát és formázzuk belőlük gombócokat, amit fóliába csomagolunk. Ezután a hűtőben pihentetjük másnapig.
- Lisztezett nyújtódeszkán 5 mm vastag lappá nyújtjuk, és kiszaggatjuk a kedvenc formáinkat. Egyszerre egy tepsire helyezzük a hasonló méretű formákat, hogy egyenletesen süljenek.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben 8 percig sütjük 165 °C-on.
- A mézeskalács puha és rugalmas lesz sütés után. Ne várjuk meg, míg aranyszínűvé válnak! Az alsó részükről megállapítható, hogy megsültek: ha szilárd és első ránézésre is sültnek tűnik, akkor készen is van!
- Ne felejtsük el mielőbb egy rácsra tenni őket, nehogy alulról felnedveskedjenek.



Egészséges teljes kiőrlésű tönköly mézeskalács (nem csak gyerekeknek)
Egészséges karácsonyi csemege tönköly mézeskalács formájában? Miért ne? Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is szeretni fogják.
Hozzávalók:
- 220 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (sima)
- 50 g darált dió
- 6 g szódabikarbóna
- 90 g puha vaj
- 60 g méz,
- 1 evőkanál mézeskalács fűszer
- 30 g nádcukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál kakaó színezéséhez (opcionális)
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat (puha vaj, méz, tojás).
- A lágy tésztát fóliába csomagoljuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Annak érdekében, hogy jól lehessen vele dolgozni, hagyjuk egy órát pihenni a konyhapulton.
- Lisztezett sodródeszkán 4 mm vastag lappá nyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle.
- A mézeskalácsot 165 °C-on körülbelül 10 percig sütjük.
Tipp: hogy a mézeskalács gyorsabban megpuhuljon, légmentesen záródó ételtartóba tedd őket egy hétre. Így akár 2-3 hétig eláll az édesség.

Vegán mézeskalács (méz, tojás és vaj nélkül)
Süss finom mézeskalácsot állati eredetű termékek, például vaj, tojás vagy méz felhasználása nélkül, amelyek könnyen helyettesíthetők agávé sziruppal. Tojás helyett használhatunk növényi joghurtot vagy puha selymes tofut. Ki mered próbálni?
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 140 g porcukor
- 50 g növényi zsír
- 2 evőkanál agávé szirup
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csomag sütőpor mézeskalácshoz (20 g)
- 2 evőkanál kakaó
- 2 evőkanál mézeskalács fűszer
- ⅓ csésze növényi joghurt (vagy selymes tofu)
Elkészítés:
- A felsorolt hozzávalókból kemény tésztát készítünk.
- Fóliába csomagoljuk, és egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
- Lisztezett nyújtódeszkán 4 mm vastag lapot nyújtunk, és kiszaggatjuk a kedvenc formáinkat.
- A mézeskalácsot körülbelül 10 percig sütjük 170 °C-on.
További inspirációk a számodra

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Tippek hangulatos nyári piknikekhez

Vendégváró ételek Halloweenre: 15+ boszorkányujj, muffin és más recept

Hogyan erősítsd saját és gyermekeid immunrendszerét? Ne csak a nagymama tanácsaira hallgass

Mi a farsang és milyen hagyományok fűződnek hozzá?

Ausztria legjobb síterepei: fedezd fel az Alpok gyöngyszemeit

Téli kreatív ötletek gyerekeknek: iglu, papír hópelyhek és sok más

Minden a síeléshez

Hygge életérzés: több, mint gyertyák és dekoráció

Élvezd a sífutást

Vedd fel a hótalpat!

Hogyan vágj bele a jégfürdőzésbe? Ismered a megfelelő módszereket és a 7 leggyakoribb hibát?

Kreatív ajándékcsomagolás: könyvektől a kerékpárig

A tél új dimenziója: a snowboardozás szabadsága

Bevezetés a túrasíelés világába

Fedezd fel a téli túrázás varázsát

Gyerekekkel a havas hegyekbe

Hova utazzunk decemberben, hogy elmeneküljünk a hideg elől? Meríts ihletet utazási tippjeinkből

Mit csinálj a gyerekekkel télen?

Téli kuckózás: 9+1 ötlet a tökéletes kikapcsolódáshoz

A legjobb karácsonyi filmek: 6 TOP tipp szerkesztőinktől

Adventi koszorú készítés: mi a jelentése és mivel díszítsük?

Adventi naptár készítése: DIY és mit tegyünk bele gyerekeknek

Élvezd az ünnepek minden percét

Felejtsd el a téli szürkeséget – menj nyaralni februárban!

Hova utazzunk januárban? Élvezd az év elejét a tenger mellett

Hová utazzunk télen? A tengerhez, ahol javában tombol a nyár!

Idén tartsd be az újévi fogadalmad!

Mi az advent és mikor van idén advent első vasárnapja?

Nemzetközi nőnap: Honnan ered, és milyen ajándékoknak örül egy nő a legjobban?

Tedd a Valentin-napot feledhetetlenné: kreatív ötletek, amiket mindketten szeretni fogtok
