A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő
Szeretnéd meghosszabbítani a gombák eltarthatósági idejét úgy, hogy megőrizzék ízüket és állagukat? A fagyasztás a megoldás! Cikkünkben lépésről lépésre végigvezetünk a folyamaton: megtudhatod, hogyan kell előkészíteni és megfőzni a gombákat fagyasztás előtt, és meddig tárolhatod őket biztonságosan a fagyasztóban.


Gomba párolása vagy főzése fagyasztás előtt (recept)
Szinte minden gombafaj jól eláll a fagyasztóban - vargánya, tinóruk, csiperke, rókagomba, kucsmagomba, tejelőgomba és piruló galóca.
Hogyan kell előkészíteni a gombát fagyasztás előtt?
- Tisztítsuk meg a gombákat - ezt a lépést ideális esetben már az erdőben el kell végezni.
- Vágjuk kisebb darabokra, de a kisebbeket egészben is hagyhatjuk.
- Pároljuk vagy forraljuk fel és hagyjuk kihűlni őket.
- Osszuk fel adagokra, és tegyük dobozokba, fagyasztóban használható visszazárható zacskókba vagy jégformákba. A zacskók használatánál azt javasoljuk, hogy a megtöltésük után nyomjuk össze őket, engedjük ki belőlük a felesleges levegőt, majd zárjuk le megfelelően. Ezután simítsuk el a gombákat, hogy minél tömörebbek legyenek – így nem foglalnak el annyi helyet, könnyebben tárolhatók és egyenletesebben fagynak meg. Fagyasztás után a jégformákból egy zacskóba önthetjük a gombákat, így adagokat hozva létre.
- Ha nagyobb vagy egész gombadarabokat, például rókagombát szeretnénk lefagyasztani, azt javasoljuk, hogy egyenként fagyasszuk le őket pl. sütőpapírral bélelt tepsin még tárolás előtt. Csak a teljes megszilárdulás után helyezzük őket zacskóba vagy dobozba.
- A dobozokat vagy zacskókat címkézd fel a gomba fajtájával és a fagyasztás dátumával.
Tipp: A kemény húsú gombákat (például a vargányát) jobb szárítani. Így őrzik meg a legjobban az aromájukat.

Gőzöléses módszer
Egy kanál olajat öntünk az edénybe, és megpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát. Beleöntjük a megtisztított és apróra vágott gombát, és fedő alatt alacsonyabb hőmérsékleten kb. 5 percig pároljuk. Időnként megkeverjük, hogy a gomba ne tapadjon le. Ha időközben a víz elpárolog, kicsit öntsük fel. Hagyjuk kihűlni a gombát, mielőtt a fagyasztóba helyeznénk.
Forralás/blansírozás vízben és gőzben
Egy serpenyőben melegítsük fel forráspontig a vizet, és öntsük bele a tiszta és felszeletelt gombát. A könnyebb kezelés érdekében közvetlenül szűrőedényben is főzhetjük őket. Körülbelül 5 perc elteltével vegyük ki és hagyjuk lecsepegni. Lefagyasztás előtt hagyjuk kihűlni a gombát.
A vargányát és más gombákat úgy is meg lehet párolni, hogy a tiszta, felvágott darabokat gőzölőbe vagy párolókosárra helyezzük. 5-10 percig főzzük, amíg a gomba megpuhul. Az előkészítés után pedig hagyjuk kihűlni.
Nyers gomba fagyasztása
Bár lehetséges, és valószínűleg sokan közületek évek óta használják ezt a módszert, határozottan nem javasoljuk. A gombák olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek lebontják őket, és ezáltal káros mikotoxinok szabadulnak fel bennük, amelyek negatív hatással vannak többek között a hasnyálmirigyre. Az enzimek működése és lebomlása -20°C körül leáll, ez az a hőmérséklet, amelyet a gombák néhány óra fagyasztóba helyezés után érnek el. Eközben még mindig keletkeznek a mikotoxinok, amelyeket később az étellel együtt elfogyasztanánk.
Ezen lényeges tényező mellett a magas víztartalom miatt a nyersen fagyasztott gombák állaga, íze és általános minősége is változik. A képződött jégkristályok pépes állagot és ízváltozást okozhatnak.
Ezért jobb a friss gombát azonnal elfogyasztani, vagy szárítás és hőkezelés után lefagyasztani.

Meddig áll el a gomba a fagyasztóban?
A legjobb minőség és a legjobb íz megőrzése érdekében a fagyasztott gombát 6 hónapon belül fel kell használni. A szakértők a 3-6 hónapon belüli elfogyasztásukat javasolják. Legfeljebb 1 évig tárolhatók. Bár ezután sem romlanak jelentősen, csakúgy, mint a többi fagyasztott élelmiszer, idővel romlik a minőségük, és egy éven belül biztosan újra friss termést fogsz begyűjteni.
A kiolvasztott gombát ne fagyaszd le újra. Károsítanád a minőségüket és az ízüket. Ezért fontos, hogy helyesen adagold őket, és csak annyit vegyél ki belőle, amennyire szükség van az adott fogáshoz. Ha laposan, zacskóban tárolod őket, fokozatosan letörheted az egyes darabokat. Jégformákba fagyasztva, majd visszazárható zacskóba öntve ugyanez igaz.
Felhasználásuk
A fagyasztott szeletelt vagy egész gombákat pontosan ugyanúgy fel lehet használni, mint a friss gombát.
Használhatod őket a következőkre:
- levesekbe,
- pörköltekbe,
- sós pitékbe és quiche-kbe,
- omlettekbe és palacsintákba töltelékként,
- rizottókba és tésztákra,
- sült ételekhez,
- mártásokhoz, szószokba és kenőkbe,
- pizzára.
Ne fagyaszd le újra a már egyszer felengedett gombát. Ha nem sikerül felhasználnod az egész adagot, próbáld meg befőzni, savanyítani vagy megszárítani.

Ehető-e a fagyott gomba?
Erdőben gyűjtött, a hideg időben átfagyott gombákat fogyasztani erősen nem ajánlott. A fagy és a keletkező jégkristályok szétroncsolják a gombák sejtjeit, ami bomlási folyamatokat idéz elő. Baktériumok, penész és egyéb méreganyagok is szaporodnak bennük. A gomba ugyan nem kifejezetten mérgező, de elfogyasztása kellemetlen egészségügyi problémákat okozhat, az emésztési zavaroktól a hányásig és a hasmenésig.
Hogyan lehet felismerni az ilyen darabokat? A gomba puha és vizenyős, íze és illata is megváltozik. Ezeket inkább hagyd az erdőben.
További inspirációk a számodra

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Legjobb grillsütők 2024-ben (gáz, elektromos, faszenes)

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez

Vendégváró ételek Halloweenre: 15+ boszorkányujj, muffin és más recept

Hogyan erősítsd saját és gyermekeid immunrendszerét? Ne csak a nagymama tanácsaira hallgass

Ehető tökfajták: fogyaszd egészséggel!

Gombák: Útmutató a gyűjtéshez, tisztításhoz, feldolgozáshoz és a felhasználáshoz

Az ősz, amibe beleszeretsz!

Őszi kreatív ötletek gyerekeknek

A tested és a lelked is megköszöni: a szauna jótékony hatásai

Készítsd fel az autód is a télre!

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása: befőttek, gyümölcslevek, saláták

Fokhagyma termesztése a kertben: Tavaszi és őszi ültetés, áztatás, trágyázás, betakarítás és tárolás

Gereblyét a kézbe - az ősz már az ajtón kopogtat!

Tulipán termesztése a kertben: Hogyan és hova ültessünk hagymás növényeket ősszel és tavasszal?

Hogyan vágj bele a jégfürdőzésbe? Ismered a megfelelő módszereket és a 7 leggyakoribb hibát?

Új hobbi? Kezdj el kötni!

Szerezz be mindent időben az új tanévre!

Black Friday 2024: Kapcsolj rá velünk az online vásárlásra!

Halloween: szokások, hagyományok, dekoráció
