A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Minden, ami sütőtök: krémleves, lekvár, dekoráció és sok más
Az ősz a lehulló levelek, a közelgő tél, a titokzatos reggeli ködök és a különösen finom sütőtök időszaka. Kerek, ovális, kicsi vagy nagy, narancssárga, sárga, zöld és kék, ehető és szép. Megeheted, vagy akár szuper és hangulatos őszi dekorációt is készíthetsz belőlük.
A sütőtök jótékony hatásai
A sütőtök nemcsak ránézésre szép, de még egészséges is. A húsa közel 90% víz, rostokat, fehérjéket és egy kevés szénhidrátot is tartalmaz. Tartalmaz továbbá magnéziumot, káliumot, rezet, vasat, foszfort, cinket, szelént, nátriumot, béta-karotint és A-vitamint. Kiváló minőségű telítetlen zsírsavakat és nukleinsavat is tartalmaz, amelyek fiatalító hatásúak.
Ezek a nagy narancssárga zöldségek a bennük található rostoknak köszönhetően jótékony hatással vannak az emésztésünkre és a mérgező anyagok szervezetből történő kiválasztására is. Többek között megnyugtatja az idegeket, támogatja a szív és a hasnyálmirigy megfelelő működését, erősíti az immunrendszert.
- Cinkforrás, ami számos betegség kezeléséhez hozzájárul.
- Vasat, kalciumot, a B csoportba tartozó vitaminokat, telítetlen zsírsavakat, foszfort és lecitint tartalmaz.
- Enyhíti a prosztata megnagyobbodásának tüneteit.
- Serkenti a vérkeringést és növelik a vörösvértestek számát a szervezetben.
- A bennük található kalcium, cink, réz és egyéb ásványi anyagok növelik a csontsűrűséget, ennek köszönhetően a magvak a csontritkulás megelőzésére szolgálnak.
- Csökkenti a szívroham és az agyvérzés kockázatát.
- A benne található magnézium támogatja az egészséges és pihentető alvást.
- Kitűnő az íze. Kiemelkedik a házi készítésű kenyérben, turmixban, joghurtban, salátában és közvetlen fogyasztásra is alkalmas (szárítva).
- A sütőtökleves díszítésének elengedhetetlen kelléke.
- Tökmagolajat préselnek belőle, ami javítja a fogak, a bőr, a haj és a körmök minőségét. Ezenkívül segít az energia helyreállításában, javítja az emésztést és nagyon könnyen emészthető.
-
- 2 368 Ft – 2 560 Ft
- Gyümölcslé, zöldséglé 2 üzletben
-
- 1 299 Ft – 1 568 Ft
- Tea, gyógytea 3 üzletben
-
- 2 580 Ft
- Étolaj 1 üzletben
-
- 2 400 Ft – 2 480 Ft
- Aszalt gyümölcs 2 üzletben
-
-
- 27 990 Ft – 36 990 Ft
- Fehérje 20 üzletben
Milyen tökfajták léteznek?
A sütőtökök nem csak a nagy vajtökből és a kisebb narancssárga Hokkaido fajtából áll, amik minden üzletben megtalálhatók. Szeretnéd pontosabban megtudni, hogy milyen típusú sütőtökök léteznek?
A legnépszerűbb fajták a következők:
- Hokkaido: édes ízű, vékony héja van, amit evés előtt nem kell eltávolítani. Mélynarancssárga színét a nagy mennyiségű béta-karotin okozza. Édes ízének köszönhetően süteményekbe, levesekbe, lekvárokba, kompótokba használható fel, pépesítve könnyedén készíthetsz belőle édes tökpürét. Az emberi egészségre gyakorolt jótékony hatása számos vitamin és ásványi anyag tartalmának tudható be. Tisztítja a szervezetet és megelőzésként szolgál a rák ellen. Még a diétázók és a cukorbetegek számára is jótékony hatással bír.
- Vajtök: jellegzetes körteformájáról és a szürkétől a sárgásig terjedő héjszínéről ismerheted fel. Az íze enyhén édes, némelyiküké mogyoróra emlékeztethet. Ennek a fajtának a nagy előnye a kis mennyiségű magja. Alkalmas sütésre, grillezésre, hús mellé, szószokhoz, töltelékekhez, krémlevesekhez vagy pürék készítéséhez is. Gazdag A- és B-vitaminban, magnéziumban, kalciumban és káliumban. Alkalmas a gyermekek első ételeinek elkészítésére.
- Spagettitök (sárgatök): Japánból származik, ovális formájával és sárga színével fog elbűvölni. A „spagetti” jelzőt a húsa miatt viseli, amely sütés után vékony, spagettire emlékeztető szálakra bomlik. Ezért a tészta egészséges helyettesítőjeként használható. Nagyon kevés kalóriát tartalmaz, viszont sok folsavat, A-vitamint, káliumot és béta-karotint tartalmaz.
- Óriástök: ahogy a neve is sugallja, ez egy hatalmas gyümölcsöt hozó fajta, amelyet szinte mindannyiunk nagymamája tartott a kertjében. Sima, mély narancssárga színű héja van, és hatalmas mennyiségű vizet tartalmaz. Súlya elérheti a 30 kg-ot is, így a konyhába nehéz bevinni és feldolgozni. Hatalmas mennyiségű magot tartalmaz, amit érdemes sütőben sóval kiszárítani vagy egy hatalmas faragott díszt is készíthetsz belőle.
- Pézsmatök: gyümölcsei sötétzöldek, jellegzetes bordázattal, súlyuk elérheti a 10-20 kg-ot. Húsa mélynarancssárga és nagyon puha, ezért alkalmas levesek, pürék, sütemények és kompótok készítésére. Mexikói eredete miatt jól tűri a meleg éghajlatot, ezért általában nem boldogul jól a hazánkban.
- Dísztök: bár ehető, ne készítsd el. Ezzel időt és idegeket takaríthatsz meg. Kicsi, durva héjú, és nem is ennél sokat a húsából, mivel keveset tartalmaz. Találkozhatsz angyalszárny, csillag, töviskorona és hosszúnyakú hattyú alakú tökökkel, amiket használhatsz az otthonod őszi díszítésére. Jellemző tulajdonságuk a kisebb méret, a szabálytalan forma és a szemölcsök a héj felszínén.
Sütőtök krémleves, amerikai sütőtökös pite és más receptek
Sült Hokkaido tök metélőhagymával és fokhagymával
Hozzávalók:
- Közepes méretű Hokkaido tök,
- kékpenészes sajt,
- egy marék friss apróra vágott fűszernövény ízlés szerint,
- egy marék a kedvenc diódból,
- egy gerezd fokhagyma,
- olívaolaj,
- só, bors.
Tisztítsuk meg a sütőtök bőrét nedves ruhával, és távolítsuk el a szennyeződéseket. A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, és sütőpapírral bélelt lapos tepsire helyezzük. Hozzáadjuk az apróra vágott fűszernövényeket és a hámozott fokhagymagerezdeket.
A darabokat meglocsoljuk olívaolajjal (hogy az összes darabot ellepje), sózzuk, borsozzuk, és 200 °C-on kb. 40 percig sütjük. A megsült sütőtököt megszórjuk az összemorzsolt kéksajttal és a dióval. A tetejére szórhatunk néhány napraforgómagot és friss fűszernövényeket.
Sütőtök krémleves kókusztejjel
Hozzávalók:
- Hokkaido tök,
- olívaolaj és egy darab vaj,
- őrölt kömény,
- hagyma,
- néhány gerezd fokhagyma
- zöldség- vagy csirkehúsleves,
- só, bors,
- kókusztejszín (tejszínnel helyettesíthető),
- hámozott tökmag,
- bazsalikom, koriander vagy más fűszernövények.
A sütőtököt meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és enyhén megszórjuk őrölt köménnyel. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 °C-on kb. 40 percig sütjük. A sütőtök mellé hámozatlan gerezd fokhagyma is tehető, ami a sütésnek köszönhetően szépen megédesedik és megpuhul. A megsült sütőtököt hagyjuk kicsit kihűlni. Vagy hagyjuk rajta a héját, vagy egyszerűen késsel távolítsuk el. A hagymát olívaolajon megpirítjuk egy darab vajjal, hozzáadjuk a megsült sütőtököt, majd felöntjük kevés vízzel vagy alaplével.
Főzés után turmixoljuk össze a levest, ízesítsük (ne felejtsük el, hogy a sütőtök már a sütéskor meg volt fűszerezve) és öntsük fel egy kevés kókusztejjel, amit tejszínnel is helyettesíthetünk. A meghámozott tökmagot serpenyőben megpirítjuk (vigyázzunk, nehogy megégjen, folyamatosan mozgatjuk), és díszítsük vele a kész krémlevest. Tegyünk a tetejére egy csipetnyi frissen apróra vágott fűszernövényt vagy egy bazsalikomlevelet, pár csepp kókusztejet és már tálalhatjuk is. Köretként egy szelet teljes kiőrlésű kenyér is tálalható mellé.
Amerikai sütőtökös pite
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g sima liszt,
- 125 g puha vaj,
- 8 evőkanál víz,
- egy nagyobb csipet sót.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 tojás,
- 120 ml tejszínhab,
- 100 g nádcukor,
- 400 g Hokkaido sütőtök püré,
- csipet só,
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- ½ teáskanál őrölt gyömbér,
- ½ teáskanál őrölt kardamom,
- ½ teáskanál csillagánizs,
- egy csipet szerecsendió,
- egy kisebb citrom héja.
Díszítés: dió, tökmag, áfonya, tejszínhab
Töltelék: a Hokkaido tököt félbevágjuk és puhára sütjük. A megsült sütőtökről lehúzzuk a héját, majd kihűlés után finom pürévé turmixoljuk, amit ízesíthetünk aromás fűszerekkel. A töltelékhez hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg fel nem oldódik a masszában. Végül a töltelékbe öntjük a tojást és a tejszínt.
Tészta: a lisztből, egy csipet sóból és a felaprított puha vajból morzsát készítünk, amihez apránként vizet adunk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Fedjük be a kerek tortaformát a kinyújtott tésztával, és alaposan dolgozzuk bele a szélén lévő összes hajlatba. Süssük a tésztát töltelék nélkül 10 percig 180 °C-on.
Ezután ráöntjük a tölteléket a tésztára és további 30-40 percig sütjük. A süteményt a sütőbe helyezés előtt dióval díszíthetjük, készen pedig tejszínhabbal tálalhatjuk.
Sütőtök lekvár
Hozzávalók:
- 1 kg Hokkaido tök,
- 1 kg alma,
- 1 citrom,
- ½ kg cukor,
- 1 vaníliás cukor (vagy vaníliarúd),
- zselésítő cukor (a cukor típusának megfelelő mennyiség a zöldség-gyümölcs összetevőhöz képest megfelelő arány fenntartása érdekében),
- egy csepp rum,
- egy csipet citromsav.
A sütőtököt és a meghámozott almát apró kockákra vágjuk, és egy fazékba tesszük. Adjuk hozzá egy citrom levét, és lassan főzzük. Enyhe forralás után beleöntjük a cukrot, a porcukrot, a rumot és egy kevés citromsavat. Egy idő után botmixerrel turmixoljuk simára a keveréket. Újabb rövid forralás után töltsük meg a tiszta üvegeket a forró lekvárral, majd fordítsuk fejjel lefelé őket, hogy a poharakban kialakuljon a szükséges negatív nyomás.
A sütőtök a Halloween szimbóluma
A Halloweent a 16. században eredetileg a betakarítás végén a kelta ünnepekkel hozták összefüggésbe a sötét tél beköszöntével. Ebben az időben az emberek az elhunytak lelkét jelképező jelmezekbe bújva jártak házról házra, és énekekért cserébe élelmiszert gyűjtöttek. Az írek és a skótok későbbi bevándorlásának köszönhetően ez az ünnep Amerikában is elterjedt.
Ennek az ünnepnek a neve 1745-re nyúlik vissza, amikor az óangolban a mindenszentek estéjét „All Hallows' Eve”-ként emlegették. A következő évek során a szavak összeolvadtak, mígnem kialakult a jelenlegi elnevezés.
Halloween tök nélkül?
Az amerikaiak azzal a remek ötlettel álltak elő, hogy tököket faragjanak Halloween alkalmából, mivel könnyebben lehetett vájni a belsejüket, mint az eredetileg használt fehérrépának. A kivájt sütőtök, benne gyertyával, a sötétedés után az utcákon bolyongók egyszerűbb tájékozódását szolgálta. Minél fenyegetőbb arca van a faragott sütőtöknek, annál hatékonyabban űzi el a gonosz szellemeket. Természetesen a tökök mellé tartoznak a különféle kísérteties jelmezek, boszorkányok és fekete macskák is.
Hogyan vájd ki a tököt?
- Ha nincs tököd a saját kertedből, szerezz be egyet a boltból. Válassz inkább egy nagyobbat, amelybe könnyebben belefaraghatod a kiválasztott motívumot.
- Vágd le késsel a tök tetejét (a szár körül), hogy egy kis kalapot hozz létre, de készíthetsz lyukat a tök alján is (a faragott tököt lámpaburaként helyezd a gyertyára).
- Hibátlan sütőtököt válassz, hogy minél tovább bírja, és ne romoljon meg idő előtt.
- Győződj meg arról, hogy a nyílás elég nagy ahhoz, hogy kikanalazd a magokat és biztonságosan kezeld a gyertyát.
- Nagy, éles kanállal kanalazd ki a puha pépes húst és a magokat a sütőtökből.
- A sütőtök belsejének simának és a húsától mentesnek kell lennie, hogy ne kezdjen el idő előtt rothadni.
- Vigyázz, hogy ne vékonyítsd el túlzottan a sütőtök héját, amikor kivájod a kanállal. Akkor nem lenne elég tartós.
- A sütőtök kalapját hagyd a lehető legvastagabbra, hogy ellenálljon a gyertya melegének. Ha többet távolítasz el a húsból, és nem csak a puha pépes részét a magokkal együtt, akkor a kalap néhány nap múlva bepottyan a tök belsejébe.
Hogyan faragd ki a tököt?
- Válassz vékony és éles csontozó késeket. Jó szolgálatot tesz egy kisebb kés vagy akár egy szike is.
- A sütőtök faragásához speciális, úgynevezett carving eszközöket is használhatsz, amik a különféle zöldségek és gyümölcsök faragásához készültek. Különösen alkalmasak bonyolultabb formák faragására.
- Először is válassz egy mintát. Előre rajzold ki puha ceruzával vagy alkoholos filccel a tök bőrére.
- Ha bonyolultabb mintát szeretnél átvinni a sütőtökre, használj előre elkészített papírsablont.
- Az arcokon kívül népszerűek például a macskák vagy a denevérek sziluettjei is.
- Az egyszerű ijesztő arc megformálása esetén ügyelj arra, hogy egyes részei – a szemek, az orr és a száj a fogakkal – szimmetrikusak legyenek.
- Faragj lassan és a legnagyobb körültekintéssel, biztonsággal!
- A tök húsa csúszós lehet, ezért a lehető legjobban tartsd tisztán a szerszámokat. Ha szükséges, nedves ronggyal töröld át a sütőtök bőrét a nagyobb pontosság érdekében.
Hogyan lehet meghosszabbítani a kifaragott sütőtök élettartamát?
A meleg idő és a tök belsejének gyertyalánggal történő kiszárítása nem tesz jót az általános állapotának. Szeretnéd meghosszabbítani az amúgy is meglehetősen rövid élettartamát a művészi alkotásodnak?
- Az idő előtti rothadás és penészedés részben megelőzhető, ha minden kifaragott felületet vazelinnel bekensz. Ez némi munkát igényel, de így a faragások egy bizonyos ideig megmaradnak.
- A lehető leghidegebb helyen kell tárolni. Ezért az erkély jobb, mint a gyerekszoba ablakpárkánya, ugyanakkor a bejárati ajtó előtti árnyékos hely valamivel jobban megfelel, mint az erkély, amelyre egész délután süt a nap.
- Helyezz alacsony teagyertyákat a tökbe. A magasabb gyertyák hosszabb ideig égnek, de gyorsabban károsítják a sütőtök fedelét a hő hatására.
- Manapság könnyen vásárolhatsz olyan LED gyertyát, amely egy valódi gyertya fényét szimulálja. Így a sütőtök nem csak tovább bírja, de biztonságosabb is lesz.
Őszi dekoráció sütőtökkel
- A legegyszerűbb dekoráció, amiben a sütőtök a domináns, az a természetes elrendezés. A sütőtök elhelyezhető kosárban vagy tálcán tobozokkal, csipkebogyóval, berkenyebogyóval, levelekkel és egyéb természetes dolgokkal. Kint az erkélyen vagy a kertben tovább ki fogja bírni, mint a fűtött belső térben.
- Akár tököt is használhatsz a váza helyett. Vágd le a sütőtök felső részét a szár körül, a puha húst kanalazd ki a magokkal együtt és béleld ki műanyag zacskóval. Nyugodtan használd fel a kertedből vagy a természetedből egy őszi séta során összegyűjtött dolgokat. A berkenye, a csipkebogyó vagy a száraz búzakalász mellett vágott virágokat is ragaszthatsz a keverékbe. Az ilyen őszirózsák, tobozvirágok, nárciszok és dáliák elég sokáig elállnak egy vázában, élénk színükkel a dekorációt is gyönyörűen feldobják.
- Van otthon egy egyszínű tököd, amivel feldobnád az otthonodat? Nedves ruhával távolíts el a felszínéről a szennyeződést, alaposan szárítsd meg és fesd le arany akrilfestékkel. Miután a festék teljesen megszáradt, vágd körbe a tök tetejét a szár körül, kanalazd ki a puha húst a magokkal, majd fedd le gyapjúszövettel. Semmi sem akadályoz meg abban, hogy a tököt úgy használd, mint egy klasszikus virágcserepet - ültess bele pozsgásokat, amelyekre célszerű szellősebb talajt használni (perlittel vagy homokkal). A sütőtök széleit kend be vazelinnel, vagy fedd be mohával, nehogy kiszáradjanak. Még ebben az esetben se félj olyan természetes elemeket beépíteni a remekműveidbe, mint a makk, a fenyőtoboz, a gesztenye, a berkenye vagy a hanga.
- A tök gyertyákkal kombinálva is vonzó megjelenést nyújt. Válassz olyan kisebb díszítőelemeket, amelyeket amúgy sem használnál a konyhában. A dísztökök önmagukban is élénk színekkel büszkélkedhetnek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy akrilfesték réteggel segíteni rajtuk, hogy tökéletesen illeszkedjenek a belső térbe. Száradás után az akrilfestéket célszerű egy vékony lakkréteggel rögzíteni, amelybe még nedvesen csillogó és egyéb dekorációkat is bekomponálhatsz.
Horgolt tök – dekoráció, ami sokáig kitart
A tököt joggal soroljuk a legnépszerűbb őszi díszítőelemek közé, hiszen számtalan lehetőséget kínálnak a díszítésre és más növényekkel való kombinálásra. Ha rajongsz az eredeti kézzel készített termékekért, akkor készíthetsz olyan tököket, amik nem rohadnak el, és egy év múlva is ugyanolyan szépek lesznek.
Mire lesz szükséged?
- Fonalgombolyag,
- horgolótű,
- olló,
- hímző tű,
- egész fahéj,
- tömőanyag.
Milyen fonalat és horgolótűt válassz?
A horgolt tök elkészítéséhez válassz Drops Soft Tweed fonalat, ami nem 100%-ban monokróm, mivel esetenként más színárnyalatokat is tartalmaz, miközben a szálszerkezete nem teljesen sima. Ez a szokatlan anyag és a durvább szerkezet rusztikus hatást kölcsönöz majd a művednek. Az összetétele 50% merinó gyapjú, 25% alpaka és 25% viszkóz. Mivel nem Superwash kezelésű merinó gyapjút tartalmaz, ezért kézzel ajánlott mosni. Mosógépben történő mosás esetén a remekmű visszafordíthatatlanul károsodhat. Az alpaka gyapjúnak köszönhetően a horgolt tök enyhén bolyhos lesz, ami csak jobban kiemelni a rusztikus stílusát. Ha a tököt szezonon kívül szeretnéd például gyerekeknek játékra elkészíteni, javasoljuk, hogy válassz 100% pamutfonalat, ami mosógépben is mosható.
A horgoláshoz japán Tulip Etimo Red horgolótűt választottuk, aminek az ergonomikus nyele puha szilikonból készült. Matt vörös felülete kellemes a szemnek, a fonal pedig kiválóan siklik a fém részén. A horgolótű könnyű, könnyen kezelhető, és nem bántja a csuklót. Kövesd a gyártó Drops Soft Tweedre vonatkozó ajánlásait (a fonal címkéjén található), és 4,00 mm-es horgolótűt használj a horgoláshoz.
1. ábra – bal oldal: klasszikus horgolás. Jobb oldal: nyilakkal jelölt szemek a horgolótű vezetéséhez, majd a fonal áthurkolásához.
2. ábra – bal oldal: a nyilakkal jelölt öltések a horgolótű behelyezésének irányát mutatják, hogy a kötött minta kijöjjön. Jobb oldal: az első néhány sor után már kirajzolódik az egyszerű kötött minta.
Horgolt tök lépésről lépésre
- Klasszikus láncszem: köss egy csúszócsomót a fonalra, amint áthúzod a tűt. Vedd fel a fonalat, fűzd át egy csomón (azaz egy fűzőlyukon), és folytasd így, amíg a láncod elég hosszú nem lesz (lásd 1. ábra – bal oldal). Kövesd ezt az egyszerű egyenletet: lánchossz = tökmagasság. A kész tökhöz horgolj 50 öltés hosszúságú láncot. Egy kisebb tökhöz azonban elég a fele is.
- A lánc befejezése és az első sor megkezdése: szúrd át a tűt a lánc végének utolsó előtti szemén (azaz a 2. öltésen jobbról), és készíts egy rövidpálcát. A készítése hasonló a klasszikus láncszemek horgolásához, amivel az első lépésben találkoztál, viszont két különbséggel. Az első különbség: először át kell szúrni a tűt az első szabad öltésen keresztül (lásd az 1. képet - jobbra). A második különbség – a rövidpálca nem egy, hanem két szálból áll. Ezért húzd át a szabad öltésen, tekerd rá a fonalat, húzd át az első öltésen, húzd fel a fonalat és húzd át mindkét öltésen, amik a tűn találhatók. És még egyszer: szúrd át, tekerd köré, fűzd át az egyiket, tekerd köré és fűzd át mindkettőt. Folytasd az ilyen oszlopokat, amíg el nem éred a sor végét.
- Az első sor befejezése és a második sor megkezdése: miután az első sor utolsó szabad szemébe egy rövidpácát horgoltál, készíts egy fordulószemet (tehát fel kell hurkolnod a fonalat, és át kell húznod a már meglévő szemen). Ennek köszönhetően a második sor horgolásakor eléred egy rövidpálca magasságát. Az elérni kívánt téglalap alak így egyenesebb lesz, oldalirányú deformációk nélkül. Fordítsd meg a tök horgolt alapját (jobbról balra), és szúrd át ismét a tűt az utolsó előtti szabad öltésen (jobbról a második), ahonnan ismét elkezdheted horgolni a rövidpálcákat a sor végéig.
- Harmadik, negyedik, ötödik... Az előző pontokban teljes leírást találsz arról, hogy mi kell ahhoz, hogy tök formájú őszi dekorációdhoz téglalapot horgolj. Tehát folytasd a horgolást, és ha elkészültél egy nagyobb részével, próbáld meg összefogni az oldalt (az egyikét annak a kettőnek, ahol a 2. lépésből az első szemet elkészítetted), hogy képet kapj a sütőtök szélességéről. Kb. 50 sor szükséges a kész sütőtökhöz.
- Kötött minta: nem csak a hagyományos kötésben díszítheted a műveid szebbnél szebb kötésmintákkal. Simának is elkészítheted a sütőtök szerkezetét – vagy úgy, ha a tűt átszúrod egy kétráhajtásos pálca mindkét szemén, esetleg egy sima, egy fordított szemmel. Ez úgy érhető el, hogy a tűt mindig a szem hátsó ágán keresztül vezeted át (lásd 2. ábra – bal oldal). Még akkor is, ha egy új sort is kezdesz, mindig a szem hátsó ágával kezdd.
3. ábra – Bal oldal: varrd össze az ellentétes oldalakat, hogy zsebet hozz létre, amelyen keresztül áthúzhatod a kezed. Középen: váltakozó öltéssel a kerület mentén húzd össze a téglalapot. Jobb oldal: a keletkező keskeny nyílásba helyezz egy rúd fahéjat.
Hogyan tovább?
- Fejezd be a horgolást úgy, hogy a fonal többi részét áthúzod a tű körüli hurkon. Ne próbáld meg a fonal utolsó centimétereit elhasználni, hogy az egész sütőtököt össze lehessen varrni. Egy kb. 1,5 méteres darabnak elégnek kell lennie.
- Varrd össze a horgolt téglalap oldalait, hogy mindkét oldalon nyitott zseb jöjjön létre (lásd 3. ábra – bal oldal). Úgy kell kinéznie, mint egy egyenes, rövid trikóujjnak.
- Fordítsd fejjel lefelé a zsebet, és egy nagy szemű hímzőtű segítségével húzd össze a felső részét (lásd 3. ábra - középen).
- Tegyél egy egész vagy egy darab rúd fahéjat a kapott keskeny nyílásba (lásd 3. ábra – jobb oldal). A tök szárát magad is elkészítheted horgolással.
- Töltsd meg a sütőtököt tömőanyaggal (lásd 4. ábra - bal).
- Egy egyszerű öltéssel a lehető legszorosabban húzd össze a nyílást (lásd 4. kép - középen), majd több öltéssel rögzítsd, hogy a töltelék ne essen ki a sütőtökből.
- Ne felejtsd el függőleges irányban is összehúzni a tököt, így valósághűbbé válik. Oszd fel 6 vagy 8 részre, mintha egy óriási öltést készítenél a tök szárától kezdve az aljáig.
4. ábra – bal oldal: töltsd meg a tököt tömőanyaggal az alsó lyukon keresztül. Középen: a téglalap alsó szélét szorosan húzd meg a fonallal. Jobb oldal: a horgolt tököt egy darab juta zsinórral, szalaggal vagy csipkével díszítheted.
Tippek a tök horgolásához:
- A fonalnak simán kell csúsznia a tű felett és az öltések között horgolás közben. Ne dörzsölődjön (vagyis legyen elég szoros), de ne legyen túl laza sem, mivel a kész remekmű tele lenne résekkel, amelyeken keresztül a fehér tömőanyag kikandikálna.
- Ha sikerült úgy horgolnod a tököt, hogy a fehér töltőanyag kilóg belőle, akkor először kibélelheted egy hasonló színű (narancs, barna, sárga) szövetdarabbal, majd megtöltheted a tömőanyaggal.
- Tartsd a fonalat a bal kezed mutatóujja köré tekerve, miközben a középső és a hüvelykujjaddal tartsd vagy finoman nyújtsd ki az alkotást. Ez jobb áttekintést nyújt a szabad öltésekről.
- A tök elkészítéséhez egy 50 öltésből álló láncot kell horgolnod. Egy kisebb tökhöz a fele is elég.
- A tök kb. 50 horgolt sornál éri el a megfelelő szélességet.
- Minél több tömőanyagot használsz a sütőtök kitömésére, annál jobban megtartja a formáját, és annál feszesebb lesz.
- A tömőanyag helyett szövetdarabokat vagy összeaprított vattadarabokat is használhatsz.
- Bár egyes fonalak kiválóan használhatók horgoláshoz, hajlamosak elszakadni varrás közben (mint például az általunk ajánlott Drops Soft Tweed). Ezért az igazán szorosra húzáshoz jobb, ha tartós fonalat választasz– például erősebb pamutfonalat.