A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal
A sütőtökös piték lassan, de biztosan felkerülnek az őszi étlapunkra. És ráadásul milyen finomak! Ízletes, könnyen elkészíthető és általában egyszerre gyors és egészséges desszertek. Receptjeinkkel többféle édes változatot is elkészíthetsz dióval, almával vagy túrókrémmel, valamint sós változatot sajttal. Melyiket próbálod majd ki először?
Amerikai sütőtökös pite
Tészta
- 250 g sima liszt
- 125 g puha vaj
- 8 evőkanál víz
- csipet só
Töltelék
- 3 tojás
- 120 ml tejszínhab
- 100 g nádcukor
- 400 g sütőtökpüré
- csipet só
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál őrölt kardamom
- ½ teáskanál őrölt csillagánizs
- egy csipet szerecsendió
- egy kis citrom héja
+ dió, tökmag, áfonya, díszítésnek tejszínhab
Elkészítés
Töltelék: fűszerekkel ízesítjük a pürét, hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg fel nem oldódik. Végül a töltelékhez öntjük a felvert tojást és a tejszínt.
Tészta: a lisztből, egy csipet sóból és a felaprított puha vajból morzsát készítünk, amihez apránként vizet adunk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Kinyújtjuk, és egy kerek tortaformába tesszük. Óvatosan befedjük vele az egész alját és a széleit. Töltelék nélkül elősütjük 10 percig 180 °C-on.
Ezután öntsük a töktölteléket a formába, megszórjuk apróra vágott dióval, magvakkal és szárított gyümölccsel (kihagyható), és további 30-40 percig sütjük. Kihűlés után tejszínhabbal díszítjük.
Bögrés sütőtökös pite tepsiben (egyszerű és gyors)
- 1 csésze sütőtökpüré
- 2 és ½ csésze féldurva liszt
- 1 csésze kristálycukor
- 1 csésze olaj
- 4 vejce
- 1 tojás
- 2 sütőpor
- 1⁄4 teáskanál őrölt szárított gyömbér
- 1⁄4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- csipet só
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 175°C-ra. Egy tepsit kivajazunk, és megszórjuk zsemlemorzsával vagy durva liszttel.
A tojásokat a cukorral és az olajjal habosra keverjük egy tálban. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a fűszerekkel és a sóval. A száraz keveréket fokozatosan a nedves keverékhez dolgozzuk, hozzáadjuk a sütőtökpürét is. Öntsük a bögrés sütőtökös pitét a formába, és süssük körülbelül 50 percig. A tészta közepébe szúrt fogpiszkálónak szárazon kell kijönnie.
Tálaljuk ezt az egyszerű és gyors sütőtökös pitét porcukorral megszórva vagy krémsajtos cukormázzal (pl. a túrós pite receptből).
Félelmetesen finom tökpite Halloweenre
Ropogós tészta
- 1 és ½ csésze sima liszt
- 1⁄4 csésze cukor
- ½ csésze hideg vaj
- 1⁄4 teáskanál só
- 3-4 evőkanál jeges víz
Töltelék
- 1 és ½ csésze sütőtökpüré
- ½ csésze fehér cukor
- 1⁄4 csésze barna nádcukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt szárított gyömbér
- 1⁄4 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1⁄4 teáskanál őrölt szegfűbors
- 2 nagy tojás
- 1 csésze cukrozatlan sűrített tej
+ tejszínhab, csokoládés cukormáz, fehér cukormáz vagy rémísztő cukorkák a díszítéshez
Elkészítés
A lisztet, a hideg vajat és a sót tegyük egy konyhai robotgépbe, és rövidebb pulzusokkal keverjük addig, amíg durvább morzsát nem kapunk. Ezután kanalanként adjunk hozzá jeges vizet, hogy tömör és ne ragadós tésztát kapjunk. Ne nyúljunk hozzá gyakran, nehogy felmelegedjen, fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük. Ezután kinyújtjuk a tésztát, és sütőpapírral kibéleljük vele egy 23 cm-es kerek tepsi alját és oldalát. Villával megszurkáljuk a tészta felületét, ráteszünk még egy sütőpapírt, és lenyomjuk speciális golyókkal vagy babbal. 200 °C-on kb. 10 percig sütjük, amíg a tészta megkeményedik. Hagyjuk kihűlni.
Egy nagy tálban keverjük össze a sütőtökpürét, mindkét cukrot, az összes fűszert és a tojást. Ezután forgassuk hozzá a cukrozatlan sűrített tejet, és öntsük a tölteléket a megsült tésztára. 175°C- ra előmelegített sütőben kb. 55 percig sütjük - amíg a torta közepe meg nem keményedik. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd díszíthetjük tejszínhab szellemekkel vagy cukorpókokkal a tetejét. Felületére tetszőleges ijesztő mintát festhetsz csokoládéval vagy cukormázzal (dekorációs példa a képen).
Diós sütőtökös pite
- 1 csomag leveles tészta vagy 1 adag omlós tészta (pl. a halloweeni pite receptjéből )
- 1 tojást 1 evőkanál tejjel felverünk
Töltelék
- 425 g sütőtökpüré
- 2 nagy tojás
- 200 g barna cukor
- 8 g kukoricakeményítő
- 160 ml tejszínhab
- 80 ml tej
- 1 és ½ teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt szárított gyömbér
- 1⁄4 teáskanál őrölt szerecsendió
- ⅛ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ⅛ teáskanál őrölt fekete bors
- ½ teáskanál só
Diós réteg
- 130 g apróra vágott pekándió vagy dió
- 100 g barna cukor
- 43 g méz
+ durvább tengeri só és tejszínhab a díszítéshez
Elkészítés
Tészta: a sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A kihűlt tésztát kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt 23 cm-es kerek tortaformába tesszük. A tészta alját villával enyhén megszurkáljuk, hogy ne dagadjon meg annyira, rárakunk még egy sütőpapírt, és speciális kerámia golyókat, babot vagy rizst öntünk bele teherként. Elősütjük 10 percig, majd vegyük ki a sütőből és távolítsuk el a súlyt. Tejjel felvert tojással megkenjük a felületet, és még 8 percre visszatesszük. Az aljának el kell kezdenie aranyszínűvé válni. Hagyjuk kissé kihűlni.
Töltelék: a töltelék hozzávalóit habverővel vagy kézi mixerrel óvatosan felverjük. A még meleg tésztára öntjük, és 50 percig sütjük, amíg a sütemény közepe el nem kezd elpattogni.
Diós réteg: keverjük össze a diót, a mézet és a cukrot egy tálban. Ráöntjük a megsült töltelékre, és enyhén megnyomkodjuk, hogy a rétegek egymáshoz tapadjanak. Ha a tészta széle már nagyon megsült, fedjük le kör alakú alufóliával. Tegyük vissza a süteményt a sütőbe további 15 percre.
Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni a diós tökpitét, és díszítsük tejszínhabbal. Hűtőben akár 5 napig is eláll.
Túrós és almás sütőtökös pite
Tészta
- 2 csésze (425 g) sütőtökpüré
- 2 csésze cukor
- 1 csésze olaj
- 3 tojás
- 2 csésze sima liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- ¾ teáskanál só
- 2 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ¼ teáskanál őrölt szegfűbors
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 közepes alma, meghámozva és lereszelve
- ¼ csésze almapüré vagy almaszósz
Krémsajt
- ½ csésze olvasztott vaj
- 120 g túró vagy krémsajt (Philadelphia)
- 2 és ¾ csésze porcukor
- ½ teáskanál vanília kivonat
- csipet só
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 175°C-ra. Egy 10 x 15 cm-es tortaformát kivajazunk és megszórjuk (zsemlemorzsával, durva liszttel) vagy kibéleljük sütőpapírral.
Tészta: egy tálban összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a fűszereket és a sót. Egy másik tálban habosra keverjük a pürét, a cukrot és az olajat, majd egyenként beleütjük a tojásokat. Fokozatosan elkeverjük a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókkal, amíg a keverék sima tésztává nem áll össze. Adjunk hozzá almapürét és reszelt almát. Öntsük a formába, és süssük 25-30 percig, amíg a tészta közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön. Hagyjuk kihűlni.
Krém: a vajat, a túrót vagy a sajtkrémet és a vaníliát habosra keverjük. Lassan keverjük hozzá a porcukrot, amíg sima és habos nem lesz. A kihűlt tésztára kenjük és tálaljuk..
Tipp: a túrós almás sütőtökös pite tésztáját próbáld meg torta-, vagy püspökkenyér- vagy őzgerincformában sütni!
Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan
Vegán sütőtökös pite (lehet gluténmentes is)
- 425 g sütőtökpüré
- 1 és 1⁄4 csésze cukrozatlan növényi, diós vagy klasszikus tej
- ½ csésze juhar- vagy agávé szirup
- 1 teáskanál fahéj vagy mézeskalács fűszer
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 csomag leveles tészta vagy 1 adag omlós tészta (gluténmentes süteménynél kihagyható vagy gluténmentes változattal helyettesíthető)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy serpenyőben, közepes lángon keverjük össze a pürét, a tejet, a szirupot, a keményítőt és a fűszereket. Keverés közben hagyjuk forrni, amíg a keverék besűrűsödik. Az egészet mixerrel felverjük, hogy teljesen sima legyen a töltelék. Hagyjuk kissé kihűlni.
A sütőtökös pite gluténmentes változatához öntsük a tölteléket egy üveg- vagy szilikonformába, és süssük körülbelül 40 percig, amíg meg nem szilárdul. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha tésztát használunk, nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy 23 cm-es kerek tortaformát. Ráöntjük a tölteléket, és 40 percig sütjük, amíg a tészta szélei aranybarnák nem lesznek. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni.
Sós sütőtökös pite sajttal
Tészta
- 300 g sima liszt
- 30 g reszelt cheddar
- 150 g vaj
- kb. 80 ml hideg víz
- csipet só
Töltelék
- 450 g sütőtök (hokkaido, vaj-, muskotálytök), meghámozva és 1 cm-es kockákra vágva
- 120 g reszelt gruyère sajt (vagy cheddar, ementáli, comté, raclette)
- 25 g reszelt parmezán
- 1 evőkanál olívaolaj
- 25 g vaj
- 1 vékonyra szeletelt hagyma
- 125 ml víz
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál balzsamecet
- 2 egész tojás + 1 felvert tojás a kenéshez
- só, bors
Elkészítés
Tészta: Tészta: kézzel vagy robotgéppel keverjük össze a lisztet, vajat, sót és sajtot. Fokozatosan adjunk hozzá hideg vizet, amíg tömör tésztát nem kapunk. Feleslegesen ne dolgozzuk meg, hogy a vaj ne kezdjen el olvadni. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
Töltelék: az olajon és a vajban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a tökkockákat és 2-3 percig pirítjuk. Öntsük fel vízzel, fedjük le, és lassú tűzön főzzük puhára, körülbelül 20 percig. Ezután keverjük hozzá a cukrot és a balzsamecetet, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A zöldségeket burgonyanyomóval vagy villával enyhén pépesítjük, és összekeverjük 2 felvert tojással, a gruyère sajt felével, sóval és borssal.
Elkészítés: a tésztából 30 cm átmérőjű palacsintát nyújtunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Fedjük le a maradék gruyère-vel, és hagyjunk körülbelül 2 cm-t szabadon a külső szélétől. A sütőtök tölteléket a sajt tetejére kenjük, és ezt a 2 cm-es szabad szélét enyhén ráhajtjuk, hogy hajtások keletkezzenek - azaz pliszírozás (lásd a képet).
A tészta szélét megkenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt parmezánnal. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.