A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?
Végre sikerült találnod egy szabad időpontot a naptáradban a régóta várt grillezéshez egy baráti társasággal. Szuper! Most már csak egy „apróság" maradt hátra: maga a grillezés. Milyen hibákat követünk el leggyakrabban grillezés közben, és hogyan kerülhetjük el ezeket? Hogyan grillezzünk gáz-, kontakt- és faszén grillen? Mit kell tudni a közvetlen és közvetett grillezésről? Kövesd a tanácsainkat, és vágj bele bátran!


Tartalomjegyzék

A grillezés alapvető szabályai
Először röviden és tömören összefoglaljuk, amit a grillezés alapjairól tudni érdemes, majd a következő részekben mindent kicsit részletesebben is elmagyarázunk.
- Illat és aroma? Faszenes grill. Kényelem? Gáz grill vagy elektromos grill.
- Mindegy milyen grillről van szó, a lényeg, hogy a grill mindig tiszta legyen!
- Magas hőmérséklet vagy megfelelően forró grillrács.
- Pácolni, pácolni, pácolni!
Közvetlen és közvetett grillezés
Mielőtt rátérnénk az egyes grillfajták leggyakoribb hibáira és a grillezésre, érdemes tisztázni, mi is valójában a közvetlen és a közvetett grillezés, mi a különbség köztük, és mikor melyiket kell használni.
- Közvetlen grillezés: az étel közvetlenül a tűz - vagyis az izzó tüzelőanyag – fölé van helyezve, és magas hőmérsékleten, tehát elég gyorsan megsül. Ez a módszer tökéletes például csirkemell, hamburger, halfilé, tenger gyümölcsei és zöldségek elkészítéséhez. Zsíros húsok sütésére azonban nem alkalmas.
- Közvetett grillezés (Amerikában "barbecue" néven ismert): fedővel rendelkező grillek esetén alkalmazható, mikor is az ételt a közvetlen hőtől távol helyezik el, és a sütőhöz hasonló módon, azaz áramló hővel grillezik. A sütés lassabban megy végbe, és ez a módszer főként nagyobb és sűrűbb struktúrájú ételekhez használható – jellemzően például egész csirke, borda vagy nyak sütésére.

A leggyakoribb grillezési hibák és tippek azok elkerülésére
Mire kell odafigyelni grillezéskor?
- Nem megfelelő grillezőt használsz, vagy nem tudsz róla eleget. A jó grill nem feltétlenül jelent drága grillt, amint azt a legjobb grillsütők listáján is láthatod.
- A grilled koszos. A grill tisztítása egyhangú feladat, de elkerülhetetlen. Ideális minden grillezés után megtisztítani a grillt. Minél tovább halogatod, annál nehezebb lesz a tisztítás. Ha pedig teljesen kihagyod, akkor nemcsak semmi sem lesz igazán finom, amit a grillen elkészítesz, de még emésztési zavarokat is kockáztatsz.
- Nem melegítetted elő eléggé a grillt. Ne csak akkor hozd fel a pincéből, amikor az első vendég becsenget. Nyugodtan készítsd ki akár egy órával hamarabb, hogy ne kelljen annyit vesződni a begyújtással. És semmi esetre se tedd rá a megsütni kívánt ételeket azonnal, miután megláttad az első szikrát. A rácsnak nagyon forrónak kell lennie.
- Rossz tüzelőanyagot használsz. Ez alatt nem azt értjük, hogy a gázgrillt brikettel próbálod begyújtani, hanem például azt, hogy grillgyújtó folyadékokhoz fordulsz a grill begyújtásához. Ezek nem csak az ételek ízét rontják, hanem az egészségre is ártalmas hatással lehetnek. Ehelyett a grillgyújtó kéményeket ajánljuk.
Hogyan tisztítsd meg a grillt? Hogyan kell begyújtani a grillt?

Mi a helyzet az ételekkel, és mi az, amit soha nem szabad tenned velük?
- Túl rövid ideig vagy túl sokáig sütöd az ételt. Ismerned kell az alapanyagokat, amelyekkel dolgozol, és tudnod kell, hogy melyiknek mennyi időre van szüksége az átsüléshez. Ebben az esetben a hőmérők praktikus segítséget jelentenek.
- A húst hidegen teszed a grillre – egyenesen a hűtőből. Éppen így szenved majd hősokkot. A húsokat sütés előtt egy-két órával vedd ki a hűtőből és hagyd őket állni.
- Alábecsülöd (vagy teljesen kihagyod) a pácolást. A pácok még a leghétköznapibb húsdarabot is valódi csemegévé változtathatják.
- Nem olajozod meg a grillrácsot. Nem elengedhetetlenül szükséges, de ha gyakran tapasztalod, hogy a húsok és egyéb finomságok ráragadnak a rácsra, akkor a grill begyújtása előtt megkenheted étolajjal.
- Gyenge minőségű alapanyagokat használsz – például kész, fűszerezett és pácolt húsokat a szupermarketből. Jobb, ha a hentestől származó minőségi húst választasz, és rászánod az időt az előkészítésére. Csak akkor lehetsz biztos abban, hogy az étel kizárólag azt tartalmazza, amit te raktál bele. És ugyanez vonatkozik például a hermelinre is.
- És ha már az összetevőkről beszélünk - ne félj kísérletezni. A grill nem csak a húsról szól. Próbáld ki a grillezett sajtot, zöldségeket vagy esetleg grillezett burgonyát. Meg fogsz lepődni, hogy milyen finomságokat lehet varázsolni a grillen.
- Grillezés közben folyamatosan mozgatod az ételt. Hagyj neki időt. Ne forgasd 10 másodpercenként. Ne piszkáld. Ne nyisd fel folyamatosan a fedelet, hogy benézz alá. Hagyd, hogy a grill tegye a dolgát.
- A kész húst a grillről való levétel után azonnal felvágod. Hagyd állni néhány percig, és közben készíts egy italt, grillezd meg a kenyered, és csak ezután állj neki jóízűen a húsnak.
- Félsz, hogy kiszárad a hús? Tegyél egy tál vizet a grillezőbe. Először is, a hús zsírja belecsöpöghet, másrészt a grillben legalább egy kicsit magasabb lesz a nedvesség a fedél lezárása után. Egy másik megoldás, ha nem villával forgatod a húst, hanem fogóval.


Miért különleges a faszenes grill?
A faszenes grill abszolút klasszikus. Egyedi ízt és aromát kölcsönöz az elkészített ételnek. Ugyanakkor nem éppen a legkönnyebb elsajátítani a technikáját, és még akkor is könnyen félresikerülhet valami, ha már elég tapasztalattal rendelkezel. Ezért ezt a típusú grillezést elsősorban az ínyenceknek ajánljuk.
A faszénen való grillezés alapja a tűz, vagyis a helyesen és kellően átmelegedett grill. Hogyan csináld? Elsősorban a grillgyújtó kéményeket ajánljuk, részletesebb információkat pedig az Útmutató kerti grill építéséhez és a grill begyújtásához című cikkünkben találhatsz.
Ilyenkor fontos, hogy egyenletesen terítsd el a parazsat (vagy egyenetlenül - ez attól függ, hogy közvetlenül vagy közvetve grillezel), és a parazsat fokozatosan hozzáadva és eltávolítva stabil szinten tartsd a hőt. Bizonyos grill modelleken a beépített szellőztető „ablak” sokat segít. Kinyitásuk több levegőt enged be, ami a belső hőmérséklet növekedéséhez vezet, bezárása pedig ismét csökkenti a hőmérsékletet.

Hogyan használd a gázgrillt?
Miért bajlódnál a faszénnel, ha egy grillsütő, különösen egy gázgrill, sok munkát elvégezhet helyetted?
Gáztüzelésű grillnél a megfelelő előmelegítés az elsődleges szempont. A gázgrill többé-kevésbé úgy működik, mint egy sütő. Bekapcsolod az égőket, megvárod, amíg a hőmérséklet a kívánt szintre emelkedik (a legtöbb gázgrill beépített hőmérővel rendelkezik), majd csak ráteszed az ételt a grillre, és megsütöd. A gázgrill segítségével könnyedén a kívánt szinten tarthatod a hőmérsékletet, ezért ajánljuk mindenkinek, aki szereti a kezében tartani az irányítást – legyél akár teljesen kezdő, akár gyakorlott ínyenc.
A gázgrill is könnyen átkapcsolható közvetlen hőről közvetett hőre. Csak le kell kapcsolni az egyik égőt, és máris indirekt módon sütheted rajta az ételt.
Végül még egy aprócska emlékeztető: grillezés előtt győződj meg róla, hogy elegendő gáz van a palackban, különben a sütögetés ugyanolyan gyorsan véget érhet, mint ahogy elkezdődött. A palackot propán-bután palacktöltő állomáson töltheted fel, ahol a műszaki állapotát is ellenőrizni fogják a szakemberek.
Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Hogyan grillezz elektromos kontakt grillen?
A kontakt grillek ugyanolyan egyszerűen - ha nem könnyebben - használhatók, mint gázüzemű társaik. Itt is fontos a korai és megfelelő előmelegítés. Különben nem is lehetne egyszerűbb a velük való sütés. A legtöbb kontakt grill több tucat üzemmóddal rendelkezik különböző ételek elkészítéséhez – a steakektől a hamburgereken át a halakig. Csak nyomd meg a gombot, és időben vedd ki az ételt. Ennyire egyszerű.
Itt csak egy tanácsot tudunk adni - nézd meg, milyen anyagból készült a grill felülete, és mit tehetsz annak érdekében, hogy ne sérüljön meg. Aztán persze tényleg minden sütés után tisztítsd meg, és ne halogasd mindig későbbre.

Grillezés lávakövön és gránitlapon
A faszénen való grillezés kétségtelenül a legnehezebb a fent említett lehetőségek közül. És a kövön grillezés pont olyan, mint a faszén – csak egy szinttel nehezebb. Egyáltalán nem könnyű stabil hőmérsékletet tartani rajta, vagy a hőmérsékletet bármilyen módon beállítani. De a köveknek is megvannak a maguk előnyei. Általánosságban elmondható, hogy a kövön sütést egészségesebbnek tartják, mivel megakadályozza a káros anyagok képződését, amiről az alábbi részben olvashatsz.
Hogyan grillezz kövön? Érdemes a követ fokozatosan felmelegíteni, és nem a már felforrósított grillre rakni. A hirtelen hőmérsékletváltozás nem biztos, hogy jót tesz neki. Honnan tudhatod, hogy már eléggé átmelegedett-e? Egy egyszerű próbával – csepegtess rá egy kevés vizet, és ha a folyadék azonnal elpárolog, kezdheted a sütést. Az átmelegedéshez szükséges idő általában 10-15 perc, de sok függ a kőlap típusától is.
Grillezés előtt ne felejtsd el bekenni olajjal a kőlapot, hogy ne ragadjon rá annyira az étel. És ha már végeztél a sütéssel, természetesen minden alkalommal alaposan dörzsöld le – egy tisztító kefe és egy nedves kendő megfelel a célnak.
Milyen grillkövet válassz?
Melyik a legjobb kő a grillezéshez? Mi a lávakőre és a gránitra fogadnánk, azaz a természetes kövekre, vegyi anyagok nélkül.
A lávakő a drágább a kettő közül, de tovább is bírja. A gránit megfizethetőbb, de egy idő után apró repedések jelenhetnek meg rajta.

Egészséges grillezés
Végső soron minden grillezés egy kicsit „egészségesebbé tesz”. Közben kellemesen kikapcsolódunk, kilépünk a hétköznapok forgatagából, beszélgetünk a barátokkal és a családdal.
De a grillezés sok szempontból egészségtelen is lehet. A legnagyobb probléma az, hogy a húsból közvetlenül a forró parázsra csöpög a lé és a zsír. Ezután rákkeltő gőzök formájában visszajutnak az élelmiszerre. És ez nem hangzik túl jól, ugye? Szerencsére a megoldás nem túl bonyolult. A legegyszerűbb, amit tehetsz, hogy sütőlapot használsz – a lé és a zsír rajta marad. Az indirekt grillezés során az étel alá csepegtető tálcát lehet helyezni (nyugodtan vízzel megtöltve, ami lédúsabbá teszi a grillezett finomságokat). Nagyon sok jobb minőségű grillben található beépített megoldás, egy kicsit kifinomultabb csepegtető tálca formájában.
Természetesen nem a füst az egyetlen egészségtelen dolog, amellyel meg kell küzdeni. Grillezéskor jó minőségű tüzelőanyagot használj, és kerüld a grillgyújtó folyadékokat. Emellett válassz minőségi alapanyagokat, nem pedig a szupermarketből származó, olcsó, előre elkészített „ki tudja, hogy miket”. Arra is jó gondolni, hogy a grillezett zöldségek is igazi ínyecségek lehetnek, nem csak a szaftos húsdarabok. És mivel ismétlés a tudás anyja: a grillsütőnek minden grillezés előtt tisztának kell lennie!
További inspirációk a számodra

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez

Vendégváró ételek Halloweenre: 15+ boszorkányujj, muffin és más recept

A legjobb léghűtők, légkondicionálók és ventilátorok 2024-ben

A legjobb kerti medencék rangsora (2024)

A legjobb naptejek és napolajok: Fényvédő toplista

Hogyan barnulj le gyorsan és egyenletesen?

A legjobb kerékpárok városba és terepre (2024)

Utazás külföldre: 9 dolog, amit magaddal kell vinned

A tökéletesen tiszta medence titka

Idén nyáron frissülj fel a saját medencédben!

Kempingezz a szabad ég alatt!

Klíma, ventilátor vagy párásító: tiszta és friss levegő a városban is

Készülj fel a tökéletes nyaralásra!

Vérpezsdítő vízi sportok

Tenger, sátrazás, fesztivál vagy saját nyaraló? Mit vigyél magaddal nyaraláskor?

Tartsd karban a kerékpárod!

Autós utazás gyerekekkel: gondolj a biztonságra és a szórakozásra is

Hogyan öltözz kerékpározáshoz és mit vigyél magaddal egy kerékpáros kirándulásra?

Hogyan védd meg a kerékpárod a tolvajoktól? Tippek kerékpárlopás ellen

Tippek a grill villámgyors és egyszerű begyújtásához

Grill ráégett maradékok nélkül

Szerezz be mindent időben az új tanévre!

Ez a nyár a szurkolásról szól!
