A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság
A sütőtök befőzése egyszerű módja a tartósításának, és egyáltalán nem bonyolult. Részletes útmutatót készítettünk az elkészítési folyamatról, beleértve az egyes sterilizálási módszereket (és arról is, amikor nem szükségesek). Meríts ihletet a bevált sütőtök receptjeinkből, édes befőttként vagy káposzta módjára sósan. Hogyan csináld?



A sütőtök befőzése lépésről lépésre
- Sütőtök kiválasztása: a keményebb húsú típus megfelelő ehhez - hokkaido, muskotályos vagy pézsmatök (vajtök). Győződj meg arról, hogy a tökök érettek, épek, és nem mutatják a rothadás jeleit sem.
- Üvegek és fedők előkészítése: először alaposan mosd át őket meleg, szappanos vízzel. Ezután forró vízben vagy 100 °C-os sütőben 10 percig sterilizáld őket.
- Tök megtisztítása: hámozd meg a tököt, vágd ketté és távolítsd el a magokat. Vágd fel a húsát a receptben szereplő ajánlások szerint.
- Üvegek megtöltése: az üvegeket a felső szélüktől legfeljebb 1 cm-re töltsd meg sütőtök darabokkal vagy pürével. Ezután óvatosan zárd rájuk a fedelet és jól húzd be.
- Befőzés: főzd be az elkészített üvegeket a választott módszerrel edényben, sütőben vagy mosogatógépben. Ezután hagyd őket teljesen kihűlni. Ezt a lépést kihagyhatod, ha nem szeretnéd befőzni a sütőtököt.
- Tárolás: a tök befőtteket hűvös, száraz, sötét helyen, stabil hőmérsékleten tárold. Így 1 évig vagy tovább kibírják.
Hogyan lehet tartósítani a tököt sütőben, edényben vagy mosogatógépben
Sütőben (légkeveréses, elektromos, gáz)
Melegítsd elő a légkeveréses sütőt 150 °C-ra, az elektromos sütőt felső és alsó melegítéssel 170 °C-ra, a gázsütőt 1-es vagy 2-es fokozatra. A megtisztított sütőtököt csírátlanított, zárt üvegekbe helyezd egy mély tepsibe. Önts bele vizet úgy, hogy körülbelül az üvegek magasságának feléig érjen.
Süsd őket 30-40 percig, majd kapcsold ki a sütőt, és nagyjából ugyanannyi ideig hagyd a befőtteket kissé kihűlni a sütőben. Ezután vedd ki őket, és fejjel lefelé helyezd őket egy tiszta, száraz ruhára. Miután a üvegek teljesen kihűltek, tárold őket száraz, hűvös és sötét helyen.

Edényben
A lezárt üvegeket közönséges edényben is befőzheted, amely aljára előzőleg konyharuhát, régi lepedőt vagy hasonló textíliát tettél. Így nem sérülnek meg az üvegek, és jobban a helyükön maradnak. Öntsd fel az edényt kb. 4 cm vízzel (akár az üvegek magasságának feléig), és 80-90 °C-ra melegítsd fel őket. Helyezd be az üvegeket a sütőtökkel, és tartsd őket stabil hőmérsékleten 20 percig, ha a sütőtök előfőzött, vagy kb. 40 percig nyers sütőtök esetében (lásd a recepteket). Majd vedd ki az üvegeket, és fejjel lefelé fordítva hagyd őket teljesen kihűlni. Tárold száraz, hűvös és sötét helyen őket.
Befőző edény használatakor kövesd a gyártó utasításait, de legalább az aljára nem kell ruhát tenni. A sütőtök befőttet vagy pürét körülbelül 20 percig főzd 80-90 °C-on vagy a kemény húsú tök elkészítéséhez szükséges hőmérsékleten. Hagyd kihűlni az üvegeket fejjel lefelé, majd tárold hűvös, sötét kamrában vagy száraz pincében.
Mosogatógépben
Helyezd a megtöltött és gondosan lezárt üvegeket a mosogatógép kosárjába. Stabilan kell állniuk, és nem fenyegetheti őket a felborulás vagy az egymáshoz ütközés veszélye. Állítsd be a leghosszabb programot a legmagasabb hőmérsékleten - ideális esetben 1,5-2 órán keresztül futnia kell 70 °C feletti hőmérsékleten. Mosószer nélkül indítsd el a mosást. A ciklus befejezése után hagyd a sütőtököket teljesen kihűlni a készülékben, vagy vedd ki az üvegeket, és hagyd őket fejjel lefelé kihűlni a konyhapulton. Száraz, sötét és hűvös környezetben tárolandók.
Tartósítás befőzés nélkül
Ha valamiért nem szeretnéd befőzni a sütőtököt, akkor a befőzést kihagyhatod. Mindössze annyit kell tenned, hogy a tök darabokat az üveg felső szélétől legfeljebb 1 cm-re kimosott és sterilizált üvegekbe helyezed. Ezután felöntöd őket nagyon forró, majdnem forrásban lévő sópáccal. Az üvegek gondos lezárása után fordítsd fel őket, és hagyd kihűlni.
Ebben az esetben is konzerválódik a tartalmuk, és így akár hosszabb ideig is ízletesek maradhatnak. Ne felejtsd el a megfelelő tárolást száraz, hűvös, sötét helyen.
Tipp: lekvárt, savanyúságot vagy más gyümölcsöt, zöldséget is készíthetsz így befőzés nélkül.



6 édes és sós sütőtök befőtt recept
Sütőtök receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan
Alap kompót recept, édes páccal
- 1 kg hokkaido vagy pézsmatök
- 600 g cukor
- 1,5 l víz
- 2 citrom leve
- 2 egész rúd fahéj
- 4-6 szegfűszeg
- magok 1 vaníliarúdból vagy 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés
Önts vizet és citromlevet egy nagy serpenyőbe, majd add hozzá a fahéjat, szegfűszeget, vaníliát és cukrot. Főzd és folyamatosan kevergesd, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Kóstold meg, és szükség szerint savanyítsd vagy édesítsd. Add hozzá a meghámozott, kivájt és felkockázott tököt. 10-15 percig főzd, amíg a sütőtök enyhén megpuhul, de még mindig kemény marad.
Távolítsd el a fahéjat és a szegfűszeget, a sütőtök kockákat pedig egyenletesen oszd el a kimosott és sterilizált üvegekbe. Öntsd fel a forrásban lévő páccal úgy, hogy az üvegek felső szélétől kb. 1 cm hely maradjon. Szorosan zárd le, és 85 °C-on 10-15 percig főzd be őket, ezután várd meg, amíg kihűlnek és tárold őket sötét és hűvös helyen.
Tipp: javasoljuk, hogy előző nap áztasd be a sütőtököt 200 ml ecetes vízbe. Így bepácolódik, és nem fog túlságosan megpuhulni főzés közben.

Sütőtök befőtt ananásszal
- 2,5 kg hokkaido, muskotályos vagy pézsmatök
- 2,5 l + 1,5 l víz
- 200 ml ecet
- 600 g cukor
- 2 bio vagy gondosan megmosott citrom, vékonyra szeletelve
- 5 szegfűszeg
- 2 üveg ananász aroma/kivonat (1 helyettesíthető ananász konzervvel)
Elkészítés
A sütőtököt hámozd meg, vájd ki a belsejét és vágd kockákra. Áztasd be egy éjszakán át egy nagy fazékban 2,5 liter víz, 200 ml ecet és 1 üveg ananász aroma pácába. Másnap öntsd ki a vizet, és tegyél a sütőtökös edénybe 1,5 liter tiszta vizet, citromszeleteket, cukrot, szegfűszeget és a második ananász aromát, szirupot vagy ananászkonzervet. Rövid ideig főzd, hogy a sütőtök kissé megpuhuljon, de kellemesen harapható állagú maradjon.
Vedd ki a szegfűszeget, oszd el a sütőtök kockákat a sterilizált üvegekbe, és öntsd le őket forró páccal, majd kb. 20 percig főzd be őket 80 °C-on. Ezután várd meg, amíg kihűlnek és tárold őket sötét és hűvös helyen.
Tipp: az aromát 1 üveg ananász sziruppal is helyettesítheted. Ebben az esetben csak 300 g cukrot használj.

Kompót ecettel
- 1 kg hokkaido, muskotályos vagy pézsmatök (keverve is lehetséges)
- 3 l + 2 l víz
- 1 l fehérborecet
- 2 kg kristálycukor
- 3 csillagánizs
- 2 egész rúd fahéj
- 1 bio vagy gondosan megmosott narancs, vékonyra szeletelve
- 20 szegfűszeg
Elkészítés
A sütőtököt hámozd meg, vájd ki a belsejét és vágd 1,5 cm-es kockákra. Egy nagy fazékba önts 3 liter vizet és ecetet, tedd bele a sütőtök kockákat, és hagyd állni 24 órát. Másnap szűrd le őket és hagyd lecsepegni.
Forralj fel 2 liter vizet cukorral, csillagánizzsal, fahéjjal és szegfűszeggel. A cukornak fel kell oldódnia, és a pácnak kissé be kell sűrűsödnie, majd lehet (de nem muszáj) kiszedni belőle a fűszereket.
A lecsepegtetett sütőtökkel töltsd meg a tiszta és sterilizált üvegeket, tedd beléjük a narancsszeleteket, majd öntsd fel őket páccal. Tegyél rájuk fedőt és főzd be őket 85 °C-on körülbelül 45 percig.
Tipp: megtisztított szárított csipkebogyót, mazsolát vagy áfonyát is adhatsz hozzá.

Sütőtökpüré befőtt
A meghámozott és kivájt sütőtököt vágd kockákra, tedd egy edénybe, és öntsd fel vízzel, hogy éppen elmerüljenek. Forrald fel, majd csökkentsd a hőt, és főzd puhára 15-20 percig. Ezután szűrd le és turmixold simára. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy ne legyen túl sűrű a püré.
Töltsd száraz és tiszta üvegekbe a felső szélétől legfeljebb 1 cm-re, a fedelüket gondosan zárd rájuk, és 80-90 °C-on kb. 40 percig főzd be. Ezután várd meg, amíg kihűlnek és tárold őket sötét és hűvös helyen.
Próbáld ki a sütőtökpürét a receptünk alapján: Sülttökpüré recept

Sütőtök savanyúság
- 2 kg sütőtök meghámozva és kivájva
- 1 csésze ecet
- 1 csésze kristálycukor
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál egész kömény
Elkészítés
Reszeld le a sütőtököt durvára, és add hozzá a többi hozzávalót. Ezután keverd őket össze és tedd be a hűtőbe 1 órára.
A száraz és tiszta üvegeket töltsd meg vele, és gondosan zárd le őket. 85°C-on kb 30 percig főzd be. Hagyd őket kihűlni és tárold a pincében vagy a kamrában.

Sósan (leveshez, salátához stb.)
- 1 kg hokkaido vagy pézsmatök
- 1 l víz
- 2 evőkanál só
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál egész fekete bors
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál szárított kakukkfű vagy rozmaring (kihagyható)
- 1 evőkanál cukor (kihagyható)
- 1 evőkanál ecet (kihagyható)
- Opcionális fűszerek: csillagánizs, szegfűszeg, gyömbér, chili, egyéb fűszernövények
Elkészítés
Hámozd meg a sütőtököt, távolítsd el a magjait, és vágd fel körülbelül 2-3 cm-es kockákra.
Önts 1 liter vizet egy nagy fazékba, és add hozzá a sót, cukrot, ecetet, fokhagymát, fekete borsot, babérlevelet és fűszernövényeket. Forrald fel a keveréket, és addig keverd, amíg a só és a cukor fel nem oldódik. Add hozzá az apróra vágott tököt, és főzd körülbelül 5-7 percig, amíg kissé megpuhul, de még kemény marad. Ezután eltávolíthatod a borsot és a babérlevelet.
Az előkészített tiszta és száraz üvegeket egyenletesen töltsd meg sütőtökkel, és öntsd rá a forró savanyúságot úgy, hogy teljesen elmerüljön. Ne felejts el hagyni körülbelül 1 cm szabad helyet a felső szélüktől. Szorosan zárd rájuk a fedelet.
Főzd be őket 85°C-on 15-20 percig, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűvös, sötét helyen tárold.
További inspirációk a számodra

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez
