A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság
A sütőtök befőzése egyszerű módja a tartósításának, és egyáltalán nem bonyolult. Részletes útmutatót készítettünk az elkészítési folyamatról, beleértve az egyes sterilizálási módszereket (és arról is, amikor nem szükségesek). Meríts ihletet a bevált sütőtök receptjeinkből, édes befőttként vagy káposzta módjára sósan. Hogyan csináld?
A sütőtök befőzése lépésről lépésre
- Sütőtök kiválasztása: a keményebb húsú típus megfelelő ehhez - hokkaido, muskotályos vagy pézsmatök (vajtök). Győződj meg arról, hogy a tökök érettek, épek, és nem mutatják a rothadás jeleit sem.
- Üvegek és fedők előkészítése: először alaposan mosd át őket meleg, szappanos vízzel. Ezután forró vízben vagy 100 °C-os sütőben 10 percig sterilizáld őket.
- Tök megtisztítása: hámozd meg a tököt, vágd ketté és távolítsd el a magokat. Vágd fel a húsát a receptben szereplő ajánlások szerint.
- Üvegek megtöltése: az üvegeket a felső szélüktől legfeljebb 1 cm-re töltsd meg sütőtök darabokkal vagy pürével. Ezután óvatosan zárd rájuk a fedelet és jól húzd be.
- Befőzés: főzd be az elkészített üvegeket a választott módszerrel edényben, sütőben vagy mosogatógépben. Ezután hagyd őket teljesen kihűlni. Ezt a lépést kihagyhatod, ha nem szeretnéd befőzni a sütőtököt.
- Tárolás: a tök befőtteket hűvös, száraz, sötét helyen, stabil hőmérsékleten tárold. Így 1 évig vagy tovább kibírják.
Hogyan lehet tartósítani a tököt sütőben, edényben vagy mosogatógépben
Sütőben (légkeveréses, elektromos, gáz)
Melegítsd elő a légkeveréses sütőt 150 °C-ra, az elektromos sütőt felső és alsó melegítéssel 170 °C-ra, a gázsütőt 1-es vagy 2-es fokozatra. A megtisztított sütőtököt csírátlanított, zárt üvegekbe helyezd egy mély tepsibe. Önts bele vizet úgy, hogy körülbelül az üvegek magasságának feléig érjen.
Süsd őket 30-40 percig, majd kapcsold ki a sütőt, és nagyjából ugyanannyi ideig hagyd a befőtteket kissé kihűlni a sütőben. Ezután vedd ki őket, és fejjel lefelé helyezd őket egy tiszta, száraz ruhára. Miután a üvegek teljesen kihűltek, tárold őket száraz, hűvös és sötét helyen.
Edényben
A lezárt üvegeket közönséges edényben is befőzheted, amely aljára előzőleg konyharuhát, régi lepedőt vagy hasonló textíliát tettél. Így nem sérülnek meg az üvegek, és jobban a helyükön maradnak. Öntsd fel az edényt kb. 4 cm vízzel (akár az üvegek magasságának feléig), és 80-90 °C-ra melegítsd fel őket. Helyezd be az üvegeket a sütőtökkel, és tartsd őket stabil hőmérsékleten 20 percig, ha a sütőtök előfőzött, vagy kb. 40 percig nyers sütőtök esetében (lásd a recepteket). Majd vedd ki az üvegeket, és fejjel lefelé fordítva hagyd őket teljesen kihűlni. Tárold száraz, hűvös és sötét helyen őket.
Befőző edény használatakor kövesd a gyártó utasításait, de legalább az aljára nem kell ruhát tenni. A sütőtök befőttet vagy pürét körülbelül 20 percig főzd 80-90 °C-on vagy a kemény húsú tök elkészítéséhez szükséges hőmérsékleten. Hagyd kihűlni az üvegeket fejjel lefelé, majd tárold hűvös, sötét kamrában vagy száraz pincében.
Mosogatógépben
Helyezd a megtöltött és gondosan lezárt üvegeket a mosogatógép kosárjába. Stabilan kell állniuk, és nem fenyegetheti őket a felborulás vagy az egymáshoz ütközés veszélye. Állítsd be a leghosszabb programot a legmagasabb hőmérsékleten - ideális esetben 1,5-2 órán keresztül futnia kell 70 °C feletti hőmérsékleten. Mosószer nélkül indítsd el a mosást. A ciklus befejezése után hagyd a sütőtököket teljesen kihűlni a készülékben, vagy vedd ki az üvegeket, és hagyd őket fejjel lefelé kihűlni a konyhapulton. Száraz, sötét és hűvös környezetben tárolandók.
Tartósítás befőzés nélkül
Ha valamiért nem szeretnéd befőzni a sütőtököt, akkor a befőzést kihagyhatod. Mindössze annyit kell tenned, hogy a tök darabokat az üveg felső szélétől legfeljebb 1 cm-re kimosott és sterilizált üvegekbe helyezed. Ezután felöntöd őket nagyon forró, majdnem forrásban lévő sópáccal. Az üvegek gondos lezárása után fordítsd fel őket, és hagyd kihűlni.
Ebben az esetben is konzerválódik a tartalmuk, és így akár hosszabb ideig is ízletesek maradhatnak. Ne felejtsd el a megfelelő tárolást száraz, hűvös, sötét helyen.
Tipp: lekvárt, savanyúságot vagy más gyümölcsöt, zöldséget is készíthetsz így befőzés nélkül.
6 édes és sós sütőtök befőtt recept
Sütőtök receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan
Alap kompót recept, édes páccal
- 1 kg hokkaido vagy pézsmatök
- 600 g cukor
- 1,5 l víz
- 2 citrom leve
- 2 egész rúd fahéj
- 4-6 szegfűszeg
- magok 1 vaníliarúdból vagy 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés
Önts vizet és citromlevet egy nagy serpenyőbe, majd add hozzá a fahéjat, szegfűszeget, vaníliát és cukrot. Főzd és folyamatosan kevergesd, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Kóstold meg, és szükség szerint savanyítsd vagy édesítsd. Add hozzá a meghámozott, kivájt és felkockázott tököt. 10-15 percig főzd, amíg a sütőtök enyhén megpuhul, de még mindig kemény marad.
Távolítsd el a fahéjat és a szegfűszeget, a sütőtök kockákat pedig egyenletesen oszd el a kimosott és sterilizált üvegekbe. Öntsd fel a forrásban lévő páccal úgy, hogy az üvegek felső szélétől kb. 1 cm hely maradjon. Szorosan zárd le, és 85 °C-on 10-15 percig főzd be őket, ezután várd meg, amíg kihűlnek és tárold őket sötét és hűvös helyen.
Tipp: javasoljuk, hogy előző nap áztasd be a sütőtököt 200 ml ecetes vízbe. Így bepácolódik, és nem fog túlságosan megpuhulni főzés közben.
Sütőtök befőtt ananásszal
- 2,5 kg hokkaido, muskotályos vagy pézsmatök
- 2,5 l + 1,5 l víz
- 200 ml ecet
- 600 g cukor
- 2 bio vagy gondosan megmosott citrom, vékonyra szeletelve
- 5 szegfűszeg
- 2 üveg ananász aroma/kivonat (1 helyettesíthető ananász konzervvel)
Elkészítés
A sütőtököt hámozd meg, vájd ki a belsejét és vágd kockákra. Áztasd be egy éjszakán át egy nagy fazékban 2,5 liter víz, 200 ml ecet és 1 üveg ananász aroma pácába. Másnap öntsd ki a vizet, és tegyél a sütőtökös edénybe 1,5 liter tiszta vizet, citromszeleteket, cukrot, szegfűszeget és a második ananász aromát, szirupot vagy ananászkonzervet. Rövid ideig főzd, hogy a sütőtök kissé megpuhuljon, de kellemesen harapható állagú maradjon.
Vedd ki a szegfűszeget, oszd el a sütőtök kockákat a sterilizált üvegekbe, és öntsd le őket forró páccal, majd kb. 20 percig főzd be őket 80 °C-on. Ezután várd meg, amíg kihűlnek és tárold őket sötét és hűvös helyen.
Tipp: az aromát 1 üveg ananász sziruppal is helyettesítheted. Ebben az esetben csak 300 g cukrot használj.
Kompót ecettel
- 1 kg hokkaido, muskotályos vagy pézsmatök (keverve is lehetséges)
- 3 l + 2 l víz
- 1 l fehérborecet
- 2 kg kristálycukor
- 3 csillagánizs
- 2 egész rúd fahéj
- 1 bio vagy gondosan megmosott narancs, vékonyra szeletelve
- 20 szegfűszeg
Elkészítés
A sütőtököt hámozd meg, vájd ki a belsejét és vágd 1,5 cm-es kockákra. Egy nagy fazékba önts 3 liter vizet és ecetet, tedd bele a sütőtök kockákat, és hagyd állni 24 órát. Másnap szűrd le őket és hagyd lecsepegni.
Forralj fel 2 liter vizet cukorral, csillagánizzsal, fahéjjal és szegfűszeggel. A cukornak fel kell oldódnia, és a pácnak kissé be kell sűrűsödnie, majd lehet (de nem muszáj) kiszedni belőle a fűszereket.
A lecsepegtetett sütőtökkel töltsd meg a tiszta és sterilizált üvegeket, tedd beléjük a narancsszeleteket, majd öntsd fel őket páccal. Tegyél rájuk fedőt és főzd be őket 85 °C-on körülbelül 45 percig.
Tipp: megtisztított szárított csipkebogyót, mazsolát vagy áfonyát is adhatsz hozzá.
Sütőtökpüré befőtt
A meghámozott és kivájt sütőtököt vágd kockákra, tedd egy edénybe, és öntsd fel vízzel, hogy éppen elmerüljenek. Forrald fel, majd csökkentsd a hőt, és főzd puhára 15-20 percig. Ezután szűrd le és turmixold simára. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy ne legyen túl sűrű a püré.
Töltsd száraz és tiszta üvegekbe a felső szélétől legfeljebb 1 cm-re, a fedelüket gondosan zárd rájuk, és 80-90 °C-on kb. 40 percig főzd be. Ezután várd meg, amíg kihűlnek és tárold őket sötét és hűvös helyen.
Próbáld ki a sütőtökpürét a receptünk alapján: Sülttökpüré recept
Sütőtök savanyúság
- 2 kg sütőtök meghámozva és kivájva
- 1 csésze ecet
- 1 csésze kristálycukor
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál egész kömény
Elkészítés
Reszeld le a sütőtököt durvára, és add hozzá a többi hozzávalót. Ezután keverd őket össze és tedd be a hűtőbe 1 órára.
A száraz és tiszta üvegeket töltsd meg vele, és gondosan zárd le őket. 85°C-on kb 30 percig főzd be. Hagyd őket kihűlni és tárold a pincében vagy a kamrában.
Sósan (leveshez, salátához stb.)
- 1 kg hokkaido vagy pézsmatök
- 1 l víz
- 2 evőkanál só
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál egész fekete bors
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál szárított kakukkfű vagy rozmaring (kihagyható)
- 1 evőkanál cukor (kihagyható)
- 1 evőkanál ecet (kihagyható)
- Opcionális fűszerek: csillagánizs, szegfűszeg, gyömbér, chili, egyéb fűszernövények
Elkészítés
Hámozd meg a sütőtököt, távolítsd el a magjait, és vágd fel körülbelül 2-3 cm-es kockákra.
Önts 1 liter vizet egy nagy fazékba, és add hozzá a sót, cukrot, ecetet, fokhagymát, fekete borsot, babérlevelet és fűszernövényeket. Forrald fel a keveréket, és addig keverd, amíg a só és a cukor fel nem oldódik. Add hozzá az apróra vágott tököt, és főzd körülbelül 5-7 percig, amíg kissé megpuhul, de még kemény marad. Ezután eltávolíthatod a borsot és a babérlevelet.
Az előkészített tiszta és száraz üvegeket egyenletesen töltsd meg sütőtökkel, és öntsd rá a forró savanyúságot úgy, hogy teljesen elmerüljön. Ne felejts el hagyni körülbelül 1 cm szabad helyet a felső szélüktől. Szorosan zárd rájuk a fedelet.
Főzd be őket 85°C-on 15-20 percig, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűvös, sötét helyen tárold.