A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel
A sült sütőtök nagyszerű módja annak, hogy ezt az egészséges zöldséget beépítsd az étrendedbe. A sütőben történő gyors és egyszerű elkészítés kiemeli krémes és diós ízét, és csábító ropogós állaggal egészíti ki. Hogyan készítsd el hússal, burgonyával, zöldségekkel vagy akár sajttal? Meríts ihletet az alábbi receptekből!
Sült sütőtök alaprecept
Hokkaidó tökből, pézsmatökből, spagettitökből és még sok másból
- 1 tök
- 1 evőkanál olaj
- nagy csipet só
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A sütőtököt hosszában kettévágjuk, és kikanalazzuk a magokat. A belsejét megkenjük olajjal és megszórjuk sóval. Majd az elvágott oldalával lefelé egy tepsire helyezzük, és villával vagy késsel több helyen megszurkáljuk.
Kockák vagy szeletek elkészítéséhez vágjuk fel a húsát egyből a kívánt méretűre, majd keverjük össze olajjal és fűszerekkel.
Az egészet 40-50 perc alatt puhára sütjük, kisebb darabokhoz 30 perc is elég. Ezután a sütőtököt kivájhatod és felhasználhatod más ételekben, vagy tálalhatod köretként, salátában stb.
Tipp: A hokkaido tököt héjával együtt is megehetjük, a többi sütőtököt érdemesebb sütés előtt vagy után meghámozni.
Sült hokkaido tök kéksajttal és fokhagymával
- 1 közepes hokkaido tök
- 100 g kék sajt (gorgonzola stb.)
- 1 marék friss apróra vágott fűszernövény (rozmaring, kakukkfű, oregánó, bazsalikom)
- 1 marék apróra vágott dió vagy mag (dió, mogyoró, fenyőmag, napraforgómag)
- 1 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só és bors
Elkészítés
Tisztítsuk meg a sütőtök bőrét nedves ruhával, és távolítsuk el róla a szennyeződéseket. Vágjuk ketté, távolítsuk el belőle a magokat és vágjuk fel nagyobb darabokra. Tegyük sütőpapírral bélelt lapos tepsire a Hokkaido tököt, és adjuk hozzá az apróra vágott fűszernövényeket és a meghámozott fokhagymagerezdeket.
Ezután locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, keverjük össze és 200 °C-on kb. 40 percig süssük. A megsült sütőtökre szórjuk rá az összemorzsolt kéksajtot és a diót, majd egy kicsit tegyük vissza a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon, a magok és a dió pedig jobb ízt kapjon. Tálaljuk kenyérrel vagy körettel, esetleg salátában.
Sült spagettitök darált hússal
- 1 spagettitök, félbevágva és kimagozva
- 500 g g darált hús (marha, pulyka, vegán)
- ½ kockára vágott zöldpaprika
- ½ pirospaprika, kockára vágva
- ½ vöröshagyma apróra vágva
- 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 400 g apróra vágott konzerv paradicsom
- ½ teáskanál szárított oregánó
- ½ teáskanál szárított bazsalikom
- só és bors
- kb. 200 g reszelt cheddar
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Tegyük a sütőtököt egy tepsire, és süssük 40 percig, vagy amíg megpuhul. Ezután vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, és villával vájjuk ki a húsát.
A darált húst serpenyőben, közepes lángon megpirítjuk. Ezután keverjük hozzá mindkét paprikát, hagymát és fokhagymát, és pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak. Adjuk hozzá a paradicsomot, a fűszernövényeket, sózzuk, borsozzuk, és forraljuk össze. Vegyük le a tűzről, öntsük bele a reszelt sajt ¾-ét és keverjük össze.
Az így kapott keverékkel töltsük meg a sütőtök mindkét felét, tegyük tálcára vagy tepsibe, és 180°C-ra előmelegített sütőben 25 percig süssük. Szórjuk meg a maradék sajttal, és további 5 percig süssük.
Tipp: Szedjük ki sütőtök összes húsát és távolítsuk el a héját. Ezután keverjük össze a tepsiben lévő keverékkel, és kivajazott tepsiben süssük ki.
Burgonyás és zöldséges változat
- 500 g sütőtök (hokkaido, pézsma, chayote, muskotályos)
- 1 brokkoli
- 1 cékla
- 2 nagy burgonya vagy közepes édesburgonya
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olíva vagy más növényi olaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- ½ teáskanál őrölt szegfűbors
- só és bors
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. Kibélelünk sütőpapírral vagy kivajazunk egy nagyobb tepsit.
A sütőtököt meghámozzuk (Hokkaido esetében nem kötelező), kettévágjuk és eltávolítjuk a magokat. A répát és a burgonyát meghámozzuk, és a sütőtökkel együtt 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk. A brokkolit megmossuk és kisebb rózsákra aprítjuk. A hagymát megpucoljuk és kockákra vagy karikákra vágjuk. A fokhagymát is meghámozzuk és összetörjük.
Egy tálban összekeverjük az olajat, a balzsamecetet, a fokhagymát, a mézet, a sót, a borsot és a fűszereket. Adjunk hozzá minden zöldséget, és jól keverjük össze. Terítsük ki egy tepsire úgy, hogy a zöldségek egy rétegben legyenek, ezután körülbelül 30-40 percig óvatosan sütjük.
Sült sütőtök sajttal
- sütőtök
- 200 ml hab- vagy főzőtejszín
- 3 szál friss kakukkfű vagy ½ teáskanál szárított
- egy csipet őrölt szerecsendió
- reszelt parmezán
- só és bors
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Ha nem hokkaido tököt használunk, hámozzuk meg, vágjuk fel, távolítsuk el belőle a magokat és vágjuk kockákra. Tegyük egy tepsibe, és keverjük össze olajjal, sóval, borssal és kakukkfűvel. Alaposan összekeverjük és 30 percig sütjük.
Közben egy tálban összekeverjük a tejszínt, a reszelt sajt felét és a szerecsendiót. A megpuhult sütőtököt vegyük ki a sütőből, és vonjuk be tejszínnel és sajttal. Fedjük be a felületét a maradék parmezán sajttal, és süssük 10 percig. A sajtnak meg kell olvadnia, és a tetejének aranyszínűnek kell lennie.
Sült töksaláta spenóttal és fetasajttal
- 500 g sütőtök meghámozva (ha nincs Hokkaido)
- olaj
- só és bors
- 150 g friss bébispenót
- 35 g fenyőmag (vagy mandula, tök- vagy napraforgómag, dió)
- 60 g feta vagy balkáni sajt
Öntet
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál balzsamecet
- 1 kanál méz
- só és bors
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk és 3 cm-es kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olajjal és összekeverjük. A darabokat tepsiben 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük, félidőben megfordítva. Miután elkészült hagyjuk kihűlni. Enyhén pirítsuk meg a diót egy serpenyőn, de ne égjen meg. A spenótot leöblítjük, és egy nagyobb tálba öntjük.
Egy tálban vagy befőttesüvegben keverjük össze az öntet hozzávalóit. Egy adagot ráöntünk a spenótlevelekre, összekeverjük, majd hozzáadjuk a sült tököt és az összemorzsolt fetasajtot. Gyors mozdulatokkal, óvatosan keverjük össze. Tálaljuk a maradék öntettel tálkákban.
Sült sütőtök pástétom
- 200 g sült sütőtök püré (lásd az alapreceptet)
- 100 g zsíros túró
- 1 kis vöröshagyma apróra vágva
- 1 kanál méz
- 1 gerezd fokhagyma, zúzott
- 3 evőkanál pirított és apróra vágott tökmag
- 3 szál petrezselyem, apróra vágva
- só és bors
- újhagyma, pirított tökmag vagy csírák díszítésnek
Elkészítés
A sütőtökpürét összekeverjük túróval vagy krémsajttal. Hozzáadjuk a petrezselymet, a magokat, a mézet, az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Összekeverjük, kenyérre kenjük és díszítjük.