A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Különleges receptek grillezéshez
Ha nyár, akkor kerti grillezés! A jól bevált receptek között mindenki talál kedvére valót. De mi lenne, ha idén kipróbálnál néhány ínycsiklandó különlegességet is? Kóstoltad már a grillezett garnélát vagy a mozzarellával, fetával és mentával töltött grillezett paprikát? Összegyűjtöttünk 10 igazán különleges fogást, amelyek segítségével ihletet meríthetsz a következő grillezéshez. Jó étvágyat kívánunk! Reméljük, hogy a vegetáriánusok és a húsevők egyaránt élvezni fogják őket. Jó étvágyat kívánunk!
Tartalomjegyzék
- Tandoori masala keverékkel töltött sült lepény
- Mézes kacsamell grillezett cikóriával
- Omlós pácolt borda/csirkeszárny
- Mozzarellával, fetával és mentával töltött grillezett paprika
- Grillezett garnéla ananászsalátával és lime szósszal
- Grillezett rump steak salátával és hokkaido tökkel
- Grillezett burgonyanyárs zöldségekkel, szalonnával és kolbásszal
- Enyhén grillezett csülök pácban
- Marha- és sertéshamburger cheddar sajttal és grillezett gombával
- Házi füstölt sertéskolbász
Tandoori masala keverékkel töltött sült lepény
Hozzávalók
A lepényhez:
- 3 csésze sima liszt,
- 1 csésze író,
- 1 tojás,
- 1 teáskanál só,
- 1 teáskanál kristálycukor,
- ½ teáskanál szódabikarbóna.
A tandoori masala keverékhez:
- 400g minőségi reszelt sajt,
- 1 tojás,
- főtt krumplipüré (kb. 5 db),
- tandoori masala fűszerek,
- bors és só ízlés szerint.
Mártogatóshoz:
- tejföl,
- görög joghurt,
- fokhagyma és fehér bors.
Elkészítés
A lepény hozzávalóit összekeverjük, elkészítjük a tésztát és 20 percig pihentetjük. A tésztából golyókat formázunk, és lapos lepényeket sodrunk belőlük. Egy grillező tálcán szárazra sütjük a lepényeket. A kihűlt lepényekbe zsebet vágunk, és megtöltjük a tandoori masala keverékkel. A lepényeket még rövid ideig sütjük, és a fokhagymás mártogatóssal tálaljuk.
Mézes kacsamell grillezett cikóriával
Hozzávalók
- 4 kacsamell bőrrel,
- só és bors.
A fűszeres savanyúsághoz:
- 220 g nádcukor vagy méz,
- 330 ml szójaszósz,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 2 egész fahéjrúd,
- 2 kis chili paprika,
- 2 teáskanál chilipehely,
- 40 g gyömbér,
- 1 narancs héja,
- 1 narancs leve,
- 180-230 g só.
A pácolt cikóriához:
- 2 cikória bimbó,
- 100 ml juharszirup,
- 1 lime leve,
- só és bors.
Elkészítés
Először a fűszeres savanyúságot készítjük el: szórjuk a cukrot és a sót egy serpenyőbe, öntsünk hozzá 500 ml forró vizet és keverjük össze. Adjunk hozzá először 300 ml hideg vizet, majd a szójaszószt, a félbevágott fokhagyma gerezdeket, a fahéjat, a narancshéjat és -levet, a hosszában felvágott chili paprikát, a szárított chilit és az apróra vágott gyömbért is. Alaposan keverjünk mindent össze.
A kacsamellet úgy vágjuk fel, hogy szabályos rácsminta legyen a felületén, és helyezzük a fűszeres pácba 4 órára.
Közben elkészítjük a pácot: keverjük össze a juharszirupot, a lime héját és levét, egy csipet sót és borsot. A cikóriát hosszában felvágjuk, pácba tesszük, és 30 percig pácoljuk.
Vegyük ki a kacsamelleket a pácból, öblítsük le, töröljük szárazra, és tegyük bőrös oldalukkal lefelé a grillre, közvetlen lángon, és 5 percig grillezzük, hogy a bőr szépen megbarnuljon. Ezután fordítsuk meg őket, és grillezzük fedő alatt további 4 percig közepes lángon. Vegyük le a melleket a grillről, és hagyjuk 5 percig pihenni. A húst pálcás hőmérővel is ellenőrizhetjük, és amikor a közepe eléri a 60°C-ot, levehetjük a grillről.
A pácolt cikóriát a forró grillre helyezzük, és mindkét oldalát 3-5 percig sütjük. A kacsamellet 5 mm-es szeletekre vágjuk, megsózzuk, borsozzuk. Roston sült cikóriával tálaljuk, amit a tálban maradt páccal kenjünk meg.
Omlós pácolt borda/csirkeszárny
Hozzávalók
- Bordák vagy csirkeszárnyak,
- füstölt paprika,
- köménymag,
- chili paprika,
- nádcukor,
- só, bors.
A páchoz:
- 1 evőkanál almaecet,
- 1 kanál méz,
- 1 kanál ketchup,
- 1 evőkanál szójaszósz,
- 1 evőkanál szilvalekvár,
- 1 evőkanál mustár,
- 1 evőkanál paradicsompüré,
- chili szósz ízlés szerint,
- bors és só.
Elkészítés
Megsózzuk, borsozzuk, a füstölt paprikát, köményt, chili fűszereket, és a nádcukrot beledörzsöljük a húsba. 5 percig pihentetjük, és közben elkészítjük a pácot: a pác hozzávalóit összekeverjük, a húst bedörzsöljük vele és hűtőbe tesszük körülbelül egy órára. Közepes lángon grillezzük a bordákat/szárnyakat, amíg a hús szépen át nem sül.
Mozzarellával, fetával és mentával töltött grillezett paprika
Hozzávalók
- 6 zöld vagy piros hosszúkás paprika,
- 200 g mozzarella,
- 100 g valódi görög feta,
- 5 szál menta.
Elkészítés
A paprikát alaposan megmossuk, majd hosszában kettévágjuk, a szárával együtt. Kis késsel óvatosan eltávolítjuk a csutkát a magokkal, de úgy, hogy a szár továbbra is a helyén maradjon. Így kis paprika csónakokat kapunk.
A mozzarellát apró kockákra vágjuk, a fetát összemorzsoljuk, a mentát a száráról lehúzzuk, és durvára aprítjuk. Keverjük össze a sajtokat és a mentát, enyhén sózzuk meg és töltsük meg ezzel a keverékkel a csónakokat.
Tegyük őket a forró grillre, és grillezzük, amíg a sajtok megolvadnak, vagyis körülbelül 5 percig. A mozzarella a hő hatására sok tejszerű folyadékot fog kiengedni, de ennek így kell lennie. Addigra a paprika alulról pont megsül.
Vegyük le a paprikát a grillről, és hagyjuk 5 percig pihenni. A felszabaduló folyadék nagy részét a sajt felszívja. A paprikát enyhén megszórhatjuk chilipehellyel.
Grillezett garnéla ananászsalátával és lime szósszal
Hozzávalók
- 24 db 16/20-as méretű garnélarák.
A páchoz:
- 10 evőkanál olívaolaj,
- 3 gerezd fokhagyma,
- só, bors.
Az ananászsalátához:
- 200 g jégsaláta,
- 200 g bébispenót,
- 2 nagy fehér paprika,
- uborka,
- 200 g grillezett kockára vágott ananász,
- 1 teáskanál méz,
- 200 g feta sajt,
- 1 teáskanál méz,
- 4 evőkanál olívaolaj,
- 2 evőkanál narancslé,
- só, bors.
A lime szószhoz:
- 1 kanál méz,
- ½ csésze forró víz,
- 4 evőkanál olívaolaj,
- 1 lime,
- 2 teáskanál dijoni mustár.
Elkészítés
Először keverjük össze a pác hozzávalóit, pácoljuk be a garnélarákokat, és hagyjuk a hűtőben pihenni körülbelül egy órát. A garnélarákokat közepes lángon rózsaszínűre sütjük. Közben meggrillezzük a 200 gramm ananászkarikát, majd kihűlés után kisebb darabokra vágjuk.
Elkészítjük az ananászsalátát: a jégsalátát és a bébispenótot feldaraboljuk, a paprikát, az uborkát és a grillezett ananászt apróra vágjuk, hozzáadjuk a mézet, az olívaolajat, a narancslevet, a borsot és a sót. Ezután megszórjuk morzsolt feta sajttal. Végül keverjük össze a lime szószt, amibe belemártogathatjuk a grillezett garnélarákokat.
Grillezett rump steak salátával és hokkaido tökkel
Hozzávalók
- Marhahús steak/far steak,
- 200 g vaj,
- só, bors.
A salátához:
- 1 hokkaido tök,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 csomag bébispenót,
- olívaolaj,
- kakukkfű,
- só, bors.
Elkészítés
A húst mindkét oldalán kb. 5 percig grillezzük, sózzuk, borsozzuk. Helyezzünk vajszeleteket a hús tetejére, és hagyjuk pihenni körülbelül 10 percig.
Közben elkészítjük a köretet. Egy tálban vágjuk kisebb darabokra a megtisztított hokkaido tököt, adjunk hozzá egy egész gerezd fokhagymát, kakukkfüvet, sót, őrölt borsot és olívaolajat. Az egészet összekeverjük és alufóliában grillezzük. Ha a tök megpuhult, hozzáadjuk a spenótleveleket, és hagyjuk kissé megfonnyadni. A salátát tányéron tálaljuk, és ráhelyezzük a steak szeleteket.
Grillezett burgonyanyárs zöldségekkel, szalonnával és kolbásszal
Hozzávalók
- 1 kg kis burgonya,
- 1 cukkini,
- 500 g mogyoróhagyma,
- 400 g szalonna - nyárs,
- 400 g kolbász,
- só, bors.
Mártogatóshoz:
- 200 g kéksajt,
- 200 g tejföl,
- 1 evőkanál majonéz,
- fokhagyma,
- medvehagyma,
- szál petrezselyem,
- só, bors.
Elkészítés
Az egész burgonyát a héjával együtt sós vízben megfőzzük, kicsit hűlni hagyjuk és nagyobb kockákra vágjuk. A szalonnát, a kolbászt és a medvehagymát nagyobb darabokra vágjuk, és a burgonyával felváltva felnyársaljuk. A nyársakat mindkét oldalon készre sütjük.
Elkészítjük a mártogatóst: a reszelt kéksajtot összekeverjük a többi hozzávalóval, hozzáadjuk a préselt fokhagymát és az apróra vágott mogyoróhagymát, petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, és a kész nyárssal tálaljuk.
Enyhén grillezett csülök pácban
Hozzávalók
- 2 sertéscsülök.
A páchoz:
- 2 hagyma,
- 2 sárgarépa,
- 1 liter víz,
- 500 ml sör,
- 4 evőkanál növényi olaj,
- 4 evőkanál méz,
- 3 evőkanál mustár,
- 3 evőkanál ketchup,
- 200 g só,
- 1 teáskanál szárított majoránna,
- 2 babérlevél,
- 1 teáskanál feketebors,
- 1 teáskanál koriander,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2 teáskanál kristálycukor.
Elkészítés
A hagymát és a sárgarépát apróra vágjuk. Egy nagy edényben összekeverjük a páchoz való összes hozzávalót, és hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket. A kapott keverékhez adjuk a húst, egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap már grillezhetjük vagy süthetjük. A grillezett húst felszeleteljük, és zöldségekkel, burgonyával vagy kenyérrel tálaljuk.
Marha- és sertéshamburger cheddar sajttal és grillezett gombával
Hozzávalók
- 4 szelet szalonna,
- 1 nagy hagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 8 hamburger zsemle,
- majonéz,
- vaj,
- római saláta,
- 2 paradicsom,
- 2 csomag szeletelt cheddar sajt,
- csiperkegomba.
A húspogácsákhoz:
- 180-200 g finom zsemlemorzsa,
- 1 evőkanál szárított petrezselyem,
- 1 tojás,
- 150 ml víz,
- 2-3 teáskanál só,
- ¼ teáskanál pirospaprika,
- ¼ teáskanál fekete bors,
- ¼ teáskanál szárított majoránna,
- 450 g darált sertéshús,
- 450 g darált marhahús.
Elkészítés
A szalonnát kisebb darabokra vágjuk és serpenyőben vagy grill lapon/kövön kisütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Kis ideig pirítjuk és levesszük a grillről. Ha van elég időd, tedd rá a grillre a gombát, tegyél alá egy kis vajat, és süsd aranybarnára.
Keverjük össze a zsemlemorzsát, a petrezselymet, a sót, a pirospaprikát, a feketeborsot és a majoránnát. A zsemlemorzsához hozzáadjuk a darált sertés- és marhahúst, a hagymás, fokhagymás sült szalonnát, a felvert tojást és a vizet. Az egészet jól összekeverjük és kb. 1,5 cm magas húspogácsákat formálunk belőle. A hüvelykujjunkkal a közepébe egy lyukat készítünk, hogy grillezés után ne legyen túl magas a hús.
Mindkét oldalukat kb. 6 percig grillezzük, vagy amíg a hús ízlés szerint megpuhul. A cheddar szeleteket a hús tetejére helyezzük, és hagyjuk, hogy a sajt megolvadjon. A zsemlékre majonézt és salátát helyezünk, rátesszük a húst, a paradicsomot, a sült gombát és már kész is.
Házi füstölt sertéskolbász
Hozzávalók
- 10 kg sertéscomb,
- 4 kg csont nélküli sertéshas,
- 1 csomag sertésbél,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 csomag őrölt feketebors,
- 2 csomag őrölt édes pirospaprika,
- őrölt erős paprika,
- só.
Elkészítés
Ledaráljuk a combot és a hasat (használd a nagyobb lyukú tartozékot a darálón). A darált húst tegyük egy nagyobb edénybe, és terítsük szét. Adjunk hozzá őrölt pirospaprikát, tehetünk bele némi őrölt csípős paprikát is. Adjunk hozzá egy zacskó őrölt feketeborsot, sózzuk ízlés szerint és adjunk hozzá zúzott fokhagymát. Keverjük jól össze a kezünkkel. Hűvösebb helyiségben dolgozzunk vele. A húst legalább fél órán át pihentessük.
Közben csomagoljuk ki a beleket, hideg vízzel öblítsük le és fél órát pihentessük őket. Töltsük meg őket hússal, szúrjunk beléjük pár lyukat tűvel. Körülbelül 15 cm-enként tekerjük meg, hogy kolbászokat formázzunk. Füstöljük keményfa füstölőben körülbelül 5-6 órán keresztül.