A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept
Egy átlagos grillezett hamburgert bárki elkészíthet; még a kevésbé ügyesek is könnyedén megbirkózhatnak vele. De ahhoz, hogy valami igazán különlegeset varázsolj, több kell: egy tökéletes recept. Mi pedig készítettünk neked egyet. Most megtanulhatod, hogyan kell megfelelően elkészíteni és fűszerezni a hamburgerhúst, mennyi ideig kell grillezni, és még azt is, hogyan készíthetsz saját zsemlét és egyedi öntetet!
Hamburger hús recept
Hozzávalók
- darált marhahús 20% zsírral
- szeletelt sajt, ideális esetben cheddar
- leveles vagy jégsaláta
- paradicsom
- hagyma
- savanyúság
- szósz
- bucik
Hogyan készítsd elő és fűszerezd a hamburgerhúst?
A tökéletes hamburgerhús kiválasztása
Kezdjük a legfontosabb dologgal: a hússal. Egy szaftos hamburgerből nem hagyható el a zsír. A boltban vagy a hentesnél ezért 80:20 arányú marhahúst keress, azaz olyat, ami 80% húst és 20% zsírt tartalmaz, mint például a chuck roll. Sovány húsból is biztosan össze lehet állítani egy ízletes húspogácsát, de úgy gondoljuk, hogy a zsírnak pótolhatatlan szerepe van a hamburgerekben.
A húst ledarálhatod otthon, vagy megkérheted a hentest. Vészmegoldásként előre darált marhahúst is vásárolhatsz egy szupermarketben, de ott nem tudod befolyásolni az összetételét.
Az ideális húspogácsa forma
A darált húst oszd szét részekre, és formázz belőlük korongokat. Használhatsz ehhez egy hamburgerprést, vagy kézzel is megformázhatod őket. Két lehetőséged van. Az első a vékonyabb húspogácsa. Az a fajta, amit mindannyian nagyon jól ismerünk a gyorséttermekből. Szárazabb, keményebb és kevésbé szaftos, de legalább evés közben jól meg lehet fogni. A második – és a szerintünk jobb – a vastagabb húspogácsa, akár 2,5 centiméter magas hússal. Lehet, hogy folyton ki akar majd ugrani a zsemléből, de ízvilágban összehasonlíthatatlanul gazdagabb.
Ne félj attól, hogy a húspogácsát kicsit nagyobbra készíted, mint maga a zsemle: a grillen úgyis kicsit összezsugorodik. Ha pedig el akarod kerülni, hogy a hús kidudorodjon a közepén, a hüvelykujjaddal kis bemélyedést készíthetsz bele.
Mikor és mivel fűszerezd a hamburgerhúst?
És most elérkezünk az elkészítés legvitatottabb részéhez: a fűszerekhez. „Sózzam és borsozzam a húst formázás előtt? Használjak más fűszereket is?” Egyik kérdésre sincs egyetlen helyes válasz. Vagyis van, de a válasz mindenkinél más lesz. Eleinte tényleg csak a sóhoz és a borshoz ragaszkodnánk, a húst pedig azelőtt fűszerezd meg, mielőtt a grillre dobnád. És ne csak felülről és alulról fűszerezd, hanem szépen oldalról is. Formázás után a húst egy ideig hagyd a hűtőben pihenni.
Sütés előtt egy kis olajjal bedörzsölheted, de ezt és a többi kísérletezést inkább rád bízzuk.
Házi hamburgerszósz elkészítése
Hozzávalók
- majonéz
- mustár
- ketchup
- chilis fűszerek
- fokhagyma por
- ecetes uborka leve
A szósz elkészítése nem bonyolult. Csak arra ügyelj, hogy időben készítsd el. Akkor már késő, amikor a hús már lassan, de biztosan sül a grillen.
A fenti hozzávalókat keverd össze egy tálban, és már kész is. Az, hogy melyik összetevőből mennyit használsz majd, kizárólag rajtad múlik. Csak te tudod, hogy a majonézt vagy a mustárt részesíted-e előnyben, és hogy a szósz megfelelő-e ketchup nélkül, vagy éppen ellenkezőleg, semmiképpen sem maradhat ki.
A mi kedvenc és (titkos) alapanyagunk a savanyúság leve. Csak egy kicsi kell belőle, de bízz bennünk – nem fogod megbánni. Nyugodtan próbáld ki először egy kisebb adagon.
Hamburger zsemle recept
Hozzávalók (6 zsemléhez)
- 250 g sima liszt
- 90 ml víz
- 15 ml olaj
- 15 g élesztő
- 13 g cukor
- 5 g só
- 2 tojás
- szezámmag
Természetesen megteheted, hogy grillezés előtt beugrasz a legközelebbi pékségbe és veszel pár friss zsemlét. De nem fogod megbánni, ha kipróbálod a mi hamburger buci receptünket. Szeretnéd megízlelni az igazi házi hamburgert?
- Készíts elő egy tálat, és szitáld bele a sima lisztet. A liszthez önts langyos vizet, és szórd bele a cukorral már elkevert élesztőt. Keverd össze az egészet, és hagyd körülbelül 10 percig állni.
- Öntsd az olajat a tésztába, és üss bele egy egész tojást. Keverd össze és gyúrd meg a tésztát.
- 5 perc alapos (és sajnos elég fárasztó) dagasztás után sózd meg a tésztát, és még dagaszd pár percig.
- A kapott tészta ne legyen túl ragadós, és legyen rugalmas. Ha úgy gondolod, hogy már megfelelő, takard le, és hagyd kelni körülbelül egy órát, ideális esetben meleg helyen.
- Egy óra várakozás után fordítsd ki a tésztát a tálból. Lisztezd meg a kezed és a munkafelületet, majd a tésztát oszd 6 részre. Ezután formázz belőlük golyókat.
- A golyókat helyezd sütőpapírra egy tepsire, és lefedve keleszd még fél órát.
- Mielőtt elkezdenéd a sütést, kend meg őket a felvert tojással, és szórd meg szezámmaggal.
- A zsemléket 220 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig kell sütni.
Hamburger sütés grillen lépésről lépésre
Az elkészített húspogácsákat vedd ki a hűtőből, és egy kicsit pihentesd. Ne tedd őket teljesen hidegen a forró rácsra. A hamburgerek így nem sülnek meg megfelelően belülről, és kívülről szárazak lesznek.
Mennyi ideig kell grillezni a húspogácsákat és milyen hőmérsékleten?
- Kapcsold be a grillt a legmagasabb hőmérsékletre.
- Óvatosan helyezd a húspogácsákat a forró grillre, zárd le a grill fedelét (feltéve, hogy a grill rendelkezik ilyennel), és csökkentsd a hőt közepesen magasra (ha le lehet csökkenteni).
- Próbáld meg a lehető legkevesebbet mozgatni a húspogácsákat grillezés közben, különben széteshetnek. Egy bizonyos idő elteltével fordítsd meg őket a másik oldalukra. Általában 3-4 perc sütés mindkét oldalon elég, de hogy pontosan mennyi időre van szükség, az a te ízléseden múlik. A húspogácsa belső hőmérsékletének mindenesetre el kell érnie a 72 °C-ot. Oldalról beleszúrhatsz egy húshőmérőt, és így tudni fogod, hogy hogy áll.
- Ugyanezeket az utasításokat követheted, ha elektromos vagy kontakt grillen grillezed a húspogácsákat.
- Mielőtt levennéd a húspogácsákat a grillről, kend meg őket egy kis vajjal, végül tedd rájuk a cheddar szeleteket, és hagyd, hogy egy kicsit megolvadjanak.
A grillen nemcsak a húst, hanem a zsemlét és a hagymát is megsütheted
A hús mellett nyugodtan dobd a már felvágott zsemléket is a grillre. Csak a lapos oldalukon süsd őket, és tényleg csak egy kicsit. Ha nem teszed rá őket a grillre, akkor kellemetlenül átázhatnak, és nehezen tudják összetartani a húst és az egyéb összetevőket.
Az apróra vágott hagymát is rövid időre dobd a grillre, és hagyd kissé karamellizálódni.
Hogyan rakd mindezt össze?
Valószínűleg külön-külön nem szereted a húspogácsákat, zsemléket és zöldségeket. A varázslat abban a pillanatban történik meg, amikor összerakod őket egy finom grillezett házi hamburgerré.
- A megpirított zsemléket kend meg a szósszal, de ne csak az alsó felüket, hanem a felsőt is.
- A zsemlék alsó felére helyezd rétegekben a salátát, a paradicsomszeleteket, a felszeletelt ecetes uborkát és a húst a cheddarral.
- Az egyes darabok közé egy kevés szószt is tehetsz, és egy csipet sóval, borssal ízesítheted a végén.