A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept
Egy átlagos grillezett hamburgert bárki elkészíthet; még a kevésbé ügyesek is könnyedén megbirkózhatnak vele. De ahhoz, hogy valami igazán különlegeset varázsolj, több kell: egy tökéletes recept. Mi pedig készítettünk neked egyet. Most megtanulhatod, hogyan kell megfelelően elkészíteni és fűszerezni a hamburgerhúst, mennyi ideig kell grillezni, és még azt is, hogyan készíthetsz saját zsemlét és egyedi öntetet!


Hamburger hús recept
Hozzávalók
- darált marhahús 20% zsírral
- szeletelt sajt, ideális esetben cheddar
- leveles vagy jégsaláta
- paradicsom
- hagyma
- savanyúság
- szósz
- bucik

Hogyan készítsd elő és fűszerezd a hamburgerhúst?
A tökéletes hamburgerhús kiválasztása
Kezdjük a legfontosabb dologgal: a hússal. Egy szaftos hamburgerből nem hagyható el a zsír. A boltban vagy a hentesnél ezért 80:20 arányú marhahúst keress, azaz olyat, ami 80% húst és 20% zsírt tartalmaz, mint például a chuck roll. Sovány húsból is biztosan össze lehet állítani egy ízletes húspogácsát, de úgy gondoljuk, hogy a zsírnak pótolhatatlan szerepe van a hamburgerekben.
A húst ledarálhatod otthon, vagy megkérheted a hentest. Vészmegoldásként előre darált marhahúst is vásárolhatsz egy szupermarketben, de ott nem tudod befolyásolni az összetételét.
Az ideális húspogácsa forma
A darált húst oszd szét részekre, és formázz belőlük korongokat. Használhatsz ehhez egy hamburgerprést, vagy kézzel is megformázhatod őket. Két lehetőséged van. Az első a vékonyabb húspogácsa. Az a fajta, amit mindannyian nagyon jól ismerünk a gyorséttermekből. Szárazabb, keményebb és kevésbé szaftos, de legalább evés közben jól meg lehet fogni. A második – és a szerintünk jobb – a vastagabb húspogácsa, akár 2,5 centiméter magas hússal. Lehet, hogy folyton ki akar majd ugrani a zsemléből, de ízvilágban összehasonlíthatatlanul gazdagabb.

Ne félj attól, hogy a húspogácsát kicsit nagyobbra készíted, mint maga a zsemle: a grillen úgyis kicsit összezsugorodik. Ha pedig el akarod kerülni, hogy a hús kidudorodjon a közepén, a hüvelykujjaddal kis bemélyedést készíthetsz bele.
Mikor és mivel fűszerezd a hamburgerhúst?
És most elérkezünk az elkészítés legvitatottabb részéhez: a fűszerekhez. „Sózzam és borsozzam a húst formázás előtt? Használjak más fűszereket is?” Egyik kérdésre sincs egyetlen helyes válasz. Vagyis van, de a válasz mindenkinél más lesz. Eleinte tényleg csak a sóhoz és a borshoz ragaszkodnánk, a húst pedig azelőtt fűszerezd meg, mielőtt a grillre dobnád. És ne csak felülről és alulról fűszerezd, hanem szépen oldalról is. Formázás után a húst egy ideig hagyd a hűtőben pihenni.
Sütés előtt egy kis olajjal bedörzsölheted, de ezt és a többi kísérletezést inkább rád bízzuk.


Házi hamburgerszósz elkészítése
Hozzávalók
- majonéz
- mustár
- ketchup
- chilis fűszerek
- fokhagyma por
- ecetes uborka leve
A szósz elkészítése nem bonyolult. Csak arra ügyelj, hogy időben készítsd el. Akkor már késő, amikor a hús már lassan, de biztosan sül a grillen.
A fenti hozzávalókat keverd össze egy tálban, és már kész is. Az, hogy melyik összetevőből mennyit használsz majd, kizárólag rajtad múlik. Csak te tudod, hogy a majonézt vagy a mustárt részesíted-e előnyben, és hogy a szósz megfelelő-e ketchup nélkül, vagy éppen ellenkezőleg, semmiképpen sem maradhat ki.
A mi kedvenc és (titkos) alapanyagunk a savanyúság leve. Csak egy kicsi kell belőle, de bízz bennünk – nem fogod megbánni. Nyugodtan próbáld ki először egy kisebb adagon.

Hamburger zsemle recept
Hozzávalók (6 zsemléhez)
- 250 g sima liszt
- 90 ml víz
- 15 ml olaj
- 15 g élesztő
- 13 g cukor
- 5 g só
- 2 tojás
- szezámmag
Természetesen megteheted, hogy grillezés előtt beugrasz a legközelebbi pékségbe és veszel pár friss zsemlét. De nem fogod megbánni, ha kipróbálod a mi hamburger buci receptünket. Szeretnéd megízlelni az igazi házi hamburgert?
- Készíts elő egy tálat, és szitáld bele a sima lisztet. A liszthez önts langyos vizet, és szórd bele a cukorral már elkevert élesztőt. Keverd össze az egészet, és hagyd körülbelül 10 percig állni.
- Öntsd az olajat a tésztába, és üss bele egy egész tojást. Keverd össze és gyúrd meg a tésztát.
- 5 perc alapos (és sajnos elég fárasztó) dagasztás után sózd meg a tésztát, és még dagaszd pár percig.
- A kapott tészta ne legyen túl ragadós, és legyen rugalmas. Ha úgy gondolod, hogy már megfelelő, takard le, és hagyd kelni körülbelül egy órát, ideális esetben meleg helyen.
- Egy óra várakozás után fordítsd ki a tésztát a tálból. Lisztezd meg a kezed és a munkafelületet, majd a tésztát oszd 6 részre. Ezután formázz belőlük golyókat.
- A golyókat helyezd sütőpapírra egy tepsire, és lefedve keleszd még fél órát.
- Mielőtt elkezdenéd a sütést, kend meg őket a felvert tojással, és szórd meg szezámmaggal.
- A zsemléket 220 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig kell sütni.

Hamburger sütés grillen lépésről lépésre
Az elkészített húspogácsákat vedd ki a hűtőből, és egy kicsit pihentesd. Ne tedd őket teljesen hidegen a forró rácsra. A hamburgerek így nem sülnek meg megfelelően belülről, és kívülről szárazak lesznek.
Mennyi ideig kell grillezni a húspogácsákat és milyen hőmérsékleten?
- Kapcsold be a grillt a legmagasabb hőmérsékletre.
- Óvatosan helyezd a húspogácsákat a forró grillre, zárd le a grill fedelét (feltéve, hogy a grill rendelkezik ilyennel), és csökkentsd a hőt közepesen magasra (ha le lehet csökkenteni).
- Próbáld meg a lehető legkevesebbet mozgatni a húspogácsákat grillezés közben, különben széteshetnek. Egy bizonyos idő elteltével fordítsd meg őket a másik oldalukra. Általában 3-4 perc sütés mindkét oldalon elég, de hogy pontosan mennyi időre van szükség, az a te ízléseden múlik. A húspogácsa belső hőmérsékletének mindenesetre el kell érnie a 72 °C-ot. Oldalról beleszúrhatsz egy húshőmérőt, és így tudni fogod, hogy hogy áll.
- Ugyanezeket az utasításokat követheted, ha elektromos vagy kontakt grillen grillezed a húspogácsákat.
- Mielőtt levennéd a húspogácsákat a grillről, kend meg őket egy kis vajjal, végül tedd rájuk a cheddar szeleteket, és hagyd, hogy egy kicsit megolvadjanak.

A grillen nemcsak a húst, hanem a zsemlét és a hagymát is megsütheted
A hús mellett nyugodtan dobd a már felvágott zsemléket is a grillre. Csak a lapos oldalukon süsd őket, és tényleg csak egy kicsit. Ha nem teszed rá őket a grillre, akkor kellemetlenül átázhatnak, és nehezen tudják összetartani a húst és az egyéb összetevőket.
Az apróra vágott hagymát is rövid időre dobd a grillre, és hagyd kissé karamellizálódni.
Hogyan rakd mindezt össze?
Valószínűleg külön-külön nem szereted a húspogácsákat, zsemléket és zöldségeket. A varázslat abban a pillanatban történik meg, amikor összerakod őket egy finom grillezett házi hamburgerré.
- A megpirított zsemléket kend meg a szósszal, de ne csak az alsó felüket, hanem a felsőt is.
- A zsemlék alsó felére helyezd rétegekben a salátát, a paradicsomszeleteket, a felszeletelt ecetes uborkát és a húst a cheddarral.
- Az egyes darabok közé egy kevés szószt is tehetsz, és egy csipet sóval, borssal ízesítheted a végén.
További inspirációk a számodra

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez
