A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül
A gomba sokoldalú és ízletes alapanyag, ami bármilyen ételt képes feldobni. Frissen azonban rövid ideig tarthatók el, és nem lehet mindig beszerezni őket. Mit tehetsz ez ellen? Megpróbálhatod kiszárítani a gombákat, így meghosszabbítva az eltarthatóságukat és fokozva az ízüket. Tanácsot adunk, hogyan teheted ezt meg ételszárítóban, sütőben, cérnán vagy akár szitán is. Hogyan csináld otthon, hogyan tárold és használd őket?
Szárítás előtti előkészítés és egyéb tippek
Szárításra a kemény húsú gombák a legalkalmasabbak, mint például a fenyőtinóru, a vörös érdestinóru, a vargánya vagy az érdestinóru. A legjobbak a tinóruk, melyek ízét és illatát a szárítás tovább fokozza.
Kis méretük, törékenységük és állaguk miatt egyes gombák jobban száríthatók egészben (piruló galóca, rókagomba stb.). A jó eredmény azonban nem garantálható, és előfordulhat, hogy hosszabb száradási időre lesz szükség. Ezért inkább a fagyasztást javasoljuk ezeknél a fajoknál.
Útmutató a gomba fagyasztásához
Hogyan szeleteljük fel őket?
A nedves papírtörlővel vagy ecsettel megtisztított gombát hosszában egyforma vastag szeletekre vágjuk. 3-5 milliméter az ideális. A vékonyabb szeleteket nehezebb kezelni, és nagyon törékenyek. A vastagabb szeletek nem száradnak ki jól, és egy idő után penészedni kezdhetnek.
Száradási idő
Ez elsősorban a választott módszertől függ, de függ a gomba víztartalmától, a szeletek vastagságától vagy a darabok méretétől és az aktuális időjárástól (szitán, cérnán, sütőpapíron szárítva) is. Körülbelül mennyi ideig fog tartani?
- 4-8 óra ételszárítóban,
- 6-12 óra forró levegős sütőben,
- kb. 2 nap a napon,
- körülbelül 5 nap szitán és újságpapíron.
Hőmérséklet
A gombát sütőben és ételszárítóban maximum 40-50 °C-on szárítsd. Rövidebb időre magasabb, akár 60 °C-os hőmérséklet is beállítható a folyamat során, de ezzel megkockáztatod, hogy megsütöd őket, ezért erre vigyázni kell.
Hogyan lehet felismerni a megfelelően kiszáradt gombát?
Nem tapadnak össze és törékenyek. Mozgatáskor zizegnek és ropognak. Ennek az állapotnak a megőrzése és a hosszú távú tartósság érdekében oda kell figyelni a tárolásukra.
Hogyan és mennyi ideig szárítsd a gombát ételszárítóban
- A megtisztított és apróra vágott gombákat úgy helyezd a szárítórácsra, hogy az egyes darabok ne érintkezzenek.
- Állítsd be a hőmérsékletet 40-50 °C-ra.
- A gomba fajtájától, víztartalmától és a szeletek vastagságától függően 4-8 órán át szárítsd. Folyamatosan ellenőrizd őket, és ha szükséges, helyezd át meg és forgasd meg a szárítótálcákat.
- A megfelelően dehidratált gombák hajlításkor könnyen eltörnek. Ha bőrszerűek vagy gumiszerűek, egy kicsit több száradási időre van szükségük.
- Hagyd őket teljesen kihűlni, mielőtt légmentesen záródó tárolóba helyeznéd.
Hogyan válassz ételszárítót? Kipróbáltuk a G21 Paradiso Big aszalógépet
Hogyan száríts gombát ételszárító nélkül (sütő, újság, szita, cérna)
Többféle szárítási mód közül választhatsz, amelyek gyümölcsöknél és zöldségeknél is használhatók. Ha nem a sütőt választod szárításra, akkor az a szabály, hogy az ételt jól szellőző és különösen száraz helyre kell helyezni a folyamat során.
A gombák napon történő szárításáról megoszlanak a vélemények, elsősorban az esetleges befülledésük miatt. Ez azonban nem jelenthet problémát légáteresztő háló használatakor, és ez lényegesen kevesebb időt is vesz igénybe.
Sütőben (légkeveréses, elektromos)
Az elektromos sütőben történő szárítás a szárítógép után a leggyorsabb módszer. Az a legjobb, ha a sütő ventilátorral vagy légkeverés funkcióval rendelkezik. Melegítsd elő a sütőt a lehető legalacsonyabb hőmérsékletre (körülbelül 50°C-ra), és helyezd bele a sütőpapírral bélelt tepsit vagy szilikon sütőlapot az egyenletesen elrendezett gombaszeletekkel. Nem szabad egymáshoz érniük.
Lehetőség van arra is, hogy először alacsonyabb hőmérsékletet állíts be (körülbelül 40 °C), majd néhány óra múlva maximum 60 °C-ra növeld azt. Ez megakadályozza, hogy a gomba megsüljön, és felgyorsítja a víz elpárolgását.
Szárítás közben hagyd nyitva a sütő ajtaját, hogy a nedvesség távozhasson. Azt javasoljuk, hogy egy fakanál nyelével támaszd ki a sütőajtót, így éppen csak résnyire marad nyitva. Időnként fordítsd meg a tepsit és rajta az egyes gombákat. Az eljárás több órát vesz igénybe, és ez többek között attól is függ, hogy mennyire nedvesek a gombák, és milyen vastagra vágtad a szeleteket. Akkor vannak készen, ha a darabok recsegősek és könnyen törnek.
Tárolás előtt hagyd teljesen kihűlni őket.
Mikrohullámú sütőben
Ez a módszer elsősorban kisebb mennyiségű gomba esetén alkalmazható. Szeleteld fel a gombákat, és egy rétegben terítsd őket szét egy mikrohullámú sütőben használható tányéron. Kapcsold be kisebb teljesítményen (100-150 W), és mikrózd a gombákat 3 percig. Ezután szellőztesd ki a mikrohullámú sütőt, közben fordítsd meg a szeleteket, majd kapcsold be újra kb. 3 percre. Ezt ismételd egészen addig, amíg a gombák teljesen meg nem száradnak, ami körülbelül 30 percet vesz igénybe. Miután kihűltek, tedd őket egy üvegbe.
Újságpapíron és sütőpapíron
Manapság háttérbe szorult a régebben népszerű módszer, amikor a gombákat sütőpapírral vagy vagy régi újságpapírral bélelt tepsire, asztalra vagy a földre terítik. Használata nem kifejezetten javasolt, mivel alulról alig tudnak szellőzni, ezért a gombák könnyen megpenészesedhetnek. A felszeletelt gombát is célszerű folyamatosan forgatni, és ha szükséges, a papírt vagy újságot kicserélni. Ezzel a módszerrel a szárítás néhány naptól egy hétig tarthat.
Szitán/hálón
A gombák szárítására szolgáló szita vagy háló az egyik legjobb és legtermészetesebb megoldás. Alulról kiváló légáramlást biztosítanak, és szükség esetén könnyen mozgathatók is. Vásárolhatsz többszintes, fix szerkezetet is, amit az asztalra helyezhetsz, de használhatsz függő, egy- vagy többszinteseket is. Az ilyen hálók vagy sziták egyszerűen felakaszthatók a szabadban vagy a talajra helyezhetők.
A tiszta és felszeletelt gombát egy rétegben tedd a hálóra úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. A száradási idejük körülbelül 5 nap, de ez függ a gombák állapotától, valamint a páratartalomtól és a környezeti hőmérséklettől is.
Tipp: Jól beválhat egy régebbi függöny is, amit az asztal lábai közé, vagy egy sarkokban 4 lécből barkácsolt házilag készített keretbe akaszthatsz.
Cérnán
Tű segítségével fűzd fel a gombaszeleteket egy vastagabb cérnára vagy zsinórra, mintha gyöngyök lennének – de az egyes szeletek ne érjenek egymáshoz. Akaszd fel a cérnát olyan helyre, ahol jó a légáramlás, még napsütésben is. Néhány napon belül elég száraznak kell lenniük ahhoz, hogy hajlításkor eltörjenek. Ezután egyszerűen szedd le őket a cérnáról, és tedd jól záródó edénybe vagy üvegbe, hogy sokáig elálljanak.
A cérnán egész gombát is száríthatsz, pl. rókagombát vagy kucsmagombát, de ez így tovább tart.
Tipp: Ha otthon, lakótérben szárítasz gombát, számíts rá, hogy a beltér gomba illatú lesz, és nem biztos, hogy ez mindenkinek tetszeni fog.
A szárított gomba tárolása - meddig áll el?
A szárított gombát üvegből vagy tartós műanyagból készült légmentesen záródó dobozokban vagy vákuumzáras tasakban tárold. Ez megakadályozza a nedvesség és a levegő bejutását, ami penészedést és romlást okozhat. Tárold őket hűvös, száraz, sötét helyen, például kamrában vagy szekrényben. Ne tárold őket hőforrások közelében, közvetlen napfényben vagy magas páratartalmú helyen.
Megfelelő tárolás mellett legalább 6 hónaptól 1 évig elállnak anélkül, hogy jelentős íz- vagy minőségromlást szenvednének. Általában a szárítástól számított 3 évig fogyaszthatók maradnak, de idővel elveszíthetik aromájukat és ízüket.
Le lehet fagyasztani a szárított gombát? Igen! Tárolhatod ott néhány napig, hogy megelőzd a szárítást esetleg túlélő rovarok elszaporodását, vagy akár hosszabb ideig is, hogy meghosszabbítsd az eltarthatóságukat. Itt is ügyelj arra, hogy a doboz vagy zacskó valóban légmentesen zárjon, és olyan helyen tárold a gombát, ahol nincs hőmérséklet-ingadozás, és ahol más fagyasztott élelmiszerek sem károsíthatják.
Egy másik nagyszerű módszer a szárított gombák őrlése vagy leturmixolása. Ezzel csökken a térfogatuk, de ami a legfontosabb, egy csodálatos, aromás gombaízesítőt kapsz, amellyel húsokat, leveseket, pástétomokat vagy olajat ízesíthetsz.
Rehidratálásuk, azaz áztatásuk és felhasználásuk
A szárított gombák felfrissítéséhez a receptben való felhasználás előtt áztasd őket forró vízbe körülbelül 20-30 percre, vagy amíg megpuhulnak. Felöntheted őket alaplével, borral vagy savanyúságok páclevével is, hogy extra ízt kapjanak. Áztatás után azonnal felhasználhatók.
Tipp: Használat előtt mindig ellenőrizd, hogy nem található-e rajtuk penész, elszíneződések vagy nincs-e szaguk. Ha ilyesmit észlelsz, habozás nélkül dobd ki a gombát.
Felhasználásuk:
- levesekbe,
- pörköltekbe,
- sós pitékbe és quiche-ekbe,
- omlettekbe és palacsintába töltelékként,
- rizottóba és tésztákra,
- sült ételekbe,
- mártásokba, szószokba és kenőkbe,
- vegetáriánus és vegán ételekbe,
- olajok és vaj ízesítésére (a gombát csak ledarálod és elkevered a zsiradékkal),
- fűszerkeverékekben és az ún. dry rub-okba grillezett húshoz (darált vagy lemixelt gomba),
- pizzára.
További inspirációk a számodra
A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?
A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán
A legjobb linzer receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek
Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő
Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly
Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan
A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)
Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?
A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos
Alma befőzése réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek - cukor nélkül is elkészíthető!
Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!
Egészséges étrend télre
Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban
Kukoricafőzés: hogyan és meddig kell főzni a csemegekukoricát?
Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!
A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más
Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?
Krumplifőzés: tippek és trükkök a krumpli főzéséhez és tárolásához
Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket
Hogyan főzzünk gerslit: tippek és receptek
Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás
A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is
Hogyan főzzünk hajdinát?
Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom
A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat
Csicseriborsó főzése és felhasználása – egészségesen, egyszerűen
Hogyan főzz rizst
Jegeskávé receptek házilag
Lencsefőzés egyszerűen – főzési idő, áztatás, puffadás elleni tippek
Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal
Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?
Uborka eltevése sütőben, mosogatógépben vagy fazékban – és hogyan készíthetsz savanyúságot dunsztolás nélkül?
A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból
Köretek, amiket nem lehet megunni
Különleges receptek grillezéshez
Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság
A kávé tárolása és a leggyakoribb hibák, amiket elkövethetsz
A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez
Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept
Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz
Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden
Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen
Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept
Hogyan készítsd el a káposztát?
Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz
Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel
A kedvenc saslik receptjeink
Cappuccino vagy latte – melyik illik jobban hozzád?
Élvezd a szüretet otthon - 4 ötlet, hogyan csináld stílusosan
Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más
Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt
Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?
Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért
Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben
Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?
Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?
A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek
Tippek hangulatos nyári piknikekhez