A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!
Szeretnéd télen is erősíteni az immunrendszeredet, de még soha nem aszaltál gyümölcsöt? Kezd az almával, amely számos vitamin és rost természetes forrása is! Tanácsot adunk, hogyan válaszd ki a megfelelőket, hogyan készítsd elő őket és milyen módszert válassz. Akár a sütőt, akár a szárítót, akár a napot részesíted előnyben, részletes útmutatást találsz nálunk, beleértve a használatukra vonatkozó tanácsokat és recepteket is.


Az alma előkészítése aszaláshoz
- Válassz érett, egészséges almát zúzódások, foltok vagy rothadás jelei nélkül. A magasabb cukortartalmú fajták (Jonagold, Golden Delicious, Gala) az ideálisak, kiszáradás után is édesek, ízletesek maradnak.
- Mosd meg alaposan a gyümölcsöt, és ha szükséges, távolítsd el a magházat és a héját. Vágd 3-5 mm-es szeletekre, egyforma vékony félholdokra vagy kis kockákra.
- Annak érdekében, hogy az alma ne barnuljon meg, áztasd a szeleteket néhány percre citromlevet tartalmazó vízbe 1 evőkanál lé és 1 liter víz arányában. Vagy készíts egy fürdőt vízből és citromsavból. Ezután hagyd őket jól lecsepegni.
- Szárítsd meg az almadarabokat a választott módszerrel. A szeletek akkor vannak készen, ha rugalmasak és nem ragadnak. Nem lehetnek ropogósak vagy túl gumiszerűek.
- Várd meg, amíg teljesen kihűlnek, és légmentesen záródó dobozban tárold őket.

Felhasználás
Ez a finomság nagyszerű gyors és egészséges nassolnivaló, ami mindig kéznél lehet. Az aszalt almaszeletek könnyűek, könnyen magaddal vihetők és energiát adnak. Hozzáadhatod őket süteményekhez, muffinokhoz vagy süteményekhez, de gabonapelyhekhez vagy müzlihez is. Gyümölcssalátákhoz és fagylalthoz is tökéletes.
Tehetsz néhány darabot a teádba is, hogy finom gyümölcsös ízt kapj, ami szépen kiegészíti a gyógynövények és virágok ízét. A szárított alma azonban alkalmas húsételekhez is, különösen sertéshúshoz, ahol érdekes kontrasztot kínál. A szeletekkel pedig szépen díszíthetők a nyári koktélok is.

3 módszer alma aszalására
Alma aszalás sütőben
Az előkészített gyümölcsdarabokat sütőpapírral vagy speciális fóliával bélelt tepsire egy rétegben terítsd egymás mellé. Szárítsd 50 °C körüli hőmérsékleten forró levegős sütő esetén és 65 °C-on elektromos sütőben kb. 4-6 órán keresztül. Ennél a folyamatnál hagyd kissé nyitva az ajtót, hogy a felesleges nedvesség távozhasson. A sütőd nem engedi az ilyen alacsony hőmérséklet beállítását? Akkor válaszd ki a lehető legalacsonyabbat, és rövidítsd le a szárítási időt.
Ha egyszerre több tálcányi aszalt almát készítesz, vagy a sütőd nem melegít egyenletesen, 1-2 óra elteltével cseréld fel és fordítsd meg a tálcákat. Ha kész, hagyd kihűlni, és tárold hűvös, sötét helyen az aszalt gyümölcsöt.

Aszalógéppel
A felszeletelt, citromba áztatott és lecsepegtetett almát helyezd a szárítólapokra úgy, hogy egy rétegben legyenek, ne fedjék egymást, és ideális esetben ne érjenek össze. Állítsd a hőmérsékletet 55-60 °C-ra, és a szeletek vastagságától függően 6-12 órán át szárítsd őket.
2 óránként változtasd meg a szárítólapok helyzetét, hogy az almák egyenletesen száradjanak. Folyamatosan ellenőrizd a szeleteket is, és távolítsd el azokat, amelyek már tökéletesen megszáradtak (nem folyik belőlük ki lé, rugalmasak, de nem ropogósak). Ezután hagyd teljesen kihűlni a gyümölcsöt, és tárold hűvös, sötét helyen.

Szárítás a napon
Egy nagyon népszerű módszer, amelyet már valószínűleg gyermekkorodtól ismersz, az alma szárítása a napon. Az egyértelmű előnyök a maximális tápanyagtartalom megőrzése és a nulla energiafogyasztás. Másrészt ez a módszer több napig tart, még akkor is, ha az időjárás stabil, meleg és napos. Biztosítanod kell továbbá a megfelelő légáramlást, a rovarok és más állatok (vagy gyermekek) elleni védelmet.
Ha van megfelelő hálós anyagod, elég egy rétegben ráteríteni a megtisztított és felszeletelt almát. Ez a háló helyettesíti például a sütőrácsokat sütőpapírral. Ezután helyezd a szeleteket fadarabokra vagy téglákra úgy, hogy a levegő átáramoljon rajtuk és alattuk. Helyezd a gyümölcsszeleteket napos és meleg helyre, és fedd le őket egy réteg hálóval vagy egy régi függönnyel.
A másik lehetőség, hogy a szeleteket vastag cérnára vagy vékonyabb madzagra akasztod úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Ezután akaszd fel ezt a láncot meleg és jól szellőző helyre.
Ha szabad levegőn szárítod, rossz idő esetén és lehetőleg éjszakára vigyél be mindent, hogy ne nedvesedjen fel újra feleslegesen az alma, és ne húzódjon el a folyamat. A szeleteknek körülbelül 3 napon belül készen lesznek: akkor jó, ha rugalmasak, nem tapadnak vagy törnek.
Mennyi ideig és hogyan tárold
A teljesen kihűlt és megfelelően szárított almákat légmentesen záródó edényekben, például üvegedényekben, tömítéssel ellátott műanyag dobozokban, esetleg visszazárható vagy vákuumzacskóban tárolhatod. Így sokáig szárazak maradnak, és meg lesznek óvva a nedvességtől és a kártevőktől is. Tárold a dobozokat száraz, sötét és hűvös helyen - a kamrában, a konyhaszekrényben vagy a pincében. Ilyen környezetben több hónapig is tárolhatók romlás nélkül.
Az igazán hosszú távú tárolás érdekében a szárított almát tedd a fagyasztóba. Tárold szorosan lezárt fagyasztótasakokban vagy dobozokban, amelyek ellenállnak az alacsony hőmérsékletnek. Így akár egy évig vagy tovább is kitarthatnak.
Rendszeresen ellenőrizd őket penész vagy kártevő fertőzés jeleit keresve. Ha észreveszel ilyesmit, a legjobb, ha az egész érintett részt kidobod.
Az aszalt alma hatása az egészségre
Az alma nagy mennyiségű vitamint (főleg C-vitamint), rostot és egyéb elemeket, például folsavat, magnéziumot, illetve kalciumot tartalmaz. Ezzel szemben nagyon csekély mennyiségű kalóriát (50-70 kcal/db) tartalmaz, így ideális részét képezi a fogyni vágyók étrendjének.
A fent említett C-vitamin flavonoidokkal kombinálva biztosítja az immunrendszer megfelelő működését, és együttesen védi a szervezetet a szabad gyököktől. Ez csökkentheti a krónikus és más betegségek kockázatát.
A rost gondoskodik a gyorsabb és hosszabban tartó teltségérzetről, az emésztőrendszer és különösen a belek egészségéről. Így hatással lehet a vércukor- és koleszterinszint szabályozására és stabilizálására. Lelassítja az emésztést és csökkenti az étvágyat, amitől kevésbé leszel éhes.
A szárított gyümölcs azonban természetesen több cukrot tartalmaz, ezért mértékkel kell fogyasztani, főleg, ha cukorbetegségben szenvedsz, vagy odafigyelsz a szénhidrátbeviteledre.
Receptek – aszalt alma fűszeresen, gyümölcsbőrként, golyókban.
Aszalt alma fahéjjal (és sziruppal)
Az almákat megmossuk és meghámozzuk, a magházat pedig eltávolítjuk. A gyümölcsöt 4 mm-es szeletekre vágjuk, és néhány percre citromos vízbe áztatjuk, hogy ne barnuljon meg annyira az elkészítés során. Ezután csepegtessük le, szárítsuk meg és szórjuk meg őrölt fahéjjal mindkét oldalát.
Szárítsuk sütőben (kb. 5 óra 50-60 °C-on) vagy aszalógépben (kb. 8 óra 55-60 °C-on). Ebben az esetben nem javasoljuk a napon szárítást – a szél elfújhatja a fűszereket, és ez vonzza az állatokat is. Amikor a szeletek még rugalmasak, de már nem gyűrődnek vagy nem szivárog belőlük lé, készen is vannak.
Tipp: kend meg a szeleteket egy vékony réteg juharsziruppal, mielőtt fahéjjal megszórod őket.

Gyümölcsbőr és rudacskák almából
- 1 kg alma
- 2 evőkanál citromlé
- cukor vagy méz vagy más édesítőszer a gyümölcs édességétől függően (opcionális)
- ízlés szerint őrölt fahéj (opcionális)
Elkészítés
Az almát megmossuk, kimagozzuk, és ha szükséges, meghámozzuk. Kisebb darabokra vágjuk, meglocsoljuk citromlével, felöntjük kevés vízzel, és körülbelül 12 perc alattg puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni. Ha a gyümölcs puha, a főzés kihagyható.
Az almadarabokat összekeverjük fűszerekkel és az édesítőszerrel, majd a pürét egyenletesen elosztjuk egy sütőpapírral bélelt tányéron vagy tepsiben. A réteg vastagsága max. 3 mm legyen. Szárítóba vagy sütőbe tesszük 50-60 °C-on kb. 3 órára, amíg a „bőr” megkeményedik és le nem tapad.
Hagyjuk kihűlni, majd ollóval, nagyon éles késsel vagy pizzavágóval vágjuk szeletekre és tekerjük fel. A végeit olvasztott fehér vagy étcsokoládéba márthatjuk. Mielőtt a csokoládé megkeményedne, javasoljuk, hogy a rudacskákat madzaggal vagy gumival kössük át, vagy nyomjuk le, hogy ne nyíljanak ki.
Ha nem szeretnél rudacskákat, vágd fel a lapot bármilyen alakú kisebb darabokra.
Tipp: alma és más fajta gyümölcsök keverékéből is elkészítheted ezt a finomságot, például málnával, körtével vagy szilvával

Almás golyók sütés nélkül
- 1 csésze szárított alma
- 1 csésze mazsola vagy kimagozott datolya
- 1 csésze dió (mogyoró, dió, pekándió)
- 1 evőkanál sötét holland kakaó
- egy csipet fahéj
- egy csipet só
Elkészítés
Vágjuk fel az almát és a datolyát kisebb darabokra, ha azt mazsola helyett használjuk. Öntsünk forrásban lévő vizet a gyümölcsökre, és hagyjuk lecsepegni. A diót serpenyőben addig pirítjuk, amíg kellemes illatú nem lesz. Ezután a mogyorót egy kendőbe dörzsölve megpucoljuk.
Tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe vagy aprítóba, és keverjük össze sűrű masszává. Ezután a kapott masszából golyókat formázunk, és egyenként kis papírkosarakba helyezzük. Alternatív megoldásként előzetesen bekenhetjük őket kakaóval.
További inspirációk a számodra

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez
