A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!
Az ősz az ideális időszak az alma befőzésére és a kamra feltöltésére télire. Ha szereted ennek a népszerű gyümölcsnek az ízét, és szeretnéd megőrizni a hidegebb hónapokra, akkor van néhány remek receptünk. Ismerd meg, hogyan készíthetsz házi almabefőttet cukorral vagy anélkül, finom uzsonnát gyerekeknek vagy reszelt almát réteshez. Sütőben, fazékban vagy mosogatógépben a befőzés egyszerűbb, mint gondolnád, de akár sterilizálás nélkül is megoldható.


Sterilizálás előtti előkészítés
- Válasszunk szép almákat, amelyeken nincsenek zúzódások, rothadás vagy penész jelei.
- Mossuk és hámozzuk meg, és távolítsuk el a magokat és a magházat. Vágjuk szeletekre, kisebb darabokra, vagy reszeljük le aszerint, hogy mit szeretnénk belőlük készíteni. A nagyobb darabokat befőzés előtt javasoljuk előfőzni félpuhára.
- A visszazárható üvegeket és fedeleket gondosan mossuk ki forró vízzel és szappannal, majd 100 °C-os sütőben 15 percig sterilizáljuk.
- Töltsük meg a tiszta üvegeket gyümölccsel a felső szélüktől legfeljebb 1 cm-re, és gondosan zárjuk le.
- Sterilizáljuk őket a választott módszerrel, vagy főzzük be anélkül.
- Ha végeztünk, fordítsuk az üvegeket fejjel lefelé, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Minden üveget jelöljünk meg az alapanyag típusával és az elkészítés dátumával.
- Tároljuk az almát száraz és tiszta helyen, távol a közvetlen napfénytől és magas páratartalomtól.
Módszerek az alma befőzésére (sütő, edény, mosogatógép)
Sütőben
Melegítsük elő a légkeveréses sütőt 180 °C-ra, az elektromos sütőt 200 °C-ra, a gázsütőt pedig 2-es fokozatra (az készüléknek megfelelően). A forró almával töltött üvegeket egy magasabb szélű tálcára helyezzük úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Felöntjük körülbelül 3 cm vízzel, és 30 percig befőzzük.
Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk pár percig főni a befőtteket. Vegyük ki őket, fordítsuk fejjel lefelé, és hagyjuk teljesen szobahőmérsékletűre hűlni.

Klasszikus és befőző edényben
Helyezzük a tiszta, jól lezárt, forró gyümölccsel töltött üvegeket a befőző edénybe. Használhatunk klasszikus edényt is, aminek az aljára teszünk egy törülközőt, és felöntjük vízzel nagyjából a befőttek magasságának felére, vagy úgy, hogy teljesen elmerüljenek.
Sterilizáljuk 80 °C-on körülbelül 20 percig. Ezután vegyük ki az üvegeket, ellenőrizzük a fedők tömítését, és hagyjuk őket kihűlni fejjel lefelé.
Mikrohullámú sütőben
Ehhez a módszerhez mindenképpen csavaros fedelű üvegeket válasszunk, és ne húzzuk be őket teljesen, mielőtt a készülékbe helyezzük őket, mivel a felesleges folyadék kiforrhat belőlük. Ez a módszer ideális kisebb mennyiségű gyümölcs befőzéséhez, mivel egyszerűbb egy-egy darabot elkészíteni így.
Helyezzük a megtöltött és nem teljesen lezárt üvegeket egy mélyebb tányérra vagy tálba (ami felfogja a kifolyó levet) és tegyük be a mikróba. A befőzés időtartamát az üvegek méretéhez és a készülék teljesítményéhez képest állítsuk be. Például egy 370 ml-es üveget 750 W-on 3 percig, egy 450 ml-es üveget 4 percig melegítsük. 720 ml-es üvegek esetén így számoljunk:
- 700 W = 6 perc
- 750 W = 5 és fél perc
- 800 W = 5 perc 15 másodperc
- 850 W = 5 perc
- 900 W = 4 és fél perc
Ezután vegyük ki az üvegeket, húzzuk be teljesen, és hagyjuk fejjel lefelé kihűlni.

Mosogatógépben
Az elkészített almákat lezárt üvegekbe tesszük a mosogatógépbe úgy, hogy azok ne érjenek egymáshoz és szépen, stabilan álljanak. Kapcsoljuk be a készüléket normál programon, ami közben a hőmérséklet eléri a 70-80 °C-ot és a ciklus 1,5-2 óráig tart. Ne tegyünk a mosogatógépbe tablettát, gélt vagy kapszulát.
Hagyjuk lefutni a teljes mosást, majd vegyük ki az üvegeket, és hagyjuk őket fejjel lefelé teljesen kihűlni.
Tipp: a befőttesüvegeket a mosogatógépben könnyedén kimoshatod és sterilizálhatod is, lásd a képet. Egyszerűen mosd át az üvegeket és a fedeleket egy szabványos magas hőmérsékletű programon.
Befőzés sterilizálás nélkül
Az alma könnyen megromlik, ezért mindenképpen javasoljuk a befőzését. Ha azonban valamilyen oknál fogva ezt szeretnéd elkerülni, próbáld ki a befőzés nélküli módszerünket.
A gyümölcsöt megtisztítjuk, meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk vagy lereszeljük. Ezután betesszük egy edénybe, és ízlés szerint adjunk hozzá cukrot nagyjából 1⁄4 csésze kristálycukor/1 kg gyümölcs arányban - ez azonban a választott gyümölcs édességétől függ, ezért fokozatosan adjuk hozzá a cukrot kóstolás után, de a cukor akár ki is hagyható. Ízesíthetjük fahéjjal, csillagánizzsal vagy más fűszerekkel. Főzzük néhány percig, hogy a darabok félpuhák vagy puhák legyenek, később pedig lemixelhetők vagy pürébe keverhetők.
Készítsük elő a sterilizált üvegeket, és töltsük meg a forrásban lévő almával a felső szélüktől legfeljebb 1 cm-re. Befőttek esetében felöntjük őket sziruppal. Óvatosan töröljük le őket, hogy ne maradjanak darabkák a nyakukon, majd zárjuk le a fedeleket. Tiszta konyharuhára fejjel lefelé helyezve hagyjuk néhány órán át teljesen kihűlni őket.
Tippek zöldségek és gyümölcsök feldolgozására: befőttek, gyümölcslevek, saláták

Hogyan tegyük el a reszelt almát télire
Három 500 ml-es üvegekhez készítsünk elő körülbelül 2 kg almát. Hámozzuk meg és reszeljük őket durvára. Csavarjuk ki belőlük a felesleges levet, és ízlés szerint hozzáadhatunk 2 teáskanál fahéjat és egy citrom levét. Nem javasoljuk az édesítését, hogy ne kezdjen el erjedni.
Töltsük a keveréket sterilizált üvegekbe, óvatosan töröljük le a széleit és zárjuk le. Főzzük be a kiválasztott módszer szerint - edényben körülbelül 20 percig 80 °C-on. Fejjel lefelé hagyjuk az üvegeket kihűlni, majd hűvös kamrában vagy száraz pincében tároljuk.

Almakompót készítése
Cukorral
- 2 kg alma
- 1 l víz
- 250 g kristálycukor
- egy csík citromhéj, bio vagy jól megmosott
- őrölt fahéj
- egész szegfűszeg
Elkészítés
Forraljuk fel a vizet a cukorral, hogy a cukor teljesen feloldódjon, és hagyjuk kissé kihűlni. Közben hámozzuk meg a gyümölcsöt és távolítsuk el a magokat. Vágjuk szeletekre vagy kisebb kockákra. A tiszta üvegeket töltsünk meg a tetejükig a darabokkal, és öntsük rájuk a cukoroldatot. Adjunk hozzá egy szegfűszeget, egy csipet fahéjat és egy darab citromhéjat.
Fedjük le és zárjuk le őket. 15-20 perc 85 °C-on elég lesz. Ezután az üvegeket fejjel lefelé hagyjuk kihűlni.
Cukor nélkül, fűszerekkel
- 2 kg alma
- 4 egész szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- kb. 500 ml víz
- 4 db édesítő tabletta (opcionális)
Elkészítés
Az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházukat és kockákra vagy gerezdekre vágjuk. Fűszerekkel, esetleg édesítőszerrel egy edénybe tesszük, és felöntjük vízzel, hogy kissé elmerüljenek. Forraljuk fel, és főzzük körülbelül 10 percig, hogy a gyümölcs megpuhuljon, de ne főjön szét. Ezután töltsük a tiszta üvegekbe az almát, öntsük rá a szirupot, fedjük le, és a cikkben található tanácsok szerint főzzük be.

Almapüré recept
A gyümölcsöt megmossuk, meghámozzuk (opcionális), a magokat kiszedjük és az almákat kisebb darabokra vágjuk. Öntsük őket egy edénybe, és öntsük fel kevés vízzel. Lassú tűzön kb. 20 percig főzzük, amíg az alma megpuhul, de nem fő szét teljesen. Keverjük össze, és töltsük meg a sterilizált üvegekbe a kész pürével. Töröljük meg a nyakukat, és óvatosan zárjuk rá a fedelüket. Sütőben, mosogatógépben vagy edényben főzzük be a választott módszerrel, majd fejjel lefelé hagyjuk kihűlni őket.
Az almához más gyümölcsöt vagy édesebb zöldséget is adhatunk, és egy adagból többféle uzsonnát is készíthetünk. A kisebb gyerekek élvezni fogják az almapürét sárgarépával - 1 kg sárgarépa 3 kg almához vagy sütőtökhöz 1:1 arányban. Tehetünk bele banánt, őszibarackot, körtét, szilvát és egyéb érett gyümölcsöket is – a keményebb gyümölcsöket főzzük elő, és keverjük össze az almával. Az idősebb gyerekek és felnőttek élvezni fogják a pürét dióval, fűszerekkel (fahéj, vanília, csillagánizs), csokoládéval vagy mézeskaláccsal.
További inspirációk a számodra

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez
