A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?
Az uborka savanyítása és befőzése nem nagy ördöngösség! Olvasd el a teljes folyamatról szóló útmutatónkat, amely sok tippet tartalmaz, köztük olyan bevált recepteket, amelyekkel te is könnyedén belefoghatsz. Ismerd meg, hogyan kell előkészíteni az uborkát és az üvegeket, milyen fűszereket válassz, hogyan kell elkészíteni a savanyúságot, és hogy valóban szükséges-e befőzni vagy sem. Élvezd a finom házi savanyúságokat egész évben!



Sterilizálás és savanyítás előkészítése
- Az uborkát legalább egy órára áztasd hideg vízbe.
- Minden befőzéshez használj sértetlen üvegeket és mindig új fedőket. A fedő minden kinyitáskor megsérül, és előfordulhat, hogy nem záródik megfelelően.
- Alaposan mosd ki a befőttesüvegeket és a fedeleket meleg szappanos vízzel. Ezután többször öblítsd le őket forrásban lévő vízzel, esetleg sterilizáld őket sütőben vagy mosogatógépben. A további kezelés során a lehető legkevesebbszer érintsd meg őket, nehogy szennyeződés kerüljön beléjük – különösen az üvegek, fedők belső oldalait, széleit kell kerülni.
- Óvatosan tisztítsd meg kefével az uborkákat.
- A sérült darabokat azonnal dobd ki.
- A nagyobb darabokat és a salátauborkákat vágd kisebb darabokra. Az uborka hosszában félbe vagy negyedbe vágható, a kígyóuborka pedig akár szeletekre is vágható. Javasoljuk a magok eltávolítását.
- A választott módszer szerint készítsd elő a pácot, fűszereket és egyéb eszközöket vagy hozzávalókat, amelyekre szükséged lesz.
- Ne felejtsd el megjegyezni az elkészítés dátumát.
Tipp: Nagyobb mennyiségű uborkát befőzéshez akár a mosógépben is megmoshatsz. Ehhez kímélő programot kell beállítani maximum 30 °C-on centrifugálás és természetesen mosószer nélkül.
4 módszer az uborka befőzésére (sütő, mikrohullámú sütő, mosogatógép, fazék)
Sütőben (légkeveréses, elektromos, gáz)
Melegítsd elő a sütőt 100 °C-ra. Helyezz bele egy tálcát kb. 2 cm-nyi vízzel, amibe az üvegeket és a fedőket helyezheted. Sterilizáld őket körülbelül 10 percig, majd vedd ki őket.
Töltsd meg a tiszta üvegeket uborkával és fűszerekkel, majd a választott savanyúsággal úgy, hogy a tetején csak 0,5-1 cm hely maradjon. Lefedve tedd egy 2 centiméteres vízzel megtöltött tálcára úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, a tálca vagy a sütő széléhez. Állítsd 200-220 °C-ra alsó-felső sütésen a légkeveréses sütőt, vagy adj hozzá körülbelül 20 fokot, ha elektromos sütőt használsz. Sterilizáld őket addig, amíg buborékok nem kezdenek keletkezni az üvegekben – ez 15-20 percig vagy tovább is tarthat. Ezután vedd ki őket, és egy kesztyűvel vagy konyharuhával fordítsd őket fejjel-lefelé, és helyezd őket hőálló anyagra. Hagyd őket hűlni egy éjszakán át, majd tárold hűvös, sötét helyen.
Tipp: A sütőben való befőzéshez jobban megfelelnek a csavaros fedelű üvegek. A szilikon tömítésekkel ellátott fedők problémásak lehetnek.
Gázsütőd van? Abban is befőzhetsz! Előbb azonban derítsd ki, hogy a készülék milyen beállításon éri el a kívánt hőmérsékletet. A legjobb, ha egy üvegen próbálod ki, és az 1. beállítással kezded.
Mikrohullámú sütőben
Ez a módszer kisebb mennyiségű uborka tartósítására a legalkalmasabb, vagy ha a termés fokozatosan érik be. Aggódsz a fém fedők miatt? Tapasztalatunk szerint nem szabadna szikrázniuk, de ügyelj arra, hogy a fedelek ne érjenek a készülék belsejéhez – ha szükséges, először ezt ellenőrizd. Mindig csavaros fedővel ellátott üvegeket használj.
A steril üvegeket töltsd meg uborkával, fűszerekkel, esetleg más zöldségekkel. A kiválasztott páclével a tetejétől kb. 0,5-1 cm-re töltsd meg. Csavard rájuk a fedőket, de ne húzd meg teljesen. Helyezz egy lapos edényt vagy kis szilikon sütőformát a mikrohullámú sütőbe, hogy felfogja a kiforrt folyadékot. A legjobb, ha egyenként készíted el az üvegeket, hogy biztosan ne érjenek a mikrohullámú sütő belsejéhez.
Kapcsold be a maximális teljesítményen, és főzd 4-6 percig. Például: egy 720 ml-es üveget 6 percig sterilizálj 700 W-os maximális teljesítménnyel, 900 W-on pedig körülbelül 4 percig. Egyszerre több üveg készítésekor a percek számát meg kell szorozni a darabok számával.
Befőzés után óvatosan vedd ki az üvegeket, tekerd rájuk a fedeleiket, állítsd őket fejre és hagyd kihűlni. Ezután tárold hűvös és sötét helyen őket.
Mosogatógépben
Ez a módszer kiválóan alkalmas több üveg elkészítésére egyszerre, különösen azért, mert az üvegek szépen elmoshatók és megszáríthatók a mosogatógépben.
A steril üveget töltsd meg uborkával, zöldségekkel és fűszerekkel, és a tetejétől kb. 0,5-1 cm-re töltsd meg páclével. Fedd le és helyezd őket a mosogatógépbe úgy, hogy a fedők felfelé nézzenek. Kapcsold be a készüléket a normál programra, amely 1,5-2 órán keresztül 70-80 °C-on mos. Ne tegyél a mosogatógépbe mosószert.
Hagyd lefutni az egész programot, majd vedd ki az üvegeket, és hagyd őket fejjel lefelé néhány percig vagy akár egész éjszakán át hűlni. Tárold őket a pincében vagy a kamrában.
Fazékban (klasszikus befőzés)
Helyezz egy törölközőt egy nagy fazék aljára, és töltsd fel 5 cm vízzel. A tetejére helyezd az uborkával és páclével ellátott üvegeket, tedd rá a fedőt, és kis lángon vagy kis teljesítményen körülbelül 20 percig főzd őket. A hőmérséklet érje el a 80 °C-ot. Ezután óvatosan vedd ki az üvegeket, hagyd őket kihűlni, majd tárold őket a pincében vagy egy hűvös kamrában.
Tipp: A konyharuha tompítja az üvegek egymáshoz és az edény aljához ütődését, ami eltörhetné őket.
Ha befőző edényt használsz, egyszerűen önts bele 5-10 cm vizet, és az előkészített uborkásüvegeket tedd a belső rácsra. Ezután zárd le az edényt, és főzd a tartalmát körülbelül 10 percig 80-90 °C-on, de kövesd az adott eszköz gyártójának ajánlásait.
Tipp: Ahhoz, hogy az uborka ropogós maradjon, ajánlott a befőzés után a lehető leggyorsabban lehűteni őket. A hirtelen hőmérséklet-változás miatt az üvegek megrepedhetnek, ezért meleg vizes edénybe kell helyezni őket, és fokozatosan hideg vizet adagolni, amíg a hőmérséklet kiegyenlítődik.
Savanyított uborka befőzés nélkül
Tedd a megtisztított uborkákat sterilizált üvegekbe, ízlés szerint fűszerekkel és zöldségekkel (hagyma, sárgarépa, kapor, fűszerek). Öntsd fel forrásban lévő páclével úgy, hogy ellepje a zöldségeket, és gyorsan tegyél rájuk fedőt. Törölközővel vagy kesztyűvel fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, és helyezd őket tiszta törülközőre vagy vágódeszkára. Várd meg, amíg kihűlnek, majd állítsd talpra az üvegeket, és tárold a pincében vagy a kamrában.
Az uborka ezzel a módszerrel is legalább egy évig eláll. Ráadásul általában nagyon ropogós marad, mivel nincs hosszú ideig főzve a sterilizálás során.


Receptek - a legjobb savanyúságok, pácok és saláták
A legjobb savanyított uborka + pác
- 1,5 liter víz
- 250 ml ecet
- 150 g kristálycukor
- 9 db szacharin tabletta
- 50 g só
- 8 szem szegfűbors
- 8 szem fekete bors
- 1 teáskanál mustármag
+ minden egyes üvegbe: pár szál kapor, 3 szelet sárgarépa, 2 karika hagyma
A pác hozzávalóit forrald fel, és a még forró folyadékot az uborkával, kaporral, hagymával és sárgarépával töltött tiszta üvegekbe öntjük. A felső szélüktől kb. 1 cm-re töltsd fel az üvegeket páccal. Zárd le őket fedéllel, és sterilizáld egy edényben 80 °C-on 10 percig. Hagyd őket kihűlni és tárold sötét és hűvös helyen.
Pác édesítőszer nélkül
- 2 liter víz
- 600 ml ecet
- 90 g só
- 180 g kristálycukor
+ minden egyes üvegbe: 2 szem szegfűbors, 5 szem fekete bors, csipet mustármag, babérlevél, szál kapor, 3 szelet sárgarépa, 2 karika hagyma (kipróbálhatod egy kis tormával ill. néhány szelet fokhagymával is)
A pác hozzávalóit 15 percig forrald egy fazékban. Öntsd a forró pácot az uborkával és egyéb zöldségekkel, illetve fűszerekkel töltött üvegekbe - felső szélüktől körülbelül kb. 1 cm-re. Zárd le őket, és főzd be az üvegek, vagy tárold őket további konzerválás nélkül.
Tipp: a nagymama tanácsa szerint a szőlő-, cseresznye- vagy ribizlilevél segíti az erjedés folyamatát és javítja az ízét – csak tegyél egyet az üvegbe befőzés előtt.

Hideg pác
(egy 720 ml-es üvegbe)
- 50 ml ecet
- 1 kanál cukor
- 2 db szacharin tabletta
- 1 teáskanál só
- 5 szem fekete bors
- 2 szem szegfűbors
- babérlevél
- egy szál kapor és egy csipet mustármag ízlés szerint
- 2 szelet vagy 1 gerezd hagyma
- 3 szelet sárgarépa
Az összes hozzávalót az üveg aljára tesszük, és uborkával kibéleljük. Adj hozzá hideg vizet, hogy az uborka elmerüljön. Lefedve 80°C-on 10 percig főzd (edényben).

Fűszerezett savanyított és tartósított uborkasaláta
Befőzés nélkül
- 2 kg vékonyra szeletelt uborka (nagyobb vagy salátauborkát válassz)
- 300 g finomra vágott hagyma
- 200 g kristálycukor
- 200 ml ecet
- 50 g savanyúság fűszerkeverék
Az összes hozzávalót keverd össze, fedd le és egy éjszakára tedd a hűtőbe és időnként keverd meg. Kihűlés után töltsd sterilizált üvegekbe körülbelül 1 cm-re a tetejüktől, tegyél rájuk fedőt és tárold hűvös, sötét helyen.
Savanyított reszelt uborkasaláta
- 2 kg uborka
- 500 ml vizet
- 150 ml erjesztett ecet
- 150 g kristálycukor
- 20 g só
Az uborkát durvára reszeld le, néhány perctől egy óráig hagyd állni, majd nyomj ki belőle annyi levet, amennyit csak tudsz. Forrald fel a tiszta vizet, ecetet, sót és a cukrot, majd hagyd kissé kihűlni. A pácot öntsd a kinyomkodott uborkára, keverd össze, majd töltsd meg a pác és az uborka keverékével a tiszta és száraz üvegeket a felső szélüktől 1 cm-ig. Körülbelül 15 percig főzd őket edényben, majd hagyd teljesen kihűlni. Ezután tárold sötét és hűvös helyen.

Hogyan kell a savanyúságokat tárolni és mennyi ideig állnak el?
A savanyított uborkát sötét, hűvös helyen, közvetlen napfénytől védve kell tárolni. Ideális hely erre a pince vagy egy hideg kamra. A felbontott üvegeket tárold hűtőszekrényben, és néhány napon belül használd fel.
A megfelelően sterilizált zöldségek több évig is elállnak. A pác gondoskodik a tartósításról, és ha megfelelően kimostad az üvegeket, és nem használtál romlott összetevőket, akkor 5 évig vagy tovább is elállnak. Ha kétségeid vannak a minőséggel vagy a szavatosságga kapcsolatban, nyisd ki az üveget és kóstold meg. A zavaros savanyúság vagy az uborka színének megváltozása szintén a minőség esetleges romlását jelzi. Ennek ellenére először kóstold meg, mielőtt kidobnád őket.
További inspirációk a számodra

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Kukoricafőzés: hogyan és meddig kell főzni a csemegekukoricát?

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Krumplifőzés: tippek és trükkök a krumpli főzéséhez és tárolásához

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Hogyan főzzünk gerslit: tippek és receptek

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Hogyan főzzünk hajdinát?

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat

Csicseriborsó főzése és felhasználása – egészségesen, egyszerűen

Hogyan főzz rizst

Lencsefőzés egyszerűen – főzési idő, áztatás, puffadás elleni tippek

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból
Köretek, amiket nem lehet megunni

Különleges receptek grillezéshez

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

Egészséges étrend télre

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez
