A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Uborka eltevése sütőben, mosogatógépben vagy fazékban – és hogyan készíthetsz savanyúságot dunsztolás nélkül?
Az uborka savanyítása és eltevése nem ördöngösség! Olvasd el útmutatónkat a teljes folyamatról, rengeteg tippel és bevált recepttel, amiket te magad is könnyedén elkészíthetsz. Megtudhatod, hogyan kell előkészíteni az uborkát és az üvegeket, milyen fűszereket érdemes választani, hogyan készül a felöntőlé – és hogy valóban szükséges-e a dunsztolás. Élvezd a házi savanyúság ízét egész évben!
Sterilizálás és savanyítás előkészítése
- Az uborkát legalább egy órára áztasd hideg vízbe.
- Minden befőzéshez használj sértetlen üvegeket és mindig új fedőket. A fedő minden kinyitáskor megsérül, és előfordulhat, hogy nem záródik megfelelően.
- Alaposan mosd ki a befőttesüvegeket és a fedeleket meleg szappanos vízzel. Ezután többször öblítsd le őket forrásban lévő vízzel, esetleg sterilizáld őket sütőben vagy mosogatógépben. A további kezelés során a lehető legkevesebbszer érintsd meg őket, nehogy szennyeződés kerüljön beléjük – különösen az üvegek, fedők belső oldalait, széleit kell kerülni.
- Óvatosan tisztítsd meg kefével az uborkákat.
- A sérült darabokat azonnal dobd ki.
- A nagyobb darabokat és a salátauborkákat vágd kisebb darabokra. Az uborka hosszában félbe vagy negyedbe vágható, a kígyóuborka pedig akár szeletekre is vágható. Javasoljuk a magok eltávolítását.
- A választott módszer szerint készítsd elő a pácot, fűszereket és egyéb eszközöket vagy hozzávalókat, amelyekre szükséged lesz.
- Ne felejtsd el megjegyezni az elkészítés dátumát.
Tipp: Nagyobb mennyiségű uborkát befőzéshez akár a mosógépben is megmoshatsz. Ehhez kímélő programot kell beállítani maximum 30 °C-on centrifugálás és természetesen mosószer nélkül.
4 módszer az uborka eltevésére: sütőben, mikróban, mosogatógépben és fazékban
Sütőben (légkeveréses, elektromos, gáz)
Melegítsd elő a sütőt 100 °C-ra. Helyezz bele egy tálcát kb. 2 cm-nyi vízzel, amibe az üvegeket és a fedőket helyezheted. Sterilizáld őket körülbelül 10 percig, majd vedd ki őket.
Töltsd meg a tiszta üvegeket uborkával és fűszerekkel, majd a választott savanyúsággal úgy, hogy a tetején csak 0,5-1 cm hely maradjon. Lefedve tedd egy 2 centiméteres vízzel megtöltött tálcára úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, a tálca vagy a sütő széléhez. Állítsd 200-220 °C-ra alsó-felső sütésen a légkeveréses sütőt, vagy adj hozzá körülbelül 20 fokot, ha elektromos sütőt használsz. Sterilizáld őket addig, amíg buborékok nem kezdenek keletkezni az üvegekben – ez 15-20 percig vagy tovább is tarthat. Ezután vedd ki őket, és egy kesztyűvel vagy konyharuhával fordítsd őket fejjel-lefelé, és helyezd őket hőálló anyagra. Hagyd őket hűlni egy éjszakán át, majd tárold hűvös, sötét helyen.
Tipp: A sütőben való befőzéshez jobban megfelelnek a csavaros fedelű üvegek. A szilikon tömítésekkel ellátott fedők problémásak lehetnek.
Gázsütőd van? Abban is befőzhetsz! Előbb azonban derítsd ki, hogy a készülék milyen beállításon éri el a kívánt hőmérsékletet. A legjobb, ha egy üvegen próbálod ki, és az 1. beállítással kezded.
Mikrohullámú sütőben
Ez a módszer kisebb mennyiségű uborka tartósítására a legalkalmasabb, vagy ha a termés fokozatosan érik be. Aggódsz a fém fedők miatt? Tapasztalatunk szerint nem szabadna szikrázniuk, de ügyelj arra, hogy a fedelek ne érjenek a készülék belsejéhez – ha szükséges, először ezt ellenőrizd. Mindig csavaros fedővel ellátott üvegeket használj.
A steril üvegeket töltsd meg uborkával, fűszerekkel, esetleg más zöldségekkel. A kiválasztott páclével a tetejétől kb. 0,5-1 cm-re töltsd meg. Csavard rájuk a fedőket, de ne húzd meg teljesen. Helyezz egy lapos edényt vagy kis szilikon sütőformát a mikrohullámú sütőbe, hogy felfogja a kiforrt folyadékot. A legjobb, ha egyenként készíted el az üvegeket, hogy biztosan ne érjenek a mikrohullámú sütő belsejéhez.
Kapcsold be a maximális teljesítményen, és főzd 4-6 percig. Például: egy 720 ml-es üveget 6 percig sterilizálj 700 W-os maximális teljesítménnyel, 900 W-on pedig körülbelül 4 percig. Egyszerre több üveg készítésekor a percek számát meg kell szorozni a darabok számával.
Befőzés után óvatosan vedd ki az üvegeket, tekerd rájuk a fedeleiket, állítsd őket fejre és hagyd kihűlni. Ezután tárold hűvös és sötét helyen őket.
Mosogatógépben
Ez a módszer kiválóan alkalmas több üveg elkészítésére egyszerre, különösen azért, mert az üvegek szépen elmoshatók és megszáríthatók a mosogatógépben.
A steril üveget töltsd meg uborkával, zöldségekkel és fűszerekkel, és a tetejétől kb. 0,5-1 cm-re töltsd meg páclével. Fedd le és helyezd őket a mosogatógépbe úgy, hogy a fedők felfelé nézzenek. Kapcsold be a készüléket a normál programra, amely 1,5-2 órán keresztül 70-80 °C-on mos. Ne tegyél a mosogatógépbe mosószert.
Hagyd lefutni az egész programot, majd vedd ki az üvegeket, és hagyd őket fejjel lefelé néhány percig vagy akár egész éjszakán át hűlni. Tárold őket a pincében vagy a kamrában.
Fazékban (klasszikus befőzés)
Helyezz egy törölközőt egy nagy fazék aljára, és töltsd fel 5 cm vízzel. A tetejére helyezd az uborkával és páclével ellátott üvegeket, tedd rá a fedőt, és kis lángon vagy kis teljesítményen körülbelül 20 percig főzd őket. A hőmérséklet érje el a 80 °C-ot. Ezután óvatosan vedd ki az üvegeket, hagyd őket kihűlni, majd tárold őket a pincében vagy egy hűvös kamrában.
Tipp: A konyharuha tompítja az üvegek egymáshoz és az edény aljához ütődését, ami eltörhetné őket.
Ha befőző edényt használsz, egyszerűen önts bele 5-10 cm vizet, és az előkészített uborkásüvegeket tedd a belső rácsra. Ezután zárd le az edényt, és főzd a tartalmát körülbelül 10 percig 80-90 °C-on, de kövesd az adott eszköz gyártójának ajánlásait.
Tipp: Ahhoz, hogy az uborka ropogós maradjon, ajánlott a befőzés után a lehető leggyorsabban lehűteni őket. A hirtelen hőmérséklet-változás miatt az üvegek megrepedhetnek, ezért meleg vizes edénybe kell helyezni őket, és fokozatosan hideg vizet adagolni, amíg a hőmérséklet kiegyenlítődik.
Savanyított uborka befőzés nélkül
Tedd a megtisztított uborkákat sterilizált üvegekbe, ízlés szerint fűszerekkel és zöldségekkel (hagyma, sárgarépa, kapor, fűszerek). Öntsd fel forrásban lévő páclével úgy, hogy ellepje a zöldségeket, majd szorosan zárd le az üvegeket. Egy konyharuha vagy sütőkesztyű segítségével fordítsd őket fejjel lefelé, és helyezd tiszta konyharuhára vagy vágódeszkára. Várd meg, amíg kihűlnek, majd állítsd talpra az üvegeket, és tárold a pincében vagy a kamrában.
Az uborka ezzel a módszerrel is legalább egy évig eláll, ráadásul ropogósabbak maradnak, mivel a sterilizálás közbeni főzést elkerülöd.
Kedvenc uborkás receptjeink – savanyúságok és frissítő saláták
Házi savanyúságok és savanyítólé ötletek
- 1,5 liter víz
- 250 ml ecet
- 150 g kristálycukor
- 9 db szacharin tabletta
- 50 g só
- 8 szem szegfűbors
- 8 szem fekete bors
- 1 teáskanál mustármag
+ minden egyes üvegbe: pár szál kapor, 3 szelet sárgarépa, 2 karika hagyma
Forrald fel a savanyítólé hozzávalóit, majd öntsd a forró levet az előkészített, tiszta üvegekbe, amelyekbe már belekerült az uborka, a kapor, a hagyma és a sárgarépa. A levet nagyjából 1 cm-re az üveg tetejétől töltsd fel. Zárd le az üvegeket fedővel, és 80 °C-os vízben dunsztold 10 percig. Hagyd kihűlni, majd tárold sötét, hűvös helyen.
Alap savanyítólé cukor nélkül
- 2 liter víz
- 600 ml ecet
- 90 g só
- 180 g kristálycukor
+ minden egyes üvegbe: 2 szem szegfűbors, 5 szem fekete bors, csipet mustármag, babérlevél, szál kapor, 3 szelet sárgarépa, 2 karika hagyma (kipróbálhatod egy kis tormával ill. néhány szelet fokhagymával is)
Tedd a páclé hozzávalóit egy lábasba, és főzd 15 percig. A forró páclevet öntsd rá az uborkával, zöldségekkel és fűszerekkel megtöltött üvegekre úgy, hogy kb. 1 cm-re maradjon az üveg tetejétől. Zárd le a tetőket, majd sterilizáld a fent leírt módon, vagy készítsd el befőzés nélkül.
Tipp: A népi bölcsesség szerint az erjedési folyamatot és az ízt segíti, ha egy szőlő-, cseresznye- vagy ribizlilevelet teszel az üvegbe a befőzés előtt.
Hideg pác
(egy 720 ml-es üvegbe)
- 50 ml ecet
- 1 kanál cukor
- 2 db szacharin tabletta
- 1 teáskanál só
- 5 szem fekete bors
- 2 szem szegfűbors
- babérlevél
- egy szál kapor és egy csipet mustármag ízlés szerint
- 2 szelet vagy 1 gerezd hagyma
- 3 szelet sárgarépa
Tedd a hozzávalókat az üveg aljára, majd rétegezd rá az uborkákat. Önts rá hideg vizet, hogy ellepje az uborkákat. Fedd le, és főzd 10 percig 80 °C-on (fazékban).
Savanyított és tartósított uborkasaláta
Fűszerezve, befőzés nélkül
- 2 kg vékonyra szeletelt uborka (nagyobb vagy salátauborkát válassz)
- 300 g finomra vágott hagyma
- 200 g kristálycukor
- 200 ml ecet
- 50 g savanyúság fűszerkeverék
Az összes hozzávalót keverd össze, fedd le, és tedd a hűtőbe egy éjszakára. Időnként keverd meg. Miután az ízek összeértek, töltsd sterilizált üvegekbe úgy, hogy kb. 1 cm maradjon a tetejéig, zárd le, és tárold hűvös, sötét helyen.
Savanyított reszelt uborkasaláta
- 2 kg uborka
- 500 ml vizet
- 150 ml erjesztett ecet
- 150 g kristálycukor
- 20 g só
Az uborkát durvára reszeld le, néhány perctől akár egy óráig hagyd állni, aztán alaposan nyomkodd ki belőlük a levet. A tiszta vizet, ecetet, sót és cukrot forrald össze, majd hagyd kicsit hűlni. A páclevet öntsd a kinyomkodott uborkára, keverd össze, majd töltsd az elegyet tiszta, száraz üvegekbe úgy, hogy kb. 1 cm maradjon a tetejéig. Egy lábasban zárd le az üvegeket, és sterilizáld körülbelül 15 percig, majd hagyd teljesen kihűlni. Ezután tárold sötét, hűvös helyen.
Hogyan tárold a savanyúságokat és mennyi ideig állnak el?
A savanyított uborkát sötét, hűvös helyen, közvetlen napfénytől védve kell tárolni. Ideális hely erre a pince vagy egy hideg kamra. A felbontott üvegeket tárold hűtőszekrényben, és néhány napon belül használd fel.
A megfelelően sterilizált zöldségek több évig is elállnak. A pác gondoskodik a tartósításról, és ha megfelelően kimostad az üvegeket, és nem használtál romlott összetevőket, akkor 5 évig vagy tovább is elállnak. Ha kétségeid vannak a minőséggel vagy a szavatossággal kapcsolatban, nyisd ki az üveget és kóstold meg. A zavaros lé vagy az uborka színének megváltozása is figyelmeztető jel lehet. Ilyenkor is érdemes előbb megkóstolni, mielőtt kidobnád.
További inspirációk a számodra
A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?
A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán
A legjobb linzer receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek
Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő
Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly
Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan
A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)
Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?
A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos
Alma befőzése réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek - cukor nélkül is elkészíthető!
Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!
Egészséges étrend télre
Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban
Kukoricafőzés: hogyan és meddig kell főzni a csemegekukoricát?
Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül
Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!
A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más
Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?
Krumplifőzés: tippek és trükkök a krumpli főzéséhez és tárolásához
Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket
Hogyan főzzünk gerslit: tippek és receptek
Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás
A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is
Hogyan főzzünk hajdinát?
Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom
A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat
Csicseriborsó főzése és felhasználása – egészségesen, egyszerűen
Hogyan főzz rizst
Jegeskávé receptek házilag
Lencsefőzés egyszerűen – főzési idő, áztatás, puffadás elleni tippek
Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal
Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?
A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból
Köretek, amiket nem lehet megunni
Különleges receptek grillezéshez
Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság
A kávé tárolása és a leggyakoribb hibák, amiket elkövethetsz
A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez
Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept
Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz
Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden
Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen
Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept
Hogyan készítsd el a káposztát?
Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz
Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel
A kedvenc saslik receptjeink
Cappuccino vagy latte – melyik illik jobban hozzád?
Élvezd a szüretet otthon - 4 ötlet, hogyan csináld stílusosan
Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más
Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt
Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?
Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért
Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben
Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?
Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?
A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek
Tippek hangulatos nyári piknikekhez