A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek
El sem tudod képzelni a szombat reggelt keménytojás nélkül. Egyszerűen imádod a tojásból készült ételeket, és bármikor, bárhol és bármilyen alkalomra szívesen készítesz belőle valami finomat. Mégis előfordul, hogy főzés közben elkalandozik a figyelmed, és a tojás kibabrál veled? Mit tehetsz ez ellen?



Tökéletes tojás 7 módon
- A keménytojáshoz 10 perc főzésre lesz szükség.
- A félkemény tojásnak 5-7 perc kell.
- A lágytojást 4-5 percig főzd.
- A buggyantott tojást kb. 80 °C-on 3-4 percig főzd.
- Tükörtojást úgy készíthetsz, ha kiolajozott serpenyőben megsütsz egy leütött tojást. Ízlés szerint fűszerezd, és legalább addig süsd, amíg a tojásfehérje kifehéredik.
- Rántottát úgy készíthetsz, hogy a felvert és megfűszerezett tojást egy kiolajozott serpenyőbe öntöd. Gyorsan keverd össze, és körülbelül 30 másodperc múlva vedd le a tűzről, hogy a tojás krémes maradjon.
- Omletthez keverj össze három tojást sóval és borssal. Öntsd őket a kiolajozott tepsibe, kevergesd, majd hagyd megsülni. Tálalás előtt hajtsd félbe az omlettet.

Főtt tojás készítése
A tojásokat előre kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. Egy kisebb edénybe annyi vizet öntünk, hogy a tojások elmerüljenek benne, de ne lebegjenek benne feleslegesen. Forraljuk fel a vizet, és óvatosan tegyük bele a tojásokat.
Körülbelül 10 percig főzzük – ez az egyszerre főzött tojások számától, méretétől, a víz hőmérsékletétől és a főzőlap teljesítményétől függ. Főzés után a tojásokat hideg vízzel gyorsan hűtsük le, hogy ne főjön tovább, és így a héja könnyebben eltávolítható.
A főtt tojást fogyaszthatod például útközben gyors nassolnivalóként, hús helyett kapormártáshoz, vagy tojásszeletelővel szép szeletekre vágva szendvicsekbe vagy vajas kenyérre is teheted.
Tipp: Rendszeresen főzöl egyszerre több tojást, és nincs időd figyelni rájuk, vagy biztosra akarsz menni? Vegyél egy tojásfőzőt.
Mi az a skót tojás?
A skót tojást hagyományosan egy előfőzött és meghámozott tojás kolbászkeverékbe csomagolva, de nálunk ez helyettesíthető fűszeres darált sertés és marhahús keverékével.
A tojásokat rövid ideig főzzük, majd gyorsan lehűtjük és meghámozzuk. Óvatosan takarjuk be fűszeres hússal, hogy a tojás sehol se kandikáljon ki, de ne fedje be túl vastagon sem. A baseball labdához hasonló golyókat klasszikus panírba (liszt-tojás-zsemlemorzsa) forgatjuk, és olajban kisütjük. Alternatív megoldásként a skót tojást sütőben elő is sütheted aranysárgára.

Félkemény tojás
A félkemény tojás elkészítése ugyanúgy történik, mint a keménytojásé – nem kell hozzá más, csak egy edény, nem túl sok víz, de nem is túl kevés víz és pár szobahőmérsékletű tojás.
Óvatosan tegyük a tojást a forrásban lévő vízbe, és főzzük körülbelül 6-7 percig. Ez a tojások számától, méretétől és a főzőlap teljesítményétől függ. Főzés után gyorsan és rövid ideig hűtsük le a tojásokat. Így gyönyörűen krémes sárgát kapunk, amellyel nem kockáztatjuk a túlfőzés miatti kiszáradást. Ugyanakkor elkerülhetjük az alulfőzést, ha nem szereted a folyós sárgáját.

Lágytojás készítése
Az eljárás még lágytojás esetén sem különbözik a keménytojásétól. Válasszunk ki egy megfelelő méretű edényt, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a tojásokat, és forraljuk fel a vizet.
Tegyünk egy tojást a forrásban lévő vízbe, és forraljuk 5 percig. Főzés után hűtsük le. Az eredmény kemény tojásfehérje és folyós sárgája lesz. Egy ilyen tojás a legjobb reggelire kenyérrel és vajjal. Tegyük tojástartóba vagy tálba, kissé vágjuk le a hegyét, sózzuk meg a tojást, és kanalazzuk ki a belsejét.
Lágytojás pohárban
A lágytojás pohárban nem más, mint egy finoman a pohárba ütött lágytojás. A fentiek szerint főzzük meg, és miután kihűlt, óvatosan megpucoljuk, és egy pohárba tesszük. Fűszerezzük a tojást vagy megszórjuk metélőhagymával, finoman összekeverjük egy kanállal, és élvezzük.

Buggyantott tojás készítése
Buggyantott tojást úgy készíthetünk, hogy a tojást sóval és ecettel fűszerezett vízbe beleütjük. A víznek 80°C körülinek kell lennie, amikor buborékok képződnek az edény alján, de nem szabad felforrnia - az összetörné a tojást. A lehető legfrissebb tojást válasszuk, mivel a fehérje idővel hígabbá válik, és könnyebben szétesik a vízben.
A majdnem forrásban lévő vízben egy kanállal örvényt készítünk, és óvatosan a közepébe öntjük a tojást. Megkönnyítheted a dolgodat azzal, ha a tojásokat előre beleütöd egy bögrébe, tálba vagy merőkanálba. Körülbelül 3 perc múlva vegyük ki a tojást, és hagyjuk lecsepegni.
A buggyantott tojást tálaljuk pirítósra tört avokádóval vagy sonkával.
Tipp: Ha főzés közben nem tudjuk egyben tartani a tojást, főzés előtt leüthetjük, és egy enyhén olajozott fóliába csomagolhatjuk. Ideiglenes héjat hoz létre, ami nem engedi, hogy a tojásfehérje kiszabaduljon. A fólián lévő olaj gondoskodik arról, hogy a tojásfehérje belülről ne ragadjon rá.
Hogyan készítsünk Benedek tojást
A Benedek tojás – Benedict tojás néven is ismerheted – elkészítéséhez szükség van egy megfelelően megfőzött buggyantott tojásra, amelyet pirítóson, angol muffinon vagy sonkaszeleten tálalunk. Végül mindent hollandi mártással öntünk fel.
4 adag:
- 2 tojássárgája
- 150 ml borecet
- egész, enyhén tört vagy durvára őrölt bors
- 150 g vaj
- citromlé
Tegyük az ecetet és a borsot egy serpenyőbe, és forraljuk el, amíg a térfogata a felére nem csökken. A vajat felolvasztjuk.
A tojássárgákat öntsük egy vízfürdős tálba, és adjunk hozzá 2 evőkanálnyi forralt borecetet. Addig keverjük, amíg besűrűsödik és könnyű hab képződik a tetején. Ezután az olvasztott vajat részletekben belekeverjük.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és citromlével ízesítjük, esetleg metélőhagymát vagy sima petrezselymet adhatunk hozzá.


Tojásfőzés helyesen – 5+1 tipp
- Annak érdekében, hogy a tojás főzés közben ne repedjen meg, tedd hideg vagy langyos vízbe. Egy másik lehetőség, hogy egy kis lyukat készítesz a tojás alján, amitől a nyomás megszűnik.
- Egy kanál ecet vagy egy nagyobb adag só a vízhez adva megakadályozza, hogy a tojásfehérje kifolyjon, ha a tojás megrepedne főzés közben.
- A tojások könnyebben meghámozhatók, ha főzés után hideg vízzel hirtelen lehűtjük. Még az öregebb tojások is könnyebben meghámozhatók.
- A tojásokat tárold stabil hőmérsékleten, száraz és sötét helyen. Ezért ideális esetben a hűtőszekrényben vagy egy megfelelő kamrában.
- Dobd ki a lejárt és repedt nyers tojásokat.
- A nyers tojások fogyasztása az esetleges szalmonellafertőzés miatt nem javasolt. Inkább csinálj tükörtojást.

Tojás tárolása
A tojás tárolásának alapszabálya a 18°C-ig stabil, változatlan hőmérséklet és a közvetlen napfénytől mentes, száraz környezet. Így nem mindegy, hogy a tojásokat a hűtőben vagy a kamrában tárolod. Fontos, hogy a tojáson ne üljenek meg a vízcseppek tárolás közben, mivel akkor bepenészedhet, és a penész a héjon keresztül bejuthat a tojás belsejébe.
Ha a tojásokat hűtőszekrényben tárolod, ne tedd az ajtóba, ahol a hőmérséklet és a páratartalom gyorsan változik a gyakori nyitogatás miatt. Jobb, ha elrejted a hűtőszekrény hátuljába, távol az aromás ételektől, amelyek szagát a porózus héjnak köszönhetően a tojások felszívhatják. A tojásokat a keskenyebb végükkel lefelé tárold, hogy minél nagyobb felületen lélegezhessenek.
Lehet az eredeti dobozban hagyni a tojásokat? Nos, a tojás eredeti csomagolása véd az ütésektől, a hőmérséklet-változásoktól és a hűtőszekrényből származó kellemetlen szagoktól. Azonban tartalmazhatja a penész vagy más betegség csíráit, felszívhatja a nedvességet, és a nem kívánt illatokat a hűtőszekrényben.
Ne mosd meg a tojásokat tárolás előtt, mivel így lemosod a védőburkukat, és elősegítheted a mikrobák terjedését. Ha meg szeretnéd tisztítani őket, használj papírtörlőt.
Megfelelő tárolás mellett a tojás akár öt hétig is eláll a hűtőszekrényben, a keménytojás pedig körülbelül egy hétig.
Tipp: A tojás korát vízbe merítve ellenőrizheted – ha lesüllyed az aljára, akkor friss. Ha lebeg, akkor öregebb tojásról van szó, és már csak saját felelősségre használd.

Tippek tojásfestéshez
A festett tojások a húsvéti időszakhoz kötődnek. Ehhez vásárolhatsz különböző színű tojásfestékeket, ecetet és pár gyönyörű fehér tojást. A tojásokat úgy is kifestheted, ahogy vetted, így szép egyszínű színt kapnak. De kipróbálhatsz rajtuk függönymintákat, vagy csinálhatsz virág és levélmintákat úgy, hogy harisnyát raksz rájuk. Vagy cseréld le a klasszikus árnyalatokat márvány vagy csillogó tojásfestékekre, amelyek már önmagukban látványos külsőt adnak a tojásoknak - további munka nélkül.
Nem vagy a bolti festékek híve, vagy egyszerűen csak szeretsz kísérletezni és közelebb kerülni a természethez? Válaszd a természetes tojásfestékeket. De ne felejtsd el, hogy a színtelítettség gyengébb lehet, és a festési folyamat hosszabb lesz, mint a klasszikus tojásfestékekkel. Minden változatnál igyekezz előre elkészíteni a festékoldatot úgy, hogy az adott alapanyaggal vizet forralsz - így a lehető legnagyobb mennyiségű festék szabadul fel. Javasoljuk a meleg és a hideg festés hatásának (vagyis a színezett víz hőmérsékletének megváltoztatását tojásfestéskor) tesztelését is, mivel így különböző színezékekkel más eredményt lehet elérni.
Húsvéti tojásfestés természetesen - hagymahéjjal, céklával, kávéval

A tojáshéj felhasználása
- Hozzáteheted őket a komposzthoz és használhatod a kert és a virágok trágyázására is. Így pótolod a talaj hiányzó kalciumtartalmát. De ha a növények savasabb talajt igényelnek, hagyd ki a komposztból a tojáshéjakat.
- Add oda a tyúkoknak, hogy finomabbak legyenek a tojások, vagy őröld bele a kutyaeledelbe. Ezekkel a módszerekkel könnyedén pótolhatod a szükséges tápanyagokat.
- A paradicsom ültetése előtt önts az összetört héjakból származó port a lyukba - megóvja őket a rothadástól.
- Készíts akadálypályát a csigák számára. Nem fognak könnyen átmászni az éles héjakból készült akadályokon, amikor a salátát szeretnék megcsócsálni.
- A nagyobb héjdarabok felválthatják a csíráztató tálcákat.
- A zúzott héjak és az almaecet keveréke tökéletes házi orvosság rovarcsípés ellen. A héjakat bekenjük ecettel, pár napig a sötétben pihentetjük, és már használhatjuk is. Az oldat hűtőszekrényben körülbelül egy hónapig tárolható.
- A tojáshéj port testradírként vagy arcmaszkként is használhatod.
További inspirációk a számodra

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez
