A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más
Magyarországon a sertéshús népszerűsége töretlen. Főzzük, sütjük, és persze nyáron a grillről sem hiányozhat! Mit kell tudni a sertéshús grillezéséről? Olvasd el tippjeinket, trükkjeinket arra, hogyan varázsolhatod minél ízletesebbé, szaftosabbá, rövid receptjeinkkel pedig abban segítünk, hogyan birkózz meg az előkészületekkel – a húsválasztástól a pácoláson át a karaj, comb, tarja, oldalas és minden más rész grillezéséig!



A sertéshús előkészítése grillezés előtt
Hogyan válassz sertéshúst grillezéshez?
Azt gondolhatod, hogy a grillezés a grill bemelegítésével vagy a hús pácolásával kezdődik. Ez azonban nincs így: a grillezés már az üzletben, vagy inkább a hentesnél kezdődik, mégpedig a minőségi hús kiválasztásával! Különösen a sertéshús esetében valóban számtalan lehetőség közül választhatsz, grillezhetsz sovány sertéskarajt vagy szűzpecsenyét, vagy választhatsz szaftosabb tarját, oldalast vagy bordát. Érdemes még megemlíteni a combot, a csülköt, vagy akár az egész sertést is – mivel az katasztrófa, ha kevés a hús, ugye?
A hús tisztítása és szeletelése
A húst otthon meg kell mosni és szárítani, és a legtöbb esetben hozzávetőlegesen azonos méretű és elsősorban hasonló vastagságú szeletekre kell vágni, hogy körülbelül ugyanannyi ideig süljenek és a kisebb darabok se száradjanak ki. Lehet, hogy rád tör a kísértés, hogy kiklopfold a húst, de őszintén szólva jobb, ha ezt inkább kihagyod grillezés esetén. Ha nagyon muszáj, esetleg kézzel megveregetheted. Tartsd a klopfolót jól elrejtve a fiókban.

Hogyan pácold a sertéshúst?
A hús kiválasztása és előkészítése után itt az ideje a pácolásnak, ami (legalábbis részben) garantálja, hogy a hús kellemesen puha és ízletes legyen a tányéron.
Meddig kell pácolni a sertéshúst?
Azzal, ha egy teljes éjszakára a hűtőben hagyod, biztosan nem fogsz elrontani semmit. Nagyobb daraboknál akár 2 egész napig is pácolhatod a húst. De ha már elővetted a grillt, akkor a pácot gyorsan a kezeddel masszírozd bele a húsba, és hagyd így az utolsó pillanatig. Természetesen lehetséges - sőt ajánlott - a húst grillezés közben páclével bedörzsölni.
De mindent érzéssel. Ha túlzásba viszed a pácot, akkor a legtöbb a grillen köt ki. Először is, ez nem egészséges, mivel a szénre csöpögő olaj szaga megtapad a húson, és az ízén is érezni lehet majd. Ráadásul a grill tisztítása sem lesz egyszerű mutatvány. Ezért azt javasoljuk, hogy használj csepegtető tálcát, vagy legalább egy darab alufóliát.
Egyszerű sertés pác receptek
De térjünk vissza a páchoz. Mit is kell valójában tartalmaznia? A legalapvetőbb sertéshús pác például a következőkből állhat:
- olívaolaj
- citromlé
- a kedvenc fűszereid és fűszernövényeid.
Elkezdhetsz építeni erre az alapra, majd fokozatosan hozzáadhatsz más összetevőket, és mindenféle módon kombinálhatod őket. Véleményünk szerint a sör, a mustár, a fokhagyma és a szójaszósz remekül passzol a sertéshúshoz, de biztosan ki lehet találni ennél sokkal jobbat is!
Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, az a só. Nem mintha teljesen kerülni kellene (végül is a só többet ér, mint az arany, ugye), de ebben a szakaszban visszafogottan használd, mivel kiszárítja a húst. Ideális közvetlenül grillezés előtt vagy után megsózni a húst. A saját pác készítéséről Házi készítésű grillpác: a 10 legjobb recept című cikkből tudhatsz meg többet.



Hogyan kell helyesen grillezni a sertéshúst? Tippek, trükkök és a leggyakoribb hibák
- Grillezés előtt az első dolog, amit meg kell tenned, hogy temperáld a húst. Ez mit is jelent? Hagyod szobahőmérsékletűre melegedni, azaz legalább egy órával a grillezés előtt vedd ki a hűtőből, és ne tedd teljesen hidegen a grillre.
- Rendesen melegítsd be a grillt (olvasd el az Útmutató kerti grill építéséhez és a grill begyújtásához című cikkünket), és tedd a húst a nagyon forró, esetleg megkent rácsra. Akkor nem fog annyira rátapadni a hús. És bár természetesen nem kell mondanunk, ismétlés a tudás anyja – minden grillezés után alaposan tisztítsd meg a rácsot, hogy legközelebb legyen min grillezned!
- Csak minimálisan mozgasd a húst a grillen. Ne piszkáld, és csak akkor fordítsd meg, ha valóban szükséges. És villa helyett használj grillcsipeszt.
- Mennyi ideig kell a sertéshúst grillezni? Természetesen ez darabonként változik. Általában azonban jobb a hús belső hőmérsékletét követni, mint a grillen eltelt időt. Legyen kéznél egy húshőmérő, és ellenőrizd, hogy a belső hőmérséklet nem haladta-e meg a „biztonságos” 71 °C-os közepes szintet, vagy rajta hagyod-e még egy kis ideig.
- A tapasztaltabb szakácsok érintésből felismerik az átsült húst a klasszikus trükk segítségével, amikor a tenyered magad felé fordítod, gyűrűsujjaddal megérinted a hüvelykujjad hegyét, a másik kezeddel pedig megvizsgálod a hüvelykujj alatti izom keménységét. Ez a keménység megközelítőleg egy közepesen átsült steak keménységének felel meg.
- Grillezés után várj egy kicsit, és hagyd pihenni a húst néhány percig. Puha lesz, és a leve szépen egyenletesen eloszlik benne.
Grillre velük! Tarja, karaj, borda, oldalas és comb receptek
Grillezett tarja
A sertéstarja az egyik legnépszerűbb grillezett finomság. Nem fogja elkápráztatni azt, aki a sovány húst szereti, de különben mindenkit megnyer. Egész éjszakán át pácold, és közvetlen lángon grillezd mindkét oldalát körülbelül 10 percig. Ha kockákra vágod, tökéletes a nyársra!
Grillezett karaj és szűzpecsenye
Jobban szereted a sovány húst? Válaszd a szűzpecsenyét vagy a karajt. Mindkettőnek elég a rövidebb pácolási idő, és gyorsan elkészülnek a grillen - nagy valószínűséggel 10 percen belül. Csak vigyázz, nehogy kiszáradjon a hús. Az ilyen soványabb húsokat könnyű cipőtalp keménységűre sütni.
A sertésszűz grillezéséről bővebben a Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye? című cikkünkben olvashatsz.
Grillezett borda
Keresd a felső bordákat sok hússal. Mindenképpen pácold őket legalább egy éjszakán át, és grillezés előtt edényben párold meg őket, vagy akár elősütheted a sütőben is. Körülbelül 20 perc elég lesz nekik a grillen. Arra ügyelj, hogy gyakrabban kell forgatni őket, és érdemes sütés közben folyamatosan kenni őket páclével.
Oldalas a grillen
Bár az oldalast egészben is bepácolhatod és meggrillezheted, javasoljuk, hogy inkább vágd vékony szeletekre, majd pár percig erős tűzön grillezd mindkét oldalán.
Darált hús
A hús minősége minden esetben fontos, és általában a darált hús esetén foglalkozunk ezzel a legkevesebbet. Ha le tudod darálni magad, akkor tegyél így. És mit lehet készíteni a grillen a darált húsból? Az első dolog, ami eszedbe jut, a hamburger, és mindent megtudhatsz róla a Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept című cikkünkből. Egy másik lehetőség például a csevapcsicsa.
Sertéscomb grillezése
A comb esetében távolítsd el a csontot, vagy legalább vágd fel, és távolítsd el a vastagabb zsíros széleket. Ezután levághatod a többi szélet, hogy megakadályozd a hús felkunkorodását grillezés közben. A combot érdemes sóoldatban pácolni, vagy pácolótűvel belevinni a pácot, és a grillezés előtt érdemes előfőzni.
Egészben sült malac a grillen
A nagy grillsütővel rendelkező tapasztalt szakácsok, illetve azok, akik ugyan kevésbé tapasztaltak, de merészek, kipróbálhatják akár az egész malac grillezését is. Nemcsak saját magad, a családod és a baráti társaságod fogod jóllakatni vele, hanem a munkahelyi kollégáidat és még a szomszédaidat is. Azonban számíts bonyolultabb és főleg hosszabb előkészületekre. A pácot a húsba kell fecskendezni, és legalább egy hétig pácolódnia kell. Még maga a sütési idő is logikusan hosszabb lesz, és könnyen több órára is elnyúlhat.
Végezetül érdemes megemlíteni, hogy a sertéshús nemcsak grillen, de füstölve is remek! Ezért azt javasoljuk, hogy tegyél vele egy próbát. Kezdésnek például olvasd el a Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni? című írásunkat. Soha nem tudhatod – lehet, hogy annyira megtetszik, hogy végül már nem is tudsz lemondani róla.
További inspirációk a számodra

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez
