A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más
Magyarországon a sertéshús népszerűsége töretlen. Főzzük, sütjük, és persze nyáron a grillről sem hiányozhat! Mit kell tudni a sertéshús grillezéséről? Olvasd el tippjeinket, trükkjeinket arra, hogyan varázsolhatod minél ízletesebbé, szaftosabbá, rövid receptjeinkkel pedig abban segítünk, hogyan birkózz meg az előkészületekkel – a húsválasztástól a pácoláson át a karaj, comb, tarja, oldalas és minden más rész grillezéséig!
A sertéshús előkészítése grillezés előtt
Hogyan válassz sertéshúst grillezéshez?
Azt gondolhatod, hogy a grillezés a grill bemelegítésével vagy a hús pácolásával kezdődik. Ez azonban nincs így: a grillezés már az üzletben, vagy inkább a hentesnél kezdődik, mégpedig a minőségi hús kiválasztásával! Különösen a sertéshús esetében valóban számtalan lehetőség közül választhatsz, grillezhetsz sovány sertéskarajt vagy szűzpecsenyét, vagy választhatsz szaftosabb tarját, oldalast vagy bordát. Érdemes még megemlíteni a combot, a csülköt, vagy akár az egész sertést is – mivel az katasztrófa, ha kevés a hús, ugye?
A hús tisztítása és szeletelése
A húst otthon meg kell mosni és szárítani, és a legtöbb esetben hozzávetőlegesen azonos méretű és elsősorban hasonló vastagságú szeletekre kell vágni, hogy körülbelül ugyanannyi ideig süljenek és a kisebb darabok se száradjanak ki. Lehet, hogy rád tör a kísértés, hogy kiklopfold a húst, de őszintén szólva jobb, ha ezt inkább kihagyod grillezés esetén. Ha nagyon muszáj, esetleg kézzel megveregetheted. Tartsd a klopfolót jól elrejtve a fiókban.
Hogyan pácold a sertéshúst?
A hús kiválasztása és előkészítése után itt az ideje a pácolásnak, ami (legalábbis részben) garantálja, hogy a hús kellemesen puha és ízletes legyen a tányéron.
Meddig kell pácolni a sertéshúst?
Azzal, ha egy teljes éjszakára a hűtőben hagyod, biztosan nem fogsz elrontani semmit. Nagyobb daraboknál akár 2 egész napig is pácolhatod a húst. De ha már elővetted a grillt, akkor a pácot gyorsan a kezeddel masszírozd bele a húsba, és hagyd így az utolsó pillanatig. Természetesen lehetséges - sőt ajánlott - a húst grillezés közben páclével bedörzsölni.
De mindent érzéssel. Ha túlzásba viszed a pácot, akkor a legtöbb a grillen köt ki. Először is, ez nem egészséges, mivel a szénre csöpögő olaj szaga megtapad a húson, és az ízén is érezni lehet majd. Ráadásul a grill tisztítása sem lesz egyszerű mutatvány. Ezért azt javasoljuk, hogy használj csepegtető tálcát, vagy legalább egy darab alufóliát.
Egyszerű sertés pác receptek
De térjünk vissza a páchoz. Mit is kell valójában tartalmaznia? A legalapvetőbb sertéshús pác például a következőkből állhat:
- olívaolaj
- citromlé
- a kedvenc fűszereid és fűszernövényeid.
Elkezdhetsz építeni erre az alapra, majd fokozatosan hozzáadhatsz más összetevőket, és mindenféle módon kombinálhatod őket. Véleményünk szerint a sör, a mustár, a fokhagyma és a szójaszósz remekül passzol a sertéshúshoz, de biztosan ki lehet találni ennél sokkal jobbat is!
Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, az a só. Nem mintha teljesen kerülni kellene (végül is a só többet ér, mint az arany, ugye), de ebben a szakaszban visszafogottan használd, mivel kiszárítja a húst. Ideális közvetlenül grillezés előtt vagy után megsózni a húst. A saját pác készítéséről Házi készítésű grillpác: a 10 legjobb recept című cikkből tudhatsz meg többet.
Hogyan kell helyesen grillezni a sertéshúst? Tippek, trükkök és a leggyakoribb hibák
- Grillezés előtt az első dolog, amit meg kell tenned, hogy temperáld a húst. Ez mit is jelent? Hagyod szobahőmérsékletűre melegedni, azaz legalább egy órával a grillezés előtt vedd ki a hűtőből, és ne tedd teljesen hidegen a grillre.
- Rendesen melegítsd be a grillt (olvasd el az Útmutató kerti grill építéséhez és a grill begyújtásához című cikkünket), és tedd a húst a nagyon forró, esetleg megkent rácsra. Akkor nem fog annyira rátapadni a hús. És bár természetesen nem kell mondanunk, ismétlés a tudás anyja – minden grillezés után alaposan tisztítsd meg a rácsot, hogy legközelebb legyen min grillezned!
- Csak minimálisan mozgasd a húst a grillen. Ne piszkáld, és csak akkor fordítsd meg, ha valóban szükséges. És villa helyett használj grillcsipeszt.
- Mennyi ideig kell a sertéshúst grillezni? Természetesen ez darabonként változik. Általában azonban jobb a hús belső hőmérsékletét követni, mint a grillen eltelt időt. Legyen kéznél egy húshőmérő, és ellenőrizd, hogy a belső hőmérséklet nem haladta-e meg a „biztonságos” 71 °C-os közepes szintet, vagy rajta hagyod-e még egy kis ideig.
- A tapasztaltabb szakácsok érintésből felismerik az átsült húst a klasszikus trükk segítségével, amikor a tenyered magad felé fordítod, gyűrűsujjaddal megérinted a hüvelykujjad hegyét, a másik kezeddel pedig megvizsgálod a hüvelykujj alatti izom keménységét. Ez a keménység megközelítőleg egy közepesen átsült steak keménységének felel meg.
- Grillezés után várj egy kicsit, és hagyd pihenni a húst néhány percig. Puha lesz, és a leve szépen egyenletesen eloszlik benne.
Grillre velük! Tarja, karaj, borda, oldalas és comb receptek
Grillezett tarja
A sertéstarja az egyik legnépszerűbb grillezett finomság. Nem fogja elkápráztatni azt, aki a sovány húst szereti, de különben mindenkit megnyer. Egész éjszakán át pácold, és közvetlen lángon grillezd mindkét oldalát körülbelül 10 percig. Ha kockákra vágod, tökéletes a nyársra!
Grillezett karaj és szűzpecsenye
Jobban szereted a sovány húst? Válaszd a szűzpecsenyét vagy a karajt. Mindkettőnek elég a rövidebb pácolási idő, és gyorsan elkészülnek a grillen - nagy valószínűséggel 10 percen belül. Csak vigyázz, nehogy kiszáradjon a hús. Az ilyen soványabb húsokat könnyű cipőtalp keménységűre sütni.
A sertésszűz grillezéséről bővebben a Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye? című cikkünkben olvashatsz.
Grillezett borda
Keresd a felső bordákat sok hússal. Mindenképpen pácold őket legalább egy éjszakán át, és grillezés előtt edényben párold meg őket, vagy akár elősütheted a sütőben is. Körülbelül 20 perc elég lesz nekik a grillen. Arra ügyelj, hogy gyakrabban kell forgatni őket, és érdemes sütés közben folyamatosan kenni őket páclével.
Oldalas a grillen
Bár az oldalast egészben is bepácolhatod és meggrillezheted, javasoljuk, hogy inkább vágd vékony szeletekre, majd pár percig erős tűzön grillezd mindkét oldalán.
Darált hús
A hús minősége minden esetben fontos, és általában a darált hús esetén foglalkozunk ezzel a legkevesebbet. Ha le tudod darálni magad, akkor tegyél így. És mit lehet készíteni a grillen a darált húsból? Az első dolog, ami eszedbe jut, a hamburger, és mindent megtudhatsz róla a Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept című cikkünkből. Egy másik lehetőség például a csevapcsicsa.
Sertéscomb grillezése
A comb esetében távolítsd el a csontot, vagy legalább vágd fel, és távolítsd el a vastagabb zsíros széleket. Ezután levághatod a többi szélet, hogy megakadályozd a hús felkunkorodását grillezés közben. A combot érdemes sóoldatban pácolni, vagy pácolótűvel belevinni a pácot, és a grillezés előtt érdemes előfőzni.
Egészben sült malac a grillen
A nagy grillsütővel rendelkező tapasztalt szakácsok, illetve azok, akik ugyan kevésbé tapasztaltak, de merészek, kipróbálhatják akár az egész malac grillezését is. Nemcsak saját magad, a családod és a baráti társaságod fogod jóllakatni vele, hanem a munkahelyi kollégáidat és még a szomszédaidat is. Azonban számíts bonyolultabb és főleg hosszabb előkészületekre. A pácot a húsba kell fecskendezni, és legalább egy hétig pácolódnia kell. Még maga a sütési idő is logikusan hosszabb lesz, és könnyen több órára is elnyúlhat.
Végezetül érdemes megemlíteni, hogy a sertéshús nemcsak grillen, de füstölve is remek! Ezért azt javasoljuk, hogy tegyél vele egy próbát. Kezdésnek például olvasd el a Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni? című írásunkat. Soha nem tudhatod – lehet, hogy annyira megtetszik, hogy végül már nem is tudsz lemondani róla.