A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Lencsefőzés egyszerűen – főzési idő, áztatás, puffadás elleni tippek
A lencse nemcsak télen jó választás. Finom, laktató, egészséges – mégis sokan tartanak tőle, mert puffaszt, vagy nem tudják, mennyi ideig kell főzni. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan készítsd el különféle lencsefajtákat, mire figyelj áztatáskor, és hogyan teheted könnyebben emészthetővé az ételeidet.


Így lesz finom a lencse – és a puffadást is elkerülheted
A lencse az egyik legnépszerűbb hüvelyes növény: tele van rosttal, fehérjével és folsavval. Alacsony a kalória- és zsírtartalma, ízletes, pénztárcabarát, és szinte bármivel jól kombinálható.
Ha ismered az alapokat – melyik típust hogyan főzd, és hogyan kerülheted el a puffadást – sokkal gyakrabban tudod beilleszteni az étrendedbe. Bátran kísérletezz, akár köretként, akár tartalmas főételként készíted!
Miért puffaszt a lencse?
A puffadást a lencsében található purinok okozhatják. A purintartalom csökkentése érdekében a lencsét áztasd be, majd alaposan öblítsd le többször tiszta vízzel, még a főzés előtt. Emellett érdemes majoránnával, kakukkfűvel, borsikafűvel vagy köménnyel fűszerezni – ezek segítenek az emésztésben is.
Mennyi ideig kell főzni a lencsét?
- Barna-zöld lencse (hagyományos változat): Főzés előtt alaposan mosd át, majd áztasd be hideg vízbe egy éjszakára. Másnap öntsd le róla a vizet, és friss, sótlan vízben főzd 20–25 percig. A főzés közben keletkező habot kanalazd le a tetejéről.
- Fekete lencse (beluga): Ezt nem muszáj előre beáztatni – elég, ha simán megfőzöd körülbelül 25 perc alatt. Ha mégis beáztatod kb. 2 órán át, rövidebb lesz a főzési idő.
- Vöröslencse: Áztatás nélkül is elkészíthető 20–25 perc alatt, de ha 2 órára vízbe teszed, még gyorsabban megfő. A vöröslencse teljesen szétfő, így nemcsak köretként, hanem krémlevesként vagy sűrítőként is kiváló. A többi lencsefajtához képest a legkevésbé puffaszt.
Tipp: Savanyú lencse magyarosan
Főzd meg a lencsét, majd adj hozzá enyhén liszttel meghintett, pirított hagymát. Ízesítsd ecettel, főzd még pár percig, majd sózd, borsozd ízlés szerint.


Ha szívesen kísérletezel, vagy csak új ötleteket keresel a lencse mellé, válogass ezekből a cikkekből is:
A növényi fehérjében gazdag csicseriborsó nemcsak laktató, hanem sokoldalúan felhasználható és remekül variálható.
Csicseriborsó főzése és felhasználása – egészségesen, egyszerűen
A főtt kukorica nyáron verhetetlen – legyen szó grillezésről, gyors köretről vagy akár nosztalgikus csemegéről.
Hogyan és meddig kell főzni a csemegekukoricát?
A jó öreg krumpli is tartogathat meglepetéseket. Mutatjuk, mennyi mindent ki lehet hozni belőle:
Krumplifőzés: tippek, trükkök, receptek
Ha pedig gyors köretet keresel, a kuszkusz mindig nyerő.
A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat
További inspirációk a számodra

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Alma befőzése réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek - cukor nélkül is elkészíthető!

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Kukoricafőzés: hogyan és meddig kell főzni a csemegekukoricát?

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Krumplifőzés: tippek és trükkök a krumpli főzéséhez és tárolásához

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Hogyan főzzünk gerslit: tippek és receptek

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Hogyan főzzünk hajdinát?

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat

Csicseriborsó főzése és felhasználása – egészségesen, egyszerűen

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Köretek, amiket nem lehet megunni

Különleges receptek grillezéshez

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink
Élvezd a szüretet otthon - 4 ötlet, hogyan csináld stílusosan

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

Egészséges étrend télre

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez
