A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Lencsefőzés egyszerűen – főzési idő, áztatás, puffadás elleni tippek
A lencse nemcsak télen jó választás. Finom, laktató, egészséges – mégis sokan tartanak tőle, mert puffaszt, vagy nem tudják, mennyi ideig kell főzni. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan készítsd el különféle lencsefajtákat, mire figyelj áztatáskor, és hogyan teheted könnyebben emészthetővé az ételeidet.


Így lesz finom a lencse – és a puffadást is elkerülheted
A lencse az egyik legnépszerűbb hüvelyes növény: tele van rosttal, fehérjével és folsavval. Alacsony a kalória- és zsírtartalma, ízletes, pénztárcabarát, és szinte bármivel jól kombinálható.
Ha ismered az alapokat – melyik típust hogyan főzd, és hogyan kerülheted el a puffadást – sokkal gyakrabban tudod beilleszteni az étrendedbe. Bátran kísérletezz, akár köretként, akár tartalmas főételként készíted!
Miért puffaszt a lencse?
A puffadást a lencsében található purinok okozhatják. A purintartalom csökkentése érdekében a lencsét áztasd be, majd alaposan öblítsd le többször tiszta vízzel, még a főzés előtt. Emellett érdemes majoránnával, kakukkfűvel, borsikafűvel vagy köménnyel fűszerezni – ezek segítenek az emésztésben is.
Mennyi ideig kell főzni a lencsét?
- Barna-zöld lencse (hagyományos változat): Főzés előtt alaposan mosd át, majd áztasd be hideg vízbe egy éjszakára. Másnap öntsd le róla a vizet, és friss, sótlan vízben főzd 20–25 percig. A főzés közben keletkező habot kanalazd le a tetejéről.
- Fekete lencse (beluga): Ezt nem muszáj előre beáztatni – elég, ha simán megfőzöd körülbelül 25 perc alatt. Ha mégis beáztatod kb. 2 órán át, rövidebb lesz a főzési idő.
- Vöröslencse: Áztatás nélkül is elkészíthető 20–25 perc alatt, de ha 2 órára vízbe teszed, még gyorsabban megfő. A vöröslencse teljesen szétfő, így nemcsak köretként, hanem krémlevesként vagy sűrítőként is kiváló. A többi lencsefajtához képest a legkevésbé puffaszt.
Tipp: Savanyú lencse magyarosan
Főzd meg a lencsét, majd adj hozzá enyhén liszttel meghintett, pirított hagymát. Ízesítsd ecettel, főzd még pár percig, majd sózd, borsozd ízlés szerint.


Ha szívesen kísérletezel, vagy csak új ötleteket keresel a lencse mellé, válogass ezekből a cikkekből is:
A növényi fehérjében gazdag csicseriborsó nemcsak laktató, hanem sokoldalúan felhasználható és remekül variálható.
Csicseriborsó főzése és felhasználása – egészségesen, egyszerűen
A főtt kukorica nyáron verhetetlen – legyen szó grillezésről, gyors köretről vagy akár nosztalgikus csemegéről.
Hogyan és meddig kell főzni a csemegekukoricát?
A jó öreg krumpli is tartogathat meglepetéseket. Mutatjuk, mennyi mindent ki lehet hozni belőle:
Krumplifőzés: tippek, trükkök, receptek
Ha pedig gyors köretet keresel, a kuszkusz mindig nyerő.
A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat
További inspirációk a számodra

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Kukoricafőzés: hogyan és meddig kell főzni a csemegekukoricát?

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Krumplifőzés: tippek és trükkök a krumpli főzéséhez és tárolásához

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Hogyan főzzünk gerslit: tippek és receptek

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Hogyan főzzünk hajdinát?

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat

Csicseriborsó főzése és felhasználása – egészségesen, egyszerűen

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból
Köretek, amiket nem lehet megunni

Különleges receptek grillezéshez

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

Egészséges étrend télre

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez
