A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Kukoricafőzés: hogyan és meddig kell főzni a csemegekukoricát?
A főtt kukorica az egyik legkedveltebb nyári finomság – könnyű, finom, és még egészséges is. Köretként is megállja a helyét, de önmagában is remek választás, ha valami egyszerűre vágysz. Hogy hogyan főzd meg a csemegekukoricát és mennyi a főzési idő? Igaz, hogy két órán keresztül kell rotyogtatni? Mutatjuk a legegyszerűbb és legfinomabb módokat – és ha kedved támad, még grillezhetsz vagy pattogtathatsz is belőle!


Főzve, grillezve vagy pattogtatva
- A boltban kapható, édes kukoricát tedd fel egy nagyobb fazék vízbe, és főzd 20–30 percig. Ha előfőzött kukoricát vettél, ennél rövidebb idő is elég lehet. A kulcs a rövid, intenzív főzés. A cél, hogy a kukorica megpuhuljon, de megtartsa édes ízét és kellemes, roppanós állagát.
- Ha friss, zsenge csövet hoztál a piacról vagy a kertből, először pucold meg, távolítsd el a bajuszát (a kis szálakat), és főzd sós, lobogó vízben körülbelül 10-15 percen át.
- A fagyasztott kukoricaszemeknek mindössze 5 perc főzés is elég.
- Rizsfőzőt is használhatsz, így kb. negyedével rövidebb idő alatt elkészül. A kukoricát ilyenkor csak harmadáig öntsd fel vízzel.
- Párolóedényben vagy gőzölőben is megfőzheted – így megőrzi a vitaminokat és az ásványi anyagokat is.
- A főtt kukoricát tálalhatod vajjal és sóval, de remek választás a grillre is. Egészben vagy félbevágva tedd a rácsra, oldalanként 10–15 percig süsd.
- Pattogatott kukoricát is készíthetsz otthon minőségi kukoricaszemekből és egy kis olajjal vagy Ghee-vel (tisztított vajjal). Elég hozzá egy fedeles lábas vagy akár a mikró is. Pirítsd, amíg pattogni kezd, közben kevergesd, hogy ne égjen le. A végén sózd, fűszerezd vagy édesítsd ízlés szerint.
Tipp: Minél zsengébb a kukorica, annál rövidebb ideig kell főzni. Ellenőrizd időnként: enyhe nyomásra se legyen se túl kemény, se túl vizes. A félig főtt kukorica emésztési panaszokat okozhat, ezért érdemes türelmesnek lenni.
És mi legyen a kukoricacsuhéval?
- Ha grillezel, a leveleket akár rajta is hagyhatod a csövön – ha előtte beáztatod, finom, füstös aromát ad az ételnek.
- A megszáradt csuhé jó gyújtósnak is.
- Halat, csirkét vagy rizses fogásokat is csomagolhatsz bele, akárcsak a mexikói tamalét, amely húsból és kukoricatésztából készül. A csuhé megtartja az étel levét és illatát.
- Kézműveskedéshez is ideális – készíthetsz belőle bábukat, állatfigurákat vagy díszeket. A megszáradt csuhét kösd össze, díszítsd egyéb anyagokkal, vagy tépd vékony csíkokra, és fonj belőle koszorút, kosarat, akár papucsot is.
- Az állatok is szívesen fogyasztják, de alomként is használhatod.


Nézd meg ezeket is, ha gyors, szezonális vagy különleges köretet keresel:
Valami különlegesre vágysz, ami nemcsak egészséges, de még gluténmentes is? A hajdina jó választás lehet.
Egyszerű, mégis karakteres ízű gabona – a gersli méltatlanul alulértékelt alapanyag, amit megéri újra felfedezni.
Hogyan főzzünk gerslit: tippek és receptek
Ha szereted az izgalmas textúrákat és a gyors megoldásokat, a kuszkuszt imádni fogod!
A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat
További inspirációk a számodra

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Krumplifőzés: tippek és trükkök a krumpli főzéséhez és tárolásához

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Hogyan főzzünk gerslit: tippek és receptek

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Hogyan főzzünk hajdinát?

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez
