A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Hogyan főzzünk gerslit: tippek és receptek
Unod már, hogy mindig csak krumpli, rizs vagy tészta kerül az asztalra? Szeretnél egy kis változatosságot vinni az étrendedbe, és közben táplálóbb, vitaminban gazdagabb ételeket fogyasztani? Akkor jó helyen jársz! Fedezd fel újra a régi idők egyik nagy kedvencét, a gerslit, vagy más néven árpagyöngyöt, ami nemcsak olcsó és laktató, de ráadásul az íze is nagyszerű. De hogyan kell megfőzni a gerslit, és milyen finomságokat készíthetsz belőle?


Mi az a gersli?
A gersli – más néven árpagyöngy - különböző gabonafélék, például zab, árpa, búza vagy hajdina hántolt és csiszolt szeméből készül. A feldolgozás során a gabonaszem külső héját eltávolítják, de a mag megőrzi csíráját, így természetes módon teljes értékű marad. Ennek köszönhetően rengeteg hasznos tápanyagot, rostot és fehérjét tartalmaz. Többek között kalciumot, magnéziumot, cinket, foszfort és vasat is találunk benne.
Az árpagyöngyöt (gerslit) több méretben árusítják: kis, közepes és nagy szemű egyaránt létezik. A méret nemcsak a szemek nagyságát, hanem a főzési időt is befolyásolja. Emellett létezik lábtördelék (lábtört gersli), amit elsősorban hurka és disznótoros ételek készítéséhez használnak.
Figyelembe véve a különböző eredeti alapanyagokat és a gersli méreteit, felhasználása rendkívül sokoldalú. A főtt gersli alkalmas levesekbe, szószokba, salátákba, töltelékekbe, köretként, és természetesen a gombás gerslis egytálhoz is. Ízesítéssel és turmixolással akár egészséges kenhető krémet is készíthetsz belőle.
6 tipp a gersli főzéséhez
- Főzés előtt alaposan öblítsd át a gerslit.
- Használj elég nagy lábast – az árpagyöngy főzés közben megduzzad.
- Önts rá annyi vizet, hogy a gerslihez képest négyszeres mennyiségű legyen a folyadék (pl. 1 bögre gerslihez 4 bögre víz). Hagyd ázni legalább 30 percig – ez segíti a jobb emészthetőséget. Az áztatóvizet főzés előtt mindenképpen öntsd le.
- Öntsd fel tiszta vízzel, sózd meg, majd forrald fel.
- Főzd puhára – a főzési idő a gersli méretétől és a kívánt állagtól függ. A kisebb szemű gersli kb. 20-30 perc alatt megfő, de mindig kóstold meg főzés közben, hogy elérd a számodra tökéletes puhaságot.
- Ha leveshez vagy szószhoz használod, mindig külön főzd meg. Így elkerülheted, hogy a gersli zavarossá tegye az ételt.
Hogyan készítsd el a gerslit úgy, hogy ne puffasszon
Puffaszt a gersli, és ezért messziről elkerülöd a konyhában? Lehet, hogy a hüvelyesekkel együtt fogyasztva okoz gondot, vagy egyszerűen csak érzékeny rá az emésztőrendszered. Van megoldás!
- A gerslit főzés előtt alaposan öblítsd át.
- Áztasd néhány órára tiszta vízbe, és ezt a vizet főzés előtt öntsd le. A gerslit még egyszer öblítsd át.
- A gersli főzővizéhez adj csombort, köményt, ánizst vagy majoránnát. Ezek a gyógynövények ugyanis segítenek a puffadás ellen.


Árpagyöngy receptek
Gombás gerslis egytál recept
Áztass be 400 g gerslit és 70 g szárított gombát kb. 1 órára meleg vízbe. Áztatás után a gerslit le is forrázhatod forró vízzel, vagy közvetlenül tedd forrásban lévő, sós vízbe, és főzd 20-30 percig majdnem teljesen puhára.
100 g sertészsíron piríts meg 3 apróra vágott hagymát és 4 gerezd zúzott fokhagymát, majd add hozzá a gerslit, a gombát, sót, borsot és 4 evőkanál szárított majoránnát, és alaposan keverd össze. A keveréket öntsd át egy kizsírozott tepsibe, és süsd kb. 30 percig 180 °C-ra előmelegített sütőben.
Gerslileves recept
Piríts meg olajon 1 apróra vágott hagymát, 1 kockázott sárgarépát és 1 kockázott szárzellert. Add hozzá a 100 g kockázott füstölt húst és 100 g száraz gerslit. Önts rá egy liter alaplét, és főzd nagyjából 1 óráig. Utána tedd bele a kockázott burgonyát, főzd addig, amíg a burgonya megpuhul, majd sózd és borsozd ízlés szerint.
Édes gersli recept
A gerslit (ha teheted, használj hajdina gerslit, az nagyon jó hozzá) öblítsd át, majd áztasd be pár órára. Utána öntsd le róla a vizet, és egy edényben öntsd fel annyi tejjel, hogy nagyjából 2 centivel magasabban álljon a tej a gersli felett. Kis lángon főzd 20-25 percig. Közben folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le! Ha kész, édesítsd, tegyél hozzá egy csipet fahéjat, és ami gyümölcsöt csak szeretnél!
Sólet recept
Válogass át 250 g száraz borsót, öblítsd le, és áztasd be éjszakára. Másnap öblítsd le a borsót, és áztass be kb. egy órára 200 g gerslit. A borsót főzd puhára sózatlan vízben, a gerslit pedig főzd meg külön, sós vízben, szintén puhára.
Olajon vagy zsíron piríts meg 1 apróra vágott hagymát, majd keverd össze a főtt gerslivel és a borsóval. Add hozzá a 2 zúzott gerezd fokhagymát, sót, borsot és 1 evőkanál majoránnát. A keveréket tedd át egy kivajazott/kizsírozott tepsibe, és süsd nagyjából 30 percig a 190 °C-ra előmelegített sütőben.
Gersli rizottó recept
Gyakorlatilag olyan, mint a rizottó, csak rizs helyett gerslivel készül. Egy serpenyőben olajon piríts meg egy kis hagymát, szórj hozzá előre beáztatott gerslit, öntsd fel alaplével, és főzd puhára. Hogy milyen ízesítést adsz hozzá, az teljesen rád van bízva. Készíthetsz bármilyen rizottó-szerű változatot (hússal, zöldséggel, tonhallal), vagy próbáld ki a hagyományos gombás gersli rizottót, ami pont úgy készül, mint a gombás gersli egytál, csak ezt nem kell megsütni.
Gerslis kenőkrém recept
A megfőzött gerslit turmixold le, vagy daráld le húsdarálón. Ízesítsd zúzott fokhagymával, sóval, borssal és tetszés szerint zöldfűszerekkel. Népszerű változat a lencsés kombináció is, amikor a puhára főzött lencsét is ledarálod, majd a gerslivel együtt ízesíted. Apróra vágott olívabogyóval keverve is finom.


Ha szereted a gabonaféléket vagy valami újat próbálnál ki köretként, meríts ötletet cikkeinkből!
Ha egy gyorsan elkészíthető, egészséges és gluténmentes köretre vágysz:
Ha különleges állagú, mégis egyszerű köretet keresel:
A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat
Ha pedig inkább maradnál a klasszikusoknál és csak egy kis inspirációra van szükséged:
Gyors, finom, sokoldalú: a rizsre mindig számíthatsz!
Egyszerű, tápláló, laktató és százféleképpen elkészíthető - cikkünkben főzési tippeket és recepteket is találsz a burgonya elkészítésére:
További inspirációk a számodra

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Kukoricafőzés: hogyan és meddig kell főzni a csemegekukoricát?

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Krumplifőzés: tippek és trükkök a krumpli főzéséhez és tárolásához

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Hogyan főzzünk hajdinát?

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat

Hogyan főzz rizst

Lencsefőzés egyszerűen – főzési idő, áztatás, puffadás elleni tippek

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez
