A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben
Tudod, hogy milyen élelmiszereket és hogyan érdemes a hűtőszekrényben tárolni annak érdekében, hogy a lehető legtovább megőrizzék frissességüket és tápanyagtartalmukat? Ha arra vagy kíváncsi, meddig áll el a hűtőszekrényben a tojás, a bor, a sushi vagy az anyatej a babának, akkor jó helyen jársz. Adunk pár tippet a levesek és a készételek tárolására is.


Tartalomjegyzék
- Mire kell ügyelni az élelmiszerek tárolása során?
- Miért ne tegyél meleg ételt a hűtőbe?
- Mennyi ideig áll el a főtt étel a hűtőben?
- Meddig áll el a leves a hűtőben?
- Meddig áll el a húsleves a hűtőben?
- A gulyás ízei a hűtőben kellemesen összeérnek
- Mennyi ideig áll el a tojás és a tojásfehérje a hűtőben?
- A sushi csak rövid ideig áll el a hűtőben
- Az anyatej tárolása a hűtőszekrényben
- Mennyi ideig áll el a bor a hűtőben?

Mire kell ügyelni az élelmiszerek tárolása során?
Számos tipp és elv létezik az élelmiszerek hűtőszekrényben való tárolására, hogy azok hosszabb ideig megőrizzék frissességüket. Ezeket a szabályokat be kell tartani az élelmiszerek biztonságos és megfelelő tárolása érdekében.
Melyek az élelmiszerek hűtőszekrényben való tárolásának általános szabályai?
- Páratartalom: a szintje a hűtőszekrény adott részétől függ - minél magasabban van a polc, annál alacsonyabb a páratartalom. Ez az oka annak is, hogy a magasabb páratartalmat igénylő alapanyagok az alsó fiókokba, polcokra kerülnek – például a gyümölcsök és a zöldségek.
- Hőmérséklet: a hűtőszekrényt 2-5 °C közötti hőmérsékletre kell beállítani. A magasabb hőmérséklet felelős lehet a baktériumok gyorsabb elszaporodásáért az élelmiszereken.
- Az élelmiszerek elválasztása: az élelmiszerek ne érjenek egymáshoz, ez megakadályozza a szagok és a baktériumok átjutását. A húst és a tojást megfelelő távolságba kell helyezni a közvetlen fogyasztásra szánt készételektől és hozzávalóktól (további hőkezelés nélkül).
- Megfelelő tárolás: az élelmiszer típusától függően használj visszazárható ételtároló dobozt. Segít meghosszabbítani a már felbontott élelmiszerek eltarthatóságát, mint például a sajt, sonka, túró, konzervek, tojásfehérje stb. Többek között tökéletesen megakadályozza a szagok átjutását az ételek között.
Mennyi ideig áll el a hús a hűtőben? Hogyan tárold a zöldségeket és a gyümölcsöket?

- Gyakori hőmérsékletváltozás: a lehető legkevesebbszer nyisd ki és a lehető legrövidebb ideig hagyd nyitva a hűtőszekrény ajtaját. Ugyanakkor ügyelj arra, hogy az élelmiszerek ne maradjanak sokáig a hűtőszekrényen kívül - használat után a lehető leghamarabb tedd vissza őket.
- Tárolási idő: tartsd szemmel az élelmiszerek lejárati idejét, és ügyelj arra, hogy az újonnan vásárolt élelmiszert a régebbi élelmiszerek mögé helyezd. Így elkerülheted a lejárt élelmiszerek felesleges kidobását.
- Élelmiszerek, amik a hűtőszekrénybe tartoznak: mindenképpen a hús, a tejtermékek, valamint néhány zöldség és gyümölcs. Míg a saláta vagy a retek gyorsan elveszítené a frissességet hűtőszekrényben való tárolás nélkül, a hagyma, a burgonya vagy a paradicsom nem való a hűtőszekrénybe. Ugyanez vonatkozik a trópusi gyümölcsökre is, amelyek melegebb körülmények között nőnek, ellentétben a bogyós gyümölcsökkel, például a málnával és az áfonyával, amelyeket hűtőszekrényben kell tárolni.
- Tisztaság: rendszeresen tisztítsd meg a hűtőszekrényt, lehetőleg ecetes vízzel. Havonta tisztítsd ki az egész hűtőszekrényt, beleértve a lefolyót és a tömítést is. Minden héten töröld le a hűtőszekrény polcait és távolítsd el az ételmaradékokat. A hűtőszekrény karbantartásával megakadályozod a baktériumok és a szagok terjedését.
Hogyan lehet eltávolítani a szagokat a hűtőszekrényből? 9 tipp az ételek elrendezéséhez a hűtőben

Miért ne tegyél meleg ételt a hűtőbe?
Maradt még egy adag az ebédből vagy előre főzöl? Az élelmiszer-pazarlást megelőzheted, ha az ételeket a hűtőszekrényben tárolod, ahol azok hosszabb ideig elállnak. Ne feledd, hogy a hűtőszekrényben tárolni kívánt főtt ételeknek a lehető leggyorsabban ki kell hűlniük, ezért oszd őket kisebb adagokra. Az így felosztott ételt ne hagyd két óránál tovább a hűtőszekrényen kívül, mert a baktériumok szaporodni kezdhetnek benne. Ha lehetőséged van arra, hogy a főtt ételt az ablakon kívül, az erkélyen vagy a hideg folyosón hagyd kihűlni, nyugodtan tegyél így.
Miután az egyes adagok elfogadható hőmérsékletre hűltek, beteheted őket a hűtőbe. Ezért nem tanácsos folytatni azt a szokást, hogy a forró levest vagy mártást a fazékban hagyjuk a tűzhelyen több órán keresztül, mielőtt kihűl.
Hasonlóképpen kerüld más meleg ételek hűtőszekrényben való tárolását. Bár a készülék nemcsak meleg, hanem kifejezetten forró ételt is képes lehűteni meglehetősen rövid idő alatt, a meleg étel egyszerűen nem tartozik bele. A hűtőszekrényt annak a veszélynek teszed ki, hogy a belső hőmérséklete megnő, ezzel veszélyeztetve más élelmiszerek minőségét. Többek között víz is lecsapódhat, és ezt követően jég képződhet a hűtőben.
Hogyan válassz hűtőszekrényt? Melyek a legjobb hűtőszekrények?



Mennyi ideig áll el a főtt étel a hűtőben?
Ha a főtt ételt szobahőmérsékletre hagyod hűlni, egy kicsit tovább eláll a hűtőben. Ne tárold abban az edényben, amiben főzted. Mindig tedd át vagy öntsd át egy visszazárható ételtároló dobozba. A főtt ételek javasolt tárolása 2-3 nap 4 °C-os hőmérsékleten. Ez idő elteltével megnő az ételmérgezés kockázata.
Egyes élelmiszerek lényegesen gyorsabban romlanak, ami veszélyezteti az egészséged. A magasabb romlási kockázatú élelmiszereket legkésőbb másnap el kell fogyasztani. Ellenkező esetben nem kívánt kórokozók jelenhetnek meg bennük, amik károsak az emberi szervezetre. A halak, a darált húsok és a szárnyasok nagyon érzékenyek a bakteriális szennyeződésekre, még akkor is, ha hőkezelték őket.
- Hal, darált hús és baromfi: 1-2 nap,
- rizottó, tészta, steak, filé, karaj és sültek: 3-4 nap,
- főtt burgonya és egyéb zöldségek: 3-4 nap,
- főtt, párolt vagy sült szeletelt hús: 3-5 nap,
- húsgombóc és csirke nugettek: 3-4 nap,
- kagylók és tenger gyümölcsei: 1-2 nap,
- főtt rizs: 3-5 nap,
- főtt konzerv hüvelyesek: 7-10 nap,
- füstölt hal: 14 nap,
- tojást tartalmazó desszertek, sütemények és sült sütemények: 3-5 nap,
- megmaradt étel az étteremből vagy a házhozszállításból: a főzést követő 24 órán belül el kell fogyasztani.
Meddig áll el a leves a hűtőben?
A levesek eltarthatósága változhat a felhasznált összetevőktől, a tárolási módtól és a hűtőszekrény belsejében uralkodó hőmérséklettől függően. Fogyasztás előtt szagold meg őket, hogy nem találkozol-e árulkodó szagokkal. Csak így tudhatod meg, hogy valóban biztonságos-e azok fogyasztása. Ha az állaguk megváltozott, kellemetlen szagot árasztanak, és a minőségromlás egyéb jeleit mutatják, akkor jobb nem fogyasztani őket.
A leves tárolása során ügyelj a megfelelő hőmérsékletre a hűtőszekrényben: - 4 °C az ideális. Mondanunk sem kell, hogy visszazárható ételtároló dobozban tárold. A tejszínes gombaleves akár 3 napig is eláll a hűtőszekrényben. Ugyanez vonatkozik a zöldséglevesre is, ami szintén értékeli az alacsonyabb hőmérsékletet. A lencseleves általában tovább eláll itt, vagyis 4-5 napig.

Meddig áll el a húsleves a hűtőben?
Kétségtelenül elmondható, hogy a legjobb frissen fogyasztani. Másrészt gyakran használják alapanyagként egy teljesen más étel elkészítéséhez, amihez egyszerűen csak tárolni kell valamilyen módon. Ha az alaplén természetes zsírréteg van, akkor a hűtőszekrényben több hétig is eláll. A tiszta húslevest, amelyet zöldség és tészta nélkül főztünk, tiszta befőttesüvegben kell tárolni. Ha a húsleves tésztát, hús- vagy zöldségdarabokat tartalmaz, körülbelül 3 napig kibírja a hűtőszekrényben.
Ne felejtsd el, hogy a baromfi gyorsabban romlik, mint például a marhahús. A húsleves is, amiben tojás, gomba vagy hal van, gyorsabban romlik. Ezért fogyasztás előtt mindig ellenőrizd az állagát és az illatát. A húslevest le is fagyaszthatod – de előtte oszd több kisebb adagra, így könnyebben tárolható lesz.

A gulyás ízei a hűtőben kellemesen összeérnek
Nemcsak a gulyás, hanem a töltött paprika vagy a hátszín is az összeérés után a legjobb ízű ételek közé tartozik. A gulyás esetében a fűszerek és egyéb összetevők íze lassan átjárja a marhahúst. Ezt a folyamatot nem lehet felgyorsítani vagy pótolni hosszas főzéssel. Az összeérés során az egyes ízek egyesülnek, kialakítva az étel végső, markánsabb ízét. Emiatt is mindig jól meg kell tervezni a gulyás elkészítését, és 1-2 nappal korábban kell meg főzni.
A gulyás megfelelő tárolásának alapelvei:
- Főzés után gyorsan hűtsd le a gulyást - ezt megteheted több kisebb adagra osztva, hűvös helyen tárolva vagy az edényt hideg vízbe merítve, amit többször cserélhetsz.
- Miután kihűlt, tárold a hűtőszekrényben, mert a felületén baktériumok szaporodnának el, amitől megromlana.
- A gulyásban a második-harmadik napon tökéletesen összeérnek az ízek. Az összeérés során az oldékony összetevők feloldódnak és reakcióba lépnek egymással. Kölcsönös reakcióik következménye ízük és koncentrációjuk egyensúlya.
- A gulyás kiszedésekor mindig használj tiszta merőkanalat. Ne kóstold meg ujjal vagy már használt kanállal.
- Ha a gulyás nagyon zsíros, vagy nem kellően lehűtve tesszük be a hűtőbe, már másnap megsavanyodhat.
- És az utolsó kérdés: meddig áll el a gulyás a hűtőben? Itt legfeljebb 5 napig tárolható 4 °C-on.


Mennyi ideig áll el a tojás és a tojásfehérje a hűtőben?
A tojás sok háztartásban az egyik legkedveltebb alapanyag, hiszen hirtelen éhség esetén gyorsan elkészíthető. Mindemellett többféleképp felhasználható – édes és sós ételekhez egyaránt, egyszerűen, de igényesebben is elkészíthető. A megfelelő tároláshoz a boltból érkezés után azonnal hűtőbe kell tenni őket, hogy ne melegedjenek fel feleslegesen.
A tojás a legfeljebb 4 °C-ot szereti a legjobban, amikor a felületén lelassul az esetleges baktériumok aktivitása. Az alacsonyabb hőmérséklet hatékonyan megakadályozza ezeknek a baktériumoknak a héjon keresztül történő átjutását a tojás belsejébe. Annak érdekében, hogy ne sértsd meg a tojás természetes védelmét, ne mosd meg a hűtőszekrényben való tárolás előtt. Ha szükséges, jobb, ha csak egy papírtörlővel törlöd meg.
Kíváncsi vagy, mennyi ideig tárolhatod a tojást a hűtőben?
- Egész tojás: 3-4 hét, minimális eltarthatósága a tojásrakástól számított 28 nap,
- nyers tojássárgája: 2-3 nap - utána elkezd kiszáradni,
- nyers tojásfehérje: legfeljebb 20 nap,
- főtt tojás: 1 hét,
- házi tojáslikőr: 4 nap - egyes receptek szerint több hétig is eláll a hűtőben.

A sushi csak rövid ideig áll el a hűtőben
Nem számít, hogy vásárolt sushit hoztál haza, vagy magad készítetted. Az elfogyasztását ne késleltesd, és elkészítés után mielőbb fogyaszd el. Csak így őrzi meg minőségét, ízét és biztonságát.
Mennyi ideig áll el a sushi a hűtőben?
Ha a sushi nyers halat tartalmaz, 24 órán belül nélkül fogyaszd el, és tárold hűtőszekrényben, zárható ételtároló dobozban. A vegetáriánus változatot egy kicsit tovább lehet a hűtőben tartani – akár két napig is eláll. A legfinomabb a friss sushi, mivel ennek a japán finomságnak az íze és az állaga a készítése után minden órával változik. A rizs megkeményedik és kiszárad, a törékeny algalap gumiszerűvé válik, a hús pedig megromlik.

Az anyatej tárolása a hűtőszekrényben
A frissen fejt anyatej antioxidáns-, zsír- és vitamintartalma magasabb, mint a hűtött vagy akár fagyasztott tejé. Néha azonban a helyzet nem teszi lehetővé a friss fogyasztást, és előre el kell készíteni a tejet a babának. A megfelelően lefejt tej a hűtőszekrényben 4 °C-os és az alatti hőmérsékleten legfeljebb 3 napig biztonságosan tárolható. Mindig megfelelően címkézd fel a tejet tartalmazó tasakokat vagy palackokat a lefejés dátumával, hogy tökéletes áttekintést kapj a készletről.
Mik az anyatej hűtőszekrényben való tárolásának alapvető szabályai?
- A mellszívó segítségével lefejt tejet azonnal hűtsd le, hogy megakadályozd a baktériumok elszaporodását.
- Tiszta, kifejezetten erre a célra kialakított palackokban vagy zacskókban tárold.
- A tej tárolására a legjobb hely a hűtőszekrény hátulja, a gyümölcs- és zöldségdoboz felett van, mivel ez a hűtő leghidegebb része. A gyakori hőmérsékletváltozás miatt ne tárold az anyatejet a hűtőszekrény ajtajában.
- A lefejt tejet a lehető leghamarabb használd fel. Ha már előre tudod, hogy 2-3 napon belül nem fogod tudni odaadni gyermekednek, jobb, ha a lefejés után azonnal a fagyasztóba teszed, ahol akár 6 hónapig is eláll.

Mennyi ideig áll el a bor a hűtőben?
A felbontott bort hűtőszekrényben kell tárolni, és a felbontást követő körülbelül 3-5 napon belül el kell fogyasztani. Itt az a szabály, hogy minél hamarabb fogyasztod el, annál jobb.
A bor fajtájától függően a következőképpen tárolható a hűtőszekrényben:
- Pezsgő: fogyaszd el a felbontást követő második napon belül, és zárd le speciális dugóval.
- Fehérbor: felbontás után ismét zárd le az üveget dugóval, hogy ne oxidálódjon. Hűtőben még 3-5 napig áll el.
- Rosé bor: alacsonyabb alkoholtartalma és savtartalma miatt a hűtőben 5-7 napig is eláll. Természetesen az üveget a hűtőszekrényben való tartózkodása alatt le kell zárni dugóval.
- Vörösbor: felbontás után nem tartozik a hűtőbe. Ehelyett tárold hűvös, sötét helyen, ahol még 3-5 napig megőrzi az ízét.
- Szeszezett bor (magasabb alkoholtartalommal): sötét, hűvös helyen, felbontás után 3-5 napig eláll.
- Dobozos bor: felbontás után akár 28 napig is eláll a hűtőben.
További inspirációk a számodra

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez

Vendégváró ételek Halloweenre: 15+ boszorkányujj, muffin és más recept

A legjobb légtisztítók: dohányzóknak és allergiásoknak, por ellen, 2 az 1-ben

A legjobb robotporszívók 2024-ben (szőnyegre, padlóra, felmosóval és anélkül)

Hogyan takarítsd ki és tartsd tisztán a fürdőszobát?

Optimális páratartalom a lakásban - hogyan érheted el?

A legjobb porszívók állatszőrre: kézi, álló és klasszikus (2024)

A legjobb porszívók szőnyegekre és padlókra (2024)

Csíkmentes ablaktisztítás – vegyszer nélkül

A legjobb porzsák nélküli porszívók: erősek és csendesek

Klíma, ventilátor vagy párásító: tiszta és friss levegő a városban is

A hűtő takarítása és szagtalanítása házilag

A legjobb álló porszívók rangsora 2024-ben

A legjobb morzsaporszívók rangsora (2024)

A porszívó szívóteljesítménye és felvett teljesítménye: Mi a különbség, és melyik alapján válassz?

Hogyan szabadulj meg a hangyáktól a házban és a kertben

Hogyan tartsd tisztán a mosógépet? Az ecet, a szódabikarbóna és a mosogatógép tabletták segítenek

A hűtőszekrény megfelelő mozgatásának és biztonságos szállításának alapelvei

Hogyan tisztítsd meg a sütőt a ráégett szennyeződésektől - vegyszerek nélkül

Tavaszi nagytakarítás: köszöntsd a tavaszt pókhálók nélkül!

A mosogatógép tisztítása vegyszerek nélkül

Hogyan csökkentsük az ételpazarlást? A választ keresd a hűtőszekrény ideális hőmérsékletének beállításában!

Mit hova tegyünk a hűtőben - és miért érdemes erre figyelnünk

A mikrohullámú sütő tisztítása gyorsan és egyszerűen

Ezüst tisztítása: mindent megtalálsz hozzá otthon is

Furcsa hangokat ad ki a hűtőd, vagy túl zajos? Tudjuk, mi lehet az ok, és mit tehetsz ellene

Hogyan tisztítsd meg a fémeket?

Hogyan tisztítsd meg a kávéfőzőt?

Konyhai nagytakarítás: tippek a ragyogó tisztaságért

Vasaló tisztítása: szabadulj meg a lerakódott vízkőtől és a ráégett szennyeződésektől

Zöldségek és gyümölcsök tárolása a hűtőben: sárgarépa, gomba, cékla

A hűtőszekrény éves teljesítménye és fogyasztása: nem fizetsz túl sokat feleslegesen?

Bevált praktikák alumínium tisztítására

Eldugult lefolyó tisztítása házilag: 5+ lefolyó karbantartási tipp

Ismerj meg 7 tippet a hűtőszekrény megfelelő elhelyezéséhez

Mennyi ideig áll el a hús a hűtőben?

Nem hűt a hűtőszekrény? Mi a teendő?

Szőnyegtisztítás házilag. Nedves és száraz tisztítás (szódabikarbóna, só)

9 módszer az arany tisztítására: egyszerű trükkök, ragyogó eredmények

Fedezd fel a sárgaréz szépségét!

Érmetisztítás: add vissza a régi fényüket!

Ints búcsút a teregetésnek: szárítógéppel gondtalanabb a mosás

Kisebb javítási munkák az otthonodban - csináld magad!
