A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Csicseriborsó főzése és felhasználása – egészségesen, egyszerűen
Finoman diós íz, enyhe roppanás, fűszerek és fokhagyma kellemes kombinációja – ezt kínálja a csicseriborsó. Ráadásul tele van rosttal, foszforral, kalciummal, magnéziummal, folsavval és B-vitaminokkal. Megkóstolod?
Miért érdemes csicseriborsót fogyasztani?
A csicseriborsó az egyik legegészségesebb hüvelyes: tápláló, sokáig eltelít, mégis könnyen variálható. Használhatod salátákban, szendvicskrémként, levesbetétként vagy akár húsmentes fasírt alapanyagaként is.
Hogyan főzd a szárított csicseriborsót?
- Áztasd be előző este bő, hideg vízbe – legalább 10–12 órára. Ne spórolj a vízzel, mert a szemek a háromszorosukra duzzadnak.
- Másnap öntsd le az áztatóvizet, válogasd ki az esetleg elszíneződött szemeket.
- Alaposan öblítsd át, majd tedd fel főni sótlan vízben.
- Főzési idő: kb. 1–2 óra, amíg puha nem lesz. Egy kevés szódabikarbóna hozzáadásával gyorsíthatod a főzést.
- A maradék főtt csicseriborsót le is fagyaszthatod – így mindig kéznél lesz.
Tipp: Hámozd meg a csicseriborsót könnyebb emésztéshez.
A főtt vagy áztatott csicseriborsó külső héját könnyedén le tudod húzni. Ez nem kötelező lépés, de így:
- még könnyebben emészthető lesz,
- csökken a puffadás esélye,
- és a hummusz vagy krémek selymesebb állagúak lesznek.
Konzerv csicseriborsó – ha gyorsan kell megoldás
Nincs időd áztatni és főzni? A boltokban kapható előfőzött csicseriborsó konzerv vagy üveges változatban – ezeket azonnal felhasználhatod:
- hummusz vagy más krémek alapanyagaként,
- falafelhez, levesbetétként,
- vagy süsd meg fűszerekkel tepsiben, ropogós nassolnivalónak.
Bár a konzerv csicseriborsó kényelmes, a szárított változat hosszú távon olcsóbb és kevésbé feldolgozott.
Liszt, tészta, kuszkusz – csicseriborsóból
Próbáld ki a csicseriborsólisztet is – remek választás, ha sűríteni szeretnél, vagy búzaliszt helyett használnád sütéshez.
Ha pedig valami újat keresel köretnek, érdemes kóstolót venni a csicseriborsóból készült tésztából vagy kuszkuszból – ezek nemcsak egészségesebbek, de kellemesen eltérnek a megszokottól.
További tippek gyors és egészséges köretekhez:
Szeretnél valami gluténmenteset, ami pillanatok alatt elkészül? Próbáld ki a hajdinát!
Ha szívesen főzöl egyszerű, tápláló alapanyagokkal, a gersli remek választás – akár köretként, akár salátához.
Hogyan főzzünk gerslit: tippek és receptek
Ha valami különlegesre vágysz: a kuszkusz villámgyors, könnyű és változatosan ízesíthető.
A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat
A lencse nem csak újévkor kerülhet az asztalra – fedezd fel a vörös és fekete változatot is!
További inspirációk a számodra
Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő
Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül
Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan
A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)
Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?
Alma befőzése réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek - cukor nélkül is elkészíthető!
Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!
Egészséges étrend télre
Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban
Kukoricafőzés: hogyan és meddig kell főzni a csemegekukoricát?
Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!
Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?
Krumplifőzés: tippek és trükkök a krumpli főzéséhez és tárolásához
Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket
Hogyan főzzünk gerslit: tippek és receptek
Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás
A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is
Hogyan főzzünk hajdinát?
Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom
A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat
Hogyan főzz rizst
Jegeskávé receptek házilag
Lencsefőzés egyszerűen – főzési idő, áztatás, puffadás elleni tippek
Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal
Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?
Uborka eltevése sütőben, mosogatógépben vagy fazékban – és hogyan készíthetsz savanyúságot dunsztolás nélkül?
A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból
Köretek, amiket nem lehet megunni
Különleges receptek grillezéshez
Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság
A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez
Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept
Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz
Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden
Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen
Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept
Hogyan készítsd el a káposztát?
Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz
Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel
A kedvenc saslik receptjeink
Cappuccino vagy latte – melyik illik jobban hozzád?
Élvezd a szüretet otthon - 4 ötlet, hogyan csináld stílusosan
Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más
Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt
Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?
Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért
Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben
Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?
Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?
A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?
A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán
A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos
A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek
A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más
A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek
Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly
Tippek hangulatos nyári piknikekhez