A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Csicseriborsó főzése és felhasználása – egészségesen, egyszerűen
Finoman diós íz, enyhe roppanás, fűszerek és fokhagyma kellemes kombinációja – ezt kínálja a csicseriborsó. Ráadásul tele van rosttal, foszforral, kalciummal, magnéziummal, folsavval és B-vitaminokkal. Megkóstolod?


Miért érdemes csicseriborsót fogyasztani?
A csicseriborsó az egyik legegészségesebb hüvelyes: tápláló, sokáig eltelít, mégis könnyen variálható. Használhatod salátákban, szendvicskrémként, levesbetétként vagy akár húsmentes fasírt alapanyagaként is.

Hogyan főzd a szárított csicseriborsót?
- Áztasd be előző este bő, hideg vízbe – legalább 10–12 órára. Ne spórolj a vízzel, mert a szemek a háromszorosukra duzzadnak.
- Másnap öntsd le az áztatóvizet, válogasd ki az esetleg elszíneződött szemeket.
- Alaposan öblítsd át, majd tedd fel főni sótlan vízben.
- Főzési idő: kb. 1–2 óra, amíg puha nem lesz. Egy kevés szódabikarbóna hozzáadásával gyorsíthatod a főzést.
- A maradék főtt csicseriborsót le is fagyaszthatod – így mindig kéznél lesz.
Tipp: Hámozd meg a csicseriborsót könnyebb emésztéshez.
A főtt vagy áztatott csicseriborsó külső héját könnyedén le tudod húzni. Ez nem kötelező lépés, de így:
- még könnyebben emészthető lesz,
- csökken a puffadás esélye,
- és a hummusz vagy krémek selymesebb állagúak lesznek.
Konzerv csicseriborsó – ha gyorsan kell megoldás
Nincs időd áztatni és főzni? A boltokban kapható előfőzött csicseriborsó konzerv vagy üveges változatban – ezeket azonnal felhasználhatod:
- hummusz vagy más krémek alapanyagaként,
- falafelhez, levesbetétként,
- vagy süsd meg fűszerekkel tepsiben, ropogós nassolnivalónak.
Bár a konzerv csicseriborsó kényelmes, a szárított változat hosszú távon olcsóbb és kevésbé feldolgozott.
Liszt, tészta, kuszkusz – csicseriborsóból
Próbáld ki a csicseriborsólisztet is – remek választás, ha sűríteni szeretnél, vagy búzaliszt helyett használnád sütéshez.
Ha pedig valami újat keresel köretnek, érdemes kóstolót venni a csicseriborsóból készült tésztából vagy kuszkuszból – ezek nemcsak egészségesebbek, de kellemesen eltérnek a megszokottól.


További tippek gyors és egészséges köretekhez:
Szeretnél valami gluténmenteset, ami pillanatok alatt elkészül? Próbáld ki a hajdinát!
Ha szívesen főzöl egyszerű, tápláló alapanyagokkal, a gersli remek választás – akár köretként, akár salátához.
Hogyan főzzünk gerslit: tippek és receptek
Ha valami különlegesre vágysz: a kuszkusz villámgyors, könnyű és változatosan ízesíthető.
A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat
A lencse nem csak újévkor kerülhet az asztalra – fedezd fel a vörös és fekete változatot is!
További inspirációk a számodra

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Kukoricafőzés: hogyan és meddig kell főzni a csemegekukoricát?

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Krumplifőzés: tippek és trükkök a krumpli főzéséhez és tárolásához

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Hogyan főzzünk gerslit: tippek és receptek

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Hogyan főzzünk hajdinát?

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat

Hogyan főzz rizst

Lencsefőzés egyszerűen – főzési idő, áztatás, puffadás elleni tippek

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból
Köretek, amiket nem lehet megunni

Különleges receptek grillezéshez

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

Egészséges étrend télre

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez
