A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Cappuccino vagy latte – melyik illik jobban hozzád?
Egy lágy, tejes latte vagy egy karakteres cappuccino? Két klasszikus, kétféle élmény. Most megmutatjuk, miben mások, miért érdemes mindkettőt kipróbálni, és persze azt is, hogyan készíts otthon cappuccinót vagy caffe lattét.
Mi a különbség a cappuccino és a latte között?
A legfontosabb eltérés az összetevők - főleg a tej és kávé - arányában és szerkezetében rejlik.
- Cappuccino: közepes méretű (150–180 ml), klasszikusan egy adag eszpresszóból, forró tejből és kb. 2 cm vastag tejhabból áll. A modern változatnál selymes mikrohab kerül a tetejére, amit a kávéfőző gőzfúvókájával lehet előállítani.
- Caffè latte: jóval nagyobb (általában 250–330 ml), 30–35 ml kávéból és nagyjából 210 ml gőzölt tejből készül, tetején vékony habréteggel. A latte art – a tejhabbal rajzolt minták – elsősorban ennél az italnál váltak igazán népszerűvé.
Mindkét italhoz használhatsz füles bögrét, de a latte gyakran magasabb pohárban kerül az asztalra.
Caffè latte – krémes, nagy bögrés kényeztetés
A latte olaszul tejet jelent, tehát ha csak egy lattet próbálnál rendelni egy olaszországi kávézóban, a felszolgáló nagy valószínűséggel egy pohár forró tejet hozna ki. Kérj inkább egy caffè lattét.
A klasszikus verzió eszpresszóval készül, de manapság filterkávéval is elterjedt.
A kávét helyettesítheted más itallal, például kakaóval, matchával vagy teával. Teával kombinálva egy nagyon népszerű, fűszeres ital jön létre, az úgynevezett chai latte. Az ízesített változatok is nagyon népszerűek, így a mogyorós, karamellás, sütőtökös vagy akár mézeskalácsos latte.
Ne keverd össze a latte macchiatóval, amely három különálló rétegéről – tej, kávé és tejhab – ismerhető fel.
Cappuccino – a habos klasszikus
A cappuccino a kapucinus szerzetesek barna csuhájáról, az ún. caputiumról kapta a nevét, bár ők maguk nem ittak ilyen italt. Alapja a minőségi eszpresszó, amelyhez ⅓ rész gőzölt tej és ⅓ rész tejhab társul.
A legjobb cappuccinót széles, lekerekített porceláncsészében szolgálják fel. Bár gyakran szórnak a tetejére fahéjat vagy csokoládét, ezek inkább modern kiegészítések – a klasszikus cappuccino önmagában is tökéletes.
Hogyan készíts otthon cappuccinót és lattét?
A caffè latte és a cappuccino az elkészítésükben is különböznek.
Cappuccino elkészítése lépésről lépésre
A cappuccino nem véletlenül lett a kávézók egyik alapitala: kis csészében, vastag habkoronával mindig ünnepélyes pillanat. Otthon is elkészítheted:
- Önts 25–30 ml eszpresszót egy előmelegített csészébe.
- Habosíts fel tejet – a legjobb, ha gőzfúvókát vagy tejhabosítót használsz, de egy French press is segíthet. A 70 °C-ra melegített tejből selymes, krémes habot kapsz.
- Öntsd a tejhabot az eszpresszóra fokozatosan, körkörös mozdulatokkal, a közepétől kifelé haladva. A habréteg legalább 2 cm vastag legyen.
Az első korty után szinte biztos, hogy tejhab-bajusszal mosolyogsz majd. Ha pedig erősebb, markánsabb élményre vágysz, próbáld ki a rokonát, a flat white-ot.
Caffè latte elkészítése
A latte igazi hosszú kortyolgatós ital, amelyben a tej dominál, így lágyabb, selymesebb élményt ad. Így készítsd el:
- Főzz egy adag eszpresszót (vagy dupla eszpresszót).
- Habosítsd a tejet, majd öntsd a csészébe úgy, hogy először a tej, végül a hab kerüljön a tetejére. Egy nagyobb (280–330 ml) bögrében vagy magas pohárban tálald, így érvényesül legjobban a krémes állag.
- A latte két rétegből áll (tej + kávé), ellentétben a háromrétegű latte macchiatóval.
Ha kedved van kísérletezni, próbáld ki az egyszerű formákat a tejhabbal: egy szív, egy levél – és máris belépőt váltottál a latte art világába.
Inkább egy jeges ital esne jól? Könnyen elkészíthető, finom jegeskávé receptjeinket biztosan szeretni fogod! !
Tippek és trükkök a tökéletes cappuccinohoz és lattéhoz
1. Milyen tejet válassz?
A teljes tej krémesebb, édesebb habot ad, míg a zsírszegény tej könnyebb, levegősebb állagot hoz. Ha növényi tejjel próbálkoznál, a barista változatokat keresd, mert ezek jobban habosodnak.
2. A tej hőmérséklete számít.
60–70 °C között a legfinomabb: elég meleg, hogy élvezetes legyen, de nem égeti meg a tejet, így megmarad az édes íze.
3. Eszpresszó alapnak.
Használj frissen őrölt, közepesen pörkölt kávét – így a cappuccino csokis, diós jegyei és a latte lágy karaktere is szépen érvényesül.
4. Latte art kezdőknek.
Nem kell bonyolult mintákkal kezdeni: egy szív vagy egy egyszerű levél is igazi kávéházi hangulatot ad.
A tökéletes kávéhoz csupán pár apróságra van szükség. Nézd meg tippjeinket a profi felszereléshez, és persze egy jó presszófőző sem árt!
További inspirációk a számodra
A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?
A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán
A legjobb linzer receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek
Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő
Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly
Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan
A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)
Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?
A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos
Alma befőzése réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek - cukor nélkül is elkészíthető!
Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!
Egészséges étrend télre
Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban
Kukoricafőzés: hogyan és meddig kell főzni a csemegekukoricát?
Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül
Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!
A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más
Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?
Krumplifőzés: tippek és trükkök a krumpli főzéséhez és tárolásához
Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket
Hogyan főzzünk gerslit: tippek és receptek
Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás
A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is
Hogyan főzzünk hajdinát?
Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom
A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat
Csicseriborsó főzése és felhasználása – egészségesen, egyszerűen
Hogyan főzz rizst
Jegeskávé receptek házilag
Lencsefőzés egyszerűen – főzési idő, áztatás, puffadás elleni tippek
Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal
Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?
Uborka eltevése sütőben, mosogatógépben vagy fazékban – és hogyan készíthetsz savanyúságot dunsztolás nélkül?
A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból
Köretek, amiket nem lehet megunni
Különleges receptek grillezéshez
Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság
A kávé tárolása és a leggyakoribb hibák, amiket elkövethetsz
A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez
Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept
Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz
Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden
Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen
Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept
Hogyan készítsd el a káposztát?
Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz
Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel
A kedvenc saslik receptjeink
Élvezd a szüretet otthon - 4 ötlet, hogyan csináld stílusosan
Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más
Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt
Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?
Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért
Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben
Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?
Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?
A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek
Tippek hangulatos nyári piknikekhez