A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?
A szilva nemcsak finom és sokoldalúan felhasználható, de az egészségedre is rendkívül jótékony hatással van. Annak érdekében, hogy kihasználhasd e tápláló gyümölcs minden előnyét, tippeket adunk az elkészítéshez, tanácsokat a megfelelő tárolásához és ízletes recepteket is bemutatunk. Hogyan szárítsd otthon aszalóban vagy sütőben, tartósítsd a következő szezonig, és milyen jótékony hatásai lehetnek a szervezetre?


Előkészítés és elkészítés
- Válassz jó minőségű, egészséges és érett gyümölcsöket. Nem lehetnek túlérettek, és nem mutathatják romlás vagy akár rothadás jeleit.
- Mosd meg őket, távolítsd el a szárukat, igény szerint szeleteld vagy felezd el őket, és távolítsd el a magokat.
- Szárítsd ki őket a kiválasztott módszerrel. A félbevágottakat mindig héjukkal lefelé helyezd el.
- Amikor még rugalmasak, de már nem jön ki belőlük lé, amikor összenyomod őket, készen állnak. Nem lehetnek kemények és túlszáradtak.
- Hagyd legalább 1 órán keresztül hűlni.
- Tárold hűvös, sötét helyen, légmentesen záródó edényekben.

3 módszer a szilva szárítására
Aszalógép
A többi gyümölcshöz hasonlóan a szilvát is 60 °C körüli hőmérsékleten aszald. Először tisztítsd meg, félbevághatod és kimagozhatod, vagy fel is negyedelheted. Ezután helyezd héjjal lefelé egy rétegben a szárítórácsra, hogy ne érjenek egymáshoz.
Szárítsd 5-8 órán keresztül, időnként ellenőrizd és változtasd a rácsok helyzetét, hogy a száradás egyenletes legyen.
Hogyan válassz aszalógépet? Kipróbáltuk a G21 Paradiso Big aszalógépet

Elektromos, légkeveréses és gázsütőben
Sütőben a szilvát három fázisban kell aszalni, minden alkalommal eltérő hőmérsékleten és idővel. Első lépésként a megmosott és kimagozott gyümölcsöket fektesd sütőpapírral bélelt tepsire. Egy rétegben helyezd el őket úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Ha félbevágtad a gyümölcsöket, héjjal lefelé helyezd el őket.
A szárítás lépései:
- Szárítsd 50°C-on az első 5 órában.
- Kapcsold ki a sütőt, és hagyd kihűlni benne a szilvát.
- Szárítsd további 12 órán át 70 °C-on.
- Kapcsold ki ismét a készüléket, és hagyd benne a gyümölcsöt további 5 órán keresztül.
- Végül szárítsd körülbelül 3 órán át 60 °C-on.
Alternatív megoldásként két fázisban is száríthatod - körülbelül 4 órán át 50-60 °C-on, hagyd kihűlni, majd további 3 órát 60-65 °C-on.
Mivel a gyümölcs elég tömör és lédús, ezek a szünetek nagyon fontosak. Ha ezt kihagyod, nem fog jól megszáradni. Ha több tepsivel dolgozol, vagy a sütőd nem egyenletesen süt, akkor folyamatosan forgasd és cseréld a tepsiket.
Napon
Ez a módszer, ami a leginkább energiatakarékos és pénztárcabarát, egyben a legidőigényesebb is. A napon aszalás akár 9 napig is eltarthat - 5 napig közvetlen napfényben, majd 4 napig árnyékban. Éjszaka és rossz időben pedig be kell vinni a gyümölcsöket a lakásba.
A szilvát mosd meg, vágd ketté és magozd ki. Egy rétegben terítsd el őket egy hálós tálcára úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Ezután fedd le őket egy réteg szövettel vagy egy régi függönnyel, hogy megvédd őket a rovaroktól. Vigyél el mindent olyan helyre, ahol közvetlen napfény éri őket, naponta egyszer fordítsd meg a gyümölcsöket, és éjszakára vidd be őket. 5 nap elteltével tedd a tálcákat az árnyékba, és hagyd őket száradni még 4 napig, amíg a gyümölcs elkészül, és nem folyik belőle lé.
Egészségre gyakorolt hatások - székrekedés, hasmenés, diéta, terhesség
Az aszalt szilva gazdag vitaminban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak az általános egészséghez. A benne lévő C-vitamin támogatja az immunrendszert és megvédi a szervezetet a szabad gyököktől, amelyek sejtkárosodást okozhatnak. A béta-karotin hozzájárul a sejtek védelméhez, ami megelőzi az érelmeszesedést, a szívbetegségeket vagy a vastagbéldaganatokat, és csökkenti a gyulladásokat. K- és E-vitamint is tartalmaz.
A kálium javítja a csontok egészségét, mivel véd a kalciumvesztéstől, szükséges a normál vérnyomás fenntartásához és a megfelelő szívműködéshez.
A szilva természetes hashajtó hatásáról ismert, ami a magas rost (beleértve az oldható rost) és egyéb anyagok tartalmának köszönhető. Így biztosítja a megfelelő bélperisztaltikát, és hatékony lehet a székrekedés megelőzésében és kezelésében, de hasmenés esetén is segíthet. Befolyásolja a bél mikrobiomjának egészségét is, amely kulcsfontosságú az általános jó közérzet és számos betegség megelőzésében. A rostok segítenek normalizálni a vércukorszintet, csökkentik a koleszterinszintet és hatékonyan telítenek. Ez különösen akkor hasznos, ha fogyni próbálsz.
Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően a szilva hozzájárulhat a szervezet krónikus betegségekkel szembeni védelméhez. Az antioxidánsok semlegesítik a káros szabad gyököket a szervezetben, ezáltal csökkentik az oxidatív stresszt.
Az alábbi táblázatban áttekintést találsz 100 g aszalt szilva hozzávetőleges tápértékéről. Ez összehasonlítható a napi ajánlott adag (RDA) százalékaival vagy grammjaival. Mit tartalmaz?
100 g aszalt szilva | Ajánlott napi bevitel | |
Kalória | 240 kcal | 1600-2500 kcal nemtől, aktivitástól és életkortól függően |
Rost | 7,1 g | 25-30 g |
Cukrok | 38,1 g | 25-40 g |
Zsírok | 0,4 g | kb. 1 g/1 testtömeg |
Fehérjék | 2,18 g | kb. 1 g/1 testtömeg |
A-vitamin | 781 IU | max. cca 2 000 mg |
C-vitamin | 0,6 mg | 1 % |
K-vitamin | 60 mg | 70 % |
Kalcium | 43 mg | 4 % |
Vas | 0,9 mg | 8 % |
Magnézium | 41 mg | 10 % |
Kálium | 732 mg | 25 % |
Nátrium | 2 mg | 0,1 % |
Cink | 0,44 mg | 3 % |
Foszfor | 69 mg | 10 % |

Fogyókúra során
A szárított gyümölcsök természetesen édesebbek, és magasabb a kalóriatartalmuk is (240 kcal/100 g). Ugyanakkor alacsony glikémiás indexüknek és magas rosttartalmuknak köszönhetően diétába is beilleszthetők. Hosszú ideig eltelítenek, gyorsan csillapítják az éhséget, és segítik az emésztést, valamint a vércukorszint szabályozását. Lelkiismeret-furdalás nélkül nassolhatsz pár szemet, zabpehelyhez adhatod, vagy egészséges desszertet készíthetsz belőlük. A „mindent mértékkel” azonban itt is érvényes.
Terhesség alatt
Az aszalt szilva határozottan biztonságos és egészséges táplálék a terhes nők számára. Vas- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően segíthet megelőzni a terhesség során gyakran fellépő vérszegénységet. Emellett a rostok segítenek a várandós nők gyakori problémáján, a székrekedésen. Ahogy fentebb említettük, a szilva segít a vércukorszint szabályozásában, gondoskodik a szív és a csontok egészségéről, és nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz.
Mint minden élelmiszer esetében, itt is fontos a mértékletesség, és hogy az étrendedet a saját igényeidhez és egészségi állapotodhoz igazítsd. Mindig konzultálj a kezelőorvosoddal az étrendedben bekövetkezett bármilyen változásról.
Hogyan kell tárolni és mennyi ideig áll el
A megfelelően szárított szilvát légmentesen záródó edényekben vagy visszazárható zacskóban kell tárolni. Tárold közvetlen napfénytől védett helyen, ahol alacsony a páratartalom és a hőmérséklet. Ideális lehet egy hűvösebb kamra vagy egy szárazabb pince, ahol néhány hónapig eláll.
Hűtőszekrényben tárolva az eltarthatósága körülbelül fél évre meghosszabbodik. A fagyasztóban pedig több mint egy évig eláll.



Receptek aszalt szilvával
Aszalt szilva szalonnába göngyölve
- 30 kimagozott aszalt szilva
- 30 hámozott mandula
- 30 szelet bacon
- 250 ml portói bor vagy sherry
Elkészítés
Töltsd meg a szilvákat mandulával, és öntsd rájuk az alkoholt egy tálban. Hagyd pácolódni legalább 30 percig, majd szűrd le, és hagyd lecsepegni. Tekerd be őket egyesével baconszeletekbe, és rögzítsd fogpiszkálóval.
Serpenyőben vagy tepsiben 200 °C-os sütőben addig sütjük, amíg a szalonna meg nem pirul és ropogós nem lesz.
Tipp:A mandulát betöltés előtt szárazon megpiríthatjuk egy serpenyőben.

Aszalt szilva csokoládéban
- 200 ml rum
- 30 db kimagozott szilva
- 30 hámozott mandula
- 200 g étcsokoládé (magas százalékú vagy főzéshez)
- őrölt dió (opcionális)
Elkészítés
Áztasd a szilvákat rumba egy éjszakára, majd másnap szűrd le csepegtesd le őket. Ezután készíts mindegyikbe egy kis lyukat, töltsd meg mandulával, és nyomd össze újra a vágás széleit.
Óvatosan olvaszd fel a csokoládét vízfürdőben vagy 30 másodperces időközönként a mikrohullámú sütőben. Fogpiszkálóval vagy villával mártogasd a szilvákat a csokoládéba, és tedd őket rácsra vagy sütőpapírra. Mielőtt megszáradnának, belemártogathatod őket darált dióba.
Tipp: A gyümölcsöt megtöltheted mandulával, mielőtt rumba áztatnád, így abba is szépen beszívódik és megpuhul.

Aszalt szilvával, lekvárral és dióval töltött sertés szűzpecsenye
- 4 db, egyenként kb. 200 g-os sertés szűzpecsenye
- 10 kimagozott aszalt szilva
- 4 evőkanál szilvalekvár
- 4 evőkanál dió vagy mogyoró apróra vágva
- olívaolaj
- 1 teáskanál fahéj
- egy csipet őrölt szegfűszeg
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés
Vágd a szilvát csíkokra, és keverd össze a lekvárral, fűszerekkel, 1 evőkanál olajjal és a dióval. Vágj lyukakat a sertéskaraj tekercsek közepébe, hogy zsebeket alakíts ki a tölteléknek. Ezután kanállal vagy habzsákkal töltsd meg a húst a töltelékkel, kend meg egy kevés olajjal, és pár percig pihentesd.
Forrósíts fel egy serpenyőt, és pirítsd meg a húst minden oldalról. Ha megpirult, vedd lejjebb a lángot vagy a teljesítményt, és lassan süsd készre, amíg belül még enyhén rózsaszín nem lesz.
Burgonyapürével vagy sült burgonyával tálaljuk.
Tipp: A különlegesebb íz érdekében sütés előtt tekerd a szűzpecsenyét baconbe vagy szárított sonkába.

Szilvaszósz húshoz vagy sajthoz
- 100 g kimagozott aszalt szilva
- 1 chili paprika
- 200 ml vörösbor
- 4 evőkanál szilvalekvár
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál vaj
- 1 mogyoróhagyma vagy egy kisebb hagyma, apróra vágva
- 1-1 csipet bors és só
- 1 citrom héja
Elkészítés
A mogyoróhagymát vajon dinszteld meg és szórd meg cukorral. Keverd össze és hagyd kissé karamellizálódni. Add hozzá a felaprított szilvát, a finomra vágott chilit és a bor felét. Hagyd pár percig forrni, hogy a folyadék mennyisége körülbelül a felére csökkenjen.
Ezután add hozzá a lekvárt, sózd és borsozd meg, majd öntsd hozzá a maradék bort, és forrald fel újra, hogy a mártás besűrűsödjön. A végén citromhéjjal illatosíthatod.
További inspirációk a számodra

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez
