A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A kedvenc saslik receptjeink
Hús, hagyma, szalonna, paprika, cukkini és kezdjük elölről. Hús, hagyma, szalonna... Mindezt és még sok minden mást szépen egy grillnyársra rendezni, rádobni a grillre, az eredmény pedig az egyik legnépszerűbb nyári finomság: a saslik, más néven rablóhús. Az alábbiakban összegyűjtöttük a kedvenc grill nyárs receptjeinket, és nem feledkeztünk meg a pácokról sem. Próbáld ki a csirke- és sertésnyársak mellett a zöldségnyárs recepteket is, nem fogsz csalódni!


Saslik a grillen
A legnépszerűbb grill nyársak még mindig a húsos változatok. Teljesen mindegy, hogy csirkéről, sertésről vagy pulykáról beszélünk. Bármelyikből remek saslik készíthető.
Vedd az alábbi összetevőket laza inspirációként az alkotásaidhoz, és használd őket tetszés szerint. Nem szereted a gombát? Nyugodtan hagyd ki. Kifelejtettünk valamit, amit nagyon szeretsz, és nem tudsz nélkülözni a nyársról? Ha úgy gondolod, hogy oda való, szúrd csak rá! Légy eredeti, és alkosd meg a saját tökéletes falatodat.
Alapvető hozzávalók
- csirkemell filé, sertéslapocka vagy pulykamell
- angol szalonna
- paprika
- cukkini
- padlizsán
- hagyma
- csiperkegomba
Hogyan pácold a saslikot?
Csirkenyárs pác
- olívaolaj
- szójaszósz
- só és fekete bors
- citromlé
- gyömbér
- méz
- fokhagyma
- chili paprika
Merüljünk el a pácban, mindenekelőtt a csirkéhez illőben. A csirkehúshoz jól illik a méz édes íze.

- Készíts elő egy nagy tálat, és önts bele néhány kanál olívaolajat, szójaszószt (könnyen helyettesítheted például Worcestershire szósszal) és egy-két kanál citromlevet.
- Reszelj friss gyömbért a tálba, és néhány kanál mézzel ízesítsd.
- A pácot enyhén sózd és borsozd meg. Ha szereted a fokhagymát, azt is tehetsz bele – akár frissen zúzott, akár szárított formában. A finomra vágott chili paprikával vagy néhány kanál mustárral pedig nem rontasz el semmit.
- Most készítsd elő a húst. Tisztítsd meg, vágd nagyobb kockákra (gondolj arra, hogy rá kell húznod majd a nyársra őket - a kockák ne legyenek se túl nagyok, se túl kicsik), végül tedd őket az előre elkészített pácba.
- A kockákat alaposan dörzsöld át a kezeddel a pácban, hogy az valóban minden darabra rákerüljön.
- Hagyd legalább fél órát pácolódni a húst, de ideális esetben legalább 6 órát pihentesd. Minél hosszabb a pácolási idő, annál jobb az íz!
Pác sertésnyárshoz
- napraforgóolaj
- só, bors
- hagyma
- fokhagyma
- friss fűszernövények
- szárított chili
- Önts néhány evőkanál növényi olajat a tálba.
- Hámozd meg a hagymát és a fokhagymát. A hagymát vágd apróra, a fokhagymát pedig reszeld le, majd mindkettőt tedd a tálba.
- Sózd és borsozd meg, illetve ízlés szerint adj hozzá egy kevés szárított chilit.
- Most a fűszernövényeken a sor. A sertéshúshoz sok minden passzol, javasoljuk például a friss kakukkfű, rozmaring és oregánó használatát, de ne félj kísérletezni. A sertéshús tényleg sokat elbír, legyen szó akár fűszernövényekről, akár fűszerekről.
- A sertéshúst vágd kockákra és tedd a pácba.
- Győződj meg róla, hogy minden egyes darabra valóban került pác, és hagyd pihenni a húst egy éjszakán át.

Hogyan készíts grillnyársat?
Pácolás után a hús készen áll a következő lépésekre. De hogy mit kombinálsz össze a nyárson, az teljesen rajtad múlik. A klasszikusok a hagyma, valamint a piros és sárga paprika. De természetesen nem kell félned az újszerű alapanyagoktól – például szalonnától, kolbásztól vagy gombától sem. Mi például semmi pénzért sem hagynánk ki a grillezett cukkinit.
A zöldségeket és a többi hozzávalót mosd és hámozd meg, majd vágd a húshoz hasonló méretű darabokra. A nyársnak kiegyensúlyozottnak kell lennie.
Az egyes hozzávalókat felváltva húzd a nyársra. Erre nincs szabály, talán csak az, hogy a szalonna a hús mellé kerüljön, mivel nemcsak az íze miatt kerül a nyársra, hanem azért is, hogy a hús ne száradjon ki és finom szaftos maradjon.
Tisztán húsnyárssal is találkozhatunk, amikor is a zöldségeket külön grillezik és köretként tálalják. Ennek az elkészítési módnak a nyilvánvaló előnye, hogy minden hozzávalót pontosan addig grillezhetsz, ameddig szükséges.
Útmutató saját kerti grill készítéséhez és a grill begyújtásához

Hogyan kell nyársat grillezni?
Egyáltalán nem mindegy, hogy a nyársat klasszikus faszenes grillen, elektromos grillen vagy esetleg forró levegős sütőben tepsiben sütjük. Azonban még egy serpenyővel sem foghatsz mellé!
Ha a grill mellett döntöttél, javasoljuk, hogy keress speciális állványt, amely biztosítja, hogy a nyárs ne feküdjön közvetlenül a rácson, és szükség szerint szabadon forgathasd. Az állványokat általában az acél grillnyársakkal együtt árulják, így könnyen beszerezheted.
Olcsóbb megoldás a nyársat alufóliába csomagolni. Először megsütöd benne a nyársat, és csak az utolsó percekben veszed le róla a fóliát, és enélkül fejezed be a grillezést. Tehát ez jó választás, ha szereted a ropogós és aranybarna kérget.
Alufólia nélküli grillezésnél is célszerű hasonló elvet követni - a nyársakat hosszabb ideig grillezzük közvetett hőn, és csak néhány percig hagyjuk a közvetlen tűzön.
Mennyi ideig kell grillezni a nyársat?
A grillezési idő a nyárs típusától függ. Csirke esetében a minimális időtartam körülbelül 15 perc, sertéshúsnál pedig megközelíti a 30 percet.
Mivel tálald a nyársat?
A nyársakat külön is tálalhatod, vagy készíthetsz melléjük egyszerű és gyors grillezett burgonyát. Természetesen a friss kenyérben sem fogsz csalódni – főleg, ha a grillre is rádobod egy kis időre. És ne becsüld alá a mártásokat sem. Egy finom mártást összedobhatsz otthon is, de válogathatsz a boltok polcairól is.

Zöldséges saslik - vegetáriánus és vegán
Bár a legtöbbünk a grillnyársat főként a húshoz köti, ez nem jelenti azt, hogy a kínálat ezzel véget is ér. Éppen ellenkezőleg, a vegetáriánus és vegán nyársak egyre népszerűbbek. Nemcsak azért, mert egy kicsit egészségesebbek, hanem azért is, mivel finom ízűek és csábítóan mutatnak a tányéron.
Hozzávalók
- sárga és piros paprika
- koktélparadicsom
- lilahagyma
- cukkini
- fokhagyma
- csiperkegomba
- füstölt tofu vagy feta sajt
- olívaolaj
- citromlé
- bazsalikomos pesto
- só, bors
- Még a zöldségnyárs sem nélkülözheti a pácot. Önts egy tálba néhány kanál olívaolajat és pár kanál citromlevet.
- Adj hozzá egy-két gerezd reszelt fokhagymát és egy kevés bazsalikom pestót.
- A pácot ízesítsd sóval és borssal, majd jól keverd össze.
- Az előkészített zöldségeket mosd és hámozd meg, utána darabold fel.
- Rád bízzuk, hogy a vegetáriánus utat választod-e sajtot nyárssal, vagy a vegán utat választod tofuval. Tegyük hozzá, hogy a szójakocka és a tészta is remekül helyettesíti a húst.
- Miután mindent kockákra vágtál hagyd pácolódni legalább fél órát.
- Gyújtsd be a grillt, és kezdd el felváltva a nyársra húzni a zöldségeket és a többi hozzávalót.
- A zöldségnyársakat mindkét oldalon körülbelül 5 percig grillezd. Grillezés közben megkenheted őket a megmaradt páccal.
A kész nyársakat enyhén fűszerezett, szárított paradicsommal kevert kuszkusszal, vagy bulgurral tálalhatod.
Gyümölcsnyárs gyerekeknek
És ha azt szeretnéd, hogy a kicsik is élvezzék ezeket az egészséges finomságokat, próbálj meg egyszerű nyársat készíteni nekik apróra vágott gyümölcsből - banánból, eperből, almából és bármiből, ami otthon van a hűtőben. Még csak grillezni sem kell ezeket a nyársakat, mégis fogadunk, hogy nagy mosolyt csalnak majd a kicsik arcára, és maximális sikert aratnak!
További inspirációk a számodra

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez
