A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen
Itthon nem igazán elterjedt a marha steak grillezése. Sokan attól tartanak, hogy az ilyen jó minőségű hús a grillen sütve valahogy veszít az élvezeti értékéből. Ez azonban hatalmas tévedés, mivel a steak az egyik legnagyszerűbb grillezett finomság, amit valaha is megízlelhetsz. És őszintén szólva nem kell túlgondolni. Bárki készíthet marha steaket a grillen – főleg, ha a cikkünk tanácsaival felvértezve vágsz bele a grillezésbe!



Rib eye? Rump steak? Flank steak? Hogyan válassz marhahúst grillezéshez?
A finom grillezett steakhez vezető út a hentesnél kezdődik. A kérdés tehát már a nyelved hegyén van: „Melyik marhahús illik legjobbana legideálisabb egy grillezett steaknek”?
A válasz pedig egyszerű: az, amelyik a legjobban tetszik.
- A puha és sovány steakeket részesíted előnyben nagyobb zsírdarabok nélkül? Válassz hátszínt, bélszínt (striploin) vagy rump steaket.
- Inkább felpattannál az ízek hullámvasútjára? Adj esélyt a magasabb zsírtartalmú húsnak, és válassz rib eye, flank steak vagy chuck roll steaket. Ezek valódi zsírral márványozott ízbombák; szaftos darabok, amelyek páratlan ízzel büszkélkedhetnek.
Akárhogy is, a grillezett marhahúsnak mindig valamilyen érlelésen kell átesnie, legyen az akár száraz, akár nedves. Ekkor lágyabb lesz, és erősebb lesz az íze.

Marha steak pácolása - így csináld
A hús előkészítése grillezés előtt
Grillezés előtt természetesen meg kell tisztítani a húst. Ezután vágd fel nagyjából azonos méretű darabokra. A marha steaknek körülbelül 2-3 centiméter vastagnak kell lennie. Nehogy kiklopfold a húst! Elég, ha enyhén megformálod a kezedben.
Pácolni vagy nem pácolni? Ez itt a kérdés
Biztosan találkozni fogsz szakácsokkal, akik megpróbálnak meggyőzni arról, hogy ne tegyél húst a grillre pác nélkül. És a legtöbb esetben valószínűleg egyetértenénk velük. Csak egy kis kivétel van, ez pedig a marha steak. Ha egy igazán minőségi darab húst választottál a hentesnél, az nemhogy meglesz pác nélkül is, hanem szó szerint kitűnő ízű lesz anélkül is!
A soványabb darabokat grillezés előtt megkenheted egy kis olajjal, de a steaknél inkább kerüld a hosszabb pácolást.
És kerülnénk a sózást, borsozást és mindenféle fűszerezést is a grillezés előtt. A fűszerezés határozottan hozzátartozik a steakhez, de fontos, hogy pontosan akkorra időzítsd, amikor a legjobb eredményt adja. Véleményünk szerint érdemesebb a húst a grillről való levétel után fűszerezni, nem pedig előtte. A só kiszáríthatja a nyers húst, és a nagyobb darabos fűszerek (és fűszernövények) megéghetnek a grillen.

Hogyan grillezd a marha steaket?
Szépen, ügyesen. Az első dolog, amire ügyelni kell grillezés előtt, az maga a grill. A grillt és különösen a grillrácsot sütés előtt meg kell tisztítani! Ehhez megosztunk néhány hasznos tippet a Grill tisztítása: Grill ráégett szennyeződések nélkül című cikkben. Ezután a tiszta rácsot bekenheted olajjal vagy zsírral, mielőtt bemelegítenéd. Így a hús nem ragad rá annyira sütés közben.
A következő lépés a hús temperálása. Grillezés előtt egy órával vedd ki a steaket a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten pihenni. Ha a hideg húst közvetlenül a hűtőből teszed a forró grillre, hősokkot szenved. A hősokk pedig kemény és rágós steaket eredményez.
Végül be kell gyújtanod a grillsütőt. És amikor azt mondjuk, hogy „forró” legyen, azt tényleg komolyan gondoljuk. Nem hatalmas lángok kellenek, de nem is haldokló szénmaradványok. Egy igazán forró rácsra és grillre van szükség, amin kígyóként sziszeg a hús.

Mennyi ideig grillezd a steaket és milyen hőmérsékleten?
Mindenki másképp szereti a sült steaket, és minden steak más vastagságú és más zsírtartalmú. Ezért nem tudunk bármilyen fix, konkrét grillezési időt meghatározni. Általánosságban elmondható, hogy mindkét oldalon körülbelül 4 perc elég lehet a húsnak, de biztosat nehéz mondani.
De honnan tudod, hogy a hús kész? Segít a húshőmérő!
- Ha a hús belső hőmérséklete 50 °C körül van, akkor úgynevezett rare, azaz puha és vöröses színű,
- ha a hús belső hőmérséklete 55 °C körül van, akkor medium rare, ezért kissé keményebb és rózsaszínűvé válik,
- és ha a hús belső hőmérséklete meghaladja a 65 °C-ot, akkor medium vagy well done, azaz kemény és barna.
Hőmérő helyett hagyatkozhatsz a „hagyományosabb” tapintási technikára, de az őszintén szólva nem árul el sokat - hacsak nincs sok tapasztalatod a steakekkel kapcsolatban.
A hús forgatása
Ne felejtsd el megfordítani a húst grillezés közben, és semmilyen körülmények között se piszkáld meg. Használj grillfogót minden mozgatáshoz! Csak egy szúrás a villával, és a hús sok levet veszít.
A zsír és az olaj nem csöpöghetnek közvetlenül a szénre, mivel visszajutnak a húsra egészségtelen égestermékek formájában. Ezért használj csepegtetőtálcát, vagy tegyél legalább egy darab alufóliát a hús alá.
Grillezés: A leggyakoribb hibák a grillezés során, avagy hogyan kell helyesen grillezni?

Kész a grillezés, most mi következik?
Sütés után vedd le a húst a grillrácsról, és vértezd fel magad egy kis türelemmel. Tarts ki, és ne kezdd el azonnal felvágni. Néhány percig pihentesd - ideális esetben fóliába csomagolva, hogy ne hűljön ki-, és a leve szépen eloszlik, és már az első vágás után sem fog kifolyni.
És végül elérkeztünk a várva várt pillanathoz, amikor is elkezdheted a hús fűszerezését. Só és bors ízlés szerint. A steaket megkenheted egy kis vajjal (például fokhagymával keverve), és fűszernövényekkel díszítheted.
És mivel tálald a steaket? A grillezett burgonya és egyéb grillezett zöldségek jó választás, de a friss kenyeret sem vetjük meg.
Steak elektromos grillen
A kontakt grillen való grillezés alapvetően nem különbözik a faszenes grill használatától.
- Csatlakoztasd a grillsütőt az aljzatba, és melegítsd fel 220 °C-ra (vagy egyes modelleknél egyszerűen válaszd ki a steak sütési módot).
- Papírtörlővel szárítsd meg a húst, és enyhén kend meg olajjal.
- Helyezd a húst a forró grillre, és zárd le a grill „fedelét”, hogy a steak mindkét oldala megsüljön.
- Miután a steak elérte a számodra megfelelő készenléti fokot (és ezzel a megfelelő belső hőmérsékletet), vedd le a grillről, és hagyd pihenni egy kicsit a melegben.
További inspirációk a számodra

Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő

Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül

A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)

Egészséges étrend télre

Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!

Hogyan főzz be almát réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek? Cukor nélkül is elkészíthető!

Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban

Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan

Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom

Hogyan főzz rizst

Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal

Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?

Hogyan főzz be uborkát sütőben, mosogatógépben vagy fazékban, és hogyan tedd el tartósítás nélkül?

Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!

A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból

Különleges receptek grillezéshez

Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság

A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez

Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept

Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz

Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden

Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept

Hogyan készítsd el a káposztát?

Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz

Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel

A kedvenc saslik receptjeink

Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más

A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is

Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt

Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?

Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?

Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?

A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?

A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán

A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos

A legjobb omlós tészta receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek

A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más

A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek

Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly

Tippek hangulatos nyári piknikekhez
