A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen
Itthon nem igazán elterjedt a marha steak grillezése. Sokan attól tartanak, hogy az ilyen jó minőségű hús a grillen sütve valahogy veszít az élvezeti értékéből. Ez azonban hatalmas tévedés, mivel a steak az egyik legnagyszerűbb grillezett finomság, amit valaha is megízlelhetsz. És őszintén szólva nem kell túlgondolni. Bárki készíthet marha steaket a grillen – főleg, ha a cikkünk tanácsaival felvértezve vágsz bele a grillezésbe!
Rib eye? Rump steak? Flank steak? Hogyan válassz marhahúst grillezéshez?
A finom grillezett steakhez vezető út a hentesnél kezdődik. A kérdés tehát már a nyelved hegyén van: „Melyik marhahús illik legjobbana legideálisabb egy grillezett steaknek”?
A válasz pedig egyszerű: az, amelyik a legjobban tetszik.
- A puha és sovány steakeket részesíted előnyben nagyobb zsírdarabok nélkül? Válassz hátszínt, bélszínt (striploin) vagy rump steaket.
- Inkább felpattannál az ízek hullámvasútjára? Adj esélyt a magasabb zsírtartalmú húsnak, és válassz rib eye, flank steak vagy chuck roll steaket. Ezek valódi zsírral márványozott ízbombák; szaftos darabok, amelyek páratlan ízzel büszkélkedhetnek.
Akárhogy is, a grillezett marhahúsnak mindig valamilyen érlelésen kell átesnie, legyen az akár száraz, akár nedves. Ekkor lágyabb lesz, és erősebb lesz az íze.
Marha steak pácolása - így csináld
A hús előkészítése grillezés előtt
Grillezés előtt természetesen meg kell tisztítani a húst. Ezután vágd fel nagyjából azonos méretű darabokra. A marha steaknek körülbelül 2-3 centiméter vastagnak kell lennie. Nehogy kiklopfold a húst! Elég, ha enyhén megformálod a kezedben.
Pácolni vagy nem pácolni? Ez itt a kérdés
Biztosan találkozni fogsz szakácsokkal, akik megpróbálnak meggyőzni arról, hogy ne tegyél húst a grillre pác nélkül. És a legtöbb esetben valószínűleg egyetértenénk velük. Csak egy kis kivétel van, ez pedig a marha steak. Ha egy igazán minőségi darab húst választottál a hentesnél, az nemhogy meglesz pác nélkül is, hanem szó szerint kitűnő ízű lesz anélkül is!
A soványabb darabokat grillezés előtt megkenheted egy kis olajjal, de a steaknél inkább kerüld a hosszabb pácolást.
És kerülnénk a sózást, borsozást és mindenféle fűszerezést is a grillezés előtt. A fűszerezés határozottan hozzátartozik a steakhez, de fontos, hogy pontosan akkorra időzítsd, amikor a legjobb eredményt adja. Véleményünk szerint érdemesebb a húst a grillről való levétel után fűszerezni, nem pedig előtte. A só kiszáríthatja a nyers húst, és a nagyobb darabos fűszerek (és fűszernövények) megéghetnek a grillen.
Hogyan grillezd a marha steaket?
Szépen, ügyesen. Az első dolog, amire ügyelni kell grillezés előtt, az maga a grill. A grillt és különösen a grillrácsot sütés előtt meg kell tisztítani! Ehhez megosztunk néhány hasznos tippet a Grill tisztítása: Grill ráégett szennyeződések nélkül című cikkben. Ezután a tiszta rácsot bekenheted olajjal vagy zsírral, mielőtt bemelegítenéd. Így a hús nem ragad rá annyira sütés közben.
A következő lépés a hús temperálása. Grillezés előtt egy órával vedd ki a steaket a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten pihenni. Ha a hideg húst közvetlenül a hűtőből teszed a forró grillre, hősokkot szenved. A hősokk pedig kemény és rágós steaket eredményez.
Végül be kell gyújtanod a grillsütőt. És amikor azt mondjuk, hogy „forró” legyen, azt tényleg komolyan gondoljuk. Nem hatalmas lángok kellenek, de nem is haldokló szénmaradványok. Egy igazán forró rácsra és grillre van szükség, amin kígyóként sziszeg a hús.
Mennyi ideig grillezd a steaket és milyen hőmérsékleten?
Mindenki másképp szereti a sült steaket, és minden steak más vastagságú és más zsírtartalmú. Ezért nem tudunk bármilyen fix, konkrét grillezési időt meghatározni. Általánosságban elmondható, hogy mindkét oldalon körülbelül 4 perc elég lehet a húsnak, de biztosat nehéz mondani.
De honnan tudod, hogy a hús kész? Segít a húshőmérő!
- Ha a hús belső hőmérséklete 50 °C körül van, akkor úgynevezett rare, azaz puha és vöröses színű,
- ha a hús belső hőmérséklete 55 °C körül van, akkor medium rare, ezért kissé keményebb és rózsaszínűvé válik,
- és ha a hús belső hőmérséklete meghaladja a 65 °C-ot, akkor medium vagy well done, azaz kemény és barna.
Hőmérő helyett hagyatkozhatsz a „hagyományosabb” tapintási technikára, de az őszintén szólva nem árul el sokat - hacsak nincs sok tapasztalatod a steakekkel kapcsolatban.
A hús forgatása
Ne felejtsd el megfordítani a húst grillezés közben, és semmilyen körülmények között se piszkáld meg. Használj grillfogót minden mozgatáshoz! Csak egy szúrás a villával, és a hús sok levet veszít.
A zsír és az olaj nem csöpöghetnek közvetlenül a szénre, mivel visszajutnak a húsra egészségtelen égestermékek formájában. Ezért használj csepegtetőtálcát, vagy tegyél legalább egy darab alufóliát a hús alá.
Grillezés: A leggyakoribb hibák a grillezés során, avagy hogyan kell helyesen grillezni?
Kész a grillezés, most mi következik?
Sütés után vedd le a húst a grillrácsról, és vértezd fel magad egy kis türelemmel. Tarts ki, és ne kezdd el azonnal felvágni. Néhány percig pihentesd - ideális esetben fóliába csomagolva, hogy ne hűljön ki-, és a leve szépen eloszlik, és már az első vágás után sem fog kifolyni.
És végül elérkeztünk a várva várt pillanathoz, amikor is elkezdheted a hús fűszerezését. Só és bors ízlés szerint. A steaket megkenheted egy kis vajjal (például fokhagymával keverve), és fűszernövényekkel díszítheted.
És mivel tálald a steaket? A grillezett burgonya és egyéb grillezett zöldségek jó választás, de a friss kenyeret sem vetjük meg.
Steak elektromos grillen
A kontakt grillen való grillezés alapvetően nem különbözik a faszenes grill használatától.
- Csatlakoztasd a grillsütőt az aljzatba, és melegítsd fel 220 °C-ra (vagy egyes modelleknél egyszerűen válaszd ki a steak sütési módot).
- Papírtörlővel szárítsd meg a húst, és enyhén kend meg olajjal.
- Helyezd a húst a forró grillre, és zárd le a grill „fedelét”, hogy a steak mindkét oldala megsüljön.
- Miután a steak elérte a számodra megfelelő készenléti fokot (és ezzel a megfelelő belső hőmérsékletet), vedd le a grillről, és hagyd pihenni egy kicsit a melegben.