A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért
Grillezés pác nélkül? Elképzelhető, de miért tennél ilyet? A pác egy ősi élelmiszer-tartósítószer, ma viszont elsősorban egy kicsit más funkciót tölt be. Ez pedig nem más, mint az íz. És ugye nem akarod megfosztani a grillezett húsokat, sajtokat és zöldségeket az ízüktől? Ezért úgy döntöttünk, hogy bemutatunk neked 9 kiváló pác receptet, amelyek változatos ízvilággal gazdagítják a grillezett finomságokat. A mi kedvencünk a mustáros pác, de adj esélyt a többinek is, nem bánod meg!
A legjobb grillpácok receptjei (nem csak húsokhoz)
BBQ pác húsokhoz, chilivel
- 1 csésze barna cukor
- 1 csésze ketchup
- 1/2 csésze vörösborecet vagy balzsamecet
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
- 2 teáskanál paprika
- 2 teáskanál só
- bors és chili ízlés szerint
Ez a pác szószként vagy mártogatósként is szolgál a kész húshoz. Egy korsó fekete sör hozzáadása pedig sörízt kölcsönöz a pácnak.
Fűszeres-fokhagymás pác
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1/2 csésze vegyes apróra vágott friss fűszernövény (rozmaring, kakukkfű, oregánó, zsálya, petrezselyem)
- 1 teáskanál zúzott fokhagyma
- 1 citrom reszelt héja, és akár leve is
- 1 evőkanál borecet
Chimichurri szósz
- 1/2 csésze olívaolaj
- 1/2 csésze lapos levelű petrezselyem
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál borecet
- 1 teáskanál oregánó
- 1 kis chili paprika, vagy
- 1 teáskanál chili pehely
- 1 teáskanál só
Húsokhoz pácként vagy grillezett steakhez szószként használható.
Mézes-mustáros pác
- 3 evőkanál méz
- 3 kanál dijoni mustár - sima vagy enyhén durva szemcsés
- 2 evőkanál olaj
- só, fokhagyma és chili ízlés szerint
A pác kész húsokhoz szószként is megfelelő, de salátaöntetnek is kiváló.
Portugál tenger gyümölcsei pác
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 apróra vágott chilipaprika, vagy 1 teáskanál chili pehely
- 3 teáskanál paprika
- 2 teáskanál szárított gyömbér
- 2 teáskanál oregánó
- kb. 3 evőkanál olaj
Görög joghurtos pác
- 3 evőkanál olaj
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 2 evőkanál apróra vágott rozmaring
- 1 evőkanál oregánó
- 1 kis csésze sűrű fehér görög joghurt
Ez a pác (mártogatós vagy öntet) különösen grillezett bárányhúshoz kiváló, amely remekül kiegészíti a menta salátát.
Jamaicai pác
- 1 vöröshagyma
- 1 evőkanál gyömbér
- 2 chili paprika, vagy 2 teáskanál chili pehely
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 teáskanál őrölt szegfűbors
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál kakukkfű
- egy csipet őrölt szerecsendió
- 2 evőkanál rum
- 1 evőkanál limelé
Keverd össze az összes hozzávalót, kend a húsra, és hagyd pácolódni több órán vagy akár egy éjszakán át.
Pác Ázsia aromájával
- 3 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál szezámolaj
- 3 evőkanál ecet, ideális esetben rizs- vagy borecet
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál apróra vágott gyömbér
- 1 kanál méz
- 1 apróra vágott újhagyma
Marokkói pác
- 2 evőkanál olaj
- 1/2 csésze citromlé
- 1 kanál méz
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 teáskanál őrölt kömény
- 2 teáskanál sót
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- chili és őrölt fahéj ízlés szerint
Tippek, trükkök és a leggyakoribb hibák pácolás során
Mennyi ideig kell pácolni?
Az első kérdésed minden bizonnyal a következő lesz: „Melyik összetevőt mennyi ideig pácoljam?” Sajnos erre nem tudunk egyértelmű választ adni. Bár valójában mégis. A válaszunk a következő: „Ez sok mindentől függ - az alapanyag típusától, a hús fajtájától, a méretétől..."
- A halak, a sajtok és a zöldségek (igen, ezeket az ételeket is nyugodtan pácolhatjuk) rövidebb időt igényelnek - körülbelül 30 percet. De az tény, hogy pácfürdő nélkül is elkészíthetők, és elég, ha grillezés előtt és közben is megkenjük őket a páccal.
- A csirkehúsnál ez nagyban függ a fajtától és a mérettől. A pácolási idő 1 és 6 óra között változik.
- A sertéshúsnak 6-12 óra szükséges, ezért ideális esetben egész éjszakán át pácoljuk.
- A marhahúsnál 12-24 óra a megfelelő, a vadhúsok pedig még hosszabb pácolást igényelnek.
Nemcsak a minimális, hanem a maximális pácolási időre is érdemes gondolni. Egyes pácok savas komponensei bizonyos idő elteltével kiszáríthatják a húst. És fontos, hogy hűvös környezetben pácolj – ezt a szerepet általában a hűtőszekrény tölti be. Ha a húst hosszú ideig a pácban hagyod normál szobahőmérsékleten, megromolhat, és ezt biztosan nem akarod.
A leggyakoribb hibák a pácolás során
- Túl sok olajat teszel a pácba, ami aztán csak a grillre csöpög.
- Túlságosan megsóztad a pácot. A só szárít, ami különösen kihat a kisebb húsdarabokra és zöldségekre. Sózni biztonságosabb a grillezés után – mindenki saját ízlése szerint.
- Nem csinálsz elég pácot. Minden húsdarabnak és egyéb hozzávalónak teljesen el kell merülnie a pácban. Ellenkező esetben legalább meg kell forgatni őket.
- Megmosás után a húst egyenesen tedd a pácba, és ne szárítsd meg papírtörlővel.
- Túl nagy fűszernövénydarabokat teszel a pácba, és azok grillezés közben megégnek, és ezzel elrontják a grillezett finomság ízét.
- Alumínium vagy hasonló fém tálban pácolsz. A fémes íz ezután a húsba is átkerülhet. Ideálisak az üveg, kerámia vagy rozsdamentes acél tálak. És főként a visszazárható zacskók (vagy ételfólia) a legmegfelelőbb.
- Hagyod az ételt a hűtőben pácolódni, majd azonnal rádobod a grillre – hidegen. Hagyni kell egy-két órát szobahőmérsékleten állni.
- Míg a sertéshús jól bírja a nagyobb mennyiségű fűszernövényeket és fűszereket, a marhahús esetében ennek pont az ellenkezője az igaz. Megteszi egy kis olaj és só, bors, vagy valami más, ami kiemeli az ízét.
- Ha cukrot vagy mézet használsz, ne hagyd túl sokáig az ételt a grillen. Ezek az összetevők könnyen és gyorsan karamellizálódnak és megéghetnek. Ezért figyelni kell rájuk, és alacsonyabb hőmérsékleten kell sütni őket.
Végül néhány apró tipp. Ha a pác túl sűrű, hígítsd fel olajjal, sörrel vagy esetleg borral. Híg páccal küzdesz? Fordulj a tojáshoz vagy a keményítőhöz.
És ne félj kísérletezni a kevésbé nyilvánvaló összetevőkkel. Csirke mellé például jól passzol a méz, a nádcukor és a gyömbér. Mindenféle mustárnak, ketchupnak és még a bazsalikomos pestónak is megvan a helye a pácokban! A legmerészebbek pedig a gyümölcsöknek adhatnak esélyt.
Hús (gyorsított) pácolása vákuumban
Sietve szervezted a grillpartit, és nincs elég időd a pácolásra? Szerencsére van egy mód a folyamat felgyorsítására. Használhatsz vákuumozó gépet! A vákuumozó gép kiszívja a levegőt a pácoló tálból, és a pácolt étel azonnal elkezdi magába szívni az összes ízt és aromát.
Száraz pácolás
Az olaj vagy joghurt alapú pác helyett a húst só, cukor és fűszerek (szárított fokhagyma, szárított hagyma, paprika, chili, bors, fűszernövények) keverékében szárazon is pácolhatsz. A hozzávalókat keverd össze, masszírozd a beolajozott húsokba vagy zöldségekbe, majd hagyd őket pihenni. Ráadásul sütés közben könnyű és ropogós kéreg képződik rajtuk. Leggyakrabban ezt a módszert nagyobb darab húsoknál használják.
Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más Grill hamburger házilag
Varázslatos formula pácok készítéséhez
A jó ízű pác egy egyszerű varázsformulán alapul, ami összesen három összetevőből áll. Ezek az összetevők a következők:
- zsiradék, általában olaj formájában (a zsiradék mindent szépen összetart, az íz hordozója és megakadályozza a kiszáradást is),
- sav, általában ecet, citromlé vagy joghurt formájában (a sav fokozza a grillezett ételek ízét és biztosítja a hús puhaságát - oldja a benne lévő fehérjéket),
- fűszernövények és fűszerek, jellemzően legalább só és bors alakjában.
Mindegy, hogy milyen pácot készítesz, az elkészítésekor mindig gondolj erre a három alapvető építőelemre. Ezután egyre több hozzávalót adhatsz hozzá, legyen az fokhagyma, hagyma, vagy akár méz.
Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?