A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez
Érzed már a grillezett húsok áradó aromáját a szomszéd kertjéből, és már te is készíted elő az eszközeid, hogy azonnal beindíthasd a kerti grillt? Szeretnél új dolgokat kipróbálni, és nem csak a bolti pácolt húsokat sütögetni a grillen? Cikkünkben a legjobb grill recepteket és pácokat válogattuk össze néhány szuper trükkel megfűszerezve.
10 grillezési tanács a szezon kezdéséhez
- Válaszd ki a megfelelő grillezőt, és mindig csak a megfelelő tüzelőanyagot használd.
A tüzelőanyagot a grillező típusának és a saját igényeidnek megfelelően válaszd ki. A különböző szénfajták más és más aromát adnak az ételeknek, és a fa is befolyásolja az ételek ízét. Például a gyümölcsfák fahasábjai gyümölcsös hatást kölcsönöznek a grillezett finomságoknak. Vásárolhatsz azonban gázgrillt vagy asztali elektromos grillt is a konyhába. - Gyújtsd be előre a grillsütőt.
Várj egy kicsit, mielőtt húst vagy zöldséget teszel rá. A lángoknak le kell csillapodniuk, a szénnek vörösen kell izzania és fehér-szürke árnyalatúnak lennie. - Időben vegyél ki mindent a hűtőből.
A húsokat, zöldségeket, gombákat és a sajtokat előre vedd ki a hűtőből, hogy grillezés előtt szobahőmérsékletűre melegedjenek. - Készülj elő.
Legyen kéznél minden eszköz, hozzávaló és üdítő, hogy ne kelljen elszaladnod grillezés közben és odaégetned a lakomát. - Olajozd be a rácsot.
Erre a célra megfelel az étolaj, de egy darab szalonna vagy a szalonnáról levágott zsír is tökéletes. - Tartsd fenn a megfelelő hőmérsékletet.
Tedd a kezed kb. 12 cm-rel a rács fölé, és ha 6 másodpercig ott tudod tartani, akkor alacsony a hőmérséklet. 4 másodpercnél közepes a hőmérséklet, 2 másodpercnél pedig már magas a hőmérséklet. - Szerezd be a megfelelő eszközöket.
A különböző típusú grillrácsok, a halak számára kialakított speciális grillrácsok, a fogók és forgatókkal ellátott grilleszközök vagy tűzálló kesztyűk jelentősen javítják a grillezés élményét és az eredményt. - Minden összetevőt alaposan fűszerezz vagy pácolj be.
Ne spórolj a köretekkel, szószokkal, mártogatósokkal és péksüteményekkel sem. - Válassz fém nyársat.
Ha fát használsz, előtte áztasd be néhány órára vízbe, hogy ne égjen meg grillezés közben. - Rendszeresen és megfelelően tisztítsd meg a grillezőt.
A grillezésről a Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen? című cikkünkben olvashatsz többet.
Hogyan válassz grillezőt? Tippek grillezéshez és piknikezéshez
Grill hús receptek
Csirke
Mit lehet grillezni? Hogyan kezdj hozzá?! A legegyszerűbb, ha elsőre egy klasszikus fogással próbálkozol, ami nem más, mint a csirke. Könnyű elkészíteni és szinte mindenki szereti.
Egész grillcsirke
A grillcsirke elkészítése attól függ, hogy melyik részt kívánod elkészíteni. Az egész grillcsirke elkészítésének legegyszerűbb módja az, ha az egész csirkét a háta vagy a szegycsontja mentén felvágod. Ezután bepácolhatod, és hagyd legalább 2 órán át hidegen pihenni. Grillezés előtt fél órával vedd ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. A csirkét grillező lappal lenyomva vagy speciális halrácsban süsd oldalanként 20-30 percig. A speciális grillcsirke sütő állványnak köszönhetően pedig állva is grillezhető.
Csirkemell
A grillezett csirkemelleket előre kiklopfolhatod, ezután tedd tálba vagy zárható zacskóba, kend be páclével, és néhány órára vagy egy éjszakára tedd be a hűtőbe. Ezután vedd ki őket, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek, és süsd 3 percig mindkét oldalon, közvetlen tűzön.
Csirkecomb és csirkeszárny
Grillezés előtt néhány órával pácold be a csontos csirkedarabokat, például a szárnyakat vagy a combokat marinálhatod, vagy ízesítheted száraz fűszerkeverékkel. Zárt grillben kb. 200 °C-on legalább 30 percig grillezd, a szárnyaknak kevesebb idő is elég. A kész húsnak 85-90°C körüli hőmérsékletűnek kell lennie a csonton belül, amit konyhai hőmérővel könnyen ellenőrizhetsz.
Tipp: Hagyd pihenni a csirkét néhány percig, miután levetted a grillről. Majd szúrj bele, és ha tiszta a lé, ami kijön belőle, a hús már kész is. De mindig használj konyhai hőmérőt, és ellenőrizd a belső hőmérsékletét, mivel a nyers csirkehús fogyasztása nem biztonságos.
Hogyan pácold be a csirkét grillezéshez?
A szójaszósz, méz, chili és fokhagyma keveréke jól illik a csirkéhez. Jól megy hozzá az író és a citrom is, amelyek savanykás vagy kesernyés ízt adnak. Viszont nekik köszönhetően a hús is szépen megpuhul és lerövidül a pácolási idő is. Ha szeretsz kísérletezni, használj Ázsia vagy Marokkó aromáját idéző pácot, de a jamaicai is remek.
Grillezett lapocka
Elkészítés
- A vastagabb lapockaszeleteket előre tedd fűszernövényes, mustáros vagy BBQ pácba, de a jó húshoz elég egy könnyű bevonat olajjal, sóval, borssal.
- A bepácolt lapockát legalább egy éjszakára hidegen tárold.
- Sütés előtt hagyd szobahőmérsékletűre melegedni.
- A húst zárt grillben kb. 200 °C-on oldalanként 5-10 percig süsd, a szeletek vastagságától és a grillező hőmérsékletétől függően.
- Ezután hagyd a vágódeszkán pihenni néhány percig.
Grillezett borda
Kezdd a megfelelő bordák kiválasztásával. Húsosabb darabokat keress, amiket jól megfoghatsz, beleharaphatsz, és tiszta maszat leszel tőlük. Tehát felejtsd el a kivágott bordákat, és még a leveshez való marhabora sem tekinthető ideális választásnak.
Sertésbordából válaszd a hosszabbakat. Ha pedig jobban szereted a marhabordát, a rövid lesz a jó választás.
Elkészítés
- A legjobb barbecue tarja általában a páclével kezdődik, amely lehet BBQ-stílusú (cukor, ketchup, worcester), vagy tartalmazhat sört, almabort, esetleg whiskyt.
- Hagyd benne pihenni legalább egy napig vagy tovább.
- Grillezés előtt hagyd szobahőmérsékletre melegedni.
- Közepes lángon süsd aranybarnára.
Tipp: Ha nem akarod több órán keresztül grillezni a bordákat, grillezés előtt főzd vagy süsd elő a sütőben 1-2 órán keresztül.
Tipp: Tipp: Ha nem akarod több órán keresztül grillezni a bordákat, grillezés előtt főzd vagy süsd elő a sütőben 1-2 órán keresztül.
Szűzpecsenye
Elkészítés
- Tisztítsd meg a szűzpecsenyét a felületi hártyáktól, és ideális esetben hagyd egyben – így nem szárad ki grillezés közben.
- Ezután vékonyan kend be olajjal, sózd és borsozd meg, vagy válassz ízlés szerint pácot.
- Kb. 200 °C-on grillezd mind a négy oldalán, azaz kb. 5 percig minden felületen.
- Sütés után néhány percig pihentesd, hogy felvágáskor ne folyjon ki belőle minden leve.
Van kedved kísérletezni, de nem akarod az időd pácolással tölteni? Próbáld meg a szűzpecsenyét szalonnába csomagolni, amelyet ideális a húshoz zsinórral rögzíteni. Így, bár maga a szűzpecsenye elveszti jellegzetes textúráját, finom füstölt aromát nyer.
A legjobb grillezett steak
Kezdd azzal, hogy szép, enyhén márványos szeletet választasz, amely puha és nagyszerű ízű lesz. A grillre tehetsz valódi bélszínt, flank steaket, farpecsenyét, hátszínt vagy esetleg T-bone steaket és porterhouse-t. Pusztán az ízlésedtől, a hentes ajánlatától és a pénztárcádtól függ.
Elkészítés
- A húst enyhén kend meg olajjal, és a száraz fűszerkeveréket megfelelően dörzsöld be a húsba, vagy pácold be.
- Grillezés előtt a steaknek szobahőmérsékletűnek kell lennie, és célszerű finoman elegyengetni, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen, és ne repedjen meg.
- Helyezd a húst a nagyon forró grillre, és hagyd, amíg magától le nem válik. Csak ezután fordítsd meg. Az, hogy mennyi ideig sütöd, kizárólag attól függ, hogy mennyire szeretnéd átsütni. Az elkészítési idő is mindig a hús vastagságától függően változik.
- Grillezés után tedd a húst egy vágódeszkára vagy tányérra, és hagyd kihűlni és pihenni néhány percig.
Tipp: Az, hogy mennyi ideig sütöd, kizárólag attól függ, hogy mennyire szeretnéd átsütni. Az elkészítési idő is mindig a hús vastagságától függően változik.
Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen
Csülök és oldalas grillezése
Grillezett csülök
A nyers csülköt fűszeres vízben (bablevél, szegfűbors, egész bors) kb. 1 órán keresztül főzd puhára, de még egyben maradjon. Alternatív megoldásként kuktában is elkészítheted, különben több órát is igénybe vehet a grillezés. Ezután hagyd kihűlni, és egy éjszakán át pácolódni. A mustáros-mézes pác és a BBQ szósz is jól passzol a csülökhöz. Fedett grillezőben, közepes lángon időnként megforgatva grillezd a csülköt körülbelül 1 órán keresztül, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Grillezett oldalas
Hasonló kihívásokkal nézhetsz szembe oldalas elkészítésekor is. Ha egészben szeretnéd elkészíteni, azt javasoljuk, hogy enyhén vagdosd be, és főzd elő, mivel ez lerövidíti a grillezési időt. A grillezést megkönnyíti az is, ha az oldalast körülbelül 1 cm vastag szeletekre vágod, és enyhén kiklopfolod. Pácold be egy éjszakán át szójaszósz, chili és méz keverékében vagy készíts pácot sörből (cider), szójaszószból, mézből, mustárból és chiliből.
Az egész oldalast alacsony hőfokon, indirekten több órán keresztül kell sütni, elősütés esetén elegendő aranysárgára sütni. A szeletelt oldalasnak elég pár perc mindkét oldalán, a szeletek vastagságától és a kívánt átsültségtől függően.
Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept
Lazac, pisztráng és egyéb halak
Lazac
A lazacot vékonyan kend meg olajjal, sózd és borsozd meg. Közepesen meleg grillsütőn (kb. 200 °C) 6 percig az egyik oldalán, majd megfordítás után további 6 percig süsd. A hal elkészült, ha a belső hőmérséklet eléri a 60 °C-ot. A lazac, mint a többi hal, jól kijön a fűszernövényekkel és a citrommal. Így grillezés közben enyhén megszórhatod reszelt citromhéjjal, és sütés után meglocsolhatod citromlével.
Grillezett pisztráng
A grillezett pisztrángot egészben készítsd el, ezért először alaposan mosd és szárítsd meg. Ízlés szerint sózd, borsozd, a hasüregbe pedig citromszeleteket, friss fűszernövény- vagy fokhagymaszeleteket te. Közepes lángon grillezd körülbelül 10 percig mindkét oldalon, a hal méretétől függően. Azt, hogy már elkészült-e, a hátúszó meghúzásával ellenőrizheted, amelynek kissé el kell válnia.
Grillezett makréla
A grillezett makréla remek alternatívája más halaknak, mivel a magasabb zsírtartalom miatt kisebb az esélye a túlsütésnek és a kiszárításának. Grillezhetsz egy-egy filét vagy az egész halat kinyithatod, hogy a hasüreg jobban kinyíljon, és az összes bőr a hal egyik oldalán legyen. Pácold be a halat olaj, fűszernövények és fokhagyma keverékében, és hagyd pihenni a hidegben. Ezután vedd ki a halat a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, és közepes lángon grillezd mindkét oldalát legalább 5 percig. A húsának valamivel 60 °C fölé kell melegednie.
Tipp: Grillezhetsz külön filét vagy egész halat, amihez jól jön majd egy halrács. Egy ilyenben nem áll fenn a hal szétesésének veszélye. Ezenkívül könnyebb lesz kezelni is, amikor megfordítod és leveszed a grillről.
Ropogós és ízletes zöldségek
A hagyma, a cukkini, a paprika, a kukorica, a padlizsán, a spárga, a karfiol, a brokkoli, a sárgarépa, a kelbimbó és a paradicsom kiválóan alkalmas grillezésre. Igen, egyesek a paradicsomot a gyümölcsök közé sorolják, de a cikk szempontjából ezt az örök vitát félretesszük.
- A grillezett cukkinit vagy padlizsánt vágd vastagabb szeletekre.
- A grillezett kukoricát elkészítheted egészben vagy csíkokra vágva, de célszerű előtte néhány percig előfőzni.
- A grillezett spárgát és sárgarépát egészben készítsd elő, és ügyelj a rács típusára, valamint a spárgák vagy sárgarépák rácsra helyezésére, nehogy leessenek.
- A grillezett paradicsomot egészben vagy félbe vágva készítsd el, a grillserpenyő is remekül működik, hogy ne essen le és ne szivárogjon a parázsra.
- Grillezheted a hagymát egészben, félbevágva vagy szeletekben – ám ezek áteshetnek a grillen, ezért érdemes grillserpenyőn vagy lapon elkészíteni. Az újhagyma vagy a póréhagyma is remek választás, akár egészben is rádobhatod őket a grillre vagy hosszában kettévágva.
- A többi zöldségfajtát (paprika, brokkoli, karfiol) általában csak kisebb darabokra kell vágni.
A zöldségeket megkenheted egy kevés olajjal, és ízlés szerint sóval, fűszernövényekkel, fokhagymával vagy fűszerekkel ízesítheted. A zöldség fajtájától, keménységétől és a darabok méretétől függően 5-10 percig grillezd őket.
Sok más hasznos tippet, trükköt és persze jónéhány egyszerű, de ízletes receptet találsz a Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell c. cikkünkben.
Hermelin és más sajtok
Így grillezd a sajtokat
- A hermelin grillezéséhez olajozd meg egy kicsit, dörzsölj bele fokhagymát, fűszernövényeket, chilit vagy más fűszereket ízlés szerint.
- Tekerd be alufóliába.
- Grillezd kb. 5-10 percig zárt grillben, a közvetlen hőtől távol.
- Óvatosan vedd le kesztyűvel vagy csipesszel, és csomagold ki.
A grillsajt fajtától függetlenül remek köret vagy főétel azoknak, akik nem esznek húst, vagy már túl sokat ettek. A sajt típusától függően gondolni kell arra, hogy esetleg megolvad, ezért alufóliába kell csomagolni. Ez nem vonatkozik a halloumi sajtokra, amelyek nem olvadnak meg a grillen vagy a serpenyőben. Ne felejtsd el azonban a grillezett halloumit grillezés előtt megfelelően felvágni, hogy ne essen szét és ne essen át a grillezőrácson.
Grillezett gyümölcsök nem csak gyerekeknek
Grillezett ananász
Az ananászt hámozd meg, vágd fel szeletekre vagy karikákra, és tedd a közepesen forró grillre. Ez ennyire egyszerű! 2-4 percig mindkét oldalát sütheted, mérettől és a kívánt átsültségtől függően. Szeretnéd egy kicsit különlegesebbé tenni? Forgasd barnacukorba és fahéjba, másik lehetőségnek pedig ott van a méz és a chili.
Grillezett banán
Grillezett banánhoz érett, de nem túlérett banánt használj. Még a héjjal együtt hosszában vágd ketté, és kend be az elvágott oldalát olaj, juharszirup vagy méz (lehet agavészirup és más változat is), fahéj és egy csipet szerecsendió keverékével. A barna cukor és fahéj keveréke is remek választás, amivel vastagon megszórhatod a banánszeleteket. Közepes lángon grillezd a banánt először az elvágott, majd a héjas oldalán 4-4 percig.
Dinnye, barack, füge…
Görögdinnye (igen, valójában ez egy zöldség, de végül is ez nem változtat semmin...), őszibarack, sárgabarack, füge, eper, citrusfélék - konkrétan a citrom - is kiválók grillezve. Az igaz, hogy minél keményebb a gyümölcs, annál több időre van szüksége a grillen. Méretükből adódóan a gyümölcsdarabokat célszerű grillserpenyőn, deszkán vagy nyárson sütni.
Gomba grillezése
Csiperke gomba grillezése
Ha klasszikus fehér vagy kis krémszínű csiperkegombát választasz, akkor jól jönnek a grilltűk, hogy együtt tartsák őket, és különösen a rácson, nem pedig a parázsban. Ezért az egyes megtisztított darabokat fém vagy beáztatott fa nyársakra húzd fel, és kend be páccal. Az olaj, a fűszernövények és a fokhagyma illik hozzájuk a legjobban. Az így elkészített nyársakat közepes lángon, lefedett grillsütőben, folyamatosan forgatva kb. 12 percig süsd.
Portobello
Talán a legjobb választás a portobello gomba, másnéven a kétspórás csiperke, amely a méretének és húsos kalapjának köszönhetően kiválóan alkalmas grillezésre. Pár perccel korábban pácold be őket olaj, fűszernövények és fokhagyma keverékébe, de adhatsz hozzá egy kis borecetet vagy balzsamecetet is. Készítsd el a portobellót egészben grillen vagy grillezőlapon, és süsd mindkét oldalán 5 percig. Tálalhatod külön fogásként, köretként vagy pirított zsemlében burgerként.
Egyéb grillezett gombák
Grillezhetsz még vargányát vagy csiperkegombát és más keményebb gombafajtákat is. Ezeknél különösen ügyelj arra, hogy ne keverd őket össze nem ehető vagy mérgező fajokkal.
Tipp: Ne mosd meg a gombát, mivel feleslegesen felszívja a vizet. Általában elegendő egy papír- vagy ruhatörlővel letörölni, eltávolítani a szennyeződéseket és levágni a tövét. Ha ragaszkodsz hozzá, a gomba típusának megfelelően meg is pucolhatod őket.
Hogyan pácolj?
Egy pác általában tartalmaz olajat, savas komponenst, néha joghurtot vagy írót, fűszereket és gyógynövényeket. Némelyikhez mézet, mustárt, világos vagy barna sört, egyéb kész szószokat vagy pürét is adnak.
Szeretnél többet megtudni a pácolásról? A Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért c. cikkünk tele van hasznos tippekkel és receptekkel.