A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?
A szűzpecsenye a sertés egyik legkevésbé zsíros része, és a legfinomabb sertéshús címmel is büszkélkedhet. Zsenge, lédús, gyorsan elkészül, ezért érdemes egy kis pluszt fizetni érte a hentesnél. Ez egy olyan finomság, amellyel leggyakrabban egy ünnepi lakoma részeként találkozhatunk a tányéron. De minek várni? A nyár is remek lehetőség, és grillen is elkészítheted a szűzpecsenyét! Nézzük, milyen pácba tegyük, és hogyan kell helyesen meggrillezni.
Hogyan készítsd elő és grillezd meg a szűzpecsenyét?
Először tisztítsd meg a szűzpecsenyét: mosd és szárítsd meg, távolítsd el róla a membránokat (hártyás réteg a felületén) és a felesleges zsírt. Ha nagyobb darabot vásároltál, nyugodtan darabold fel. De csak grillezés után vágj belőle szeleteket. Kiklopfolni pedig tényleg nem szükséges.
Sózd és borsozd meg, utána pedig kend be olajjal a szűzpecsenyét. Vagy be is pácolhatod több órán keresztül. Attól függ, mennyi időt szánsz az előkészítésére.
Mézes pác szűzpecsenyéhez
Hozzávalók
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 1 teáskanál citromlé
- 2 gerezd tört fokhagyma
- 1 teáskanál apróra vágott petrezselyem
- só, bors
Hogyan pácold be a szűzpecsenyét?
- Keverd össze a hozzávalókat egy tálban, és állítsd be az egyes hozzávalók mennyiségét ízlés szerint. A sót azonban csak óvatosan adagold hozzá - ez a szójaszósz minőségétől és mennyiségétől függ.
- A pácot kézzel alaposan dörzsöld bele a húsba, és zárt edényben, hűvös helyen egy éjszakán át pácoljuk.
Hogyan grillezzünk szűzpecsenyét?
Megfelelő hőmérsékletű hús és tiszta grill
- Grillezés előtt legalább egy órával vedd ki a húst a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten állni.
- Készítsd elő a grillrácsot: tisztítsd meg, és kend be olajjal, hogy a hús ne tapadjon hozzá, majd gyújtsd be a grillt.
Mennyi ideig kell grillezni a szűzpecsenyét?
A szűzpecsenye grillezése nagyon hasonlít a serpenyőben és a sütőben történő elkészítéséhez. Először magasabb hőmérsékleten megpirítjuk, majd hagyjuk átsülni.
- Helyezd a bepácolt szűzpecsenyét a forró rácsra, közvetlen hőre, és gyorsan süsd meg minden oldalról. Mindkét oldalán elégnek kell lennie egy percnek.
- Ezután grillfogóval helyezd át a szűzpecsenyét közvetlen hőről közvetettre, és közepes lángon grillezd körülbelül 15 percig, zárt grillfedél mellett. Eközben a páclével is lekenheted.
- Honnan tudod, hogy a szűzpecsenye megsült és már kész? A legjobb iránymutató a belső hőmérséklet: el kell érnie a 65-70 °C-ot. A megfelelően átsült szűzpecsenye tipikus jele a rózsaszínes szín szeletelés után.
- Ne vágd fel a húst közvetlenül a grillezés befejezése után. Szobahőmérsékleten pihentesd pár percig (vagy alufóliába tekerheted, hogy kihűljön), hogy tényleg mindenhol átjárja a leve.
Ha nem szeretnéd kombinálni direkt és az indirekt grillezést, grillezheted a szűzpecsenyét közvetlen hőn. 4 percnek minden oldalán elégnek kell lennie. Ne felejtsd el, hogy a szűzpecsenyének összesen 4 oldala van, így a teljes grillezési idő körülbelül 16 perc lesz.
A direkt és az indirekt grillezés közötti különbségekről a Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen? című cikkünkben olvashatsz.
Milyen köretek illenek a legjobban a szűzpecsenyéhez? Javasoljuk például a grillezett burgonyát és a grillezett zöldségeket.
Baconbe tekert sertésszűz
Kicsit unalmasnak találod már a sima szűzpecsenyét? Akkor bolondítsd meg szalonnával!
- A pácolt húst tekerd szalonnába és pamutfonallal rögzítsd.
- Grillezés előtt hagyd pihenni egy kicsit az „alkotásod”.
- A szalonnába csomagolt szűzpecsenyét forró grillen, közvetett hőn süsd.
- Ebben az esetben is elsősorban a hús belső hőmérsékletét kell figyelned, aminek a grillezés során el kell érnie legalább a 65 ºC-ot.
- Grillezés után a szűzpecsenyét pihentesd néhány percig, közben távolítsd el róla a fonalat.