A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?
Orrodban a tenger sós illata, előtted a finom grillezett lazac ropogós bagettel, friss salátával és egy frissítő itallal. Jól hangzik, ugye? Otthon nem álmodhatsz tengerről a kertedben, de ha süt a nap és a lazac serceg a grillen, azért nem lehet olyan nehéz ezt elképzelni. A hal grillezése meglepően gyors és egyszerű. Ha unod már a hagyományos zsíros húsokat, dobd fel valami újjal a grillezést!
Hogyan készítsd elő a lazacot grillezéshez?
Frissesség mindenek felett
A lazacnak és minden más halnak van egy gyengéje: gyorsan megromlanak. Minél frissebbek, annál jobb az ízük. Ahelyett, hogy a boltok polcain csomagolt darabok közül válogatnál, inkább a pultoknál válassz friss halat.
És honnan tudod, hogy a hal friss? Először is a szaga alapján. Ha csak magát a hal illatát érzed, akkor feltételezhető, hogy a hal már egy ideje a boltban hever. A friss daraboknak viszont főleg tenger „illatuk” van. Egy másik teszt az érintés. Ha az ujjaddal megbököd a halat, a bemélyedésnek gyorsan ki kell egyenesednie. Ha ez nem történik meg, a hal valószínűleg nem túl friss.
A hal frissességének további jelei a következők:
- feszes, rugalmas test fényes bőrrel,
- rózsaszín vagy vörös kopoltyú,
- tiszta, kidülledő szemek.
Természetesen fagyasztott halakkal is kísérletezhetsz, de számolnod kell azzal, hogy a grillezésük nehezebb lesz. Mivel sok vizet tartalmaznak, fennáll annak a veszélye, hogy sütés közben gyorsan szétesnek. Ráadásul ízükben össze sem hasonlíthatók a friss halakkal.
A halak szeletelése
A halhús törékeny, és a nagyobb darabok szétszakadhatnak a grillen. Javasoljuk, hogy kisebb halakat válassz, vagy a nagyobbakat vágd filére. De hagyd rajtuk a bőrt! Ha nem tetszik a bőr, grillezés után távolítsd el. Megvan a gyakorlati funkciója: összetartja a húst.
Az egész hal és filé grillezése mellett van egy harmadik lehetőség is. A halat kockákra vágod és nyárson megsütöd! A nyársak készítéséről A kedvenc saslik receptjeink című cikkünkben olvashatsz.
A leggyakoribb hibák grillezés során, avagy hogyan kell helyesen grillezni? További grill receptek
Így pácold a lazacot és más halakat
És mit csinálj a halakkal, miután felszeletelted őket? Pácolni, fűszerezni, ízesíteni mindenféleképpen lehet. Ezen a ponton mi a minimalizmus útját járnánk. A halat csak rövid ideig, közvetlenül grillezés előtt célszerű „bepácolni”, és ezt megteheted citromlével, sóval és friss fűszernövényekkel. Ne bonyolítsd túl összetett grillfűszerekkel vagy olajjal.
Ha friss hallal dolgozol, nincs értelme azt intenzíven fűszerezni. A hal maga is jó ízű, és a grillezési folyamat végzi a munka nagy részét. A cél az, hogy enyhén fokozzuk a hal ízét, és nem az, hogy elnyomjuk.
Fűszernövények grillezett lazachoz
A grillezett lazac fűszernövények nélkül is remek ízű, de ha mégis érdekesebbé tennéd néhány fűszernövénnyel, melyik illik hozzá a legjobban? Nálunk erre például a bazsalikom, kakukkfű és a rozmaring, vagy akár egy kis fokhagyma is megfelel.
A grillezés előtti utolsó lépés a hal papírtörlővel való megszárítása és a felesleges nedvesség eltávolítása.
A hal grillezése
A halak grillezése viszonylag egyszerű, legyen szó faszenes, gáz- vagy kontaktgrillről. Fontos, hogy a használt grill tiszta legyen és szépen felforrósodjon.
A hal könnyen hozzátapad a grillrácshoz és szétesik, amikor megfordítod. Ennek a kellemetlenségnek az elkerülése érdekében győződj meg arról, hogy a rácsot alaposan megtisztítottad, és kend be egy kevés olajjal, mielőtt begyújtanád a grillt. Alternatív megoldásként, ha teljesen ki szeretnéd küszöbölni ezeket az aggodalmakat, használj grilltálcát vagy speciális grilltartót, vagy grillrácsot halak és zöldségek számára.
Mennyi ideig kell a lazacot és az egyéb halakat grillezni?
A grillezés időtartama elsősorban a hal méretétől és a filé vastagságától függ.
- Általában 5-10 perc közvetlen hőkezelés elegendő a filéknek.
- A vékonyabb filék rövidebb idővel is beérik, és meg sem kell őket fordítani. Csak a bőrös oldalukon grillezd őket.
- A kisebb halakat egy darabban sütheted kb. 15 percig közvetett hőn, zárt grillfedél mellett. Félidőben fordítsd meg őket.
- Nagyobb halakat 20-30 percig grillezz.
Azt, hogy a hal megsült, arról lehet megállapítani, hogy elveszti jellegzetes puhaságát és elkezd megkeményedni.
Itt is érvényes az a szabály, hogy grillezés közben nem szabad a húst piszkálni. A hal mozgatásához és forgatásához használj széles fordítólapátot vagy grillfogót, ne pedig villát! Ha a hús elszakad, amikor megfordítod, és erősen tapad a grillrácsra, akkor még nincs teljesen kész és hagyd azon az oldalán addig, amíg kéreg nem keletkezik a felületén.
A hal gyakran meglepően gyorsan elkészül. Ezért különösen a filé esetén jobb, ha rajta tartod a szemed, és amint elkészült, azonnal lekapod a grillről, különben kiszárad.
Lazac elkészítése alufóliában
Lazacot és egyéb halakat alufóliában is grillezhetsz - bár valójában ez elég messze van a grillezéstől. A hal nagyobb valószínűséggel megsül, és így megtartja az összes levét. De akkor is számolni kell azzal, hogy a ropogós kéreg és a füstös aroma (ha faszén grillt használsz) elveszik.
Grillezett pisztráng, makréla, ponty
A grillezett lazac egyértelműen az egyik legnépszerűbb fogás, de sok más halfajta – legyen az édesvízi vagy tengeri - is alkalmas grillezésre. Az édesvízi halak azonban valamivel közelebb állnak a magyar grillezéshez, így nagyobb annak az esélye, hogy frissek lesznek.
Azt javasoljuk, hogy próbáld ki például a grillezett pisztrángot, süllőt, tőkehalat, makrélát, keszeget és a hagyományos pontyot is. És miért korlátoznád magad csak a halakra? Próbáld ki például a garnélarák grillezését!
Köret lazachoz: Mit szólnál mondjuk grillezett zöldségekkel?
A megsült halat a grillről való levétel után hagyd néhány percig pihenni, és közben készíts hozzá köretet. Véleményünk szerint grillezett zöldségekhez és friss salátához is jól passzol. A kevésbé zsíros halak, amelyek gyorsan kiszáradhatnak a grillen, jól passzolnak a salsához, vagy akár néhány csepp minőségi olívaolajhoz. Egy enyhén pirított bagettel pedig sohasem hibázhatsz!
Ennyire egyszerű a halak grillezése. De a halakat százféleképpen lehet elkészíteni, és a grillezés utáni következő logikus lépés a füstölés. Ezért mindenképpen ajánljuk a Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni? című cikkünket.