A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Grillezett lazac recept: Hogyan grillezz halat?
Orrodban a tenger sós illata, előtted a finom grillezett lazac ropogós bagettel, friss salátával és egy frissítő itallal. Jól hangzik, ugye? Otthon nem álmodhatsz tengerről a kertedben, de ha süt a nap és a lazac serceg a grillen, azért nem lehet olyan nehéz ezt elképzelni. A hal grillezése meglepően gyors és egyszerű. Ha unod már a hagyományos zsíros húsokat, dobd fel valami újjal a grillezést!
Hogyan készítsd elő a lazacot grillezéshez?
Frissesség mindenek felett
A lazacnak és minden más halnak van egy gyengéje: gyorsan megromlanak. Minél frissebbek, annál jobb az ízük. Ahelyett, hogy a boltok polcain csomagolt darabok közül válogatnál, inkább a pultoknál válassz friss halat.
És honnan tudod, hogy a hal friss? Először is a szaga alapján. Ha csak magát a hal illatát érzed, akkor feltételezhető, hogy a hal már egy ideje a boltban hever. A friss daraboknak viszont főleg tenger „illatuk” van. Egy másik teszt az érintés. Ha az ujjaddal megbököd a halat, a bemélyedésnek gyorsan ki kell egyenesednie. Ha ez nem történik meg, a hal valószínűleg nem túl friss.
A hal frissességének további jelei a következők:
- feszes, rugalmas test fényes bőrrel,
- rózsaszín vagy vörös kopoltyú,
- tiszta, kidülledő szemek.
Természetesen fagyasztott halakkal is kísérletezhetsz, de számolnod kell azzal, hogy a grillezésük nehezebb lesz. Mivel sok vizet tartalmaznak, fennáll annak a veszélye, hogy sütés közben gyorsan szétesnek. Ráadásul ízükben össze sem hasonlíthatók a friss halakkal.
A halak szeletelése
A halhús törékeny, és a nagyobb darabok szétszakadhatnak a grillen. Javasoljuk, hogy kisebb halakat válassz, vagy a nagyobbakat vágd filére. De hagyd rajtuk a bőrt! Ha nem tetszik a bőr, grillezés után távolítsd el. Megvan a gyakorlati funkciója: összetartja a húst.
Az egész hal és filé grillezése mellett van egy harmadik lehetőség is. A halat kockákra vágod és nyárson megsütöd! A nyársak készítéséről A kedvenc saslik receptjeink című cikkünkben olvashatsz.
A leggyakoribb hibák grillezés során, avagy hogyan kell helyesen grillezni? További grill receptek
Így pácold a lazacot és más halakat
És mit csinálj a halakkal, miután felszeletelted őket? Pácolni, fűszerezni, ízesíteni mindenféleképpen lehet. Ezen a ponton mi a minimalizmus útját járnánk. A halat csak rövid ideig, közvetlenül grillezés előtt célszerű „bepácolni”, és ezt megteheted citromlével, sóval és friss fűszernövényekkel. Ne bonyolítsd túl összetett grillfűszerekkel vagy olajjal.
Ha friss hallal dolgozol, nincs értelme azt intenzíven fűszerezni. A hal maga is jó ízű, és a grillezési folyamat végzi a munka nagy részét. A cél az, hogy enyhén fokozzuk a hal ízét, és nem az, hogy elnyomjuk.
Fűszernövények grillezett lazachoz
A grillezett lazac fűszernövények nélkül is remek ízű, de ha mégis érdekesebbé tennéd néhány fűszernövénnyel, melyik illik hozzá a legjobban? Nálunk erre például a bazsalikom, kakukkfű és a rozmaring, vagy akár egy kis fokhagyma is megfelel.
A grillezés előtti utolsó lépés a hal papírtörlővel való megszárítása és a felesleges nedvesség eltávolítása.
A hal grillezése
A halak grillezése viszonylag egyszerű, legyen szó faszenes, gáz- vagy kontaktgrillről. Fontos, hogy a használt grill tiszta legyen és szépen felforrósodjon.
A hal könnyen hozzátapad a grillrácshoz és szétesik, amikor megfordítod. Ennek a kellemetlenségnek az elkerülése érdekében győződj meg arról, hogy a rácsot alaposan megtisztítottad, és kend be egy kevés olajjal, mielőtt begyújtanád a grillt. Alternatív megoldásként, ha teljesen ki szeretnéd küszöbölni ezeket az aggodalmakat, használj grilltálcát vagy speciális grilltartót, vagy grillrácsot halak és zöldségek számára.
Mennyi ideig kell a lazacot és az egyéb halakat grillezni?
A grillezés időtartama elsősorban a hal méretétől és a filé vastagságától függ.
- Általában 5-10 perc közvetlen hőkezelés elegendő a filéknek.
- A vékonyabb filék rövidebb idővel is beérik, és meg sem kell őket fordítani. Csak a bőrös oldalukon grillezd őket.
- A kisebb halakat egy darabban sütheted kb. 15 percig közvetett hőn, zárt grillfedél mellett. Félidőben fordítsd meg őket.
- Nagyobb halakat 20-30 percig grillezz.
Azt, hogy a hal megsült, arról lehet megállapítani, hogy elveszti jellegzetes puhaságát és elkezd megkeményedni.
Itt is érvényes az a szabály, hogy grillezés közben nem szabad a húst piszkálni. A hal mozgatásához és forgatásához használj széles fordítólapátot vagy grillfogót, ne pedig villát! Ha a hús elszakad, amikor megfordítod, és erősen tapad a grillrácsra, akkor még nincs teljesen kész és hagyd azon az oldalán addig, amíg kéreg nem keletkezik a felületén.
A hal gyakran meglepően gyorsan elkészül. Ezért különösen a filé esetén jobb, ha rajta tartod a szemed, és amint elkészült, azonnal lekapod a grillről, különben kiszárad.
Lazac elkészítése alufóliában
Lazacot és egyéb halakat alufóliában is grillezhetsz - bár valójában ez elég messze van a grillezéstől. A hal nagyobb valószínűséggel megsül, és így megtartja az összes levét. De akkor is számolni kell azzal, hogy a ropogós kéreg és a füstös aroma (ha faszén grillt használsz) elveszik.
Grillezett pisztráng, makréla, ponty
A grillezett lazac egyértelműen az egyik legnépszerűbb fogás, de sok más halfajta – legyen az édesvízi vagy tengeri - is alkalmas grillezésre. Az édesvízi halak azonban valamivel közelebb állnak a magyar grillezéshez, így nagyobb annak az esélye, hogy frissek lesznek.
Azt javasoljuk, hogy próbáld ki például a grillezett pisztrángot, süllőt, tőkehalat, makrélát, keszeget és a hagyományos pontyot is. És miért korlátoznád magad csak a halakra? Próbáld ki például a garnélarák grillezését!
Köret lazachoz: Mit szólnál mondjuk grillezett zöldségekkel?
A megsült halat a grillről való levétel után hagyd néhány percig pihenni, és közben készíts hozzá köretet. Véleményünk szerint grillezett zöldségekhez és friss salátához is jól passzol. A kevésbé zsíros halak, amelyek gyorsan kiszáradhatnak a grillen, jól passzolnak a salsához, vagy akár néhány csepp minőségi olívaolajhoz. Egy enyhén pirított bagettel pedig sohasem hibázhatsz!
Ennyire egyszerű a halak grillezése. De a halakat százféleképpen lehet elkészíteni, és a grillezés utáni következő logikus lépés a füstölés. Ezért mindenképpen ajánljuk a Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni? című cikkünket.
További inspirációk a számodra
A legjobb házi készítésű karácsonyi sütik receptjei. Mikor kezdjünk el sütni és hogyan tároljuk?
A legjobb hókifli receptek: hagyományos, gluténmentes, diabetikus és vegán
A legjobb linzer receptek: klasszikus, gluténmentes és kakaós linzerek
Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő
Az 5 legjobb mézeskalács recept: puha, egészséges, rozs és tönköly
Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan
A legjobb grillsütők (gáz, elektromos, faszenes)
Húsfüstölés kezdőknek: Milyen hibákat érdemes elkerülni?
A legjobb méhkas süti receptek: diós, rumos, kókuszos
Alma befőzése réteshez, kompóthoz vagy bébiételnek - cukor nélkül is elkészíthető!
Aszalt alma házilag? Sütőben, szárítóban vagy napon!
Egészséges étrend télre
Hogyan száríts otthon paradicsomot és hogyan tedd el olajban
Kukoricafőzés: hogyan és meddig kell főzni a csemegekukoricát?
Okos módszerek a gombák szárítására ételszárítóval és anélkül
Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!
A legjobb receptek sütés nélküli sütikhez: csokis kosárkák, kókuszos és diós golyók, és még sok más
Hogyan készíts aszalt szilvát otthon, mire használhatod fel és hogyan hat az egészségre?
Krumplifőzés: tippek és trükkök a krumpli főzéséhez és tárolásához
Hogyan fogyaszd a medvehagymát? Fedezd fel pesto és leves receptjeinket
Hogyan főzzünk gerslit: tippek és receptek
Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás
A 4 legjobb házi eperfagyi recept fagyigép nélkül is
Hogyan főzzünk hajdinát?
Savanyú káposzta és káposztalé: egészségvédő hatások, vitamin- és kalóriatartalom
A kuszkusz elkészítése: teljes kiőrlésű és klasszikus változat
Csicseriborsó főzése és felhasználása – egészségesen, egyszerűen
Hogyan főzz rizst
Jegeskávé receptek házilag
Lencsefőzés egyszerűen – főzési idő, áztatás, puffadás elleni tippek
Édes és sós sütőtökös piték: receptek dióval, túróval, almával vagy sajttal
Grill tippek és módszerek, avagy hogyan grillezzünk helyesen?
Uborka eltevése sütőben, mosogatógépben vagy fazékban – és hogyan készíthetsz savanyúságot dunsztolás nélkül?
A legjobb fonott kalács recept és fonás 4, 5, 6 és 9 fonatból
Köretek, amiket nem lehet megunni
Különleges receptek grillezéshez
Sütőtök télire: tök befőtt, kompót, savanyúság
A kávé tárolása és a leggyakoribb hibák, amiket elkövethetsz
A legjobb grill receptek húsokhoz és zöldségekhez
Grill hamburger házilag: hamburger buci és húspogácsa recept
Grillezett cukkini: Egyszerű recept egy egészséges finomsághoz
Grillezett hermelin: egy nyári finomság, ami szétolvad a nyelveden
Grillezett marha steak? Így készítsd el, hogy tökéletes legyen
Grillezett zöldségek: Minden, amit tudnod kell, ráadásként 5 bevált recept
Hogyan készítsd el a káposztát?
Minden, ami grillcsirke: Receptek csirkecombhoz, szárnyhoz, steakekhez és pácokhoz
Variációk sült sütőtökre: Így készítsd el kéksajttal, hússal vagy zöldségekkel
A kedvenc saslik receptjeink
Cappuccino vagy latte – melyik illik jobban hozzád?
Élvezd a szüretet otthon - 4 ötlet, hogyan csináld stílusosan
Sertéshús grillezése: karaj, comb, tarja és még sok más
Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt
Grillpác házilag: a legjobb receptek a mennyei ízekért
Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben
Hogyan pácoljuk be a húst füstölés előtt?
Miért olyan népszerű a grillezett sertés szűzpecsenye?
A tökéletes főtt tojás titka és más mennyei tojásos ételek
Tippek hangulatos nyári piknikekhez