A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Grillezett krumpli: ínycsiklandó harapnivaló percek alatt
Egy kis grillezett finomságra vágysz, de nincs sok időd sütni? Biztosan találsz otthon pár szem krumplit! A sokoldalú burgonya grillen százféleképpen elkészíthető, és az elkészítése nem csak egyszerű, hanem gyors is! A grill krumpli ráadásul a végtelenségig variálható – fogyaszthatod előételként vagy köretként, tejszínnel, szalonnával vagy sajttal, és elkészítheted héjában sütve, fóliában és töltve is!
Egy egyszerű grill krumpli recept
Hozzávalók
- burgonya (korai, esetleg francia Grenaille-t ajánlunk)
- olívaolaj
- só, bors
- szalonna
- kemény sajt
A burgonya mennyiségét az adagok számának, a burgonyák méretének és természetesen annak megfelelően válaszd ki, hogy mennyire vagy éhes.
A burgonya elkészítése, avagy szükséges előfőzni?
Gyors grillezett krumpli
Kezdjük a grill krumpli elkészítésének legegyszerűbb és leggyorsabb módjával.
- A burgonyát mosd és hámozd meg.
- Vágd vastag szeletekre.
- Kend meg olívaolajjal, enyhén sózd és borsozd meg.
Héjában sült és töltött krumpli grillen
Kreatívabb elkészítési módot keresel? A legjobb a héjában sült krumpli grillen.
- Mosd meg a burgonyákat, és óvatosan dörzsöld át őket víz alatt egy kefével.
- A héjában sült krumplit többféleképpen is elkészítheted. Előfőzheted (a szokásosnál néhány perccel rövidebb ideig), majd hagyd egy kicsit kihűlni. Ez felgyorsítja a grillezést, és nem kell fóliába csomagolni.
- Vagy éppen ellenkezőleg, csomagold fóliába, és hagyd ki az előfőzést.
- A következő döntés a burgonya felvágásnál vár rád. A körülbelül fél-egy centiméter vastag szeletek a biztos választás.
- Hasábburgonyát is süthetsz a grillen – ne feledd, hogy szükséged lesz egy grillkosárra, hogy ne essenek át a rácson, és minden oldalról szépen megsüljenek.
- Az utolsó és valószínűleg a leginnovatívabb alternatíva a „legyező”. Vág be mindegyik burgonyát többször az egyik oldalán. De tényleg csak vágd be, ne vágd át. Az így kapott legyező alakú réseket pedig tetszés szerint töltsd meg szalonnával vagy sajttal.
- Végül készítsd el a pácot. Önts olívaolajat egy tálba (2 evőkanálnak elégnek kell lennie), szórj bele sót és borsot, és ízlés szerint adj hozzá egyéb fűszereket és friss fűszernövényeket – például kakukkfüvet és rozmaringot.
- A pácot ecsettel is rákenheted a burgonyára, vagy megfürdetheted a burgonyát a pácban, és alaposan bedörzsölheted a kezeddel, hogy minden zugba bejusson.
- Ne dobd ki a maradék pácot. Grillezés közben ismét lekenheted vele a burgonyát.
Hogyan grillezz burgonyát?
A burgonyát megmostad, felvágtad és bepácoltad. Szóval ideje begyújtani a grillt!
- Minden grillezés előtt alaposan tisztítsd meg a rácsot. A grill tisztításáról szóló cikkünkben rengeteg olyan tanáccsal és trükkel találkozhatsz, amivel ez gyerekjáték lesz!
- A burgonya sütéséhez használhatsz klasszikus rácsot és esetleg kerámia grill lapot is. Hiszen a burgonyát annyiféleképpen lehet elkészíteni, ahány féle módszert csak el tudsz képzelni. A tűzön is megsütheted, de ha esetleg jön a rossz idő, az otthonod melegében a sütőben sütőpapíron vagy kontakt grillen is megsütheted.
- De térjünk vissza a klasszikus grillezéshez. Melegítsd be a grillt és terítsd el a burgonyát a forró rácson. Ne csak úgy találomra borítsd őket egymásra – úgy nem fog mindegyik megsülni.
- Zárd le a grill fedelét. A grillezési idő attól függ, hogyan készítetted el a burgonyát és milyen grillezőt használsz. Hámozva és nyersen? 15 perc nagyjából elég lesz. Héjában és fóliában? Körülbelül 30 perc. A lassan megjelenő aranyló és ropogós héj elárulja, hogy mennyire sült meg. Ez jól mutatja, hogy ideje levenni őket a grillről.
Hab a tortán, avagy sajt a burgonyán
Mielőtt leveszed a burgonyát a grillről, tehetsz rá kemény sajtot, és hagyd elolvadni. A kreatívabb szakácsok pedig grillezés előtt szalonna- és zöldségdarabokkal együtt „rablóburgonyát” is készíthetnek belőle.
A grill krumplit önmagában vagy köretként tálald más finomságok mellé – steakekhez, grillezett hamburgerhez, grillezett cukkinihez, esetleg grillezett hermelinhez.
És feltétlenül dobj össze egy ízletes mártogatóst is a burgonya mellé!
Mártogatós grillezett krumpli mellé
Hozzávalók
- joghurt, vagy túró és tejföl
- friss fűszernövények
- újhagyma
- citrom
- fokhagyma
- só
Ebben az esetben is két lehetőség áll a rendelkezésedre – az egyszerűbb és a kicsit kreatívabb.
A friss fűszernövényeket (ízlés szerint - mi például petrezselymet, bazsalikomot, metélőhagymát, rozmaringot használnánk) apróra vágod, beledobod a natúr joghurtba, és alaposan összekevered, majd megsózod. Ez az első és egyszerűbb mártogatósunk grillezett burgonyához.
És a másik? Öntsd egy tálba a puha túrót és a tejfölt. Keverd össze az apróra vágott friss fűszernövényekkel és szórd meg egy csipet sóval, citromhéjjal és zúzott fokhagymával, utána szükség szerint ízesítsd.