A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Fűszernövények termesztése lakásban és kertben: tippek az ültetésükhöz, gondozásukhoz és tárolásukhoz
A fűszernövények minden érzékszervünket megörvendeztetik. Nemcsak feldobják a különféle levesek, szószok, krémek és teák ízét, de az egészségre is jótékony hatással vannak. Termesztésük egyszerű – otthoni körülmények között az ablak mögött, vagy akár az erkélyen is jól boldogulnak. De hogyan termeszthetsz fűszernövényeket, ha kezdő vagy a kertészkedésben? Ne aggódj, tippjeink és trükkjeink vannak a virágcserépben vagy az ültető ládában termesztéstől a teleltetésen át a tárolásukig.


Tartalomjegyzék
- 6 tipp kezdőknek – az ültetéstől a betakarításig
- Hogyan termeszthetsz fűszernövényeket beltérben és szabadban
- Mely fűszernövények passzolnak egymáshoz és melyek nem
- Fűszernövények termesztése télen: kell-e téliesíteni?
- Hogyan tárold a fűszernövényeket? Próbáld meg szárítani vagy lefagyasztani őket
- Fűszernövények fajtái

6 tipp kezdőknek – az ültetéstől a betakarításig
- Mikor és hogyan ültesd el a fűszernövényeket:
Már februárban, márciusban és áprilisban elültetheted az előültetésre szánt magokat. Nem kell hozzá más, mint egy megfelelő cserép, világos hely, pl. az ablakban és megfelelő öntözés. Amint az időjárás stabilizálódik – nagyjából május első felében – ültesd ki a növényeket. - Hová ültesd őket:
A fűszernövényeket ültetheted ágyásba a kertben, otthon vagy az erkélyen. Nem kell más, mint egy virágcserép vagy egy ültető láda. A helyválasztásnál vedd figyelembe a növények igényeit – van, amelyik szereti a napot és a kevesebb öntözést (kakukkfű, rozmaring, levendula), mások az árnyékosabb területet (menta, petrezselyem, metélőhagyma, tárkony). Ez különösen fontos, ha több fajt ültetsz egymás mellé. - Hogyan termeszd őket magról:
Öntsd a földet egy megfelelő virágcserépbe, ültető ládába vagy magtálcába, amelybe kevés homokot keverhetsz, hogy szellősebb legyen. Finoman szórd a kiválasztott fűszernövény magjait a föld felszínére – ne szórd túl vastagon, nem lenne elég helyük a növekedéshez. Takard be a magokat egy vékony földréteggel, és ideális esetben kézi öntözővel öntözd meg. Helyezd a magokat világos és meleg helyre. Tartsd nedvesen a földet és a magokat, de ne öntözd túl. Körülbelül 2-4 hét elteltével a növényeket átültetheted a végső helyükre, májusban már kikerülhetnek egy virágcserépbe vagy virágágyásba. - A fűszernövények öntözésének gyakorisága:
A cserepesekben és az ültetőládában lévő növények (kivéve az önöntözőket) gyorsabban kiszáradnak – gyakrabban öntözd őket, de a túlfolyás veszélye miatt kevesebb vízzel. Másrészt a ritkább, nagyobb mennyiségű vízzel történő öntözés, ami a természetes folyamatokat szimulálja, nem károsítja a kerti ágyásban a fűszernövényeket. A bazsalikom, a petrezselyem, a metélőhagyma vagy a menta körüli talajnak mindig nedvesnek kell lennie, ezért ügyelj rájuk, és néhány naponta vagy akár naponta öntözd meg enyhén. A mediterrán fajok, például a rozmaring, a kakukkfű vagy az oregánó a szárazabb talajt kedvelik, és öntözésüket szórványosan kell elvégezni. Vedd figyelembe az időjárást és az aktuális hőmérsékletet is azon a helyen, ahol a fűszernövények el lettek ültetve. - Mivel trágyázd őket:
Mivel a fűszernövények fogyasztásra vannak szánva, a trágya kiválasztásakor legyél nagyon óvatos. Ideális a kifejezetten a számukra kialakított szerves trágya, amelyet a növények a talajon vagy a leveleken keresztül szívnak fel. A használatukkor kövesd a csomagoláson található utasításokat. Használhatsz otthon készült komposztot, szerves és gyógynövény trágyát is (pl. csalánból). A trágyázás gyakoriságáról megoszlanak a vélemények, de biztosan nem fogsz ártani egy tavaszi, és egy második nyári trágyázással. - Mikor gyűjtsük be őket:
Az ideális idő a betakarításukra, amikor virágoznak és teljes virágzásban vannak – tavasszal és nyáron. Virágzás után a legtöbb faj elveszti az erejét és aromáját. Tervezd a betakarítást reggelre, amikor a harmat már elpárolgott a növényekről, de még nem hervadtak el a nap hatására.
Tudtad? A fűszernövényeket egynyárira, kétnyárira és évelőre osztják. Minden évben újra kell ültetni az egynyári és kétnyári növényeket (bazsalikom, kapor, petrezselyem, koriander). Az évelő növények (rozmaring, oregánó, metélőhagyma, kakukkfű, zsálya, levendula) több szezont is kibírnak.

Hogyan termeszthetsz fűszernövényeket beltérben és szabadban
Fűszernövények termesztése lakásban
Sikeresen termeszthetsz bazsalikomot, metélőhagymát, mentát, petrezselymet, sőt oregánót, kakukkfüvet és rozmaringot is otthon az ablakpárkányon vagy bent a lakásban. Nem kell mást tenned, mint kiválasztani egy megfelelő, legalább 15 cm magas ültető ládát vagy virágcserepet, amelyen vízelvezető nyílások találhatók a felesleges víz elvezetéséhez. Jó választás az önöntöző virágcserepek és ültető ládák, amelyek gondoskodnak az öntözésükről. A mediterrán fajok a terrakotta cserepekben is boldogulnak, ez viszont szárazabbá teszi a talajt.
A kiválasztott cserép alján készíts vízelvezető réteget duzzasztott agyagból, agyaggolyócskákból vagy kavicsból. A tetejére önts fűszernövényeknek megfelelő vagy más könnyebb talajt, amit kevés homokkal keverhetsz. Ültesd el a növényeket – több faj ültetésekor gondolj a hely-, nap- és öntözésigényükre. Ültesd külön a mentát, mivel az elterebélyesedik.
Helyezd a cserepet megfelelően napsütéses helyre, például egy déli, nyugati vagy keleti ablakba. Ha nagyon meleg van az ablakon kívül, és erősen süt a nap, helyezd kicsit távolabb a növényeket, hogy ne égjenek meg.
Rendszeresen öntözd a növényeket igényeik szerint. A bazsalikom, a petrezselyem, a metélőhagyma és a menta mindig enyhén nedves legyen. A kakukkfű, a rozmaring és az oregánó elviseli a szárazabb talajt.
Ha szeretnéd előnevelni a növényeid, vagy nincsenek meg megfelelő feltételeik, vásárolhatsz üvegházat is. Ebben jobb feltételeket teremthetsz számukra (nedvesség és hő tekintetében), ill. választhatsz növénynevelő lámpával felszerelt modellt is, amely több fényt és ezáltal jobb növekedést biztosít.
Tipp: Télen tedd messzebbre a fűszernövényeket a radiátoroktól. A sugárzó hő nem tesz jót nekik.

Erkélyen vagy teraszon (ültető ládában, virágcserépben)
Különösen fontos az erkély tájolása. Ha az erkély déli fekvésű, akkor a mediterrán fajok – rozmaring, levendula, oregánó, majoránna, kakukkfű, zsálya vagy babérlevél – számára a legmegfelelőbb.
Például a petrezselyem, a koriander, a kapor, a citromfű és a menta szereti a keleti és nyugati erkélyeket, a legkevesebb napsütéses északi oldalon pedig a menta, turbolya, metélőhagyma vagy medvehagyma ültethető.
Virágcserép, magaságyás vagy ültetőláda aljára tegyél vízelvezető réteget (agyaggolyócskák, kavics, agyagszilánk), és szórj rá könnyebb földet. Ültesd el a kiválasztott növényeket, fedd be őket földdel, ha szükséges, és öntözd meg őket.
Az öntözés intenzitását igazítsd az időjáráshoz és az egyes fajok igényeihez. A fűszernövényeknek általában jót tesz az állott víz, amellyel egyből reggel kell öntözni, hogy ne párologjon el olyan gyorsan. Erős napsütés, de nagy eső, jégeső esetén is célszerű a fűszernövényeket a tető alá költöztetni, vagy egyéb védelemmel ellátni.
Tipp: Építs függőleges kertet, vagy próbáld ki a hidroponikus termesztést

Virágágyásban és cserépben a kertben
Ha a kertben fűszernövényeket szeretnél termeszteni, vedd figyelembe a kert tájolását és az egyes, már meglévő elemeket (fák, egyéb virágágyások, medence), amelyek befolyásolhatják az adott helyet.
A mediterrán fajok (rozmaring, kakukkfű, levendula) jól bírják a folyamatos napot, félárnyékba ültethető a menta, a petrezselyem és a kapor. Megpróbálhatsz árnyékosabb területekre metélőhagymát, turbolyát vagy medvehagymát ültetni.
Akárcsak az erkélyen, a kertben is termeszthetsz fűszernövényeket ültetőládában, virágcserépben vagy magaságyásban, de közvetlenül a földben, a virágágyásban is. Ha cserépben vagy ültetőládában termeszted, először tegyél vízelvezető réteget az aljára, majd virágföldet. Kevés komposztot vagy homokot is keverhetsz az ágyás földjébe, ha az alacsony tápanyagtartalmú vagy túl sűrű. Már csak ki kell ültetned a növényeket és öntözni őket. A következő öntözést igazítsd az időjáráshoz és az egyes fűszernövények igényeihez. Erős napsütés vagy eső esetén érdemes árnyékba tenni őket.
A legmegfelelőbb termesztési mód a fűszernövény spirál, ahogy az a képen is látható. Ez többé-kevésbé egy spirális alakú fallal elválasztott kiskert, aminek köszönhetően eltérő öntözési és talajigényekkel bíró fűszernövényeket kis helyen együtt termeszthetsz. A külső szélétől a közepéig ültethetünk mentát, körömvirágot, sóskát, petrezselymet, metélőhagymát, citromfüvet, koriandert, bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, majoránnát, zsályát és rozmaringot.
Ne felejtsd el: Egyes fűszernövények egynyáriak, mások évelők. Az előbbieket minden évben újra kell ültetni (vagy remélni, hogy elvetik önmagukat), az utóbbiak több évig bírják szinte beavatkozás nélkül.
Mely fűszernövények passzolnak egymáshoz és melyek nem
Együtt termeszthető
- Bazsalikom, petrezselyem, koriander, tárkony
- Kapor, metélőhagyma, petrezselyem, turbolya
- Kakukkfű, rozmaring, zsálya, levendula, majoránna, oregánó, izsóp, borsikafű
Nem termeszthetők együtt
- Nem lesznek meg jól egymás mellett azok a fűszernövények, amelyeknek eltérő a nap- és talajnedvesség igényük (pl. petrezselyem a rozmaringgal)
- Koriander és édeskömény
- Bazsalikom és zsálya
- Kamilla és kapor
- Nem szabad bazsalikomot sem ültetni a ruta mellé
Mindig jobb a borsmentát egyedül termeszteni, ideális esetben más mentákkal együtt. Sok helyet foglal el, és teljesen uralhatja a virágágyást vagy az ültető ládát.


Fűszernövények termesztése télen: kell-e téliesíteni?
Egyes fajok nagyobb károk nélkül is túlélik a telet, de általában jobb, ha a gondozásukat a jelenlegi körülményekhez igazítod. Ugyanúgy, mint a többi növénynél a kertben vagy szobanövényeknél. Ezzel segíted a fűszernövényeknek túlélni a telet, és tavasszal teljes erővel visszatérhetnek a növekedéshez. Hogyan is csináld?
- A cserepes fűszernövényeket vidd be tető alá vagy a házba, esetleg egy megfelelően napsütötte folyosóra.
- Védd meg az ágyásban lévő növényeket vastagabb takaró földréteggel a szárak és a törzsek között. A nagyobb növényeket nem szőtt szövettel vagy tűlevelekkel fedheted le.
- A nem fagyálló fűszernövényeket (pl. rozmaringot) jobb teljesen kiásni az ágyásból, cserépbe ültetni és bevinni.
- A fűszernövényekeidet tedd olyan helyre, ahol sok napfényt kapnak, de ugyanakkor ne a használatban lévő radiátorok fölé helyezd. Ha nem tudsz ilyen helyet biztosítani, fontold meg a növénynevelő lámpa vásárlását.
- Csökkentsd az öntözést. Ha műtrágyáztad őket, azt teljesen hagyd ki télen.
- Távolítsd el a sérült és száraz részeket, hogy a fűszernövények tavasszal azonnal újra elkezdhessenek növekedni.

Hogyan tárold a fűszernövényeket? Próbáld meg szárítani vagy lefagyasztani őket
A friss fűszernövények hosszabb ideig elállnak, ha nedves papírtörlőbe csomagolják őket, és visszazárható tégelybe vagy műanyag zacskóba helyezik. Akár 2 hétig is elállnak a zöldségrekeszben. Egyes fajokat kevés vízzel pohárba vagy vázába lehet helyezni, ahol néhány napig kibírják. De mi van akkor, ha annyi fűszernövényed van, hogy nincs időd azonnal felhasználni őket?
Hogyan szárítsd meg őket
Közvetlenül a betakarítás után terítsd ki a fűszernövényeket egy tálcára, tányérra vagy tiszta ruhára, és hagyd pihenni néhány órán keresztül. Közben az összes rajtuk maradt rovar is kimászik belőlük.
- Levegőn: Köss össze több tövet, és az alsó oldalával felfelé akaszd fel, terítsd ki egy tiszta pamutkendőre, vagy egy rétegben helyezd el egy gombaszárító szitán. Az a fontos, hogy olyan helyen szárítsd őket, ahol jó a légáramlás és nincs közvetlen napfény. Hagyd száradni 1-2 hétig, vagy amíg a levelek szárazak nem lesznek.
- Sütőben: Egy tepsire tegyél sütőpapírt, és egy rétegben helyezd rá a fűszernövényeket. Kapcsold be a sütőt maximum 35 °C-ra, helyezd be a tepsit, és hagyd résnyire nyitva az ajtót (például akaszd ki egy fakanál nyelével). Szárítsd néhány órán át, amíg száraz nem lesz.
- Aszalógépben: Kövesd a gyártó utasításait, a fűszernövényeket általában 35 °C körüli hőmérsékleten kell szárítani több órán keresztül. Érdemes kisebb lyukú tálcákat használni, hogy a növénydarabok ne essenek át rajta – sok márka közvetlenül fűszernövény tálcákat is ad az aszalójukhoz.
- Mikrohullámú sütőben: Terítsd el a fűszernövényeket két réteg papírtörlő közé, és szárítsd a legnagyobb teljesítményen 1-2 percig, vagy amíg meg nem száradnak.
Szárítás után morzsold össze vagy aprítsd fel őket, és ideális esetben közvetlen fénytől és levegőtől védett edényben tárold.
Hogyan fagyaszd le őket
Először terítsd ki a növényeket egy tálcára vagy tányérra, és hagyd, hogy a rovarok kimásszanak belőlük néhány óra alatt. Ezután távolíts el minden száraz és sérült részt a szárakról. Szárítsd meg őket, és morzsold össze vagy vágd kisebb darabokra. Tedd a fűszernövényeket visszazárható üvegekbe vagy fagyasztóban használható zacskókba. Ne felejtsd el ráírni a növény nevét és a tárolás dátumát.
Egy másik lehetőség, hogy a fűszernövényeket jégkocka formákba töltöd, így azonnal elkészítve az egyes adagokat a későbbi felhasználásra.
A fagyasztott fűszernövények ízváltozás nélkül 1-2 hónapig állnak el, de akár 6 hónapig is eltarthatók. Hosszú távú tárolás esetén célszerű vákuumban tárolni őket.
Levesek, szószok, saláták és teák készítéséhez csak vedd ki őket a fagyasztóból – nem szükséges kiolvasztani őket.

Fűszernövények fajtái
Oregánó
Jellemzői
Az oregánóra jellemző a kellemesen fűszeres, enyhén kesernyés illat és a majoránnához hasonló megjelenés. A fűszernövényt megbízhatóan felismerheted apró, zöldes, tojás alakú, finom szőrű leveleiről, amelyek 20-90 cm magasra nőnek. Az oregánó használata széles körben elterjedt a depressziós tünetek csökkentésére, mivel nagyon jótékony hatással van az emberi pszichére.
Termesztése
Az oregánó ideális ültetési ideje áprilistól júniusig tart, igényli a napos, meleg helyet és a gyakori öntözést. Kertben nagyon jól fejlődik sziklakertekben és olyan helyeken, ahol sok napfény éri. Egy kevésbé igényes fűszernövény.
Felhasználása
Az olasz konyha elmaradhatatlan részét képező szárított leveleket fűszerként használják a tenger gyümölcseinek ízesítésére, a borjú- vagy csirke ízének fokozására, valamint a paradicsomszószok aromájának színesítésére.
A zöld gyógyszertárból nem hiányozhat a gyerekek köhögésének vagy gyakori hörghurut kezelésére, étvágytalanságra és az egészséges emésztés általános támogatására, illetve epehólyag- vagy bélproblémák esetén. Az oregánó tea a hasmenés kezelésekor is pozitív hatással bír. Az oregánó vagy az oregánóolaj viszont nem ajánlott terhesség vagy menstruáció idején, mivel fokozza a menstruációs vérzést.
Tipp: A tea elkészítéséhez önts le 2 teáskanál szárított oregánót, és hagyd 5 percig ázni. Ezután szűrd le és mézzel édesítsd.

Bazsalikom
Jellemzői
A bazsalikom egynyári fűszernövény, amely általában 20-60 cm magasra nő. A levelek jellegzetes zöld-lila színűek. A bazsalikom, amellyel a leggyakrabban az olasz konyhában találkozhatunk, híres szegfűszegszerű aromájáról, amelyet egyesek a borséhoz hasonlítanak. Ennek a fűszernövénynek a melegebb vidékeken egyes fajai azonban enyhén citrusos aromájukról és édesebb ízükről váltak híressé.
Termesztése
A bazsalikom a kicsit több figyelmet igénylő fűszernövények közé tartozik. Ezért a nevelése során kerüld a közvetlen napfényt, még akkor is, ha meleg és szélvédett helyen virágzik. A bazsalikomot ideális esetben önöntöző cserépben vagy ültetőládában kell termeszteni, és alkalmanként trágyázni kell. Sajnos a termesztése során gyakran találkozhatsz sárguló levelekkel, amelyek a bazsalikom esetében legtöbbször tápanyaghiányra utalnak.
Felhasználása
Összetéveszthetetlen ízének köszönhetően a bazsalikom felhasználása az olasz konyha és a dél-franciaországi mediterrán konyha szerves része. A déli országok nem spórolnak a bazsalikommal levesek, saláták vagy a hagyományos pizza ízesítésénél. Jellegzetes ízének köszönhetően a bazsalikom az indonéz, a thai vagy a vietnami konyhában is helyet kapott. Alkalmas csirke és hal ízesítésére vagy fűszervaj készítésére is. Mit szólnál esetleg egy bazsalikomos pesztóhoz?
A bazsalikomot a gyógyászatban is széles körben használják. Pozitív hatása van gyomorgörcsök ellen, étvágyfokozó, puffadás ellen hat, megfázáskor megkönnyíti a köhögés elmulasztását, gyulladáscsökkentő hatású. Idegesség, szorongás, alvászavar, migrén vagy koncentrációs zavar esetén remek segítőtárs. A kismamák körében is keresett, mivel a bazsalikom támogatja a laktációt.
Tipp: Ha az olasz konyha szerelmese vagy, ültess bazsalikomot paradicsommal együtt, és egy helyen megtermelheted az ízletes saláta és pizza „fűszereit”.

Borsmenta
Jellemzői
A menta az egyik leghíresebb gyógynövény, amelynek gazdag gyógyászati múltja van, hatásait elsősorban az érzékiség és a szeretet serkentésére használták. Ez az évelő gyógynövény legfeljebb 70 cm magasra nő. A mentát az egymással szemben elhelyezkedő ovális, fogazott szélű, sima felső felületű, alsó oldalukat finom szőrszálakkal borított levelek jellemzik. A borsmenta legjellemzőbb tulajdonsága azonban az összetéveszthetetlen borsmenta íz és aroma.
Termesztése
Nem igényes termesztésű gyógynövényként a menta szereti a félárnyékot és a nedves sarkokat, de a szárazabb, napos helyeken is megél. Az ültetésére az ideális idő a tavasz, így a mentaleveleket egész nyáron lehet gyűjteni. A borsmenta az invazív növények közé sorolható, amely átveszi az irányítást a virágágyásban.
Felhasználása
A mentát nemcsak a zöld gyógyászatban, hanem a konyhában is számos felhasználási területe van. A természetgyógyászatban remek segítőtárs a gyomor- vagy bélproblémák kezelésében, görcsoldó, megelőzi a hányást, elősegíti a jobb alvást, stresszoldó és segít megszüntetni a puffadást és az étvágytalanságot. Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatását széles körben alkalmazzák megfázás idején.
A mentát leginkább a nyári koktélok remek ízesítő és vizuálisan harmonizáló elemeként használják, emellett üdítő ízt kölcsönöz. Ki ne ismerné a mojitót? A mentatea is népszerű és bevált örökzöld. Kevesen tudják, hogy jól passzol a bárányhús és a darált hús ízéhez, pácokhoz, joghurtokhoz, ízfokozóként édes ételekbe, salátaöntetekhez is használják.
Tipp házi mojito elkészítésére: Keverj össze egy pohárban fehér rumot, 2 teáskanál nádcukrot, egy lime levét és néhány mentalevelet. Az egészet alaposan, de óvatosan keverd össze, tegyél bele jeget és öntsd fel szénsavas vízzel. A kapott italt friss mentalevelekkel díszítheted.

Majoránna
Jellemzői
A majoránna nagyon kedvelt fűszernövény, enyhén fűszeres, édesebb illatú és ízű. Az oregánó rokona. Fajtól függően egynyári vagy évelő. Általában körülbelül 40 cm magasságot ér el, és elágazó száraihoz kis szürkés-zöld, ovális alakú levelek csatlakoznak. Hazája Északkelet-Afrika, ahonnan a nagy tengerentúli felfedezések során fokozatosan eljutott Európába.
Termesztése
A majoránna megfelelő növekedéséhez meleg, napos helyre van szükség, elegendő öntözéssel és trágyázással. A könnyű és jó vízelvezetésű talajt kedveli, semmiképpen sem az agyagosat. Nem bírja a fagyot. Szezononként akár háromszor is betakarítható levelek és fejletlen virágok formájában.
Felhasználása
A konyhában a majoránnával leggyakrabban friss vagy szárított formában találkozhatsz levesekben, szószokban, zöldségsalátákban, de a melegkonyhákban is megtalálta a helyét. Nagyon gyakran használják összetevőként mindenféle hús hosszú hőkezelése során. Nehéz elképzelni a tócsnit majoránna nélkül. Annak érdekében, hogy a főzés során ne veszítse el jellegzetes ízét, optimális esetben csak a hőkezelés utolsó harmadában add hozzá az elkészített ételekhez.
A gyógyászatban már az ókori egyiptomiak idejétől használták a megfelelő emésztés elősegítésére, étvágytalanság esetén, valamint ismert a végtagok dagadására gyakorolt jótékony hatásáról is. Érdekes tény, hogy korábban széles körben használták esküvői szertartások és ünnepségek díszítésére. Úgy gondolták, hogy jelenléte tovább erősíti és mélyíti az ifjú házasok szerelmét. A majoránnás fürdő vagy tea is népszerű, mivel megnyugtatja és ellazítja az emberi szervezetet.
Tipp: A majoránna ízének felerősítése és kiemelése érdekében kombináld fokhagymával az ételekben.

Kakukkfű
Jellemzői
A kakukkfüvet nagyon könnyen és gyorsan felismerheted a szegfűszegre emlékeztető, összetéveszthetetlen erős aromájának köszönhetően, amely erősebb édes ízű. A kakukkfű egy mediterrán fűszer, amely leveleit, vékony szárait és a virágait is használják. Évelő és örökzöld félcserje, legfeljebb 30 cm magas. A virágok leggyakrabban a fehérestől a rózsaszínig terjednek.
Termesztése
Ennek a fűszernövénynek a termesztése nem igényel különleges odafigyelést, ezért nagyon népszerű a kertészek és az otthoni termeszteni kívánók körében. A kakukkfű elviseli a homokos talajt és a napos helyeket. A levelek meglehetősen kisebbek, hosszúkás alakúak. Nagyon szívós fűszernövény, amely a szabadban átvészeli az egész telet. A kakukkfű magvakkal, osztással vagy dugványozással szaporítható. Az aromájának megőrzése érdekében érdemes elkerülni a műtrágyázást és az öntözéssel is kíméletesebben kell bánni.
Felhasználása
Egyetlen igazi kulináris ínyenc sem tud ellenállni egy marék frissen aprított kakukkfűnek, amely minden szószt, öntetet, salátát vagy húsételt is tökéletesen kiegészít. Ez a fűszernövény nagyon jól illik bármilyen hőkezelt halhoz, de íze és jellegzetes aromája még a csirkéhez szánt töltelékben, pástétomokban, sajtokban vagy a fűszervajakban sem fog elveszni. Használhatod ecet vagy olaj ízesítésére is.
A természetgyógyászatban hasmenés, puffadás vagy gyakoribb emésztőrendszeri gyulladások elleni jótékony hatása miatt alkalmazzák. Ezenkívül pozitív hatással van a légzőrendszerre, csillapítja a köhögést és gyulladáscsökkentő hatással van az emberi szervezetre. Leggyakrabban tea formájában fogyasztják, melyhez a leveleit használják. Lehetőség van a kakukkfüvet cseppek formájában vagy inhalálásra is használni. A kakukkfű fertőtlenítő hatását tekintve vezető szerepet tölt be a gyógynövények között. Nagyon hatékonyan és gyorsan fejti ki hatását baktériumok, gombák és paraziták ellen. Gyakran keresik a szexuális vágy serkentőjeként.

Rozmaring
Jellemzői
A rozmaringot joggal tartják az egyik legnagyszerűbb fűszernövénynek. Ezt frissítő, enyhén gyantás illatának köszönheti. A rozmaring egy viszonylag nagy bokros növény.
Termesztés
A rozmaring egy tipikus mediterrán fűszernövény, amelyet télen melegen kell tartani. A könnyebb és homokos talaj a legmegfelelőbb a számára. Akár 2 méter magasra is megnövő örökzöld növény. Virágai leggyakrabban fehérek, levelei keskenyek és sötétebbek, felül fényesek.
Rozmaring termesztése kertben és virágcserépben
Tipp: Használd az illatos rozmaring ágakat tökéletes grilltűként, amelyek nemcsak funkcionálisak, hanem csodálatos illatúak is, ráadásul kiemelik a grillezett húsok és zöldségek ízét.

Citromfű
Jellemzői
A citromfűnek megvan az a hátránya, hogy sokan első pillantásra összetévesztik a mentával. De amint megérzed a citromfű illatát vagy ízét, azonnal eláraszt citrusos, megrészegítő aromája. 90 cm magasra nő, recés levelei a csalán leveleihez hasonlítanak.
Termesztése
A citromfű egy könnyen termeszthető fűszernövény, ami szereti a sok helyet, a tápanyagokat és a nedvességet a cserépben. Keress neki megfelelő helyet a napon, de a részleges árnyékot sem veti meg. A kertészeknek azt javasoljuk, hogy a citromfűt már kifejlett növényként neveljék, ahelyett, hogy a magból való csíráztatással kezdenék. A sokéves tapasztalat feltárta, hogy a citromfű nagyon jól nő levendula közelében.
Felhasználása
A citromfű nemcsak gyógyító hatásáról híres, hanem a konyhában elfoglalt pótolhatatlan helyéről is. Leggyakrabban friss citromfű leveleket használnak, amelyeket úgy adnak az ételekhez, mintha csak cseresznyét helyeznének a torta tetejére. Levelei meglehetősen gyakran megtalálhatók salátákban, túrós desszertekben, frissítő italokban, gyógynövénylikőrökben és citromfűteákban, mivel az íze az egyik legnépszerűbb a fűszernövények között. A gasztronómiában azonban jól ismert a citromfű szirup, a citromfű méz, a citromfű lekvár vagy a citromfű turmix is.
A népi gyógyászatban a citromfű keresett kisebb alvászavarok kezelésére, menstruációs fájdalmak, emésztési problémák enyhítésére, stressz- és nyugtalanságoldó, fertőtlenítő hatású, erősíti az idegrendszert, és remek segítőtárs megfázás és influenza esetén is. A kozmetikában is megállja a helyét, például arcmaszkok formájában, ahol nyugtató hatásának köszönhetően jótékony hatással van a bőrre.

Zsálya
Jellemzői
Ki ne hallotta volna már ennek a növénynek a nevét, de vajon fel tudod-e ismerni ezt a gyógynövényt a saját szemeddel? Sokféle zsálya létezik. Találkozhatunk ehetetlen fajtákkal vagy akár gyönyörűen virágzó fajtával is, amely elsősorban dísznövényként termeszthető. Általánosságban elmondható, hogy évelő fűszernövényről vagy félcserjéről van szó, amely eléri a 60 cm körüli magasságot. A zsálya aromás leveleiről híres, amelyek felületükön szürkések és szőrösek. A zsályára jellemző a gazdag gyökérrendszer és a lila virágok, hosszú, akár 3 cm-es koronával. A zsályát hagyományos, enyhén kesernyés ízéről ismerhetjük fel.
Termesztése
Ha úgy döntesz, hogy otthon fogsz zsályát termeszteni, számolj a rendszeres nyírás szükségességével, hogy ne fásuljon el. Nagyon jól fog nőni, ha elegendő műtrágyát adsz neki. Nem viseli el a párás környezetet, viszont gond nélkül nő a szárazabb és könnyebb talajban is. Meleg és védett helyen virágzik. A zsálya gond nélkül kibírja a hibernálást, amiben egy kicsit segíteni kell neki. Erős fagyok vagy hosszan tartó száraz időjárás esetén hozd be a kertből, vagy tedd távolabb az ablaktól.
Felhasználási módjai
Ne félj valami újat tanulni a konyhában. Nagyon ízletes lekvárokban, fűszervajban, péksüteményekben vagy halak elkészítésekor, ízesítésekor. A legtöbb fűszernövénytől eltérően a zsályából a kevesebb néha több (az enyhén kesernyés íze miatt). Remek fűszer például savanyúságok készítéséhez.
A zsályát gyakran használják bizonyított gyulladáscsökkentő hatása miatt. Hiszen a latin neve (salve) szó szerint azt jelenti, hogy gyógyítani. Ha kellemetlen fogínyvérzéstől, gyakori orrgarat- vagy gégegyulladástól, gyomor- és bélproblémától szenvedsz, elégedett leszel a zsálya gyógyító hatásával. Ennek köszönhetően a zsályát leggyakrabban tea formájában használják, de nem alkalmas hosszútávú használatra. Ennek oka a tujontartalma, amely rendszeres vagy hosszú távú használat esetén méregként hathat az emberi szervezetre.
Tipp: Túlzott izzadástól szenvedsz? Próbálj meg időnként zsályateát fogyasztani.

Metélőhagyma
Jellemzői
A metélőhagyma vagy snidling a magyar konyhában nagyon jól ismert és széles körben használt fűszernövény. Enyhén fűszeres ízű, szálas növény, amely egyes ínyenceket a hagymára emlékeztet. Ez az évelő fűszernövény 20-50 cm magasra nő, míg a föld alatti része legfeljebb 1 cm átmérőjű kis hagymákból áll. A szára keskeny, hosszú és üreges.
Termesztése
A metélőhagyma nem igényes fűszernövény, amelyet akár a kertedben, akár az ablakpárkányodon is termeszthetsz egész évben. Nem tűri jól az erős napot, de szereti a sok nedvességet. Nyugodtan öntözheted egy kicsit többet mint a többi fűszernövényt. Ha szabadban termeszted a metélőhagymát, akkor télire szükséges teleltetni. Vágd le a leveleit, és zárd el például egy befőttesüvegben. A megfelelő gondozásnak köszönhetően tavasszal újra virágozni fog és nagyon gyorsan növekszik majd. Ha szükséges, évente többször le kell vágni, hogy ne száradjon ki.
Felhasználása
Ki ne szereti a vajjal megkent és metélőhagymával megszórt pirítóst? A metélőhagymát használják azonban levesekhez, szószokhoz, tojásos ételekhez és salátákhoz is. Bár az enyhén csípős ízéről híres, paradox módon például túrókrémek, fűszervaj, friss sajtok, gombás ételek ízesítésére használják, amikhez nemcsak a kitűnő ízt ad, hanem minden ínyenc szemét is megörvendezteti. Minden jó háziasszonynak és szakácsnak tudnia kell, hogy bármilyen hőkezelés hatására a metélőhagyma elveszti jellegzetes aromáját, ezért ideális a főzés vagy sütés vége felé használni. A metélőhagymával a magyar konyha mellett leggyakrabban a cseh, lengyel, német, svéd vagy francia gasztronómiában találkozhatunk.
A metélőhagymát emellett nagyra értékelik és keresik, mint gazdag fehérje-, C- és B2-vitaminforrást, valamint számos egyéb fontos ásványi anyagot, például nátriumot, vasat és kalciumot is tartalmaz. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően serkenti az étvágyat és támogatja a jó emésztést.
Tipp: Ha nem tudod elképzelni a kenyeret és a vajat vagy más ételt a szeretett metélőhagyma nélkül, de zavar a hagyma illata, akkor facsarj néhány csepp citromot a metélőhagymára. Ez egyesek számára tökéletesen semlegesíti a kellemetlen aromát.

Petrezselyem
Jellemzői
Ki ne ismerné a petrezselyem csokrokat, amelyek nem hiányozhatnak a klasszikus magyar éttermek egyik fogásának díszeként sem. Létezik azonban sima levelű petrezselyem is, amely rokonához képest sokkal markánsabb ízű. Hazája a mediterrán területeken van, de a vadonban is találkozhatunk vele. A petrezselyem egy kétéves növény, amely tipikus föld feletti levélrozettákat hoz létre. A petrezselyem magvakkal szaporodik.
Termesztése
A petrezselyem termesztése egyszerű, csak kövess néhány alapvető szabályt. Soha ne tedd ki a petrezselymet közvetlen napfénynek, és adj neki külön virágcserepet, ültetőládát vagy helyet a kertben. Egyszerre többféle petrezselymet termeszthetsz. A petrezselyem áttelelhet kint a kertben vagy az ablakon kívül, de ha beviszed a meleg otthonodba, akkor még boldogabb lesz. A petrezselyem általában 6 hét alatt csírázik ki, és a betakarítás ideális ideje az ősz, mielőtt az első hó leesik. Remekül kijön a retekkel vagy a paradicsommal, a virágágyásban pedig egy keresztesvirágú zöldség sem tekinthető megfelelő szomszédnak.
Felhasználása
A petrezselyem gasztronómiai klasszikus a levesek, saláták, fasírt, gombás szószok, sült húsok ízesítésére, díszítőelemként pedig szendvicsekben vagy igazi házi galuskában is remekül szerepel. A friss petrezselyem gazdag C-vitaminban is, amely azonban elpusztul, ha ezt a növényt lefagyasztják.
A petrezselyem egy szuperélelmiszer, amely a fent említett C-vitaminon kívül A-, B1-, B2-, B3-, B6-vitaminban is gazdag, valamint folsavat, foszfort, káliumot, magnéziumot stb. is tartalmaz. Rendszeres fogyasztása esetén jótékony hatással van a simaizom görcsös összehúzódásainak feloldására, puffadás ellen hat, támogatja a megfelelő emésztést és a szexuális késztetés támogatására is szolgál. Női afrodiziákumnak tartják. A nők a petrezselymet is keresik a menstruációs ciklus beállításával kapcsolatban. A terhes nőknek azonban kerülniük kell ezt a fűszernövényt, mivel a túlzott vagy gyakori petrezselyemevés a méh idő előtti összehúzódását okozhatja. A magas A-vitamin tartalma miatt a petrezselyem megfelelő mennyiségben való fogyasztása javítja a látás minőségét és segít a farkasvakság, a látóideg-gyulladás vagy az általános látásgyengülés kezelésében.
Tipp: Ha a fokhagyma fogyasztása után gyorsan fel kell frissítened a leheletedet vagy semlegesítened kell a kellemetlen szagot, a petrezselyem rágcsálása remek alternatíva.

Koriander
Jellemzői
A koriander egynyári (néha kétéves) fűszernövény, amely a Földközi-tenger vidékéről és a Közel-Keletről származik, vadon nem fordul elő hazánkban. Az íze összetéveszthetetlen - a magok kellemes és enyhén édes ízűek, az illata pedig a narancshéjra emlékeztet. A koriander általában 1 méter magasságúra nő meg, és érdekessége, hogy kétféle levelet találhatunk a növényen. A gyógynövény alsó részén a levelek leggyakrabban három hegyűek és ovális alakúak, a felső részen több levelet láthatunk, amelyek egyfajta vonalszerű szegmensekre vannak osztva. A koriander virágai fehérek vagy enyhén rózsaszínűek, termése csípős.
Termesztése
Ez az ázsiai fűszernövény nem alkalmas kezdő termesztők számára. Az azonban igaz, hogy a gondoskodást, amit neki nyújtasz, duplán adja vissza. A koriander nem szereti az erős napot, és havonta legalább egyszer meg kell trágyázni. Az önöntöző virágcserépben való termesztése sok munkát és aggodalmat takarít meg. Termesztőként azonban örülni fogsz, hogy nagyon gyorsan csírázik, és néhány hét alatt betakaríthatod az alsó leveleket. Ha úgy döntesz, hogy a koriandert a gyökeréért termeszted, akkor a kertben kell termesztened, mivel a koriander gyökérrendszerének mélyebb talajra van szüksége.
Felhasználása
A koriandert ősidők óta használják ételízesítőként. Még a jól ismert curry vagy a garam masala sem nélkülözheti az őrölt koriandert. Talán ezért is találkozhatunk vele főleg a közel-keleti és indiai konyhában. Ha a pácolás szerelmese vagy, a koriander aranyat ér majd a számodra. Például megadja a szükséges ízt az ecetes gombáknak és zöldségeknek.
A koriandermag nagyon jól működik a puffadás és a hasi fájdalom ellen. Jótékony hatással van a reumás betegségekre, illetve a krónikus nátha kezelésére is. Szükség szerint naponta egyszer-kétszer, körülbelül 7 percig ajánlott a koriandergőzt belélegezni. Tudtad, hogy a koriander az egyetlen, amely képes megszabadítani az emberi testet a nehézfémektől?

És melyik gyógy- és fűszernövényekről felejtkeznek el méltatlanul?
A macskagyökér, az orbáncfű, a zamatos turbolya, az olasz szalmagyopár, a tárkony, a sóska, a mezei kakukkfű, a körömvirág és még egy sor (nem) elfelejtett növény létezik, ami nem hiányozhat egyetlen konyhából vagy otthoni gyógynövényes gyógyszeres szekrényből sem. Ha számodra a nevük túlságosan idegennek tűnik, tudd, hogy a legtöbbet tavasztól őszig egy átlagos természetben tett séta során össze tudod gyűjteni. Egy csésze tea jó hangulatba hoz, segít leküzdeni a felgyülemlett stresszt, ami egyáltalán nem tesz jót az emberi szervezetnek.
Tudtad, hogy a legtöbb gyógynövényből nem csak tea, hanem méz is készíthető? Például a gyógynövényekből származó jó minőségű méz eltávolítja a mérgező anyagokat a szervezetből, kiváló antioxidáns, megelőzi és hatékonyan kezeli a megfázást. Nemcsak remek ízt adnak, de ellátják a szervezetet a nagyon szükséges vitaminokkal és egyéb fontos összetevőkkel, amelyek szintén teljesen természetes és hatékony formában kerülnek be a szervezetbe.
Hogyan készíts saját gyógynövényes mézet?
A minőségi házi gyógynövényes méz elkészítése egyszerű. Használhatsz olyan gyógynövényeket, amelyeket a legjobban szeretsz, vagy amelyek kéznél vannak. A gyógynövények és a méz remek kombináció. Az egyszerű mézből a legegyszerűbb gyógynövényes mézet varázsolni úgy, hogy a gyógynövények leveleit vagy virágait kellő ideig hagyod benne hatni. A gyógynövények a mézben töltött idő alatt nemcsak jellegzetes ízt és illatot kölcsönöznek a méznek, hanem átadják a gyógy-, vitamin- és ásványianyag-tartalmukat is.
Egy másik lehetőség, hogy a mézet felmelegíted, és a választott fűszernövényekre öntöd. Az így kapott keveréket legalább két hétig állni hagyod, és már meg is kóstolhatod, használhatod gyógyításra vagy ízesítésre.
További inspirációk a számodra

Tavaszi kerti munkák

A legjobb fűnyírók, fűkaszák és fűnyíró traktorok rangsora

Takácsatkák: mik ezek, és hogyan lehet megszabadulni tőlük

Levéltetvek: mit támadnak meg és milyen természetes készítményekkel védekezhetsz ellenük

A talaj előkészítése tavasszal

Füvesítés lépésről lépésre

Gyepszellőztetés A-tól Z-ig: mikor és hogyan kell csinálni?

Hol terem a medvehagyma, miről ismered fel és hogyan tárold?

Komposztálás a kertben: hogyan készíts komposztot és mit lehet komposztálni?

Levendula termesztése a kertben és cserépben: Mikor és hogyan ültessük, metsszük, szárítsuk és használjuk?

Rozmaring termesztése kertben és virágcserépben: hogyan ültessük, metsszük, szárítsuk és teleltessük?

Vöröshagyma termesztése magról vagy dughagymából: Mikor és hogyan kell ültetni és betakarítani

A pazar balkonkert titka: balkonvirágok, fűszernövények, gyümölcsök

Hogyan termessz paradicsomot: Vetés, metszés, trágyázás és betakarítás

Szobanövények átültetése: mikor, hogyan és mivel

Szobanövények kártevői: hívatlan vendégek az otthonunkban

Gondoskodj a virágaidról, növényeidről!

Gyepápolás

Magaságyás készítése raklapból, téglából vagy deszkából

Paprika termesztése: Ültetés, trágyázás, metszés és betakarítás

Fák és cserjék gondozása: ültetés, metszés, trágyázás, permetezés

Hogyan szabadulj meg a hangyáktól a házban és a kertben

Töltsd a szabadidőd a kertben!

Bazsalikom termesztése lakásban és kertben: ültetés, nevelés, tartósítás

A nyaraló gondozása

Kerti ötletek és tippek az idilli pihenésért

Fokhagyma termesztése a kertben: Tavaszi és őszi ültetés, áztatás, trágyázás, betakarítás és tárolás

Tulipán termesztése a kertben: Hogyan és hova ültessünk hagymás növényeket ősszel és tavasszal?

Hogyan építs tűzrakóhelyet a kertben és hogyan rakj tüzet?

Útmutató kerti grill építéséhez és a grill begyújtásához

Kisebb javítási munkák az otthonodban - csináld magad!
