A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Ehető tökfajták: fogyaszd egészséggel!
A tökök számtalan formában, méretben és színben léteznek, többféle felhasználási lehetőséggel. De tudtad, hogy az egészségedre is pozitív hatással vannak, segítik a fogyást és könnyítik az emésztést? Az A-vitamintól a káliumon át a rostokig különféle nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak, ezért a tökfélék nagyszerű kiegészítői bármilyen étrendnek, még diéta és terhesség alatt is. Cikkünkben a kalóriamennyiséggel, a tápanyagtartalommal vagy például a puffadással kapcsolatos kérdésekre is választ adunk. Hozd ki belőlük a legtöbbet!
Milyen tökfajták léteznek?
A sütőtök a tökfélék nemzetségéből származó tökfélék népszerű neve. Leggyakrabban téli és nyári tökökre osztják őket aszerint, hogy mikor és milyen szakaszban takarítják be az adott faj termését. Köztük a legnépszerűbb a hokkaido és az óriástök, de a spárgatök és a patiszon is. Ha azon tűnődsz, hogy mindegyik tökfajta ehető-e, megnyugtathatunk: a legtöbb nálunk kapható igen. A többi nem ízletes, vagy túl bonyolult az elkészítése a kemény héj és a kevés hús miatt.
Ehető tökfajták:
- Hokkaido: édes ízű, vékony héja van, amit evés előtt nem kell eltávolítani. Mélynarancssárga színét a nagy mennyiségű béta-karotin okozza. Édes ízének köszönhetően süteményekbe, levesekbe, lekvárokba, kompótokba használható fel, pépesítve könnyedén készíthetsz belőle édes tökpürét.
- Vajtök (pézsmatök): jellegzetes körteformájáról és a szürkétől a sárgásig terjedő héjszínéről ismerheted fel. Az íze enyhén édes, némelyiküké mogyoróra emlékeztethet. Nagy előnye a kis mennyiségű mag, így könnyű a tisztítása és nem kell belőle sokat kidobni hús mellé, szószokhoz, töltelékekhez, krémlevesekhez vagy pürék készítéséhez is. Gazdag A- és B-vitaminban, magnéziumban, kalciumban és káliumban. Alkalmas a gyermekek első ételeinek elkészítésére.
- Spagettitök (sárgatök): ovális formájával és sárga színével fog elbűvölni. A spárga jelzőt a húsa miatt kapta, amely sütés után vékony, spagettire emlékeztető szálakra bomlik. Ezért a tészta egészséges helyettesítőjeként használható.
- Óriástök: ahogy a neve is sugallja, ez egy nagy termésű fajta, amellyel a kertekben vagy a legnagyobb sütőtökért folyó versenyeken találkozhatunk. Sima, mély narancssárga héja van, és hatalmas mennyiségű vizet tartalmaz. Mivel a súlya eléri a 30 kg-ot, nehéz begyűjteni és feldolgozni a konyhában. Hatalmas mennyiségű magot tartalmaz, amit érdemes a sütőben kiszárítani, meghámozni és sóval megpirítani. Akár faragott díszt is készíthetsz belőle.
- Muskotálytök: gyümölcsei sötétzöldek, jellegzetes bordázattal, súlyuk elérheti a 8-10 kg-ot. Mély narancssárga, puha húsa alkalmas levesek, pürék, sütemények és kompótok készítésére. Jól viseli a meleg éghajlatot, ezért nem biztos, hogy nálunk jól érzi magát.
- Egymagú (chayote) tök: leggyakrabban halloweeni töklámpások faragására használják. Ez a fajta azonban ehető, és használható sütéshez, pitékhez, levesekhez vagy pürékhez. Az íze nem túl markáns, így az intenzívebb ízesítést is elviseli.
- Patiszon: ez a nyári tök úgy néz ki, mint egy fehér vagy zöldes repülő csészealj, hullámos széllel. A belsejében magos pép található, amely a tök felvágása után könnyen kikanalazható. A kis tököket egészben is el lehet rakni savanyítva, a nagyobbakból pedig a rántott hús vegetáriánus változatát lehet elkészíteni.
Sütőtökös receptek: hokkaido, vaj- és spárgatök édesen vagy sósan
Nem ízletes és mérgező tökfajták
Bár alapvetően minden tök ehető, előfordulhat, hogy néhány nem ízletes, és emésztési problémákat is okozhat. A nem ehető tökök keserű ízükről ismerhetők fel, ezeket pedig semmiképpen sem ajánlott elfogyasztani. Egyes fajták a túl kemény héjuk és alacsony hústartalmuk miatt nem alkalmasak fogyasztásra. Általában ezek vadon élők vagy díszfajták. Egyetlen általánosan kapható sütőtök sem egyenesen mérgező, de a többi gyümölcshöz hasonlóan azt javasoljuk, hogy csak azokat fogyaszd, amikben biztos vagy.
A nem ehető tököt keserű ízéről könnyen fel lehet ismerni – ilyen esetben semmiképp se fogyaszd el! Vannak olyan fajták is, amelyek túl kemény héjuk és csekély hústartalmuk miatt nem alkalmasak étkezésre. Ezek általában vadon termő vagy dísztökfajták.
- Dísztökfajták: bár ehetőek, ne kíséreld meg elkészíteni őket. Ezzel az idegeidet és a saját idődet takaríthatod meg. Kicsik, jellegzetes színűek, durva héjúak és alacsony a hústartalmuk. Az angyalszárny, csillag, töviskoronás és hosszúnyakú hattyú formájú tököket használd inkább az otthonod őszi díszítésére.
Tápérték (vitaminok, ásványi anyagok, kalória)
A tökök nemcsak finomak, hanem egészségesek is. A húsuk megközelítőleg 90%-ban vizet, valamint rostot, fehérjét és minimális szénhidrátot és kalóriát tartalmaz. Emellett tartalmaz még magnéziumot, káliumot, rezet, vasat, foszfort, cinket, mangánt és béta-karotint (A-vitaminná alakul). Húsuk kiváló minőségű forrása a telítetlen zsírsavaknak, folsavnak és a nukleinsavaknak, amelyek ráadásul fiatalító hatásúak.
Az alábbi táblázatban áttekintést találsz 100 g nyers sütőtök hozzávetőleges tápértékéről. Ezt követően ezt összehasonlíthatod az ajánlott napi adag százalékaival vagy grammjaival.
| 100 g nyers sütőtök | Ajánlott napi adag | |
| Víz | 91,6 g | - |
| Kalória | 26 kcal | 1600-2500 kcal nemtől, aktivitástól és életkortól függően |
| Rost | 0,5 g | 25-30 g |
| Cukrok | 2,8 g | 25-40 g |
| Zsírok | 0,1 g | kb. 1 g/1 testtömeg |
| Fehérjék | 1 g | kb. 1 g/1 testtömeg |
| A-vitamín | 426 µg | 53 % |
| C-vitamín | 9 mg | 10 % |
| E-vitamín | 1,06 mg | 7 % |
| Kalcium | 21 mg | 2 % |
| Vas | 0,8 mg | 10 % |
| Magnézium | 12 mg | 3 % |
| Kálium | 340 mg | 7 % |
| Cink | 0,32 mg | 3 % |
A tök jótékony hatásai
A tök a benne található rostoknak és a sok víznek köszönhetően jótékony hatással van az emésztésre és a mérgező anyagok kiválasztására. Segít a székrekedés ellen és eltölt, ami fogyókúra és diéta során fejti ki pozitív hatását. A tök többek között nyugtatja az idegeket, támogatja a szív és a hasnyálmirigy megfelelő működését, illetve erősíti az immunrendszert.
Megtisztítja a szervezetet és a rák megelőzésében is szerepet játszhat. Még a fogyókúrázók és a cukorbetegek is hasznosnak találhatják, mivel minimális zsírt és cukrot tartalmaz. Az említett rost a vércukorszint szabályozásában is segít. Az alacsony nátrium- és magas káliumtartalom hozzájárul a vese egészségéhez és a szívbetegségek megelőzéséhez.
Az emberi egészségre gyakorolt jótékony hatása magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának tudható be. A béta-karotin és más karotinoidok a szervezetben A-vitaminná alakulnak, ami befolyásolja a bőr minőségét és elengedhetetlen az egészséges látáshoz. Támogatja az egészséges nyálkahártyát, a vérképzést, a sejtnövekedést és szaporodást, sőt az immunitást is.
A C-vitamin különösen fontos az immunitás, az idegrendszer megfelelő működése és a mentális egészség szempontjából. Megvédi a sejteket az oxidatív stressztől, csökkenti a fáradtságot és támogatja az energiaanyagcserét.
- Kiváló cinkforrás, ami számos betegség kezeléséhez járul hozzá.
- Vasat, kalciumot, a B-csoportba tartozó vitaminokat, telítetlen zsírsavakat, foszfort és lecitint tartalmaz.
- Támogatja a prosztata megnagyobbodás tüneteinek enyhítését.
- Serkenti a vérkeringést és növeli a vörösvértestek számát a szervezetben.
- A kalcium, cink, réz és más ásványi anyagok növelik a csontok sűrűségét, ennek köszönhetően a magvak a csontritkulás megelőzésére szolgálnak.
- Csökkenti a szívroham és a sztrók kockázatát.
- A benne lévő magnézium támogatja az egészséges és pihentető alvást.
- Tökolajat préselnek belőlük, ami javítja a fogak, a bőr, a haj és a köröm minőségét. Ezenkívül segít az energia helyreállításában, javítja az emésztést és nagyon könnyen emészthető.
Tök diétához és fogyókúrához
A sok víz és rost, másrészt a kevés cukor és kalória garantálja azt, hogy a tök bekerüljön a fogyókúrás menübe. Viszonylag nagy mennyiséget ehetsz belőle és hatékonyan eltelít, emellett rengeteg vitaminnal és tápanyaggal is ellát. Ugyanakkor nem lesz negatív hatással a súlyodra.
Természetesen a recepteket módosítani kell, és a tököt nem szabad nagy mennyiségű zsírral vagy cukorral kiegészíteni, például köretekkel és egyéb hozzávalókkal. Próbáld ki sütve vagy salátában, helyettesíteni vele egy másik köretet, vagy elkészíteni a zabpehely egészségesebb változatát. Ne egyél túl sokat, adj hozzá testmozgást és igyál sok tiszta vizet.
Tök puffadás ellen?
A tök természetes összetevői támogatják az egészséges emésztést és annak megfelelő működését. Általában azoknak ajánlott, akiknek puffadási problémái vannak, vagy például székrekedés vagy egyéb emésztési probléma gyötri őket.
Azonban érzékenyebb embereknél előfordulhat haspuffadás, különösen akkor, ha valaki egyszerre nagyobb adag tököt eszik, és nem rágja meg elég alaposan a falatokat.
A magas rosttartalom megterhelő lehet azok számára, akik nincsenek hozzászokva a rostban gazdag étrendhez. Emellett ritkán előfordulhat, hogy valaki nem tolerálja a tököt, vagy akár allergiás rá.
Tipp: Az emésztés támogatására a tökmag vagy a tökmagolaj is jó választás lehet.
Biztonságos-e a tököt terhesség és szoptatás alatt fogyasztani?
A terhes és szoptató nőknek azt tanácsoljuk, hogy az étrendjük kiegyensúlyozott és változatos legyen, gyümölcsökben, zöldségekben és más egészséges ételekben gazdag. És a tök ehhez tökéletesen passzol! Számos vitamint és egyéb egészségjavító tápanyagot tartalmaz, amelyek pozitívan befolyásolják a látást, az emésztést, a lelki jólétet, a sejtek és a nyálkahártyák egészségét, sőt a bőr állapotát is. A tökben található folsav nélkülözhetetlen, és csökkenti a baba születési rendellenességeinek kockázatát.
A meglehetősen édes ízének és az univerzális felhasználásnak köszönhetően a levesekbe, salátákba és desszertekbe is tökéletes hozzávaló. A sütőtök az első bébiételek közé tartozik, így még a szilárd táplálékkal ismerkedő babák számára is biztonságos.
A várandós vagy szoptató anyák étrendjének összeállításakor azonban feltétlenül vedd figyelembe az intenzív fűszerek, bizonyos gyógynövények, a pasztőrözetlen tej vagy a nyers hús elkerülésére vonatkozó általános ajánlásokat.
A tök felhasználási módjai
A tök nemcsak az ősz és a Halloween szimbóluma: a konyhában és kreatív ötletekhez is remekül használható. Legyen szó egy ízletes levesről, egy süteményről vagy egyedi dekorációról, cikkeinkből rengeteg inspirációt meríthetsz. Nézd meg, mi mindent készíthetsz tökből:
Ellenállhatatlan édes és sós sütőtökös piték
Tökleves 6 módon: hozd ki a legtöbbet a tökből!
Halloween: szokások, hagyományok, dekoráció
További inspirációk a számodra
Black Friday 2025: Csapj le a valódi kedvezményekre!
Pörögj fel és hozd ki a legtöbbet az őszből!
Az immunrendszer erősítése: tippek felnőtteknek és gyerekeknek
Gomba fagyasztása: A legjobb előkészítési mód és eltarthatósági idő
Gombák: Útmutató a gyűjtéshez, tisztításhoz, feldolgozáshoz és a felhasználáshoz
Az ősz, amibe beleszeretsz!
Őszi kreatív ötletek gyerekeknek
A tested és a lelked is megköszöni: a szauna jótékony hatásai
Készítsd fel az autód is a télre!
A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása: befőttek, gyümölcslevek, saláták
Fokhagyma termesztése a kertben: Tavaszi és őszi ültetés, áztatás, trágyázás, betakarítás és tárolás
Gereblyét a kézbe - az ősz már az ajtón kopogtat!
Tulipán termesztése a kertben: Hogyan és hova ültessünk hagymás növényeket ősszel és tavasszal?
Hogyan vágj bele a jégfürdőzésbe? Ismered a megfelelő módszereket és a 7 leggyakoribb hibát?
Szerezz be mindent időben az új tanévre!
Élvezd a szüretet otthon - 4 ötlet, hogyan csináld stílusosan
Új hobbi? Kezdj el kötni!
Halloween: szokások, hagyományok, ötletek