A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Grill ráégett maradékok nélkül
Türelmetlenül vársz minden napsütéses napot, amikor egy pár szép szelet húst és friss zöldségeket dobhatsz a grillre? Ne hagyd, hogy az élményt megkeserítsék a zsíros vagy ráégett ételmaradékok. Ha tudod, hogyan állj neki, néhány perc alatt tisztává varázsolhatod a grillsütőt. Üdvözöld a grillezés igazi illatát!
Minden grilltakarítás alapja…
Ki szeretne égett ízekkel fűszerezett steaket fogyasztani, ami se nem finom, se nem egészséges? Nem is olyan nehéz ezt elkerülni, mivel minden grilltisztítás alapja:
- a rendszeres takarítás, ideális esetben két fogás között,
- az utolsó darab után melegítsd fel még egyszer a grillt, és hagyd lecsöpögni a zsírt körülbelül 15 percig,
- a grillező tisztítását ne halogasd, mivel a legjobb még melegen megtisztítani,
- a megtisztított grillt mindig száraz helyen és optimális esetben letakarva tárold,
- ne becsüld alá a biztonságot. Ha nagy mennyiségű ráégett szennyeződést hagysz a grillserpenyőben vagy a zsírgyűjtőben, az akár tűzveszélyes is lehet. Emellett gondolkodj ökologikusan, mivel a sült zsiradék nem tartozik sem a WC-be, sem a mosogatóba. Öntsd például egy műanyag palackba, és vidd el egy speciális hulladékgyűjtőbe.
Nem mindegy, hogy gáz- vagy elektromos grillen sütötted-e az ételeket, vagy a faszén illata járja át azokat. Az eredmény mindig ugyanaz lesz – neked köszönhetően mindig tökéletesen tiszta grill áll rendelkezésére.
Nagyanyáink bevált tippjei
A grillező tisztítása során nem kell mindig agresszív vegyszerek után nyúlnod. Meglepő módon a szokásos mosogatószerek is megfelelnek a célnak, vagy kipróbálhatod a teljesen öko tisztítószereket is. Az ökologikus tisztítószerek használata mellett emlékezz a nagymamák aranyat erő tanácsaira, keresgélj a spájzban és hagyd magad meglepni.
- Használj szódabikarbónát, ami nagyszerű a grillező tisztításához. Vegyél kb. 30 g szódabikarbónát, keverd el 1 liter meleg vízben, és áztasd be a rácsot vagy a grill egyéb részeit egy éjszakára. Másnap drótkefével alaposan tisztítsd meg a rácsot és a grill többi részét, majd öblítsd le őket vízzel.
- Az ecet fényesebbé teszi a grillezőt. Keverd össze a vizet ecettel, és nedves papírtörlővel vagy ronggyal fényesítsd ki a grillt.
- A kávézacc citromsavval (frissen facsart citromlevet is használhatsz) és durva sóval segít abban, hogy szinte újjávarázsold a grilleződ.
- A grill tisztításához használj újságpapírt. Alaposan fújd be a rácsot speciális tisztítószerrel, csomagold újságpapírba egy éjszakára, és reggel öblítsd le vízzel.
- A drótkefe a kulcsa a tiszta grillsütőnek. Ha el akarod kerülni a felesleges erőfeszítéseket, és meg akarsz spórolni néhány percet, még forrón tisztítsd meg a grillsütőt drótkefével. Az égési sérülések elkerüléséhez használj védőkesztyűt.
Hogyan tisztítsuk meg a grillt és a grillrácsot a grill típusától függően?
A grill egyediségével biztosan nyomot hagy a konyhád ízvilágán.
Elektromos és kontaktgrill tisztítása
Az elektromos grillező tisztításához, amit természetesen először kihúzol konnektorból, egy spatula és az ecet a leghatékonyabb. Azonban soha ne nyomd le túl nagy erővel a spatulát, nehogy megkarcolja a grillező felületét. Ha sikerült rágégetned az ételt, először hagyd ázni az elektromos grillt, és fordíts kellő figyelmet a rács alatti tálra. Ki szeretne benne kincseket találni a következő grillezés során, már önálló életet élő, elfelejtett ételdarabkák formájában.
Gázgrill tisztítása
A gázgrill megtisztításához először kapcsold ki a készüléket vagy csatlakoztasd le a gázforrást, és ideális esetben kezdd a tisztítást a ráccsal, amely grillezés után ugyanúgy átengedi a hőt, mint az egész grill. Tökéletesen tiszta rácsot érhetsz el mind a grill tisztítására szolgáló speciális készítményekkel, mind a nagymama tanácsaival. A gázgrillnél sokan megfelejtkeznek magukról az égőkről, amelyeket kefével vagy szivaccsal kell megtisztítani.
Faszenes grill tisztítása
Mi a helyzet a faszenes grillel? Tisztítás előtt távolítsd el róla a hamut, és hagyd elégni. Ha nem távolítod el a maradék hamut, akkor nagyon gyorsan egy eltömődött grillre számíthatsz, amin képtelenség a várt ízvilágot elővarázsolni. Amint abbahagyja a füstölést égés közben, tisztítsd meg drótkefével, és a zsíros szennyeződéseket tisztítsd le egy szivaccsal és szappanos vízzel.
Hogyan kell ápolni a grillt tisztítás után?
Hogy csak a cipőidet szoktad impregnálni? Ez hiba. Tisztítás és szárítás után impregnáld a rácsot (kend be nem gyúlékony olajjal). Rendszeres karbantartással meghosszabbíthatod a grill élettartamát, és pénzt takaríthatsz meg a családi költségvetésből.
Hogyan építs kerti grillezőt saját kezűleg? Grill tippek és módszerek
Finom és lédús
A lédús steak gondolatától is mindenki megnyalja a tíz ujját. Ezért egy pillanatig se várj a megfelelő hússzeletek megvásárlásával. Sajnos azonban gyakran előfordul, hogy a grillezett szaftos hús helyett kemény, rágós falatokat kapsz eredményül. Hol történhetett a hiba?
A tökéletes steakhez elengedhetetlen a márványos hús. A márványhús a grillezés után a benne lévő zsiradéknak köszönhetően sokkal szaftosabb. A steaket ideális esetben addig sütjük, amíg az első cseppek megjelennek a felületén (ez mindig a hús vastagságától függ). Amint a hús elkezd levet ereszteni, fordítsd csipesszel a másik oldalára. A másik oldal grillezése kevesebb időt vesz igénybe. Használj hőmérőt az ízlésednek megfelelő tökéletes steakért, amit a hús belső hőmérsékletének mérésével tudsz biztosítani. Mindig a forró rostélyra tedd a húst, felejtsd el a pácot, és grillezés után enyhén sózd és borsozd meg a steaket.