A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Mennyi ideig áll el a hús a hűtőben?
Bár a hűtőszekrény jelentősen meghosszabbítja a tárolt élelmiszerek eltarthatóságát, jó tudni, hogy a hús meddig áll el a hűtőben, hogy ne okozzon kellemetlen következményeket, például ételmérgezést. A hús hűtőben való tárolása nemcsak a steakekre, hússzeletekre vagy egész baromfira vonatkozik, hanem a darált és pácolt húsra is. És meddig áll el a sonka, a szalámi, a sült hús vagy a ponty a hűtőben?
A hús tárolása a hűtőszekrényben
- A húst a kombinált hűtőszekrény legalsó polcán tárold, mivel ott a legalacsonyabb a hőmérséklet. Remek hely a hűtőszekrény zéró zónája is.
- Ügyelj arra, hogy a húst alaposan csomagold be – a húst nem szabad több napig a saját levében, műanyag zacskóban állni hagyni. Kényelmesebb két tányér közé tenni, vagy zárható edényben tárolni.
- A nyers hús nem érintkezhet közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszerekkel, mivel azok baktériumokkal szennyeződhetnek.
- A hús kezelése során tartsd be az alapvető higiéniai szabályokat (kizárólag húshoz való konyhai vágódeszka, a vízcsap, a konyhapult és a húshoz használt mosogatótálca fertőtlenítése, kézi mosogatás).
- A hűtött hús általános eltarthatósága körülbelül 2 nap.
- A szeletelt hús eltarthatósági ideje valamivel alacsonyabb, mint egy nagyobb egész darabé.
- A darálthús és a baromfi rendelkezik a legrövidebb eltarthatósági idővel.
- A hús tárolásának ideális hőmérséklete a hűtőszekrényben 2 és 4°C között legyen.
Mennyi ideig áll el a hal a hűtőben?
Ponty
A ponty körülbelül 4 napig áll el a hűtőben. A ponty húsa 0 °C és 4 °C közötti hőmérsékleten tartható el a legjobban. Magasabb hőmérsékleten a mikroorganizmusok elszaporodnak a húsban és annak hamarabbi megromlását okozzák.
A ponty húsát nem ajánlott lefagyasztani, mivel nagy valószínűséggel romlik a minősége. A ponty izomzatának lassú lefagyasztásával közvetlenül a hússejtekben jégkristályok képződnek, ami megbontja azok szerkezetét. A hús kiolvasztása után a lé kifolyik, és az eredeti szerkezet és állag elveszik. Ezért a szakértők nem javasolják a nem megfelelő fagyasztást. A vákuumcsomagolt ponty természetesen hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezik.
Tenger gyümölcsei és egyéb halak
Minden tenger gyümölcsét, beleértve a halat is, már egyszer mélyhűtötték (miután kifogták a tengerből). Bármilyen frissen is jelennek meg tehát a tengeri halak és kagylók a boltok polcain, nem teljesen azok, mivel a kezdeti fagyasztás jelentősen lerövidítette az eltarthatóságukat. Ezért a vásárlás után 24 órán belül meg kell enni ezeket a „friss” fogásokat.
Ezzel szemben a füstölt hal akár 14 napig is eláll a hűtőben, míg a felbontott halkonzerv tartalmát ideális esetben 3 napon belül el kell fogyasztani. A sósvízi halak fél évtől egy évig is elállnak a fagyasztóban. Édesvízi halak esetében ez az időszak legfeljebb 4 hónapra csökken.
Hogyan tárold a zöldségeket és gyümölcsöket a hűtőszekrényben?
A csirke hamar megromlik
A baromfi gyorsabban romlik, mivel minden húsfajta közül a legérzékenyebb a hőmérséklet- és fényviszonyok változásaira. A legjobb, ha nem csak a csirke, hanem a kacsa- vagy nyers pulykahúst is a lehető leghamarabb feldolgozzuk, hiszen sosem lehetünk biztosak a 100%-os frissességében. Ha nincs rá időd, legfeljebb 48 órán át tárold a hűtőszekrényben a legalsó polcon. A gyümölcs- és zöldségfiók feletti polc a hűtőszekrény leghidegebb része. Óvatosan csomagold be egy műanyag zacskóba vagy egy visszazárható élelmiszertároló dobozba.
Baromfi a fagyasztóban
Míg az egész csirke vagy kacsa akár egy évig is eláll a fagyasztóban, addig a felvágott húsdarabokat legfeljebb fél évig érdemes a fagyasztóban tárolni. Magától értetődik, hogy alaposan be kell őket csomagolni, hogy elkerüljük a tápanyagok szükségtelen elvesztését.
A marhahús bírja a legtovább
A marhahús a legtovább elálló hús, mivel ez tartalmazza a legkevesebb zsírt. Általában minél kevesebb zsírt tartalmaz, annál lassabban romlik. A gulyáshoz készült steakeket és csontokat a legjobb a hűtőszekrényben tárolni legfeljebb 5 napig, ellentétben a belsőségekkel, amelyek legfeljebb 2 napig bírják.
Főtt marhahús a hűtőben és friss a fagyasztóban
Ha a vásárlástól számított két napon belül sikerül lefagyasztanod a marhahúst (valamint a borjúhúst), az egy egész évig eláll a fagyasztóban. A főtt marhahús és a belőle készült ételek a hűtőszekrényben maximum 3-4 napig tárolhatók.
Mennyi ideig áll el a sertéshús a hűtőben?
Sertéshús
A sertéshús több zsírt tartalmaz mint a marhahús, ezért nem áll el olyan sokáig. Ennek ellenére 3-5 napig eláll a hűtőben minőségromlás nélkül. A főtt sertéshúst ne tárold 3 napnál tovább a hűtőszekrényben.
Sertéshús a fagyasztóban
Ugyanaz vonatkozik a sertéshús lefagyasztására, mint a hűtőszekrényben való tárolására - a soványabb hús jobb eltarthatósággal rendelkezik, míg a zsíros hús gyorsabban romlik. Sertéshús esetén az ajánlott fagyasztóban való tárolási idő maximum 8 hónap.
Sonka
A szeletelt sonka a minőségétől függően 2-4 napig viszonylag friss marad. A drágább sonkák magas hústartalmuk miatt a harmadik napon még kellemes illatúak, míg a gyengébb minőségű (és olcsóbb) sonkák a második napon már kellemetlen szagúvá válhatnak. Különösen a forró nyári szezonban találkozhatsz ezzel a problémával, amikor az élelmiszerek általában gyorsabban romlanak.
A sonka le is fagyasztható, de legfeljebb 4 hónapig. A fagyasztóból kivett sonka elég hamar megromlik. Tehát ha egy lakoma részeként szolgáltad fel a vendégeknek, vagy ha egy el nem vett kenyérszeleten hever, ügyelj arra, hogy két óránál tovább ne legyen szobahőmérsékleten. Akkor már nem ajánlott a fogyasztása.
A vákuumcsomagolású kolbászoknál kövesd a termék csomagolásán feltüntetett ajánlott fogyasztási dátumot. A hűtőszekrényben tárolt szalonnát és főtt sonkát a legjobb a vásárlástól számított egy héten belül elfogyasztani. A kolbászt a felbontást követő hét napon belül fogyaszd el. A kolbászt körülbelül egy hónapig tárolhatod a fagyasztóban.
Disznósajt
A disznósajt kétségtelenül frissen a legízletesebb. Míg a hűtőszekrényben akár hét napig is megbízhatóan eláll, az ízét és megjelenését tekintve a minősége alapvetően romlik a fagyasztóban. Te is kaptál valamit a disznóvágás után? A klasszikus finomságok 2-3 napig tárolhatók a hűtőben, de a disznósajt egy kicsit tovább kibírja. Még a disznóvágás utáni ötödik napon is élvezheted.
Meddig áll el a darált hús a fagyasztóban és a hűtőben?
Mind az egyféle, mind a többféle húsból készült darált hús rövid eltarthatósági idővel rendelkezik, és általában 1-2 napig áll el a hűtőszekrényben. Csodálatosan bírja a hűtő zéró zónájában, amivel néhány modernebb modell rendelkezik. Az ideális tárolási hőmérséklet nem haladhatja meg a 2 °C-ot.
A darált hús fagyasztóba helyezése meghosszabbítja az eltarthatóságát, de ebben az esetben sem bírja kifejezetten sokáig. A fagyasztott darált húst a tárolást követő 3-6 hónapon belül ajánlatos elfogyasztani. Itt is érvényesül az a szabály, hogy minél zsírosabb a hús, annál gyorsabban veszít a minőségéből fagyasztva. A hús otthoni tárolásának ideális hőmérséklete -18 °C. Nem csak a darált húsok eltarthatósága hosszabbítható meg akár több hónappal is vákuumcsomagoló használatával.
Meddig áll el a pácolt hús a hűtőben?
A pácolt hús lényegesen tovább áll a hűtőszekrényben, mint a friss, hűtött hús. Kiváló minőségének és hosszabb eltarthatóságának az alapja a gyors átvitel a boltban lévő pulttól a hűtőbe és az azonnali bepácolás, amellyel elkerülhető a hús megromlása.
- Az olajban, fűszernövényekben és fokhagymában pácolt hús több, mint 7 napig friss marad. A fokhagyma jelentősen meghosszabbítja a hús eltarthatóságát.
- A füstöléshez bepácolt húst megfelelően sózni és olajozni kell, illetve legalább 2 hétig a hűtőben „érni” kell hagyni.
- Bár a csirkehús pácolás után jobban ellenáll a romlásnak, mint friss állapotában, mégis azt javasoljuk, hogy legfeljebb 5-7 napig hagyd a pácban.
- A pácolt hús mindössze 12 óra alatt tökéletesen magába szívja a pác aromáját és ízét. Ezért nem kell sokat várni a hőkezelésével.