A következő oldalon alkoholok szerepelnek
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
A következő oldalon erotikus tartalmú termékek szerepelnek.
Az "Ok" gomb megnyomásával kijelentem, hogy elmúltam 18 éves, és nem teszem lehetővé számára, hogy az itt megjelenített tartalmakhoz jogosulatlan -vagy kiskorú személyek hozzáférjenek.
Mit hova tegyünk a hűtőben - és miért érdemes erre figyelnünk
Tudod, miért fontos az ételek helyes elrendezése a hűtőben? A megfelelő elrendezésnek köszönhetően nemcsak tökéletes rálátásod lesz a hűtőszekrény tartalmára, de csökkentheted a penészesedés és a baktériumok élelmiszerek közötti terjedésének veszélyét, egyúttal a készülék tisztán tartása is könnyebb lesz. Nézd meg, mely élelmiszereket érdemes a zéró zónában tárolni, és mi az, ami egyáltalán nem való a hűtőszekrénybe.


Tartalomjegyzék
- Hogyan rendezd el a hűtőszekrény belsejét?
- 9 trükk a hűtőben tárolt dolgok rendszerezéséhez
- Az ételek hűtőben való elrendezésének szabályai: mi hova kerüljön?
- Használd az alsó fiókokat a friss zöldségek és gyümölcsök hosszabb ideig tartó tárolására
- A hűtőszekrény ajtaja - ideális hely italoknak és szószoknak
- Az ételek elrendezése fentről lefelé
- Mire való a zéró zóna és milyen ételeknek szánják?
- Mi nem való a hűtőbe?

Hogyan rendezd el a hűtőszekrény belsejét?
A hűtőszekrényben számos különféle dolog tárolható – a tojástól, friss hústól, zöldségtől és gyümölcstől, hús- és tejtermékektől az italokig és főtt ételekig. Nagyon fontos a tisztán tartása, mivel a nem megfelelő higiénia az élelmiszerekben lévő baktériumok elszaporodásához és az ételek gyorsabb megromlásához vezet. Egy bizonyos rendszer betartása az élelmiszerek hűtőszekrényben való tárolásánál azért szükséges, hogy minden elférjen benne, és egyben minél tovább frissen maradjon.
A jól elrendezett hűtőszekrény és a megfelelő élelmiszertárolás számos előnnyel jár. Segítenek megelőzni az ételmérgezést azáltal, hogy jó áttekintést adnak az ételek állapotáról, beleértve a lejárati dátumot is. Meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát és megakadályozzák azok idő előtti megromlását, ugyanakkor megakadályozzák a felesleges élelmiszer-pazarlást, ami jót tesz a környezetnek és a pénztárcának.
Ezenkívül gyorsabban és egyszerűbben meg fogod találni az élelmiszereket, amiket használni szeretnél. Így nem felejted el olyan könnyen a hűtőszekrény mélyén lévő dolgokat. Az élelmiszerek állapotának egyszerűbb ellenőrzése minimálisra csökkenti a penészesedés kockázatát. Ha időben cselekszel, a penész nem terjed el annyira. Egy másik előny pedig, hogy könnyebben tisztítható és tisztán tartható a hűtőszekrény belseje.
Hogyan csökkentsd a hűtőszekrény zajszintjét? A legjobb hűtőszekrények
-
- 178 500 Ft – 220 999 Ft
- Hűtőszekrények 25 üzletben
-
- 423 990 Ft – 550 390 Ft
- Hűtőszekrény, hűtőgép 30 üzletben
-
- 274 900 Ft – 401 880 Ft
- Hűtőszekrény, hűtőgép 17 üzletben
-
- 329 900 Ft – 382 905 Ft
- Hűtőszekrény, hűtőgép 14 üzletben
-
- 105 900 Ft – 134 000 Ft
- Hűtőszekrény, hűtőgép 24 üzletben

9 trükk a hűtőben tárolt dolgok rendszerezéséhez
- Ne töltsd túl a hűtőszekrényt, hogy a levegő megfelelően keringhessen benne, és jobb rálátásod legyen a benne tárolt élelmiszerekre.
- Tárold az újonnan vásárolt élelmiszereket a régiek mögött. Ennek köszönhetően a lejárati időnek megfelelő sorrendben fogyaszthatod el őket.
- Lehetőleg ne tegyél nyitott dobozokat a hűtőszekrénybe. Ha a tartalmát visszazárható ételtárolóba helyezed, megelőzöd a minőségromlást és a fokozatos kiszáradást. A visszazárható dobozok helyett használhatsz zárható zacskókat is.
- A nyers húst, a baromfit és a tenger gyümölcseit helyezd a hűtőszekrény alsó polcára hermetikusan lezárt edényekbe.
- A megmaradt ételeket tedd kisebb tárolókba, amikben gyorsabban kihűlnek. Ez megakadályozza a baktériumok gyors szaporodását.
- Ügyelj a gondos higiéniára a hűtőszekrény belsejében, és folyamatosan távolítsd el nemcsak a lejárt és romlott élelmiszereket, hanem a kiömlött gyümölcsleveket, a különféle morzsákat és a lehullott ételdarabokat is.
- Semmilyen körülmények között ne tegyél meleg ételt a hűtőszekrénybe – túlságosan felmelegíti a levegőt a készülék belsejében. A hűtőszekrény újbóli lehűlésekor a hűtőkör nagyon leterhelődik.
- Tedd be a fagyasztóba azokat az élelmiszereket, amelyeket 3 napon belül nem kívánsz elfogyasztani. Ne felejtsd el azonban, hogy nem minden élelmiszer fagyasztható le.
- A hermetikusan lezárt ételtároló dobozok, befőttesüvegek és különféle rendszerezők hasznosak az ételek áttekinthető elrendezéséhez a hűtőszekrényben. A szószokat az egyik dobozba, a tejtermékeket a másikba, az azonnali fogyasztásra szánt élelmiszereket pedig egy harmadikba teheted. Ennek köszönhetően csökkentheted a kidobott élelmiszer mennyiségét.
-
- 2 747 Ft – 3 188 Ft
- Ételtároló 2 üzletben
-
Trendglas Mikrózható, hőálló üveg tároló doboz szett CENTRIC GP
-
Lamart Air LT6011 3 darabos tárolóedény készlet (42002178)
-
- 2 747 Ft – 3 188 Ft
- Ételtároló 2 üzletben
Az ételek hűtőben való elrendezésének szabályai: mi hova kerüljön?
Érdekel, hogy a kombinált hűtő-fagyasztó mely részeiben mit érdemes tárolni, hogy az élelmiszerek a minőségüket és frissességüket minél tovább megőrizzék?
- Felső polc: a hűtőszekrény legmagasabb hőmérsékletű területe, alkalmas főtt ételek és desszertek zárt edényben való tárolására.
- Középső polc: kolbász, tejtermékek, növényi eredetű termékek (krémek, tofu, tempeh, desszertek, esetleg margarin és tojás).
- Alsó polc: a legalacsonyabb hőmérsékletű rész, különösen alkalmas friss hús és hal tárolására.
- Alsó fiókok: a magasabb páratartalom miatt főként gyümölcsök és zöldségek számára alkalmas.
- Ajtó: a legmagasabb és egyben ingadozó hőmérséklettel rendelkezik, amelyet az italok, nyitott lekvárok és dzsemek, szószok, öntetek, a vaj és a tojás is elviselnek.
Szagos a hűtőszekrény? Így tudod kitakarítani 7 tipp a hűtőszekrény megfelelő elhelyezéséhez


Használd az alsó fiókokat a friss zöldségek és gyümölcsök hosszabb ideig tartó tárolására
A modern hűtőszekrényekben általában két doboz található - az egyik a gyümölcsök, a másik a zöldségek számára. Mindkettő számára némileg eltérő páratartalom szükséges, amit speciális kivezetések biztosítanak. Míg a zöldségek hosszabb ideig frissek maradnak magasabb páratartalom mellett, addig a gyümölcsök jobban bírják szárazabb környezetben. Ne mosd meg a zöldségeket vagy a gyümölcsöket a hűtőszekrényben való tárolás előtt, és vedd ki őket a műanyag zacskókból.
Milyen gyümölcsök vagy zöldségek tartoznak feltétlenül a hűtőbe?
- Érett gyümölcsök és zöldségek, míg az éretleneket a konyhapulton vagy más helyen tárold, ahol megérhetnek. A hűtőszekrényben az érési folyamat jelentősen lelassul.
- Csonthéjas és bogyós gyümölcsök.
- A zöldségfélék közül a saláta, a retek és a sárgarépa.
Hogyan tárold a zöldségeket és gyümölcsöket a hűtőszekrényben?

A hűtőszekrény ajtaja - ideális hely italoknak és szószoknak
A hűtőszekrény ajtajában tárolt élelmiszerek gyakori hőmérsékletingadozásnak vannak kitéve az ajtó kinyitása miatt. Mivel ezen a helyen a hőmérséklet nagyon instabil és viszonylag magas, az élelmiszerek gyorsabban romlanak itt. Ez a hely különösen alkalmas tej, gyümölcslevek és italok számára. Ide tartoznak a kinyitott lekvárok, dzsemek és befőttek, ketchup, mustár, valamint a magasabb cukor-, só- és ecettartalmú élelmiszerek is. Van, aki itt tárolja a tejtermékeket is, amiket a középső vagy felső polcon kéne tárolni. Ugyanez vonatkozik a tojásra is – míg egyes háztartásokban a hűtőszekrény közepén tárolják, ahol állandó a hőmérséklet, addig mások inkább a készülék ajtajában.
A hűtőszekrény ajtaján több polc is található. Tudod, hogy mely ételeket hol célszerű tárolni?
- Az italokat, mint például a tejet, a vizet, az üdítőket vagy az alkoholt, az ajtó alsó részében tárold magasabb palackban.
- Felülre a joghurtos öntetek és a nyitott lekvárok, a ketchup, a mustár, a torma stb. kerüljön. Itt jó helyen vannak a dobozos és más kisebb csomagolt élelmiszerek is, amelyeket állva kell tárolni.
- A következő szintre tedd a vajat vagy a margarint. A vajat vajtartóban kell tartani, hogy ne szívja magába más élelmiszerek szagát. A vaj mellett a gyors fogyasztásra szánt sajtok is tárolhatók itt.
- A legmagasabb polc a tojások tárolására szolgál, amelyeket itt megfelelően elhelyezhetsz egy speciális dobozba vagy állványba, amely biztosítja, hogy a tojások ne essenek ki onnan. Az eredeti papírcsomagolás különféle mikroorganizmusok forrása, amelyek beszennyezhetik a többi tárolt élelmiszert. A tojásokat a keskeny oldalukkal lefelé tárold.

Az ételek elrendezése fentről lefelé
A legfelső polc a legmelegebb hely
A magasabb hőmérséklete miatt a felső polc különösen alkalmas a maradékok és a gyors fogyasztásra kész készételek tárolására. Ezeket a lehető legtávolabb kell tárolni a nyers hústól és tojástól, amelyekből veszélyes baktériumok kerülhetnek az ételekre. Általános szabály, hogy a főtt ételt a lehető legmagasabban tartsd a többi étel felett, hogy az aromák és gőzök ne járják át a többi ételt. Itt tárolhatók olyan ételek is, amelyeket már nem kell főzni, és nem igényelnek ilyen alacsony hőmérsékletet.
Arany középút a joghurtok és készételek tárolására
A következő élelmiszerek tárolhatók a hűtőszekrény közepén:
- tejtermékek, például joghurt, sajt és vaj,
- kinyitott befőttek és lekvárok,
- sonka, szalámi, kolbász és egyéb füstöltáru,
- készételek és maradékok,
- egyes gyümölcsük - például görögdinnye, banán és mangó.
A húst a lehető legalacsonyabb helyen tárold
A legalsó polcon általában magasabb a páratartalom, pontosan azért, mert a zöldségek és a gyümölcsök fiókjai felett található. Ez a hely kiválóan alkalmas nyers hús és hal tárolására. Ne felejtsd el, hogy mindig gondosan különítsd el őket más élelmiszerektől, hogy a húsból ne kerüljön át rájuk mindenféle mikroorganizmus és baktérium, ami szalmonellát vagy egyéb kellemetlenségeket okozhat. A biztonság kedvéért célszerű a húst tányérra vagy ételtárolóba helyezni.
Mire való a zéró zóna és milyen ételeknek szánják?
A zéró zóna az a hely a hűtőszekrényben, ahol a hőmérséklet fagypont körül van. Kiválóan alkalmas állati eredetű élelmiszerek, különösen a friss húsok és a baromfihús minél hosszabb ideig való frissen tartására. A valamivel nulla feletti hőmérsékletnek köszönhetően nem sikerül az élelmiszerek gyors romlásáért felelős mikroorganizmusok szaporodása. Ennek a hőmérsékletnek köszönhetően az étel frissessége nemcsak meghosszabbodik, hanem az eredeti aromája és íze is megmarad, de az élelmiszerben lévő vitaminok sem vesznek el.

Mi nem való a hűtőbe?
- Banán, citrusfélék, ananász - Az alacsony hőmérséklet miatt a hűtőszekrényben elveszítik az ízüket. A banán itt is megbarnul.
- Burgonya, fokhagyma és hagyma – Bár szeretik a sötét és hűvös helyeket, de ezeknek inkább szárazabbnak kell lenniük. A hűtőben megpenészedhetnek és megpuhulhatnak.
- Péksütemények (a pirított kenyér kivételével), gyorsan romlandó élelmiszerek (lekvárok, konzervek, pástétomok), kávé, méz vagy bontatlan ketchup és mustár. Az olajat és ecetet tartalmazó szószok felnyitás előtt a hűtőszekrényen kívül is tárolhatók, míg a joghurtos, majonézes és tejszínes szószoknak hűvös környezetre van szükségük a felbontás előtt.
- Alma, körte, dinnye (felvágatlan), uborka, paradicsom, paprika, gyömbér.
További inspirációk a számodra

A legjobb és legkeresettebb TV-k (2024)

Élvezd az otthonod melegét: kályhák, kandallók, kazánok fűtésre és vízmelegítésre

Hangulatos kert: inspiráció a kerti bútorokhoz

Funkcionális előszoba – hogyan rendezd be és mi nem hiányozhat belőle?

Válts környezettudatos életmódra: zero waste, újrahasznosítás, természetes kozmetikumok

A legjobb álló porszívók rangsora 2024-ben

A legjobb hűtőszekrények 2024-ben

A porszívó szívóteljesítménye és felvett teljesítménye: Mi a különbség, és melyik alapján válassz?

Milyen színű legyen a gyerekszoba?

Hygge életérzés: több, mint gyertyák és dekoráció

Városi kert urban jungle stílusban

Erkély ötletek: 10 tipp a hangulatos és ízléses berendezésre

Hálószoba a Feng Shui szerint

A kávéfőző vízkőmentesítése ecettel, citromsavval és szódával

Ismerj meg 7 tippet a hűtőszekrény megfelelő elhelyezéséhez

A gyerekszoba

Belsőépítészeti stílusok

Fürdőszoba

Hogyan rendezd be a konyhát a maximális kényelem és funkcionalitás érdekében?

Otthoni iroda

A legjobb légtisztítók: dohányzóknak és allergiásoknak, por ellen, 2 az 1-ben

A legjobb robotporszívók 2024-ben (szőnyegre, padlóra, felmosóval és anélkül)

Hogyan takarítsd ki és tartsd tisztán a fürdőszobát?

Optimális páratartalom a lakásban - hogyan érheted el?

A legjobb porszívók állatszőrre: kézi, álló és klasszikus (2024)

A legjobb porszívók szőnyegekre és padlókra (2024)

Csíkmentes ablaktisztítás – vegyszer nélkül

A legjobb porzsák nélküli porszívók: erősek és csendesek

Klíma, ventilátor vagy párásító: tiszta és friss levegő a városban is

A hűtő takarítása és szagtalanítása házilag

A legjobb morzsaporszívók rangsora (2024)

Hogyan szabadulj meg a hangyáktól a házban és a kertben

Hogyan tartsd tisztán a mosógépet? Az ecet, a szódabikarbóna és a mosogatógép tabletták segítenek

A hűtőszekrény megfelelő mozgatásának és biztonságos szállításának alapelvei

Hogyan tisztítsd meg a sütőt a ráégett szennyeződésektől - vegyszerek nélkül

Tavaszi nagytakarítás: köszöntsd a tavaszt pókhálók nélkül!

A mosogatógép tisztítása vegyszerek nélkül

Hogyan csökkentsük az ételpazarlást? A választ keresd a hűtőszekrény ideális hőmérsékletének beállításában!

A mikrohullámú sütő tisztítása gyorsan és egyszerűen

Ezüst tisztítása: mindent megtalálsz hozzá otthon is

Furcsa hangokat ad ki a hűtőd, vagy túl zajos? Tudjuk, mi lehet az ok, és mit tehetsz ellene

Hogyan tisztítsd meg a fémeket?

Hogyan tisztítsd meg a kávéfőzőt?

Konyhai nagytakarítás: tippek a ragyogó tisztaságért

Vasaló tisztítása: szabadulj meg a lerakódott vízkőtől és a ráégett szennyeződésektől

Zöldségek és gyümölcsök tárolása a hűtőben: sárgarépa, gomba, cékla

A hűtőszekrény éves teljesítménye és fogyasztása: nem fizetsz túl sokat feleslegesen?

Bevált praktikák alumínium tisztítására

Eldugult lefolyó tisztítása házilag: 5+ lefolyó karbantartási tipp

Mennyi ideig áll el a hús a hűtőben?

Nem hűt a hűtőszekrény? Mi a teendő?

Szőnyegtisztítás házilag. Nedves és száraz tisztítás (szódabikarbóna, só)

9 módszer az arany tisztítására: egyszerű trükkök, ragyogó eredmények

Fedezd fel a sárgaréz szépségét!

Hogyan és meddig tárold a különféle élelmiszereket a hűtőben

Érmetisztítás: add vissza a régi fényüket!

Ints búcsút a teregetésnek: szárítógéppel gondtalanabb a mosás

Kisebb javítási munkák az otthonodban - csináld magad!
